16
Avantgárd, neo-avantgárd, experimentalitás
 • Dying Soul
  #16
  A szigorú vokál az olyan, mint mikor Alexi Laiho énekel. A hörgés meg, hm. Hörgés. :D

  Amúgy a TC most az egyik legjobb zenekar (ha nem a legjobb) Mo.-n szvsz, de csak azért, mert Kátai első számú bandája, a Gire (az eddigi legjobb) feloszlott. (ez meg a második számú projectje)

  GIRE

  Amúgymeg G betű és T betű katt.
 • Nuki
  #15
  Végre eljutottam hogy bevizsgáljam ezt a négy linket.

  Nekem olybá tűnik, hogy ezek inkább a gitáros metálos irányzatból lettek. Nincs bajom ezzel, én imádom hallgatni az elektromos gitárt, de nekem a legkeményebb zene amit eddig masszívabban hallgattam, az az volt, amikor Linkin Park frontembere ordibált. Nem vagyok hozzászokva ehhez a (hogy is fogalmaztál egyszer?, "szigorú vokálhoz" :D ) amit én egyszerüen csak 'hörgésnek' hívok.

  De volt egy ami azért kiemelkedően tetszett ezek közül, mégpedig a magyar. Ez a Thy Catafalque nagyon jó ÖSSZHANGOT csinált így zenével és klippel ebben a Csillagkohó címü számban. (valaki fizikus metálnak hívta a hozzászólók közül? :D) (aztán megnéztem még egy másik videót, a Paths untrodden-t, és az annyira nem fogott meg mint a csillagkohó)

  Ismerek én sok ilyen monoton számot, Kraftwerk, Jean-Michelle Jarre például ugyanez a monoton kategória, csak nem éppen gitár :D
  Joe Satriani szólózásai is elférnének, habár nem azért mert az általam említetteknek köze lenne bármiféle 'avantgarde'izmushoz, hanem azért mert ezek olyan kissé monoton és különleges (számomra) hangzással adnak teret a gondolataiknak vagy bárminek.
 • reger
  #14
  Thx
 • Dying Soul
  #13
  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
  http://www.megaupload.com/?d=R3XRGI1E
 • reger
  #12
  Hja és a tristwoodhoz nem tudol dobni 1 linket? thx
 • reger
  #11
  The kovenant- S.E.T.I.album

  Sybreed -Anateres ,és Slave Design albumok
 • Dying Soul
  #10
  Ö. Pl

  Dekadenz - Elektronoid album

  Arcturus - The Sham Mirrors album
  (bár ez nem olyan elvetemült)

  Tristwood - The Delphic Doctrine album
  (ez az)

  így hirtelen ennyi jut eszembe.

  @ Rise Against

  de. de ebbe már tavaly óta szerelmes vagyok. :)
 • Z
  #9
  Én is azt hittem, hogy a geddáon, puccsó fítbekk on dö gráund előadója lesz. Szvsz minden idők egyik legjobb tuc-tuc zenéje.
 • Rise Against
  #8
  csak nem most vagy 4.-es? =)
 • Miguel125
  #7
  Szerintem a The Kovenant-tól a Animatronic és S.E.T.I. album tökéletes példa arra amit keresel. ;)
 • Nuki
  #6
  Amikor láttam hogy nyílt ilyen téma, TUDTAM hogy TE nyitottad :D

  Meg is nézegetem amiket itt belinkelgettél, véleményezni majd később, egy programom után fogom :P

  Viszont lenne egy kérdéséem/kérésem. Említettél egy ilyen "kibernetikus elektro-metál"-t. Tudnál ilyen előadót(kat) konkrétan mondani? :)
  [apro]/fav
 • Depridol
  #5
  "2 gramm szívjuk gyorsan amíg van"
 • VinylToy #4
  Asszittem a Get Down nótáról lesz szó, közben rájöttem hogy azt Magyarországon úgy ismerik, hogy a Sterbinszky száma!
 • _Atti_
  #3
  olyan ez mint az evolúció csak sokkal több a zsákutca..
 • Bachstein
  #2
  Ajánlom a Samsas Traum nevezetű német zenekart!
 • Dying Soul
  #1
  A szó eredete: "avant garde": francia katonai műszó, jelentése előörs.
  A fogalom meghatározása: az új, minden eddigi hagyománytól tudatosan eltérni akaró művészeti irányzatok összefoglaló neve a 20. század első felében.

  Céljuk: már nem a látvány valamilyen mértékű visszaadása, hanem a dolgok mögött rejlő gondolati tartalmak érzékeltetése és ehhez a művészet hagyományos eszköztára nem megfelelő!

  Törekvéseik, eszközeik:
  * Hagyománybontás: a régi értékek teljes lerombolása vagy átértelmezése
  * A művészi formanyelv radikális megújítása minden művészeti ágban
  * A teljes emberi és művészi szabadság megvalósítása – a konvenciók hiánya
  * Társadalomformáló programjuk is van, mert az emberek tudata másképp nem alakítható át
  * A művészeti ágak közelednek egymáshoz (a film hatása igen erős); interart jelleg.

  Témaválasztás: A 20. századi ember megváltozott élete, elidegenedettsége, létminősége, az embert fenyegető veszélyek vagy az előtte megnyíló lehetőségek.
  Ebben erősen érezhető a korabeli polgári filozófiák (pl. egzisztencializmus) és lélektani irányzatok (Freud, Jung) hatása.


  ------

  Akkor a zenéről, amiről ez a topik is szólna. Nem csak a metálról és rock zenéről (mondjuk elsődlegesen) szólna ez a topik, hanem elektronikáról (ha itt létezik a rengeteg műfaj ellenére), jazzről, ambient jellegű zenékről és teljesen elborult noise dolgokról is, a szimfónikus, zenekaros muzsikák mellett.

  Kialakulásának időpontja a mozgalommal párhuzamosan definiálható, de a mozgalom végével (véget ért?) a zene nem szűnt meg, hanem tovább élt, először csak zeneszerzők körében. A '80-as évek közepe táján a svájci Celtic Frost elindítja a fent nevezett esztétikai minőséget, majd a '90-as évek középen kiadja első és egyetlen albumát a norvég Ved Buens Ende. Ezzel a jazzes, progresszív lemezükkel beírják magukat a történelembe és máig ők az egyik legnagyobb név az irányzatban. Az ő fejtágításuk közben / után sorra alakulnak olyan zenekarok, mint pl az Ulver, az Arcturus, a Sigh, akik máig legendák.

  Fontos leszögezni, hogy az avantgarde nem műfaj, hanem egy extrém irányzat. A zene teljesen kötetlen, a minimalista próbálkozásokon át a kibernetikus elektro-metálon át a free jazzt a progresszív rock zenével ötvöző dolgokon át a karneválos, kabarés death metalon túl az indiánzenés kísérleti rockig mindent felvonultat az irányzat. A műfaji határokat a végtelenig feszítik az előadók (vagy szétrombolják), szabályokat, konvenciókat nem tisztelik és nem foglalkoznak velük (ellentétben a progresszív [prog. itt: műfaj] zenészekkel): mindezt egy felsőbb, masgasabb kifejezési lehetőség érdekében, ami akkor igazán élvezhető és értékes, ha mégsem öncélő zajongás, hanem komplett művészi értékekkel bír, amit az átlagember képtelen felfogni és értékelni.

  Dióhéjban.

  pár példa elképzelni.
  Ulver
  Arcturus
  Dog Fashion Disco
  Thy Catafalque - csak hogy magyar is legyen