22
  • dez
    #22
    Nem.
  • Dömper Ármánd
    #21
    "bevételcsúcsokat lehet döntögetni akár a gazdaság teljes rombadöntése árán."

    nem értek a közgazdaságtanhoz, de ez a két állítás nem zárja ki kölcsönösen egymást?
  • Keszthelyy #20
    Ma már egyértelműen visszafogja a fejlődést a világ minden platformján a pénzpolitika és az ezzel összefüggő mindenáron extraprofit orientált múlti gondolkodásmód. A következő világháború azért lesz mert a világon energiahordozó hiány alakul ki. Ez a helyzet mesterségesen lesz fenntartva addig, amíg a világ nem fordul okozói ellen. Már most megvannak a technológiai lehetőségeink, hogy több energiát termelhessünk, mint ami felhasználásra kerül. Viszont a kapzsi egoista extraprofit hajhász multik nem tudnák évről évre emelni az energiahordozók árát azzal indokolva tevékenységüket, hogy csak így szabályozható a fogyasztás illetve csak így fordítható többlet kiadás a fejlesztésekre illetve a kevésbé költséghatékony kitermelések és termelések így tehetők nyereségessé. A mikroelektronikai cégekről is egyre gyakrabban halható hogy technológiákat tartanak vissza csupán pénzügyi érdekeik szempontjai alapján. Egyébként ez a magatartás az ipar teljes intervallumában érvényes megállapítás. Társadalmunk nagy béklyója a pénz de én azt mondom, hogy a pénz van miattunk és nem fordítva. Egyébként körvonalazódni látszik egy olyan világ képe, amiben a nagyvállalatok pénzügyi érdekei határozzák meg a fejlődés irányát és a műszaki fejlődés területén nem a frappáns egyértelműen gazdaságos és felhasználóbarát megoldások a nyerők hanem, azok a tényezők amikkel bevételcsúcsokat lehet döntögetni akár a gazdaság teljes rombadöntése árán.

    Köszönöm ha elolvassátok üdv néktek.
  • Su0my
    #19
    hehe ez nagyon jó! ebbe még nem is gondoltam bele
  • irkab1rka
    #18
    haha, a gyémánt csak halvány és értelmetlen utánzata lesz lesz egy ilyen chipnek (well, idővel :)
  • kow83
    #17
    Nem. A kérdés az ellenállás. Ha dróton vezetsz áramot, az ellenállásba ütközik és melegszik, elektromágneses teret gerjeszt. Ha üvegszálon halad a fény, az gond nélkül továbbjut.
  • lee56
    #16
    Naja biztos száguldozna a krájzisz, főleg ha egy jó kis FX5200as videokari lenne e csucsproci mellett xD
  • Aviak
    #15
    Csak egy kérdés laikusként, nem azért könnyebb a fény alapú információátadás, meg áramoltatás, mert végső soron egy foton könnyebb, mint egy elektron? És minnél kisebb a levélpapír, annál könnyebb a postás dolga.
  • rigidus
    #14
    Az a "lightpulse" az fenyimpulzus lesz magyarul.
  • bandypappa
    #13
    Hát ez így igaz. A múlt héten olvastam el jose gasset- a tömegek lázadása c. könyvét. Ezt 1920-as évekbe írta, amikor ez az újfajta fogyasztói réteg alakult ki, ami ma van. Elég tanulságos könyv, érdemes elolvasni. amugy kvantumszámítógép a nyerő, bár ezzel is elmenne a crysis csutkán.
  • NEXUS6
    #12
    Örülök, hogy a lekem tisztaságából fakadó határtalan Fényesség ragyogásával csökenthetem az élet tengermély iszapjában ragadt valód ősokfájdalmát!
    Ez a minimum! De pénzt ne kérj!

  • kvp
    #11
    "Igazán behozhatnánk azt a lemaradást ami az egyház miatt megesett a régmúltban..."

    Folyamatban van, mar majdnem teljesen anarchiaba es haborukba fulladt a vilag. Mivel az egyeni onzes nem megfelelo csoportszervezo ero, ezert valoszinuleg megint egy egyhaz fogja kihuzni a civilizaciot a bajbol. Nem kell, hogy a keresztenyseg legyen, lehet pl. voodoo vagy az oprah-izmus is. (copyright: futurama)

    A technikarol pedig annyit, hogy ha az emberek kepesek lennenek valamilyen magasabb rendu celert penzt aldozni, akkor ugorhatnank egy nagyot. Meg az 1950/60-as evek el technologiainak egy reszet sem hasznaljuk ki. A katonai ipar pedig visszasullyedt a masodik helyre, jelenleg a civil cuccok jobbak. A problema az, hogy egy liberalis, profit alapu ateista tarsadalom nem hajlando kozos celt elfogadni, tehat nem sok esely van arra hogy barmit az elott kezdjuk el hasznalni mielott a profitszerzeshez feltetlenul szukseg lenne ra.
  • ension
    #10
    De szép is lenne a világ, ha nem kéne mindenre 15-20 éveket várni hogy bevezessék/használatba kerüljön(persze fejlesztési pénzek miegymás okok miatt nem lehet de azért jólenne...
    Igazán behozhatnánk azt a lemaradást ami az egyház miatt megesett a régmúltban...
  • kvp
    #9
    Csak arrol van szo, hogy a fenyt konnyebb a vezetekben tartani. A hagyomanyos elektromos impulzusok azon kivul hogy szobahomersekleten nagy a veszteseguk, meg sugaroznak. (lasd: radios interferencia) Nem veletlen hogy a kinai 'kvantumszamitogep' is fenyt hasznal. Emberi homersekeleten (szobahomerseklet) ilyen frekvenciakon mar ez eri meg jobban. Alacsonyabb homersekleten vagy alacsonyabb frekvenciakon pedig a hagyomanyos elektromos osszekottetes. (lasd: szupravezetok) Nagyon magas homersekleten adatatvitelre pedig pl. a rontgen sugarzas lenne a nyero.
  • Turmoil
    #8
    Köstönöm Mester, hogy tanítasz! Nélküled sötétben árválkodó lélek lennék csak.
  • shabba
    #7
    Intel Silicon Photonics

    Az Intel anno 2004-ben mutatta be az első szilícium lézerét, akkor még 1 Gbps-es sebességen ami később 10Gbps-re, majd idén nyáron 40 Gbps-ig gyorsult. Az Intelnek hasonló tervei vannak, a saját Tera-Scale szuperszámítógépes piacán akarja kamatoztatni a technológiát. De nekik rövidtávú céljaik is vannak. Egy olyan hybrid szílícium lézer megalkotása a cél, ami először nem a szuperszámítógépek chipen belüli kommunikációját gyorsítja, hanem a chipek közötti külső összeköttetést. Erre az Intelnek olyan tervei vannak hogy DWDM-mel 25x40 Gbps vagyis 1 Tbps-os adatkapcsolatot hozna létre üvegszálon a szuperszámítógépet alkotó chipek között. A hosszútávú évtizedes cél persze náluk is az hogy további miniatűrizációval a chipen belül adatátvitelhez is felhasználják a technológiát.
  • NEXUS6
    #6
    Ez viszont 10-20 éve volt talán igaz, de inkább régebben. Azóta kicsit megváltozott a helyzet.;)
  • Su0my
    #5
    ez a technológia akkor már létezik: a katonai/űrtechnológiai megoldások 10-20 évvel járnak előttünk ;)
  • NEXUS6
    #4
    Egy gép lehet intelligens, de az általunk (nem)ismert módon nem képes tudatra ébredni, mivelhogy max a filozófusok gondolkodhatnak azon, hogy mi a tudat, ez egyelőre nem természettudományos kérdés.

    Szal ez még 50-100 évig Sci-Fi marad.;)))
  • NEXUS6
    #3
    A multkor volt egy olyan effektusról is szó, ami meg fény hatására változtatta a vezetőben folyó áram paramétereit, ráadásul a jel így a szokásos sebességnél gyorsabban haladt. Na ez meg a másik oldal lehetne, ami fogadja a fényimpulzusokat.
    Szal úgy néz ki, hogy lassan összeállnak egy új technológia alapjai.

    Kúl!;)
  • RealPhoenixx
    #2
    Ez egy valoban jooooo kis cucc, eddig nem is hallottam errol a Mach-Zender fele modulatorrol, utana olvasva ugy latom valoban kivallo egy cucc az ilyen megvalositasban
  • Turmoil
    #1
    A kis képen nem jól látszik, de nekem egybőla SkyNet jutott az eszembe... Még van 10 évünk, ha addig máshogy ki nem pusztítjuk magunkat.
    Vagy maga a természet gyakorol ránk kritikát...