5
  • knor
    Én azt nem értem már a cd-kre kivetett matricákban is, hogy ha mindenki egységesen fizeti, akkor miért tevékenykedhetnek olyan szervezetek MO-on, mint a BSA pl. Gondolom, ők is részesednek az így befolyó összegből. Tételezzük föl, hogy nem mindenki másol jogvédett dolgokat cd-re. Azonban ők sem igényelhetik vissza a matrica árát, nem? Tehát a kiadók ugyan úgy bevételüknél maradnak, és mégis beperelhetnek, mert nem jogtiszta, hanem másolt a szoftver amit használsz.

Nézzünk most egy másik rendszert: az egészségügyet, a TB kasszát: ide is mindenki befizet egy bizonyos összeget akkor is, ha életében sosem betegszik meg, vagy csak az általa befizetett pénz töredékét kell az államnak az egyén gyógyítására felhasználnia. De ha olyan eset adódik, hogy pl. egy 30 millió Ft-os műtétre van szükség, akkor azt is állja a TB (részben a mások befizetéséből, amik nem lettek felhasználva), neked ugyanúgy nem kell többletköltséggel számolnod. Egy ilyen rendszer lenne csakis elfogadható a jogdíjbeépítések esetében, ha ehhez ragaszkodnak... valamit-valamiért ugye...
  • Neakardtudni
    Ja, mint a magyar jogvédőknél, amikor megszavazták, hogy egy adott év szerzői jogi bevételei a működési költségre fordítandók, és azok az előadók, akik spec abban az évben működtek, jól pofára estek.

Egyébként - véleményem szerint - a kivetett átalány jogdíj (ide beleértem az írható CD-k árába beépített jogdíjat is) sérti az ártatlanság vélelmének alapelvét is azzal, hogy rád is kiveti a jogdíjat anélkül, hogy megbizonyosodna, valóban nem saját tartalmat/szellemi terméket másolsz/nyomtatsz.

• pepe003
    Ha kinyomtatom a COD bináris kódját, azzal vajom kinek ártok?
  • hiftu
    Idióták:
    Ha kinyomtatok egy saját dokumentumot, akkor Nekem is járna visszaigénylés, mert a mű szerzője vagyok.
    Egyébként hogy gondolták, mi alapján osztják szét a pénzt a világ természetfotósai, dokumentációírói, publicistái és még ki tudja mennyi csoport és egyén között? (Jó érzékkel az ember rávágja, hogy csak a "jogvédő" szervezet tagjai között osztanának. És nagy eséllyel igaza is lenne.)
    Egyébként bírói döntés részeként megtiltanám ennek a szervezetnek, hogy (sok sikertelen próbálkozás után) újabb nyomtatógyártót kezdjenek el perelni.
  • Csaba42
    LOL, fogadjunk, hogy nálunk kaphatóak lennének erre a hülyeségre az illetékesek! Ezek paranoiások, azt hiszik, már minden csak a védett tartalmak másolása körül forog. Beteg emberek.