18
  • purblind
    #18
    Mar irtam privit. Amugy fent van a debian. 1-re csont uhulinux csak kevesebb cuccal
  • bvalek2
    #17
    Hadd irígykedjenek

    egyesek Windowst használnak, mások Számítógépet

    Jaj, és az írtam már, hogy Linuxon nincs vírus?
  • purblind
    #16
    Szerintem tobbit privibe mert ez már rég nem pandához valo :)
  • bvalek2
    #15
    Még eszembe jutott hogy az Adobe linuxos flash playere nincs benne alapból, külön fel kell rakni IceWeaselhez (alias Firefox).

    És javaslom közvetlenül a Sun honlapjáról a Java motort. Az alternatív Jávás dolgok nem mindig működnek hiba nélkül.

    Debianban komoly laptop támogatás van.

    Jó progi a KTorrent is. XFig-gel lehet szerkeszteni ábrákat. Hydrogen egy dobgép, jó kis ritmusokkat lehet vele összeállítani. BMPx egy internetes rádió lejátszó, keresd a filmzenéket :)

    Csomó fejlesztőeszköz van Debianban alapból, Eclipse, Mono, stb.
  • bvalek2
    #14
    Mottó: Jéééé, ilyet is lehet csinálni egy számítógéppel? ^_^

    Nem tudom mit tudsz, ezért bocs, mindent leírok ami eszembe jut :)

    Otthoni gépen csak Debiant használtam eddig, arról tudok írni. Nem tudom hogy mi a baj ezekkel a csicsás kezdőknek szánt változatokkal, mint Ubuntu, meg Uhu, de nekem egyik sem jött be (vagy nem volt kép, vagy nem volt hang, vagy fagyott induláskor). Próbálkoztam másokkal is, mindig gond volt, kivéve Debiannal. Ezért most erről írok, aztán ha megtetszett, próbáld ki.

    Először is, a Debiannak 4 telepítő DVD-je van, nem véletlenül. Eszméletlen mennyiségű driver és alkalmazás (több mint 18000) van rajta. Érdemes az alap CD telepítőt letölteni, az szépen internetről fogja telepíteni. A grafikus telepítő szerintem egyszerű, ha tudod hogy mi az a partíció, ftp, meg hasonlók, szóval alapszintű jártasság kell csak hozzá.

    konfigkurációs fájlokba nem szoktam belenyúlni, minden automatikus. Szokták ilyesztgetni az embereket a Debiannal, nem értem miért. Eddig minden hardverrel simán működött. (dvd meghajtó, usb, web kamera, mikrofon)

    Debian Linux három változatban létezik:

    - stable: ezt letesztelték, meg van biztonsági támogatás hozzá, meg ilyenek. Nem a legfrissebb alkalmazások vannak benne (kb 2007 év elejei állapot), de biztos jó meg stabil. Nekem ez van.

    - testing: Ebben már naprakészebbek az alkalmazások, mert rendszeresen cserélődnek benne, ha valamiért fontos hogy minden progi új legyen, ez kell neked.

    - unstable: ebbe teszteletlenül bele vannak hajítva a legújabb programok, amiket összeszedtek az interneten, csak óvatosan...

    Na, a lényeg:

    Hálózati telepítő CD

    Írd ki ezt a CD képet, és bootolj be vele. Válaszd ki a magyar nyelvet, és értelemszerűen válaszolj ha kérdez. nem fog túl sokat zaklatni :)

    Ha egyszerre akarsz Windowst és Linuxot, ki tudod alakítani a partíciókat magadnak. Aztán rakd fel a Windowst, aztán a Debiant. Majd felismeri a telepítő a Windowst, és a számítógép indulásakor mindig fel fogja ajánlani mindkét oprendszert.

    Majd megkérdezi, hogy honnan töltse le a Debian többi részét, meg kell adni neki mondjuk azt hogy:

    ftp.debian.hu

    utána csomagkezelővel kiválasztani ami kell (nem kell kutatni utána, telepítéskor elindul), javaslom a magyar nyelvi környezetet, KDE grafikus felületet, OpenOffice, IceWeasel (a Firefox, csak itt át lett keresztelve).

    Később is el tudod indítani a grafikus csomagkezelőt a KDE menüből, vagy "aptitude" parancssorból, ha nem bírod ki terminál nélkül :)

    Hálózati gondom még sohasem volt, tűzfal van persze, de az alapbeálításokon soha az életben nem kellett változtatnom, azt sem tudom hol kell :) (biztos van valami csicsás KDE varázsló hozzá)

    Nem szoktam képeket szerkeszteni, GIMP-et nem ismerem, de szidták már a környezetemben. Amúgy főleg a KDE-hez adott programokat használom, pl. K3b CD-DVD író, tud rippelni, meg ha beteszel egy CD-t, KDE felismeri, és felajánlja a zeneszámok lemásolását (FLAC, Ogg-Vorbis formátumokat javaslom, Ogg jobb mint az MP3), meg ilyenek.

    NVidia és ATI egyaránt támogatja Linuxon a videókártyáit, letölthetőek a driverek a honlapjukról, egy picit nehézkes felrakni amelyik kell, de utána süvíteni fog a Quake :)

    KDE-ben a Kaffeine olyan mint Windowsban a Media Player. Első indításkor megmondja, honnan kell letölteni egy kis extrát, amivel bármilyen gyári DVD-t le lehet játszani, meg a licenszproblémás codec-eket is letöltheted (Debianosok nem tehetik bele a telepítésbe, beperelnék őket).

    Kopete-vel bármely cset-protokollra be lehet jelentkezni, yahoo messenger, MSN-re is. Vagy aMSN ha csak az MSN kell.

    Már van olyan linuxos Skype, ami támogatja a videóbeszélgetéseket. Ha nagyon muszáj, van linuxos RealPlayer, meg Google Earth. Meg Adobe Reader, bár Debianban van egy rakás jó PDF olvasó (KPDF-et szeretem).

    OpenOffice-szal gyártom a Powerpoint prezentációimat, meg régebben a beadandó Doc fájlokat, MS Office-szal nem látszik a különbség :) Meg OOo-ban PDF-be tudok menteni.

    Debianhoz adnak pár száz játékot, van köztük egész komoly. Na meg Wine sok régi windowsos játékot tud futtatni. DosEmu pedig a DOS-os játékokat.

    Egy most egy nagy összevisszaság lett, de remélem segít. Ha kérdezel konkrétumot, megpróbálok válaszolni.
  • purblind
    #13
    Köszönöm szépen válaszod.Elsöre pont ubuntut probáltam ki ami tekerte a netemet fel ora után.Semmit nem telepitettem meg rá csak nézegettem mit tud mi van benne. Amugy tényleg user barát de a gimp nevezetü csodaprogi nálam rendszeresen kifagyott.(amugy a gimp nem userbarát szerintem). Van rá virusirto.avast,avg... Hát belölem nem sok zsét huznak ki igaz xp.eredeti de vedelemre csak freet használok. Amugy most uhut tesztelgetem még de az már keményebb mert kevés az info rola. Ha kerdezek akkor meg csak annyi a válasz válasszak mást. De bármijet probálok mindig ezt kapom akkor hogy okosodjak?
    Linuxal másik fö bajom az 5.1 sose kapom meg azt a hangzást mint xp-n.Átirtam cfg fájlt is de semmi. 2 elsö szol többi süket :} Ja még 1 kérdés ha lehet. Frissen telepitett pl. ubuntunál bevan kapcsolva valami tüzfal?Mert bekapcsoltam a delfin ikonosat és no internet.Csak számolta hogy hány blokkolás történt.

    Amugy nem okoskodtam csak unom hogy szar a win linux jobb vagy forditva témát.
    Mind 2-öbe vannak hibák.Jol jönne 1 linux user aki segit.Lenne pár kérdésem...
  • bvalek2
    #12
    Nézd, a Linuxban az a jó, hogy semmi sem történik a tudtod nélkül. Ezt csak úgy lehet átültetni a gyakorlatba, ha semmit sem teszel anélkül, hogy fogalmad lenne róla, hogy mit csinálsz.

    Anélkül hogy tudnám, hogy milyen disztribúciót próbáltál ki, szerintem fölraktál egy csomagot, ami internetről tölt le még magának dolgokat, vagy fölraktál egy csomó netfigyelő alkalmazást, amik most letöltik neked a legfrissebb híreket, időjárást Kaliforniában, meg ilyesmi. Szerintem keresd meg a klienst, és élvezd a szogáltatásokat, vagy szedd le a csomagot, ami felrakta.

    Ilyet én is elkövettem már (Debiant használok, Ubuntut javaslok), nem tudtam hogy mitől teker eszetlenül a vinyóm, kiderült, hogy felraktam egy alkalmazást, ami telepítés után keresési adatbázist hoz létre a merevlemez tartalmáról. Ez egy kényelmes dolog, csak nekem fölösleges, és éppen akkor kellett volna a gyors gép. Megkerestem melyik processz fogja annyira az erőforrásokat, a neve alapján megtaláltam a bűnös csomagot, és leszedtem.

    Ehhez egyszer sem nyitottam meg a parancssort! KDE vagy Gnome tele van felhasználóbarát felületekkel, meg varázslókkal, teljesen laikus családtag is meg tudja csinálni velük.

    Egyetlen megoldás van: ne csoportosan telepítsd a csomagokat, hanem egyenként. Hidd el megéri, szépen le van írva hogy melyik program mit csinál, és nem érhetnek ilyen meglepetések.

    Linuxos vírussal még életemben nem találkoztam, se olyan emberrel, aki látott volna valaha, Linuxos vírusírtó szerintem nem is létezik. Alap tűzfalhoz még sosem kellett hozzányúlnom, rendes védelmet ad, a jogosultsági rendszer egyszerű de nagyszerű, az alkalmazások nem tudnak garázdálkodni, jól ki van ám ez találva.

    A Microsoft mesterségesen nehezíti az életedet, hogy minél több pénzt szedhessen ki belőled, a Linux mögött nincs ilyen pénzéhes banda, az csak működik és kész.
  • purblind
    #11
    Kb ezt vártam tőled. Köszönöm. De leirhattad volna a megoldást is hogy biztonságban érezhessem magam linux alatt. Esetleg 1 linket is beszurhattál volna. Dehát a linux user az már csak ilyen.
  • bvalek2
    #10
    eltaláltad. mert láma vagy. ez egy annyira tipikusan láma hozzászólás volt tőled, hogy oktatni kellene
  • purblind
    #9
    Na az ilyet "szeretem": Én Linuxot használok... Ez kb akkora ... mint,hogy Wint használok és nics virusirtom se tüzfalam mégsincs virusom és senki sem jön a gépemre...
    Én is használok linuxot,érdekes modon telepités után kb fél órára rá eszméletlenül kezdett növekedni a hálozati forgalom...
    Persze mert láma vagyok? Vagy mégse olyan biztonságos a linux mint ahogy mondjátok?
  • slickboy
    #8
    Nuwar.HU? Ez valami magyar fejlesztésű vírus?
  • bvalek2
    #7
    Én Linuxot használok...
  • Sidewinder
    #6
    Én Kasperskyt használok és maradok is mellette mert nagyon elégedett vagyok vele.
  • peterx
    #5
    NOD32 a BEST!!
  • lee56
    #4
    nekem meg az AAV :)
  • Petys
    #3
    Én egyszer tettem fel egy CD mellékleten levő Panda antivírust, bár ne tettem volna, mert az egész rendszer összeomlott tőle...
    Maradok inkább a Nod32-nél.
  • lipike008
    #2
    Nekem bevált az AVG, nem fogok váltani
  • szombi
    #1
    A panda szar, mindenki tudja, és most ezzel próbálják leplezni...