60
Nyári gumi, alufelni, hólánc stb.
-
#60 Taurus 401 205/50 R16 nyári gumival van tapasztalata valakinek?
Kevés kb. 5-6ezer km-t megyek évente,de nem szeretnék használt gumit venni. Michelin budget kategóriása,és legalább nem kínai.
Autónavigátor tesztjében jó eredményt hozott fékút,kanyarsebesség és alacsony zajszinttel. Gondolom a rövid féktávot,magas tapadóképességét puhaságával éri el,ami miatt gyenge a kopásállóság (a teszten 4-5 vészfékezést csináltak,ami miatt darabkák váltak le a felületből ) és a kigurulás értéke alacsony. -
#59 sziasztok!
jól sejtem, hogy ez a gumim kuka? :(
básszus kurvára nem olcsó ebben a méretben gumiztatni -
#58 Hello probald meg, hogy a kerekulcsra meg raksz egy csovet es ugy lehet az segit. -
Orphelin #57 Sziasztok fórumozók!
Tanácsokat, ötleteket szeretnék kérni tőletek!
Aktuálissá vált, hogy autómon a téli gumi garnitúrát lecseréljem a nyárira, de az a problémám, hogy nem sikerül levennem a kerekeket, ugyanis a 4 kerék közül egyiken sem sikerül egyik csavart sem kilazitanom semennyire! Gondoltam biztosan az én fizikai erőmmel van a gond, de megkértem pár barátomat aki jobb erőben van mint én, hogy próbálják meg, de nekik sem sikerült! Hangsúlyozom: mind a négy kerék mind az öt csavarja úgy be van szorulva hogy semmit sem mozdulnak! Ráfújtam már fél flakon WD40-et a csavarokra, de semmi változás! Kapapáltuk, rááltunk a kereztkulcsra, továbbra is semmi! Ott tartok, hogy hagyon az egészet a francba és viszem a gumishoz!
Esetleg valakinek valami ötlet, házi praktika? Kell, hogy legyen valami megoldás!
Egyébként nem egy computervezérelt új autóról, hanem egy 30 éves 190-es merciről van szó! :)
Segitségeteket előre is köszönöm!
-
#56 de ha beírtad volna a kocsid típusát és gyártási évét, akkor konkrétumot is lehetne írni :) -
csetle #55 hm ... köszönöm szépen a választ!
erre a következtetésre gondolhattam volna én is, nem túl bonyolult :)) -
#54 hát beírod a googleba a kocsi márkáját és típusát és kidobja :D
mérni nehezebb, főleg h páratlan csavarral/anyával van feltéve.
ha párossal, akkor két szemben levő csavar/furat középpontja az osztókör és a csavarok/furatok száma pedig adott.
tehát pl 4x100 (négy csavar/furat és két szembelevő 100mm-re van egymástól, ergó 100mm-es körön vannak a csavarok/furatok) -
csetle #53 Sziasztok!
Szeretném kérdezni, hogy honnan lehet megtudni az autóm lyukkiosztásának a számát? Lehet azt valahogy mérni? -
arnold27 #52 a topaukcio-nál is vannak jobb árak.. pl itt: vidauto.hu -
#51 Mondjuk osztókörmódosítóval fel lehetne tenni a kereket, de az ET számokat elnézve az új felnidnek jóval kisebb az ET-je és ehhez még jönne egy kb. 20mm-es osztókörmódosító akkor a kerék már kilógna a sárvédőből gondolom én... -
#50 Nos a körosztó miatt nem lehetséges...
5x100 agyra nem fel 5x112.... -
#49 Érdeklődöm a következő dologról:
7X16 5X100 ET53 gyári felni méret helyén jól használható-e a 7,5X16 5X112 ET35 paraméterekkel rendelkező felni? -
PeeVee #48 helló!
Nem tudja valaki, hogy egy '90es mitsubishi lancerre milyen kerékanyák kellenek, ha alufelnit szeretnék feltenni? eddig valami 12x1.5ös méretet gyanítok, de asse tom mi számít itt:S
Kösz a segítséget!a -
#47 Az autómánia topikban nem válaszolnak, szal keresni kezdtem :D
Anyámnak rendeltünk Kléber nyári gumit, viszont azzal, hogy elcseszte a beszállító/nagyker/akárki, Uniroyal-t kapott, persze azonos árban.
Jól járt, vagy átverték? Jobb, mint a Kléber, vagy rosszabb? -
shine111 #46 Alufelni garnitúra - féláron: Topaukció -
#45 Igen, mert az alu ridegebb, mint az acél. Kevésbé rugalmas. Kemény csattnál, nem deformálódik, hanem törik. Ezt értelemszerűen nem lehet javítani, és egy jó az jó drága. A lemezfelni olcsóbb, és jobb a javítási aránya. Egyébként alut is lehet javíttatni, de azt görgőzték. És jó drága volt az is.
Továbbá az alufelni külső felületébe belemarhat a sós trutyi. Én régen jártam télen aluval, és nekem kikezdte a felnit.
Meg a sok sáros latyak könnyebben megy bele, és ha megragad, akkor az decentírozza a kereket. Szóval folyton oda kell figyelni a pucolásra. -
#44 ha hideg van es katyu akkor akar torhet is -
#43 az alufelninek mi baja lenne? -
#42 Az alunak nem jó az a só, amivel felszórják az utat. A lemezfelninek se, de az alu kifejezetten utálja.
A másik meg - szerintem - az, hogy a 17-es felnire nem megy rá olyan jó, ballonos gumi, csak peres inkább. És ha esetleg kemény tél lesz...akkor jönnek a kátyúk.
Egyébként Bp-re legjobb egy pickup (L200, és társai) nagy brutál ballonos gumija, amivel ha közelítek egy kátyúhoz, nem lassítok le, meg kerülgetem, hanem megcélzom, és még gyorsítok is! -
#41 Ha megteheted akkor vegyel hozza lemezfelnit is mert az jobb telre. -
#40 sziasztok. Most állok téligumi vásárlás előtt. Szerintetek vegyek hozzá külön lemezfelnit, vagy a gumit a mostani 17-es felnimen cserélgessem mindíg? valaki azt mondta régebben, hogy ez az otóbbi nem tesz jót sem a guminak sem a felninek... -
#39 A Semperit Speed-Life gumiról van valakinek tapasztalata? Peremvédős ez a gumi?
Mert nem találtam róla neten normális képet amin egyértelműen látszana csak EZT. Ezen úgy tűnik az. -
#38 Sziasztok lenne egy olyan kerdesem hogy ha van egy vekonyprofilu gumi akkor abba ugyan olyan nyomasnak kell lenni mint a vastagabb profiluban??? -
#37 A mozgókúpos csavart én hanyagolnám, egyrészt nem olcsó másrészt tönreteszi a menetet a kerékagyban (persze két ki és becsavarásnál még azért nem:)
Keress valami esztergályos ismerőst és csináltass 4db osztókörmódosítót.
Annál tisztább megoldás nincs. -
tudor1980 #36 kössz
-
#35 van mozgókúpos csavar azt mondják az elég jó, vagy esetleg osztókörmódosítóval, de én (szobjektív) nem raknám fel. A futómű szerintem elég fontos, én mondjuk nem szeretném, hogy az egyik kerekem beelőzzön vagy kitörjön a kerék.
Én spec nem mernék manőverezni egy általam megbízhatatlannak érékelt autóval.
DE! sokan mondják, hogy a mozgókúpos csavar nem gáz, szóval, a te döntésed... -
tudor1980 #34 Sziasztok kérdés:van egy astrám aminek az oszto köre 4x100-as vettem 4 felnit és ki derült hogy4x98-as az osztoköre mit tegyek felmerjem rakni???????? -
#33 Koszi -
#32 225/45 R17 W/Y-re ADAC szerint
Erősen ajánlott:
Bridgestone Potenza RE050A
Pirelli Pzero Nero
Ajánlott:
Goodyear Eagle F1 GSD3
Michelin Pilot Sport PS2
Continental SportContact 3
BFGoodrich G-Force Profiler
Vredestein Ultrac
Dunlop Sport Maxx
Uniroyal Rainsport
A Goodyear szvsz a legjobb ár/érték arányban. -
#31 Sziasztok a nyarigumikbol melyikek a jobbak pl pirelli, dunlop, .... ??? -
#30 Koszi mindenkinek sokat segitettetek -
Vlala #29 Itt le van írva.
(forrás: Alufelnik topic, Gabor1990 hozzászólása)
-
#28 jah még annyit, hogy azért minnél alacsonyabb az ET annnál jobban terheli a futóművet (amúgy ha jól emléxem a kerékagytól való távolsága a felniközépnek de ez nem tuti, de a lényeg gondolom érthető.) -
#27 7,5J = ennyi col széles
x17 = ennyi col átmérő (kerékméret)
ET45 = ennyivel van az agytól a valami :) a lényeg, hogy ennek az értéknek jó közelében lenni a gyárihoz. azaz ha a gyári neked ET30, akkor bentebb lesz ez a kerék, ha a gyári mondjuk ET55, akkor pedig kintebb lesz ez az ET45-ös. (ha szélesebb felnit veszel mint a gyári érdemes alacsonyabb ET vel vásárolni...) -
#26 Hi tudna nekem valaki adni egy oldalat ahol el vannak magyarazva a roviditesek pl ha van olyan hogy 7,5Jx17 H2 ET 45 ez mit jelent??? -
#25 Azt viszont lehet, hogy érdemes lenne akkor lecserélni, az életetek többet ér, mint (amúgy bármi) pár nyári gumi ára. -
DecenS #24 nem. egy 2,5 éves tütüt vettünk a nyár közepén a párommal. ezek az emlegetett goodyear gumik voltak rajta. hogy mikori és honnét származik, ki tudja már..? -
#23 Ja nyáriból nekem is Goodyear van, Eagle F1.
Na ez nagyon sokat, és nagyon keveset bír...menettulajdonságok szempontjából sokat bír, élettartamra (kátyúk miatt) keveset. + -
#22 :( Gumisnál vettél új gumit, és így viselkedik?
Amúgy fel kell vezetni egy évszámot is a gumi oldalfalára, ami alapján be lehet azonosítani, hogy még forgalomba hozható-e. Mert ugye a gumik elfáradnak idővel, és akkor egészen másként viselkednek.
Viszont az, hogy nyári gumi 70-80-nál aquaplánol, eléggé furcsa, mert elvileg pont a nyári gumik viselkednek kevésbé hajlamosan a felúszásra. -
DecenS #21 nekem mondjuk nyári van goodyearből, de az elég gyenge eresztés... sokszor még az útszéli kisebb tócsákon is felúszik vele a kocsi -normál 70-80-as tempónál, nem lekopott futófelülettel- ezzel szemben két hete hálás gondolatok szállingóztak a gumiember felé, amikor az m7-en velence környékén elkapott az ítéletidő...