20
  • Wittgen
    #20
    Majd ha az nézek amit akarok abban az időpontban amikor akarom, abban az esetben jogosnak érzem a felháborodásukat.

    Viszont amíg megpróbálják megszabni, hogy mikor mit lehet nézni és punktum (sőt még az odl-timer sorozatokat sem adják le, pedig van amit az ember szívesen megsassantana, mert pl a '80-as évek elején még porbafingó volt), addig van értelme a p2p hálózatoknak. Itt nem vesztenek drasztikusan nagy potenciális nézőket a filecserélés miatt.

    Pl van olyan sorozat, amit nem töltök le, mert tévében nézem (pl Supernatural), de van olyan, amire nincs időm, mert el vagyok foglalva (pl CSI). Nehogymár azt mondják, hogy akkor nézzek ismétlést egy méggagyibb időpontban.

    Itt a Kemény zsaruk esete, a lehető legszarabb időpontban adják, sohasem tudom megnézni (mert már hulla fáradt vagyok éjféltájt és inkább alszok). Kénytelen voltam beszerezni alternatív forrásokból.
  • virs lee
    #19
    Hajrá Pirate Bay, le a bűnöző kiadókkal!
  • bakagaijin
    #18
    Nem igaz, ugyanis ha megosztod BÁRKI letöltheti, míg ugye a tv-ből csak az láthatja akinek sugározzák. (A fizetendő jogdíjakat a tv-k felé is eszerint állapítják meg, mármint hogy mennyi nézőhöz tudják eljuttatni az anyagot, illetve vannak minimumok is.) Másrészt a sorozatosok is élnek azzal a trükkel, hogy országonként eltérő időben mutatják be a sorozatokat, amit a filesharing szépen fenékbe billent. (TV-társaságokkal kizárólagos szerződéseket szoktak kötni az ELSŐ bemutatásra egy-egy sorozatnál az adott országra.) Gondolj pl. a LOST-ra, mekkora felhajtás volt amikor Mo-ra vitték...
  • NEXUS6
    #17
    Csak mint a lenti ábra is mutatja azért lehet, hogy közben megpróbálkoznak egy trójait is becsempészni a gépedre, az meg azért nem törvényes, pláne ha utána nekiállnak adatot gyűjteni a gépről, forgalom, felhasználó adatai, miegymás.
  • NEXUS6
    #16
    "3-t kihúzhatod, mert az nem bűncselekmény, csupán a versenyelőny kihasználása.
    Maximum etikai kategóriába fér bele."

    Bűncselekménynek lehet, hogy nem feltétlenül bűncselekmény, de jogba ütköző cselekedet a fogyasztó megtévesztésével, erőfölénnyel való visszaéléssel stb-vel egyetemben. Amelyik cég ilyet csinál, annak "gazdái" esetleg anyagi felelősségük szerint is felelnek az ilyen dolgokért, aztán pl ugrik a nyaraló, meg a Mazeratti a garázsból, ha tényleg szorul a hurok, és kártérítésre is kötelezik őket. Lásd M$ néhány esete, csak ők ugye csikkzsebből fizetik ki az ilyen tételeket.
  • Magnificat
    #15
    Go PB GO :D
  • Adenoma
    #14
    úgy tudom, hogy sorozatot megosztani nem bűn, ugyanis saját magad vetted fel tv adásból, és ott már kifizette a tv adó a jogdíjat rá ( csak nézd, de ne fogd meg elve amúgy a peep show szintjére süllyeszti a kiadókat)
  • 1Bazs
    #13
    Ha elfogadjuk törvényesnek, hogy a jogilag nehezen támadható fájlcserélőkön keresztül nagyrészt illegális anyagok cserélnek gazdát, amivel bizony megkárosítjuk a "szellemi termék" készítőit, akkor nemhiszem, hogy támadni kellene a védekezésnek ezt a módját.
  • TheZsenyka
    #12
    Amit az MPAA tett/tesz az akár önbíráskodásnak is tekinthető (egyfajta büntetést mér mind a linkportálra, mind a felhasználókra), de legjobb esetben is megtévesztés és Internetes forgalomat akadályozó tevékenység. Ez még egy magánembertől elmegy (felrakok egy nyolcvanas évek beli gay pornót STARGATE ATLANTIS S03E07 néven vagy mittomén) de egy komoly(?) cégtől elég nevetséges és ugyanakkor káros lépés. Túl sok RoboCOP-ot néztek.
  • Vorpal
    #11
    Abban az esetben törvénytelen - ha az általuk megosztott film maga is jogvédett.
    Igy tulajdonképpen nem a módszer a kifogásolható - hanem a tény, hogy ők maguk
    is illegálisan osztanak meg tartalmakat.
    Ha a dummy fájl csak egy adatkupac akkor ez természetesen nem áll fenn.

    szombi : temeg zsenge vagy - ez is mutatja, hogy minimális ész azért kell
    a torrentezéshez is.
  • archkoven
    #10
    Nem értem miért lenne törvénytelen értéktelen bithalmazt valós filmnek álcázni. Amennyiben nem tartalmaz illegális tartalmat, kártékony kódokat, szerintem ez teljesen legális módszer a kiadók részéről a fájlcsere elleni harchoz. Úgy értem, hogy ez a részükről teljesen fair, én nem látok benne még etikailag sem kivetnivalót.
  • NYCBoy
    #9
    Regisztrálj a http://www.torrentz.com/-ra! Nyitott oldalakat indexel, nem kell meghívó, általában vannak hozzászólások a torrentekhez, így gyorsan kiderül, ha valamelyik hamis. Nagyon jó oldal csak ajánlani tudom mindenkinek!
  • hiftu
    #8
    A kalózkodásnak/letöltésnek (hívd ahogy akarod) az a hátránya, hogy informáltnak kell lenni. Mint látod, az érdekképviselet nem retten vissza törvénytelen (trójai terjesztés) módszerek használatától. Természetesen a nyomok egy független bűnszövetkezethez vezetnének.
  • hiftu
    #7
    3-t kihúzhatod, mert az nem bűncselekmény, csupán a versenyelőny kihasználása.
    Maximum etikai kategóriába fér bele.

    1. tartalmazza az 5-öst.
    A 4-es is részhalmaza az 1-esnek, talán egy kis kiegészítéssel, hogy a bűncselekmény nyereségét mire használja fel.

    2.-esben, ha nem törvénytelen, csak trükkös módszert írsz, abban nincs semmi
    gikszer. A nyomozó hatóságok gyakran élnek (törvényes kereteken belül) ezzel a módszerrel.

    Maradt az 1-s...
    Szóval az 1-es a legneccesebb.
  • szombi
    #6
    Nemrég töltöttem le a Prison Break S03E06 - ot, ami egy hamis kodek,
    vagyis egy trójai telepitését kérte. Közben kiderült, hogy még nem adták le a 6. részt.

    k*rva anyjukat akik ezt feltöltötték!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • aDannyBoy
    #5
    5.
    azt érzed legjobban :)
  • Epikurosz
    #4
    belölhető -> beJElölhető
  • Epikurosz
    #3
    Most akkor melyik a neccesebb:
    1. Bűncselekmények elkövetése
    2. Bűncselekmények elkövetőinek lebuktatása trükkös módszerekkel
    3. A gátlástalan piaci verseny
    4. Kultúrális igény kielégítése lopott cuccal
    5. A hétköznapi bűnözés (zsebtolvajlás, rablás, nemi erőszak, sikkasztás)

    (több opció is belölhető)
  • NYCBoy
    #2
    Majdnem? Miért csak majdnem? Éljen a magyar jogrendszer!!!
  • NEXUS6
    #1
    Hát volt ilyesmi Magyarországon is, pl. amikor a ProArt által felbérelt magánnyomozó beregisztrált a fájlmegosztóra és úgy szerzett meg infókat, hogy gyakorlatilag titkos info gyűjtést folytatott, csak ugye ehhez nem volt bírói vagy ügyészi engedélye.
    Aztán amikor a bíróságon előáltak a dolgokkal, akkor majdnem ők kaptak büntetést.
    ;)