37
  • NKing
    #37
    Annak idején igaz, hogy fejletlenebb mikroelektronikákat lőttek fel a műholdakon, de figyelembe kell venni azt is, hogy a mai nanométeres technológiákkal készülő processzorok nem sokáig maradnának működőképesek az űrben. A kozmikus sugárzás rövid távon átszakítaná a hajszálnál vékonyabb BUS-vezetékeket. Így azok védelmét is meg kell oldani. Nameg a nagy távolság és a rádiósugárzás miatti kis adatátvitel miatt sem lehet felpakolni egy műholdra minden fejlett elektronikát. Elvégre, láttatok már HD videot Föld körüli pályán? A jelenlegi infrás és rádióhullámos letapogatások jobb eszköznek bizonyulnak, mint egy profi kamera...
  • Epikurosz
    #36
    gmk-t akartam először írni, no.

    Magyar égre magyar szervizt!
    (ez nem vicc!)
  • Epikurosz
    #35
    Szerintem érdemes lenne egy magyar mkt-t vagy akár kft.-t létrehozni erre:

    Első Magyar Műholdjavító Kft. (TM)
    (c) Epikurosz, 2007, Minden jog fenntartva, a szomszédosok is!
  • Epikurosz
    #34
    Fiúk!
    szépen elsoroltátok az érveket, hogy miért nem érdemes és nem leeht megjavítani a műholdacskákat.

    Nem gondoljátok, hogy most olyan megoldásokon lenne a sor, amelyek szépen elmesélik, hogy miként lehetne a jelenlegi és jövőbeli olcsó műholdakat olcsón megjavítani?
  • kow83
    #33
    Miért kell Holda, Marsra szállni? Tökegyszerű. Mert fejlődik a civilizációnk, meg kell tanulnunk, hogy hogy lehet mozogni/élni a bolygónkon kívül. Lehet, hogy evakuálni a bolygónkat, vagy kapcsolatot kell teremteni egy másik naprendszerben. NEM LEHET TUDNI mi történhez. Ne 5-10 évben gondolkodjanak, akik ezt nem értik, hanem 100-1000-ben. Mindenki látta az Armageddon c. filmet szerintem és nem elhanyagolható tényező, hogy elvileg bármikor felbukkanhat egy bazi nagy kisbolygó.
    A küldetések során gyűjtött adatok extrém fontosak.
  • Sanyix
    #32
    2-3 javítás is úgy menne, ha a műholdak ugyanazon a pályasíkon keringenének, ami nem gyakori.
  • janyikzs
    #31
    Még nem is említettétek, hogy az egy új fellövésének úgymond nincs emberi kockázata, mint egy űrrepülőgépes küldetésnek.

    Illetve, ahogy korábban írtátok, egy fellövéssel nem sok műholdat tudna javítani (max. 2-3, /szerintem/), ám úgy gondolom, hogy 2-3 új fellövés ennél kevesebbe kerül.

    Ezek miatt miért érne meg javítgatni?

    Ráadásul az milyen technika volt még, ha jól emlékszem 95 környékén jelent meg a Pentium 1-is, ehhez képest ma már mennyivel korszerűbb gépeket gyártanak.
    Ezek szerint az új műholdak is valószínűleg ilyen méretű fejlődésen eshettek át ennyi idő alatt.
  • Thrawn
    #30
    A műholdjavítás hasonlóképpen. A javítás költségeiből meg lehet építeni egy új - a réginél fejlettebb - darabot.
  • Sanyix
    #29
    Azért mert az aksit annyiért adják amennyiért egy új telefont...
  • Sanyix
    #28
    Mert egy állomásra is csak 1000km-en belül van üzemanyaga. Ez nem busz. Feltölt egy műholdat, azt mehet is vissza, mert nem marad üzemanyag másra. Aztán meg vicces lenne, ha egy űrsikló mondjuk egy egyelítő közeli pályáról poláris pályára fordulna. laza ~15 km/s dV...
  • Robi000001
    #27
    Az emberek többsége inkább új mobilt vesz, minthogy akut cseréljen benne, pedig az lényegesen egyszerübb művelet... :)
  • Thrawn
    #26
    Még picit tovább folytatva: ki kellene képezni az űrhajósokat minden egyes műhold javításához (a jelenlegi űrséták sem úgy mennek, hogy mars ki a zsilipen és fogj hozzá, egy-másfél éves kiképzés előz meg minden egyes küldetést). Az akksik nem szabványosak, mint ahogy a műholdak sem. Igaz, javítottak már bedöglött műholdat (Solar Max), de az inkább kivétel volt.
    Na meg a javítás lehetetlen voltát erősítik LADA Kalina észrevételei is.
  • Thrawn
    #25
    Amit írsz, ahhoz a Millenium Falcon kellene, nem a Discovery. Az említett műholdak más-más megasságban, más-más hajlásszögű pályán keringenek, a siklók nem tudnák őket nem hogy egy, de több küldetéssel sem végiglátogatni. Arról nem is beszélve, hogy a magasabban keringőket el sem tudná érni. Már a képen látható ERS-2 is a lehetőségek határát feszegetné.
    Fentiek miatt problémás a Hubble javítása is, baj esetén a más magasságú, eltérő hajlásszögű pályán keringő ISS-t nem tudnák elérni és ez még csak egy komolyabb pályamódosítás, hol van ez a kiöregedett holdak végiglátogatásához képest!
    Amúgy egy űrrepülőgépes küldetés nagyjából félmilliárd dollárba kerül, lehet számolni.
  • LADA Kalina
    #24
    mert nem csak az akksi megy tönkre, amellett még ott a burkolat, ami a meteorok miatt, ott vannak pl. az elöregedő áramkörök, amik hosszú idő után elpattanhatnak, a napelemek, az üzemanyag a korrigációkhoz, ami kifogy... ne felejtsük el, hogy ott a légkör nem védi meg a gépeket, ha a nap rásüt, sokkal jobban felmelexik, ha a föld eltakarja a napot, sokkal jobban lehül mint itt a felszinen, és a nagy hőingadozás megteszi a hatását, habár igaz, hogy hőszigetelt a belsejük de ez az idővel és meteorokkal ugye tönkremegy, ettől kezdve rohamosan romlik a műhold állapota
  • Kornan
    #23
    Szerintem pénzben jobban ott van egy ilyen "aksi cserélő út" űrhajósokkal.Másrészt egy minőségileg jobb műholdat akarnak fellőni,amit lehet akkor is megtennének ha nem romlana el a másik,csak kicsivel később.
  • Cat #22
    Az iraki háboru nem 100 milliárd dollárba, hanem annak sokszorosába került. Eleve az amcsi hadsereg EGY ÉVES költségvetése 420 Mrd körül van, és ezt fejelik meg még minden évben 100 mrd körüli plusz összegekkel. Ezt szorozd be 4-el (2003ban kezdett), és akkor összesített értékként bőven 2000 Mrd feletti összeg jön ki (persze ebben pl. Afganisztán is bennevan).
  • jhetedikj
    #21
    Akkor miért nem csak az aksit cserélik ki?
    Szvsz olcsóbb lenne,mint egy teljesen újat összerakni és kilőni,ott van a Discovery,fel kell szerelni aksikkal,kilőni aztán mehet a 42 műhold után és kicserélni az aksikat. Az ISS-re rá tudott kapcsolódni,akkor egy szaros kis műhold miért okozna neki gondot?
  • Darth Sith
    #20
    "NASA Földet figyelő részlegének költségvetését 2000-2006 között 30 százalékkal csökkentették"
    amíg ez megy, és a NASA éves költségvetése ~16milliárd USD és az iraki háború ~100milliárd +-néhány USD addig nem lesz fejlődés, ez kb a szintentartáshoz elég. Anno az ötvenes-hatvanas években, a nulláról, az első műhold fellövéstől számított 9éven belül ember lépett a holdra. Most meg 25 év alatt nem képesek egy normális űrsiklót összeeszkábálni meg egy űrállomást. Kész vicc.
  • xizor
    #19
    elmagyaráznád miért sikertelen a háborúja?:)
  • Su0my
    #18
    NEM LENNE MEKGYONÁC ÉS ÉHEN PUSZTULNÁNK!
  • Epikurosz
    #17
    na, akkor mond meg nekem a következőt:

    Ha majd lesznek kolóniák a Marson, az milyen változásokat hoz a Földön?
  • feamatar
    #16
    sokkal valószínűbb hogy egymást írtottunk volna az indiánok helyett...
    az a korszak főleg a tengerészet terén hozott újításokat, illetve az étkezés terén... holtartanánk ma burgunya, paradicsom stbstb nélkül?
    európában a gyarmatosítástól függetlenül mentek harcok...
    és a gyarmatosításba se egyszerrre kapcsolódtak be az államok.
    a milett volna ha kérdések egyébként is balgaságok... nem tudhatjuk hol tartanánk.
  • Epikurosz
    #15
    a fenéket.

    Ha az amcsi őslakosok fdeztek volna fel minket, ma már egy szál európai sem élne itt.
  • gyozo
    #14
    Van benne valami

    Egyébként valószínűleg az akkori Európa kénytelen lett volna minőségi fejlődésnek indulni bizonyos, a túlnépesedés miatt, egyre aktuálisabbá válló problémák miatt. (Csatornázás, oktatás, élelmiszeripar)

    Ehelyett kapott egy masnival összecsomagolt bőségszarut amerikai kontinens képében. Csak az őslakosokat kellett kiírtani és már meg is szerezte, ha vette a bátorságot az úthoz.
  • Kobaljov
    #13
    Kolombusz példája igen messze áll a Hold/Mars kolonizálásától, az továbbra is erősen a vágyálom kategória a jelenlegi technikai szint/erőforrások mellett, jóval előbb hazavágja a Földet az emberiség, mint hogy más bolygókban lehetne gondolkodni. Reálisan, nem kiabálva..
  • kernerster
    #12
    Az aksik elfáradnak, mikor ugyanis kikerül a nap közvetlen látóteréből, azok szolgáltatják az áramot-ezért csökken a teljesítménye
  • aDannyBoy
    #11
    "Mi lett volna ha Kolombusz arra vár hogy az országában megszűnjenek a gondok mielőtt elindul ??"

    békésebb hely lenne a világ :)
  • Csi9aa
    #10
    (mellesleg Kolombusz nem is a saját "országából" - Itáliából - indult, ott mindenhonnan elküldték, nem láttak az ötletében fantáziát)
  • Csi9aa
    #9
    "Mi lett volna ha Kolombusz arra vár hogy az országában megszűnjenek a gondok mielőtt elindul ??"

    Pl. kisebb valószínűséggel zsákmányolják majd irtják ki az amerikai őslakosokat......
  • brueni
    #8
    mindig helyesen kiabálj
  • prefix
    #7
    Ez nagyon jó..Meghalsz hali a dvd lemeznek..De nincs ám mentés...
  • Balu0
    #6
    Egyre jobban mérgesít ez ehhez hasonló hozzáállás.

    Persze hogy van probléma itt a Földön.

    MINDÍG IS VOLT ÉS MINDÍG IS LESZ!!!

    Mi lett volna ha Kolombusz arra vár hogy az országában megszűnjenek a gondok mielőtt elindul ??

    Terjeszkedni kell, vagy jön egy járvány/háború/aszteroida/szupervulkán kitörés/globálsi felmelegedés ...stb ...stb és kihal az emberiség.

    Ez olyan mintha egy játékban csak egy életed van, és ha elbukod, összetörik a DVD-t, és még újat se vehetsz :D
  • Su0my
    #5
    én azt nem értem, hogy miért jó ilyen presztizscsatákat vívni, hogy most elviszünk 1-2 asztronautát a Marsra? oké, technikai vívmányokban, kolonizáció álmokban van haszna, de amíg itt is van mit megoldani, ide kéne koncentrálni... vágom, hogy Bokor bratyó a bukott háborúiról akarta elterelni a figyelmet, de akkor is :S
  • Zro
    #4
    Gondolom van bennük egy csomó mozgó alkatrész, ami idővel persze meghibásodik. Utána az ezeket pótló rendszerekből is meghibásodik ez-az. Javítani nem mennek föl, s ha egy rendszer leáll, az kihathat több másikra is, így egyre nagyobb százaléban válnak használhatatlanná. A műholdak pályán tartásához is kell némi üzemagyag, az is elfogyhat. S még ott vannak a meteoritok...
  • Cat #3
    szerintem a napelemek teljesítménye csökken nagyon, nomeg ne hasonlítsunk már egy tizéves kamerát vagy mérőműszert egy maihoz.
  • Laslow
    #2
    Biztos a mikrometeoritok...
  • Adenoma
    #1
    hogyan csökken egy műhold teljesítménye? romlik a lencse? romlanak a műszerek? romlik az energiaellátás?