A szépség és a technológia
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Valoban, ettol nekem is hanyingerem van, ennel mar csak az rosszabb, ha megprobaljak leforditani. Igy lesz pl. a tunneling interface-bol "protokollbujtato adapter" (magyar windows vista), a plug and play-bol "magatol mukodo", az oevrhead-bol "rezsi ido", es hasonlo kapitalis baromsagok. Van neki rendes, kulturalt, a szaknyelvben altalanosan elfogadott neve, amin mindenki ugyanazt erti. Minek meg egy?
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.
A cikk írója védelmében néhány szó erejéig engedtessék megjegyeznem:
Sosem értettem, hogy miért kell valakit megszólni azért, mert idegen szavakat használ. Attól, hogy egy szó idegen hangzású, még lehet elfogadott magyar szó. Nézd csak meg, hogy a trend, a sztenderd (másképp írva standard), valamint a design is mind benne vannak az Idegen szavak és kifejezések szótárában, illetõleg mind közszájon forgó szavak. (Bakos Ferenc, Akadémiai kiadó, Budapest, 1986). És ha nem tudja a magyar megfelelõjét - mellesleg ezek magyar szavak tehát nincs magyar megfelelõje, legfejlebb szinonimája (igen, ez is egy idegen szó, ami azt jelenti, hogy rokon értelmû) -, akkor már buta is?
Szerintem ha viszont tudja, mit jelent, és helyesen alkalmazza, akkor csak választékosabban fogalmaz, és nagyobb szókinccsel rendelkezik, mint egyesek. Ergo nem a felsõbbrendûségét mutatja ki. Attól (az én szememben legalábbis) senki nem lesz felsõbbrendû, hogy több szót ismer, és jobban használja azokat, mint más. Ennyi erõvel egy ügyvéd/bíró/jogi végzettségû politikus kb mindenki felett állhatna. Inkább a tettek azok, ami miatt valakire felnézhetünk.
Én személy szerint utáltam a szépirodalmat (meg úgy általában az irodalmat, hehehe) mind az általános, mind a középiskolában, de azért belátom, hogy haszna az, hogy a sok olvasás nagyon jót tesz a gondolataink pallérozott megfogalmazásának úgy írásban, mint ahogy szóban.
Sosem értettem, hogy miért kell valakit megszólni azért, mert idegen szavakat használ. Attól, hogy egy szó idegen hangzású, még lehet elfogadott magyar szó. Nézd csak meg, hogy a trend, a sztenderd (másképp írva standard), valamint a design is mind benne vannak az Idegen szavak és kifejezések szótárában, illetõleg mind közszájon forgó szavak. (Bakos Ferenc, Akadémiai kiadó, Budapest, 1986). És ha nem tudja a magyar megfelelõjét - mellesleg ezek magyar szavak tehát nincs magyar megfelelõje, legfejlebb szinonimája (igen, ez is egy idegen szó, ami azt jelenti, hogy rokon értelmû) -, akkor már buta is?
Szerintem ha viszont tudja, mit jelent, és helyesen alkalmazza, akkor csak választékosabban fogalmaz, és nagyobb szókinccsel rendelkezik, mint egyesek. Ergo nem a felsõbbrendûségét mutatja ki. Attól (az én szememben legalábbis) senki nem lesz felsõbbrendû, hogy több szót ismer, és jobban használja azokat, mint más. Ennyi erõvel egy ügyvéd/bíró/jogi végzettségû politikus kb mindenki felett állhatna. Inkább a tettek azok, ami miatt valakire felnézhetünk.
Én személy szerint utáltam a szépirodalmat (meg úgy általában az irodalmat, hehehe) mind az általános, mind a középiskolában, de azért belátom, hogy haszna az, hogy a sok olvasás nagyon jót tesz a gondolataink pallérozott megfogalmazásának úgy írásban, mint ahogy szóban.
Amit nem tudunk az erkölcsök útján megtenni, azt nem szabad a törvények útján megtennünk. A fehér ember nagyon ért a pénzcsináláshoz, csak ahhoz nem ért, hogyan kell elosztani.
Trendi manapság ez a sztendert nyelvújítási dizájn... <#nyes>#nyes>
Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...
"Borzalmas (mondhatni gusztustalan) ami ma folyik nyelvújitás terén."
Ezt az adott idõben élõk közül a változásra érzékenyek mindíg így fogják gondloni. Annak idején Kazinczy-t is kiröhögték, lehülyézték elég sokan...
Ezt az adott idõben élõk közül a változásra érzékenyek mindíg így fogják gondloni. Annak idején Kazinczy-t is kiröhögték, lehülyézték elég sokan...
Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...
Fekete háttér elõtt, fekete csillogó tárgyat fényképezni, nem a legjobb munka. <#vigyor1>#vigyor1>
Vajon a mellékelt fotókat direkt csinálták ilyen szarra...?
trendi = divatos
design = stílus, kinézet, forma
sztendert (mármint, ha standard akar lenni)= alap, alapvetõ
fejbõl, nem néztem szótárat, lexikont 😉
design = stílus, kinézet, forma
sztendert (mármint, ha standard akar lenni)= alap, alapvetõ
fejbõl, nem néztem szótárat, lexikont 😉
Az a meno,ha egy varosi magyart egy videki nem ert meg.
Evvel mutatjak ki a "felsobbrenduseguket" Ez van.
Szerintuk aki egyszeruen beszel,az buta...
Evvel mutatjak ki a "felsobbrenduseguket" Ez van.
Szerintuk aki egyszeruen beszel,az buta...
Bérbe vehet? reklámfelület...
Szomorú, hogy elhanyagoljuk az anyanyelvünket. Ma az a divatos, hogy minden angol szót jól leirunk magyarul és akkor az már magyar szó.
Lásd: Trendi, dizájn, sztendert és ez csak a kezdet. Ezek az emberek vajon ennyire nem tudnak magyarul, vagy lusták, vagy buták, mert nem tudják az adott angol szó magyar megfelelõjét. Kiváncsi lennék, hogy vajon mennyien tudják a fenti szavak magyar jelentését....
Borzalmas (mondhatni gusztustalan) ami ma folyik nyelvújitás terén.
Lásd: Trendi, dizájn, sztendert és ez csak a kezdet. Ezek az emberek vajon ennyire nem tudnak magyarul, vagy lusták, vagy buták, mert nem tudják az adott angol szó magyar megfelelõjét. Kiváncsi lennék, hogy vajon mennyien tudják a fenti szavak magyar jelentését....
Borzalmas (mondhatni gusztustalan) ami ma folyik nyelvújitás terén.
na azért ebben ne legyél biztos 😊

Szinte senki sem venne tarka, lila, sárga, barna, kék, zöld vagy rózsaszín monitort. Fekete, fehér vagy szürke monitort vesznek az emberek. + ne csak a színt nézd, hanem a formát is 😉
ajh, 10 éve akkora fílingje volt ezeknek a dolgoknak, hogy azt újra elõ kéne venni a grunge-design jegyében =)
amúgy akkor voltak már ergonomikus egerek is, nemcsak kockák 😛
amúgy akkor voltak már ergonomikus egerek is, nemcsak kockák 😛
Ez most a kurvanagy dizájn? Legyen fekete? Gratulálok bazmeg, biztosan rengeteg ember megfeszített munkájának gyümölcse...
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
ge3lan: neked van igazad! 😊))
AZ jobban jár akinek az ezüst/fehér tetszik, mert ritkábban kell törölgetni a por miatt.
"Azoknak a gépeknek, tárgyaknak kellene inkább dizájnosnak lenniük, amelyek a vizuális gyönyörködtetésre szolgálnak, nem pedig a mindennapi használat eszközeinek."
Na most jó nagy hülyeséget írtál, látszik hogy nem rendeztél be eddig saját lakást. Pl. a konyhai felszerelések terén ott vannak a legegyszerûbb eszközök, mint a fokhagymanyomó, konzervnyitó, stb. Bemész a boltba, van 5 legalább, elsõ ezer, utolsó akár 8ezer forintért. És hidd el, a 8 ezer forintos kurvajól néz ki, valóban gyönyörû, tartós termékek.
Ezzel azt akarom irni hogy az élet más területein már rég megjelent a dizájn, viszont itt csak az Apple termékeire jellemzõ ez, aminek ideje leáldoznia.
Na most jó nagy hülyeséget írtál, látszik hogy nem rendeztél be eddig saját lakást. Pl. a konyhai felszerelések terén ott vannak a legegyszerûbb eszközök, mint a fokhagymanyomó, konzervnyitó, stb. Bemész a boltba, van 5 legalább, elsõ ezer, utolsó akár 8ezer forintért. És hidd el, a 8 ezer forintos kurvajól néz ki, valóban gyönyörû, tartós termékek.
Ezzel azt akarom irni hogy az élet más területein már rég megjelent a dizájn, viszont itt csak az Apple termékeire jellemzõ ez, aminek ideje leáldoznia.
A dizájn nem minden, ugyanis hogy néz ki egy fekete dizájnos, jól összetaperolt gép!
Azoknak a gépeknek, tárgyaknak kellene inkább dizájnosnak lenniük, amelyek a vizuális gyönyörködtetésre szolgálnak, nem pedig a mindennapi használat eszközeinek.
Ezeknél az eszközöknél, személyesen jobban örülök a használhatóságnak, és praktikusságnak.Mindaddig legyen dizájnos is, míg nem veszélyezteti az elõzõ két szempont prioritását!