66
Mikor adsz borravalót? Jár alapból vagy elégedetten, megfelelő szolgáltatás után adod?
 • marosiviki
  #66
  Én is csak akkor adok, ha tényleg minden igényt kielégítő a kiszolgálás. Mondjuk én általában törzshelyekre járok, úgyhogy nagyjából, legalábbis látásból, ismerem az ott dolgozókat, de ennek ellenére is fenntartom, hogy ha valamivel nem vagyok megelégedve, akkor nincs borravaló. Persze elnézőbb vagyok a kedvenceimmel, de ha morcos, ha sokat kell várni, ha rosszul hozza ki, amit rendeltünk, vagy rosszul állítja össze a számlát (mert ilyen is volt már), akkor nincs!
 • jetskci
  #65
  Én csak akkor adok, ha megfelelőnek találom a szolgáltatást nem huzzák a szájukat, nem bunkok, sőt mindent megtesznek, hogy megfelelően végezzék a munkájukat és én megkapjam a pénzemért a kellő szinvonalu szolgáltatást. Legyen az étterem vagy benzinkut, ha rendesek akkor nagy borravalot kapnak. Ellenben ha nem tetszik a hozzáállás az utolsó fitying visszajárót is behajtom rajtuk!
 • Willi Betz
  #64
  Érdekes topik. Én általában ha meg vagyok elégedve a szolgáltatással akkor van,hogy kap egy 1000-est pluszba. De többnyire 400-500Ft-okat. Főleg ha kocsit mosatok,ott szoktak kapni a fiúk rendesen,cserébe szépen végzik a melójukat. Ellenben ha tahó vagy nem megfelelő a kiszolgáló,akkor bizony ló[email protected] a seggébe jatt gyanánt:D Kúton pl én nem is engedem,hogy az autóm közelébe menjen az ott dolgozó,azért ön kiszolgáló a kút,majd én szépen megtankolom.
 • RoyalPredator
  #63
  Milyen hülye topic már ez? :D

  Egyébként a lelkes amatőröknek:
  "Mikor adsz borravalót? Jár alapból vagy elégedetten, megfelelő szolgáltatás után adod?"
  Jatt. Alapból kb 10%. Ha minden rendbenmegy, és van vmi plussz a szolgáltatásban, v csak alapból professzionális, akkor mindenképp adok.
  Adok, de nem jár. Elvárni nem lehet, bár megteszik...

  Ha meg pl a mixer csaj, tetszik, és jól összedobjuk a koktélt, akkor van, hogy fizetek neki is egy italt, vagy nagyobb jattot adok neki.

  De most mondom, ha nem jól csinálod, egyértelműen barmot csinálsz magadból. Részemről erről ennyit.
 • SötétBarom
  #62
  :|
 • Punker
  #61
  mediterrán söpredék, szal teljesen fölösleges a skandinávokhoz hasonlítani őket annyira más mentalitás.
 • SötétBarom
  #60
  Bárhol, ahol mi nem? :DDDD
 • Punker
  #59
  a digók hol fejlettek? :)
 • I.C.ram
  #58
  Érdekes olaszországban mindig hülyén néztek rám mikor nem adtam borravalót...
 • FlyHigh
  #57
  Attol még lehet a kártyáján 20 milla.:D
 • Rebirth
  #56
  "Szerintem nagy hülyeség a borravaló. Benzikutas is kap fizetést és a pizzafutár is." ez így nem igaz, sok pizzafutár nem kap fizetést, csak a jattból élnek!

  Benzinkút (ha normális a kutas és lemossa a szélvédőt): 50-100 HUF
  Kaja rendelés (ha emberi időben kihozzák): 50-100 HUF
  Étterem (ha rendes a pincér és jó a kaja): kb. 10%
 • SötétBarom
  #55
  Aki az utolsó filléreit kajára költi sikeres ember nem lehet
 • dav1d
  #54
  multkor adtam a fodrásznak egy 100ast utána át a gyrosohoz és ehettem hamburgert mert a gyros 580volt nálam meg csak 500 maradt :(
 • SötétBarom
  #53
  Bazd.

  Ha egy értékesítő elpasszol neked egy 5 millás verdát, egész kellemes jutalékot kap utána.. Egyik csapattársam a Mercedes szalonban dolgozik, majd kiugrott a bőréből, mikor valaki leadott egy rendelést egy S osztályra.. Szal ő is kap jattot valamilyen úton-módon.. Vendéglátásban alapvetően illik, ha elégedett vagy a szolgáltatással, mivel nagyon sok pincér minimálbéren van, és a jattból él.. /ezzel érik el, hogy jól végezze a munkáját. Ha paraszt, nincs jatt ugye, éhendögleni meg nyilván nem akar./

  Fodrásznak is illik jattot adni, hamár órákat pepecsel kizárólag a te fejeddel (mondjuk a tieddel nem feltétlenül, de egy nőnél már rúghat simán 3 órára), és összehoz valamit ami neked nagyon tetszik.. Ha nem, akkor nyilván nem jár..

  Ahol én sem adok, az a benzinkút. Azonnal ott kezi a kis köcsög, hogy lerohan: tankoljak EVO-t, Vpowert, Carrerat, stb. Utána megpróbálja elhitetni velem, hogy tuti kevés az olaj a kocsiban, után kellene tölteni.. Ott az összes látszólagos kedvesség színtiszta lehúzás.. Olyan is volt már, hogy nem prémium benzint kértem, és pofátlanül telerakták a gépet 290ft-os gázolajjal, én meg pislogok bent a pultnál, hogy mér 15ezer..

  "És ki szerintem olyan sincs akinek jönnek a havi csekkek és egy két ezerrel többet fizet be a gázért, a vízért a villanyért stb vagy akár az internetért."

  Lopásra nyilván nem jattol senki.
 • Jobson
  #52
  Szerintem nagy hülyeség a borravaló. Benzikutas is kap fizetést és a pizzafutár is. És a nagyvárosokba a fodrászok eléggé szép pénzért vágják a hajat. Sajna mindkettőnek büdös a munka (benzinkutas, pizzafutár). Tisztelet a kívételnek- Kiváncsi vagyok, hogy küzöletek hányhoz megy oda a nap végén a főnök, hogy "Jó voltál ma! Itt egy kis pénz". Én nem keresek rosszul. De még ilyen sose volt
  Ennyi erővel mindenkinek kellene adni borravalót. A zokniárustól az autókereskedőig bárkinek.
  Nem hinném hogy van itt olyan aki vesz egy 4-5 millió körüli új autót és mert az értékesítő egy hónapon keresztül mosolyog rá odaad neki vagy 20ezret mert olyan kedves volt.
  És ki szerintem olyan sincs akinek jönnek a havi csekkek és egy két ezerrel többet fizet be a gázért, a vízért a villanyért stb vagy akár az internetért.
  szerintem
  lehet hogy én vagyok a köcsög de én nem adok
 • SötétBarom
  #51
  Nagy igazság :DDD
 • sz4bolcs
  #50
  Szerintem ilyen ott lehetséges, ahol még nincs hagyománya annak, hogy alapból hozzáírják a jattot a számlához, amúgy meg valahol tényleg sértésnek számít..
 • magus
  #49
  én meg telefonálnék a cégnek utána és lazán kibaszatnám az akkor épp aktuális futárt, azért álljon már meg a menet.

  szerencsére velem ilyen nem fordult még elő, hogy nem akart visszaadni, meg ahonnan rendelek, általában pizzát, egy ismerős csinálja és neki adok is.
 • magus
  #48
  "Ha mostanában rendelek előre szólok hogy ha nem tudnak visszadni ki se hozzák mert nem fogok perkálni."

  ilyenkor szoktak beleköpni a tésztába, meg elfelejtik belerakni a kis fehér műanyagot, aztán vakargathatod le a kartondobozról a pizzád, arról nem is beszélve hogy nem vágják fel... de mondd csak -.-
 • PíszLávJuniti
  #47
  nem. teljesen más a mentalitás is. Ott tényleg nem ismerik a borravaló fogalmát. egyszerűen hülyén néznek rád, hogy te most mit akarsz. elég skandináv országokba utazni.
 • I.C.ram
  #46
  "fejlettebb" országokban hiába van service included, ugyúgy elvárják a borravalót.
 • Pheel
  #45
  Nekem már mindenféle trükközés is volt. Legjobb példa az volt, mikor beállok a kútra, jön a csávó, hogy csak 99-est lehet tankolni. Mondom, miért? "Mert benn áll a tanker." Mondom na és? Nem lóg ki belőle cső. "Akkoris. Csak 99-est lehet tankolni." Mondom, akkor megyek másik kútra. "Akkoris." Beültem, átgurultam 500 m-rel arrébb és tankoltam 95-öst. Hülyék.
 • Sland
  #44
  Én megálltam, odajön. Hello, nagyon szép gép, megtankolhatom? Mondom igen, megköszönném. Meg is lepődtem hogy azt kérdezte hogy 95öst tankoljon e...
 • Darkon
  #43
  Ez szerintem evidens ha futar vagyok(nem pofatlan) es 26500 ertekben kezbesitek mar be is keszitem a 3500-ot.
 • Darkon
  #42
  Ez igy nem igaz nem az orszag fejlettsegetol fugg, USA-ban ez minimum 15-20%, franciaorszagban is pl valahol benne van valahol nincs, spanyoloknal alt nincs Belgiumban pl. megsertodnek ha borravalot akar valaki adni szoval valtozo, europai szinten es az etikett szerint 10-15%.

  Szerintem a vendeg joga eldonteni hogy ad e vagy nem ad ezert nem szeretem amikor benne van (fizesse meg a vendeglatos a pincereket ne a vendegtol varja el) ha jol vegzi a dolgat a pincer, baros stb. akkor ugyis adni fognak neki.
 • FlyHigh
  #41
  Persze fodrásznál hagyok mindig, meg mikor tetováltattam akkor is otthagytam arányaiban egy jó borravalót.
 • FlyHigh
  #40
  Mostanában pofátlanfa veszik a figurát, ritkán adok, ez nem erröl szól.
 • Cat #39
  ilyenkor simán ráirnám a futár helyében, hogy "az ügyfél nem vette át"
 • autoszimulator
  #38
  Ezt nem csak a kajás futárok játszák el, GLS is szereti, rendelek valamit mondjuk 26500 forintért, és akkor adok neki harmincat, és nem tud visszaadni... Hát szerintem ha valaki vállalja a futárságot, nem árt ha számol azzal, hogy bizony nem pontosan annyit fog kapni..

  Ilyenkor megmondom, hogy majd hozza vissza a csomagot, mikor már van aprója.. És pár óra múlva már tud visszaadni..
 • homeless
  #37
  Az lehet, hogy nem járnak sok pénzzel, de elvileg kötelező lenne hordaniuk váltópénzt. Az érthető, hogy tízezresből nem tud visszadni, de nekem volt már olyan, hogy a futár kihozta a 800 forintos pizzát, ezressel akartam fizetni, erre mondja, hogy nem tud visszadni. Na ez a pofátlanság. Visszamentem a lakásba és összeszedtem 800ft-ot apróba, mert egy flegma kis takony volt. Ha normális lett volna akkor lehet, hogy otthagyom azt a 200ft-ot. De ki nem szarja le, hogy mennyit keres? Minek ment pizzafutárnak? Pofátlan majom mind. Hiába van nála egy halom apró, akkor is azt fogja mondani, hogy nem tud visszadni. Mostmár mindig előre összeszedem a pontos összeget, ha rendelek valamit. Húzzák is a szájukat rendesen amikor látják, hogy pont annyit adok.:)

  Szórakozóhelyen 50 forintig otthagyom az aprót, étterembe meg nem sűrűn járok, de mikor Prágába voltam, akkor pl ott volt a számlán a felszolgálási díj.
 • Sephi
  #36
  Naluk az a baj hogy ha nagyon be vagyunk rugva akkor bizony hagyunk mindenkinekmindefele borravalot :D
 • Cat #35
  A futárok direkt nem járnak sok pénzzel, illetve ha egyszere 2-3 helyre visz pizzát, és mindenki 5-10 ezressel fizet neki, nagyon sok apróval (értsd: ezresekkel, kétezresekkel) kellene indulnia, hogy tutira vissza tudjon adni. Ezért sokszor külön feltüntetik a szorolapokon, hogy ha 10ezressel akarsz fizetni, külön jelezd a telefonban. Puszta védekezés, hogy ne üssék le és vegyék el tőle a pénzt.

  A te eseted persze más téma, fém apró kellene hogy legyen náluk.
 • Cat #34
  "Azért igyekszem kártyával fizetni, ott fel sem merül a borravaló még ötletszinten sem."

  Dede: pizzahutban kajáltam, mert volt ilyen 3000 ftért kapsz nagypizzát + 2 mozijegyet akció pár honapja (most is van, ismét). Kártyával fizettem, és a csávó asszonta, hogy "üssek be amennyit gondolok".
 • cSuwwi
  #33
  Étterem 10% körül, ha nem unott pofával, és lekezelő módon szolgálnak ki, az abc kivételével szinte mindenhol szoktam adni.
  Amúgy a Kutyaszorítóban c. blockbuster elején is hasonló okoskodás megy az borravalóról, Mr. Pink nem akar fizetni ^^
 • SötétBarom
  #32
  Rókalyuk a legkorrektebb ebben. Akár mit rendelsz, minimum 1000 :)
  Ha lapon 750 akkor is :)
 • ZsirosKenyer
  #31
  engem az irritál ha rendelek kaját és a futár SZÁNDÉKOSAN nem hoz/azt mondja hogy nem tud visszaadni ezáltal jattolásra kényszerítve engem. JÓ oké általában kevés a fizujuk mert a borravalót is felszámolják, de én viszont melóhelyre mindig rendelek és mivel az a rendes ebédem/vacsorám ezért muszáj spórolnom, még akkor is ha ez kissé etikátlan - bár leszarom mert ha kevés a pénz menjen el tanuljon szakmát vagy akármi!

  múltkor annyira túlzott, hogy a 750-es kajára aszondja: "csak ezresből tudok visszadni" mondom anyád! futár létére csak ezresek voltak nála. Aztán ott sírt a szája, elkezdi: menjek el a kútra váltassam fel a pénzem. Aha és a munkaidőmet majd kiüti v mi? jól felhúzott ott is hagytam a francba. Ha mostanában rendelek előre szólok hogy ha nem tudnak visszadni ki se hozzák mert nem fogok perkálni.
 • SötétBarom
  #30
  Most mint vendéglátós szeretnék mindenkit megkérni, hogy szépen okosan tessék jattolni mindig, illedelmesen (feltéve ha korrekt a kiszolgálás.)

  De akinek a száját egy este alatt nem hagyja el egyszer sem a légyszives szócska, az ne számítson korrekt kiszolgálásra.. (sőt, korrekt számlára se >:) )

  Btw. ez a csapolt sört nem szabad inni, meg pancsolják a tequilát szerintem fasság. Csapolt sör zárt rendszerben van, elég komoly buherálás kellene hozzá, plusz a sörgyár csekkolja havi egyszer..
  A rövidet meg nem szokás pancsolni, mert könnyű kiszúrni.. Ahelyett inkább az fut, hogy kommersz piát kapsz ahelyett amit kérsz.. Pl Finlandiás üveget megtöltik alaszka/kalinka stb-vel, Gordon, vagy Bombay saphire gin helyett rádsóznak valami tesco-s szart..

  Ami tilos: bacardi cola, vodka nari és hasonlók kérése, egybeöntve.. Ezeket mindig külön, és összeöntés előtt meg kell kóstolni ;)

 • magus
  #29
  szórakozóhelyen, mikor eladják a 3 Ft-os sört 600-ért? na meg mit nem. értem én hogy nem a szerencsétlen felszolgáló zsebébe megy de akkor is. nem szoktam visszakérni 10 Ft-ot, de 50-est simán, megy csocsoba.

  étteremben 10%, de ha nem vagyok elégedett akkor nem, örüljenek, hogy nem fizetés nélkül mentem el, volt már rá példa. 1 órás késéssel kihoztak egy tescos pizzaalapra kent ketchupot és sonkát sajtot, mondtam, hogy by és elmentem.

  az is gáz sztem mikor elvárják a borravalót (mo.-n nem igazán, inkább külföldön)
 • autoszimulator
  #28
  Hát igen, ez tény és való, bár hozzátartozik a dologhoz, hogy én két helyen tankolok, egy Szombathelyen, egy Veszprémben, ezeken kívül akkor, ha messzebbre megyek és nem tart ki pl. Itt a kúton ismerek már szinte mindenkit, engem is ismernek, meg azért odaállok melléjük, mit hova dugnak , és mit hova engednek :P
 • Pheel
  #27
  Benzinkutas max 3 m-ről nézheti az autómat, közelebb meg se próbáljon jönni. Újabban olyan kutakra járok, ahol nem próbálják rámtukmálni a 99-est, mert már kivolt a tököm attól, hogy úgy kell őket minden alkalommal elhajtani a picsába.