21
  • nyalógép
    #21
    Itt az elvekkel van a gond. Hogy várhatod el, hogy a bárki is ingyen dolgozzon, a hardverköltslégekről nem is beszélve. Nekik is vannak családjuk és meg szeretnének élni, miközben csak annyiról van szó, hogy a min.1Mb-es sebességnél 2s-el lassabban jön be az oldal (a beúszós reklámokat én sem komálom).
    -Ingyen oldal lehet lenne akkor is, de ritkábban frissülne, meg olyan felhigult színvonallal mint a fórumokon van, hogy sokan csak be böffentenek valamit.
  • Komolytalan
    #20
    "Aki kicsit is ismeri a gép és az internet lelkivilágát, az reklámblokkoló nélkül is tudja a reklámhelyeket blokkolni, a reklámozók nem kis bosszúságára..."
    Őket szerintem ez nem bosszantja, egyszerűen beleveszik a kalkulációjukba, és ez alapján kevesebbet fizetnek az oldalaknak. Azért jegyezzük meg, hogy a "változzanak meg a reklámok" egy kicsit farka csóválja a kutyát dolog. Az internet csak egy reklámhordozó, aminek versenyeznie kell TV, rádió, újság, plakát és még számtalan más hírdetési felülettel. Vagyis ha azt látják a hirdetők, hogy netes reklámot sokat blokkolják, akkor hirdetnek más felületen, az sg meg éhenhal - ennyi.
    Éppen ez az, amiért én ma már minden ügyfelemnek azt mondom, hogy a hirdetésekből történő megtérülést felejtse el - túl bizonytalan ma már ez a megtérülési forma. Ma a következő megtérülési formák életképesek:
    - az oldalnak csak közvetett hasznot kell hajtania, vagyis egy cég, alapítvány, vagy állami szervezet finanszírozza a működését
    - a felhasználók finanszírozzák a működését (fizetős oldal)
    Kész-passz, más nincs. Ha az oldalnak pénzt kell hoznia, akkor tegye az oldalt fizetőssé és kész. 1 SMS/hó - akinek fontos, az fizet érte ennyit, akinek nem az meg ne terhelje a szervert. Ha van olyan jó az ötlet+a kivitelezés, hogy a látogatók hajlandók fizetni is érte, akkor így biztosabban megvan a pénze, mintha hirdetőkre alapozna. Ugyebár az simán elképzelhető hogy egy szerződés lejár hó végén és nem hosszabbítják meg, az kevésbé hogy hó végétől egyetlen látogató se jön többet az oldalra.
  • Reggel
    #19
    Valahogy nem tudom sajnálni a portálokat. Először is, az előtt is volt internet még mielőtt elkezdtek volna orba-szájba reklámokat tolni és igenis letiltom az összes reklámot, amit csak lehet, mert egyrészt így fényévekkel gyorsabban jönnek be az oldalak másrészt ne akarják már azt is megmondani nekem, hogy akarok-e reklámokat látni vagy sem.
    Ha ettől eltűnik néhány portál sebaj, majd életben maradnak azok a siteok, amelyek tényleg az ingyenesség elvén működnek a több százmillió oldalból gyanítom, hogy mindig lesz igényes és mindig aktuális tartalommal rendelkező, akár reklámok nélkül is. Ez van, tessék hozzászokni, vagy más módszert kitalálni a reklámozásra. Ha némi önmérsékletet tanúsítottak volna a reklámcégek és az oldalak üzemeltetői, most nem tartanák itt. Kicsit hasonlít a dolog a kiadók esetéhez, ők is próbálják az elavult rendszerüket életben tartani, miközben váltani kellene. Felmérni az emberek VALÓS igényeit, megkérdezni a véleményüket, hogy mi a számukra még elfogadható szint reklámozás esetén (nem a beugró flash ablakok, hogy még a jelszavamat se tudjam beírni, és kell várnom 10 másodpercet, hogy bezárhassam és így még ha érdekelne az adott termék/szolgáltatás se fogok ráklikkelni).
    Az internet szabad, reméljük az is marad...
  • Sir Quno Jedi
    #18
    Na meg Ad-Watch, meg sorohatnám mi kell.
  • Sir Quno Jedi
    #17
    Használjatok PeerGuardian-t, azt nem tudja semmi kicselezni.
  • egyember1
    #16
    a kerdes szamomra az, hogy ez az egesz kit erdekel?
    most oszinten? ez az egesz tema unalmas es erdektelen...
    (lehet csak szamomra... :))
  • Sil78
    #15
    Nem értem, miért pont az AdBlock-kal van baj. Előtte is léteztek lehetőségek a reklámblokkolásra, és ma sem ez az egyetlen (igaz, jelenleg is a legkényelmesebb). Sok más böngészőhöz van hasonló addon (pl ha jól emlékszem, IE-hez, Maxthonhoz, sőt, az Operába be is van építve alapból!). Vannak ezenkívül külön reklámblokkoló szoftverek, sok tűzfal is ki tudja szűrni a reklámokat, és persze lehet közvetlenül hosts fájlból is blokkolni őket, hogy a CSS-ről ne is beszéljünk. Szóval miért pont az AdBlock a fekete bárány?

    Mellesleg a kedves hirdetőknek talán el kellett volna gondolkozniuk, mielőtt a netezők arcába tolták a fél képernyőt (vagy pl a bejelentkezéshez való mezőket) kitakaró, ugráló, vibráló, hangos, csilli-villi flash reklámjaikat, meg a keymedia-szerű szóaláhúzogatós vackokat. Ezek azok, amikből legkönnyebben elegük lesz a látogatóknak, és ha megtudják, hogy nem muszáj ezeket eltűrniük, akkor már nem fognak válogatni, és letiltanak minden reklámot. Érdemes megnézni a portálokat egy-egy ilyen kifejezetten idegesítő hirdetés megjelenésekor, amikor a látogatók a fórumon elkezdenek anyázni... Ilyenkor elég hamar hozzásegítik egymást a "megoldáshoz". Pár szolid bannernél senkinek nem jutott volna eszébe letiltani a reklámokat, de a magatartásukkal maguk a hirdetők provokálják ezt ki.
  • Grifidos
    #14
    Jajj mindjárt sírva fakadok úgy sajnálom ezeket a portálokat. Tudod mit menjenek csődbe nyugodtan akik utánna lesznek azok majd megtanúlnak cooltúráltan reklámozni.Egy reklám legyen figyelem felkeltő, ötletes , de ne legyen tolakodó. Amúgy itt nem él annyi idióta mint az államokban, hogy minden szir-szar hirdetésre telefont ragad és vásáról.
    A magyar (általában) célirányosan vásáról.
    Amúgy vannak még a rendkívűl undorító "cikkesített" reklámok, főleg hardware cikkek amiket olyanok írkálnak akiket "szponzorálnak", hogy lejárassanak termékeket és tukmálják a másikat. Nemrégiben volt egy ilyen remekmű ahol lehúzták az asus alaplapokat, hogy vegyék a másik cég lapjait (azért sem csinálok nekik reklámot)
  • thoxx
    #13
    Remek összehasonlítás DE egy újságban/folyóiratban az ember egy pillantással felméri miről van szó és tovább lapoz, vagy nem néz oda többet. A neten a folyton ugráló váltakozó, villogó reklámok egy idő után kifárasztják az embert.

    Egy kicsit erős egy cikkben olyat írni, hogy semmi sincs ingyen, közvetlenül azután, hogy a Firefoxról ír előtte.

    Amúgy ezt nemcsak a Firefox+Adblock tudja, hanem például az Opera is, csak úgy látszik az indexesek azt nem ismerik. Arról nem beszélve, hogy a jobb tűzfalak is (pl:kerio) elég régen tudnak reklámot blokkolni. És láss csodát a net még mindig nem omlott össze, sőt ha jól tudom a netes reklámiparág egyre nagyobb forgalmú.
  • matt taylor
    #12
    NBagyon jó kis cikk!Így továb!
  • Cat 02 #11
    "Sajnálom a reklámozókat, de az én privát jogom eldönteni, hogy mit akarok nézni és mit nem nézek, úgyhogy én is használok reklámblokkolót."

    hát igen de akkor képzeld el a "világot" gportal,uw,atw,freeweb nélkül sok jó oldal törlődne ^^ (ugye ezek mind a reklámokból élnek)
    1ébként sztem ha a reklámot nem viszik túlzásba jó ! SG-n is jól el van találva, nem rikító nem ordít h katt ide de ha érdekel megnézed ^^ + sztem Google Ad is nagyon jó főleg kis oldalaknak pénz szerézsre
  • benczurzs
    #10

    Nem használok adblokkot.
    Egyébkét nem csak a Warez oldalak élnek meg.
    Mint mondtam vannak hirportálok is fizetős változatban, jóval kevesebb olvasóval.
  • avman
    #9
    akkó' ne hasznájjá' adblokkot, mer' összeomlik a zinternet ám... fizetősben meg legfeljebb a warezoldalak élnek meg, ezt még a hülyének is látnia kéne.
  • Polemius
    #8
    A legtöbb ember, aki elkezdi blokkolni a reklámokat, nem azért teszi mert elvből ki akarja iktatni őket. Azért teszik, mert elegük lett a sok zavaró, felugráló, tolakodó, irritáló reklámból, főként ha az zabálja az erőforrásokat/sávszélességet.
    Az oldalt, felül, alul, netán a nyitóoldalon többi infó közt megbúvó reklámok miatt kevesen vennék a fáradtségot, hogy tegyenek is valamit (mert a user lusta).

    Ne azt tessék okolni, aki blokkolja a reklámot, hanem aki az agresszív reklámozással ebbe az irányba tereli a usert, mert miattuk a 'normális', elfogadható reklámozók járnak pórul.

    Egyébként pedig tessék tudomásul venni, hogy a fogyasztó ha nézi, akkor saját jószántából fogja nézni a reklámot, nem lehet erre kötelezni (mint amit pl. minap agyament módon próbált az index megmagyarázni).

    Tessék olyan reklámokat készíteni, ami nem irritáló. Tessék önmérsékletet tanusítani. Nem pedig sírni.
    Jó, hogy nem akarják a távirányítót is betiltani, meg a videomagnót (újabban timeshiftes tv-ket, dvd-ket).
  • chokeerigo
    #7
    Nem az internetoldallal van problémám akkor, mikor letiltom a reklámokat, hanem a drága PR-osokkal, hirdetőkkel akik 2 MB-os színes/villogós/csilivili reklámot nyomnak a képembe. Nem véletlenül nő azoknak a száma, akik letiltják.
  • wolverine375
    #6
    Hát engem nem nagyon zavarnak a reklámok, jó mondjuk tényleg van pár olyan portál, ami erősen túlzásba viszi, de a többség az még olvasható. (bár itt is a tmobile popup reklámja elég idegesítő...)
    A TV-n full más a reklámok felépítése, és ha szerencsénk van olyan lesz mint amit most ausztriában tesztelnek, vagyis van kb 5másodperc idejük a hírdetőknek h elmondják mirl is van szó, és ha az embert érdekli akkor rákattint a hírdetésre, és megudhat róla több infót. (persze ehhez még ki is kell alakítan a megfelelő hálózatot...)
  • tgunda
    #5
    Sajnálom a reklámozókat, de az én privát jogom eldönteni, hogy mit akarok nézni és mit nem nézek, úgyhogy én is használok reklámblokkolót. Egyébként a használatukhoz azért kell némi ész, mert a reklámozók is furfangosok és néha bizony a source kódból kell kibogarászni, hogy konkrétan mit kell beállítani. Másrészt én magam rossz nagyon reklámalany vagyok, mert blokkolás nélkül se szokásom rákattogni a sok marhaságra, még ha direkt kérnek (!) is rá, sponzor ide vagy oda. És még egy. Aki kicsit is ismeri a gép és az internet lelkivilágát, az reklámblokkoló nélkül is tudja a reklámhelyeket blokkolni, a reklámozók nem kis bosszúságára...
  • benczurzs
    #4
    Ok, akkor szerinted a portáloknak honnan lesz bevételük, ha a hirdetők rájönnek, hogy mindenki blokkolja a hirdetésüket ?
    Szóval te inkább fizetnél ?
    Vannak ilyen portálok.
    A Távirányítótól miért dőlt volna össze ?
    Mit gondolsz miért értékesebb a filmeket közvetlenül záró, és kezdő reklámok ?
    Vajon miért más minden reklám betét ideje ?
    Elkapcsolsz, max a reklámok elején közepén, aztán nézed mikor kezdődik a film.
    Ettől miért is kéne összedőlnie ?
    A portálokkal más a helyzet, ugye látod ?
  • avman
    #3
    vicces fiú vagy, ha ezt komolyan is gondolod. talán neked kellene elgondolkodnod... mikor kijött a távkapcsoló a tv-hez, vajon összedőlt a tv hirdetési rendszer, mint olyan?
  • endale
    #2
    Nekem beépített blokkolóm van. A cikkeket olvasom, az oldal tetején, vagy a cikk mellett lévő reklámokat nem. Kb annyira zavarnak, mint a háttérben szóló tv.
  • benczurzs
    #1
    A cikk nagyon eltalálta a gondolatomat.
    Véleményem szerint, azok akik reklámblokkolót használnak, azok szívesebben fizetnek kattintásonként a portáloknak 10-20 Ft-ot ?
    Mert ha nem reklámoz senki az oldalon, nincs pénz hírekre, így valakinek fizetnie kell, vagy nincs oldal.
    Szóval ki az első, aki reklám nézés helyett inkább fizet ?
    Én attól félek, ha ez általános lesz, erre a reklámozó cégek is rájönnek, és abban a pillanatban összedől az internet, az összes hírportáljával, tartalmával, szervereivel együtt.
    Vagy kitalálnak olyan reklám technikát, amit nem lehet blokkolni.
    Aki még mindíg a reklámok ellen van, az gondolja végig, lehet ingyen, és lehet fizetni is az olvasásért, a hírekért, a fórumért.