1406
Tényleg nem létezik?
  • STurmGewehr
    szvsz időutazás sem fog soha megtörténni, mivel ha lennének a időutazók valószinűleg megakadályozták ennek minden lehetséges módját a várható következmények miatt

egy példa: mi lenne ha a németeket segitette volna egy időutazó a II. vhba?:)
  • gettobuxa
    topik neve:
    Az idő az a fogalom, mely a történések egymásutániságát fejezi ki. Az idő olyan tényező, mely az állapotváltozásokat jól jellemzi. Az időszámítás az a mérési rendszer, amellyel meghatározzuk egy folyamat hosszát.
    alcím:
    de. létezik.
    :)
    ccakát
  • tugyiti
    az idő az a fogalom amivel megadható hogy ez a topic meddig lesz nyitva...
  • gettobuxa
    hopp wikipédia bocs :)
    télleg a szívdobogás :)
  • gettobuxa
    szerintem semmi köze a szídobogáshoz, és a nagyobb egységtől haladt a felosztás a kisebb felé, tehát volt a nap, ami ugye napkeltétől napnyugtáig + napnyugtól napkeltig tartott. ezt 12 részre osztották, ami régen elterjedt rendszerezés volt (az ujjízületeket lehet így megszámolni, nemtom pontosan...) az meg, hogy ezt mér 60-nal osztották, meg a geometriához kapcsolódik (kör, szögperc, ilyesmi, nem emléxem és utánanézni sincs kedvem)

• Balumann
    Ezt most nem igazán értem. Az óra, perc, meg a naptár csak az emberek idő beosztása, de például más golygón, meg űrbe semmi értelme nem lenne ennek az időmérésnek. Nem is volt mindig létfontosságű az idő mérés, régen ettek, dolgoztak, csinálták a dolgaikat, aztán sötétedéskor lefeküdtek. Manapság nálunk már nehéz lenne úgy, hogy nem tudjuk mennyi a mi szerintünk megadott, viszonyított idő.

De szerintem nem erre a kérdésre keresi a választ (vagy véleményeket) a topic, hanem magába az idő mit jelent, és létezik-e.

/egyébként az időt még napórával is lehetett mérni, meg biztos volt ezer más megoldás is, régen is kellett valami viszonyítás./
  • clio1616v
    Az idő abszolút és közvetlenül nem vagyunk képesek érzékelni. Egyszerűen azért mert nincs érzékszervünk, hozzá. Csak következtetni tudunk az óráink, naptáraink segítségével, hogy mennyi idő van éppen most. Nem hiába az idő a legkuszább mértékegységgel rendelkezik. 3600 másodperc 60perc 1 óra, 1 nap 24 óra, mindez azért mert a szívdobbanásunk kb 1 másodpercenkéni és jobban az ember gépek nélkül régen nem tudta mérni az időt.
  • clio1616v
    Ha látod egyáltalán, mert fénysebességgel mész és a vénynek nincs ideje megtenni az utat aszemed és az óra között ezért nem az órát látod, hanem egy korábbi állapotát.
  • Balumann
    Ezt nem nagyon tudom elképzelni/elhinni. Szerintem akármilyen gyors valami, akár fénysebességű, időben nem haladhat másképp, mint bármi más. :S

A topik kérdésére: Érdekes kérdés egyébként, nem sokat gondolkoztam ezen. Az idő telik, de számunkra mindig csak 'MOST' van. Nemhiszem, hogy az időt lehetne gyorsítani, lassítani, akár vissza vagy előre utazni benne, az halad előre.
  • clio1616v
    Ahha és akkor mi a sebesség?
  • Frosty01
    lol. pont ezt akartam beírni, amikor rákattintottam a topikra. :)
  • haxoror
    Évezredek óta foglalkoztatja a legnagyobb gondolkodókat hogy mi is pontosan az idő mint jelenség, eddig még senki sem jött rá szal nem hiszem hogy majd pont ez a topik fogja megfejteni :)

Ha unod már az "időt" akkor kezdj gondolkodni a "minden", "semmi" és "végtelen" fogalmakon :D

(az emberi civilizáció alig pár ezer éves, kozmikus léptékkel nézve éppen hogy csak lemásztunk a fáról szal jobb elfogadni a tényt hogy még hosszú út áll előttünk és van egy csomó kérdés amire most még nem tud(hat)juk a választ, a másfél kilónyi agy az emberek fejében nem elegendő az univerzum összes titkának a megfejtéséhez :)
  • n3whous3
    Az idő megáll a relativitás elmélet szerint fénysebesség esetén. Vagyis ha létezne olyan foton, ami a Világegyetem létének végéig száguldhatna a világban, akkor neki csak egy pillanat lenne az egész Világűr születése-halála.
  • n3whous3
    Valami hasonló téma már előkerült más topicban. Sztem az idő lényegében maga a tér. Minden "időpillanat" a tér egy állapota és a következő állapot (amikor "megmozdulnak a részecskék") egy újabb időpillanat. Szóval ha a teleportációt meg tudnánk valósítani, akkor az időutazást is (?).
  • AC2
    Nem csak a térben - gondolj például az atomok rezgésére
  • Mirk
    kicsit összevissza lett de így jöttek egymás után a gondolataim
  • Mirk
    az alcímre válaszolva, biztos hogy létezik, csak nem olyan formában ahogyan az ember elképzeli
    az idő nem egy egyenes ami jön valahonnan és tart valahova
    időutazás nem lesz szerintem soha. az utazás mint fogalom a térrel köthető össze
    mint az előbb is írtam az idő inkább a tér leírásának egyik módja, az abban végbement változások "listája". mert mit is nevezünk idő megállításnak? azt amikor semmi sem mozdul minden megfagy abban a helyzetben ahogy éppen van, azaz nem megy végbe semmiféle változás a térben - következésképp megáll az idő
  • Mirk
    szerintem az időt nem valami kézzel fogható vagyis létező dologként kéne megfogalmazni. ez csak egy fogalom annak magyarázására, hogy semmi sem állandó, semmi sem változatlan, és ezt a változást lehet viszonyítani valamihez
    tehát az idő lehetne a térben végbemenő változások változója
  • scorpeeon
    Ezt komolyan kérdezed? :)
  • gettobuxa
    ha fénysebességgel haladsz a ketyegő óra felé, a mutatóját állónak látod
    (más kérdés, h nem tudsz fénysebességgel haladni,csak közel akkorával, tehát az óramutató ha lassan is, de haladni fog mindig)
    ennyit sikerült felfognom a relativitás-elméletből :D
  • Gibor
    Sztem idő nincs, csak az emberiség kitalálása hogy tudja magát vlamihez viszonyítani...m ármint hogy most 8-óra van akkor reggelizünk vagy bármi... nem véletlenül van télen nyáron másik időszámítás, asszem azis azért van mert télen hamarabb sötétedik és ezért előrréb toljuk az órát... de idő nincs max időjárárs :D egyszerüen sztem csak azért van idő mert ugy mindenki könnyeben igazodik mindenhez... bár ha pl volt még ojan korszak hogy aztse tudták miaz idő mégis megéltek... :D most pl 23:48-van akkor asszemmennem kellene aludni.. na erre jó az idő segít tájékozodni...
  • 0Fritz0
    Ezek biológiai érzékelések (megélések), attól az idő még nem lesz sem gyorsabb, sem lassabb.
    Az általunk ismert „normál” fizikai törvények között egységesíthető, csakúgy, mint a távolság.

Az más kérdés, hogy az univerzumban eltérő fizikai törvények léthetnek. :)
  • Vlala #23
    Az idő létezik, csak éppen viszonylagos. Egy óra egy kellemes lánnyal kevés, de sorban álláskor nagyon sok.
  • kas123
    van olyan óra ami nem csak másodpercenként ugrik, hanem századmásodpercenként mozog (láttam még régebben a tévében) ...
  • ZilogR
    ha létezik, engem jobban érdekel, h folytonosan telik-e, vagy úgy, mint az óra másodpercmutatója ugrik, tehát darabosan, diszkréten...

• Bandew
    Úgy van! Nem kell ezt túlbonyolítani.

Az én véleményem az, hogy ha az időutazás lehetséges is lenne, az csak a jövőbe (végülis épp most is utazunk a jövőbe, csak nem olyan gyorsan mint a filmeken). Viszont! A múltat pl jelen időben is "élőben" tudjuk szemlélni (lsd. halott csillagok). Ergo: Ha létezne egy hiper-szuper-giga-mega távcső és mondjuk kb 2000 fényév távolságból tudnánk szemlélni a Földet (a fentebb leírt nem létező távcsővel) elméletileg láthatnánk akár Jézus megfeszítését is (már ha megtörtént ). Tudom elég abszurd gondolat, de érdekes.
  • 0Fritz0
    Ez bizony nem jó hír, mert abban bíztam, hogy idővel majd bölcsebb leszek. :)
  • Sland
    ezjó
  • mate317
    Az idő nem létezik csak mi változunk és ezt hívjuk időnek. Visszamenni az időbe pedig képtelenség mert nincs "idő". Szerintem
  • Yoda001
  • NEOreg3
    az idő pénz
  • zoolee
  • AC2
    Van benn igazság, mert csak abba lehetsz biztos h egyszer elalszol...
  • Pistike 007
  • zoolee
    Az idő az emberiség legnagobb és legrosszabb idiómája..Sztem.
    De sajnos akármennyire is nemlétező, megfoghatatlan dolog, sajnos tartani kell magunkat hozzá..-.-
    Amúgy jelentőssége nemsok van, csak annyi, hogy az embert b@sztathassa a főnöke, amiért 7-8 helyett 7-15,8-15 re jár be, vagy, hogy mikorra kéne sulibamennem..-.-
    Am semmi jelentőssége:)
    Jah, és am nem toom mi az az idő..Hirtelen nem toom megfogalmazni.:)
  • csgj
    Az idő az élet eleme... de ha meghalsz, akkor már nem időben él tovább a lelked (sztem)
  • AC2
    Ennyi erővel a munka osztva a teljesítménnyel :)

Szerintem amugy az egyik legnehezebben megfogalmazható dolog. Ezenfelül abszolút relatív :)
  • Super Saiyan
    ne légy ebbe olyan biztos
  • Casillas
    szerintem az idő az út osztva a sebességgel.
  • mikike
    ebben n(s)em lehetsz biztos