22
Domain saját szerveren való tárolása
  • Max7
    #22
    Nem egészen! Ez nem olyan mint egy adásvételi szerződés! Két lehetőség van!

    1. ha nem .hu domainról van szó: ha nem .hu-ról van szó abban az esetben nem kötelező szerződést írni! sőt nem is szoktak (szokás kérdése) általában a kifizetés után 24 órával él a domain legyen az .com vagy .eu vagy akármi!

    2. ha a domain .hu: ebben az esetben egy domain regisztrációs lapot kell kitölteni ami megfelel a domain regisztrációs szabályzatnak: http://www.domain.hu/domain/szabalyzat/szabalyzat.html majd ezt követően ha magánszemélyként regisztrálod 14 munkanap +2-3 nap mire a te tulajdonosban lesz a domain név! ha cégként regisztrálod és a cégneved is az amilyen domaint szeretnél akkor 2 munkanap (ezt hívják prioritásos igénynek)

    Azt pedig hogy ne nyulják le a domained azt nem tudod megakadályozni mert bármilyen domainről is legyen szó a regisztrátor legyen az kis cég vagy multi cég (multi cég esetén nyilván aki intézi arra gondolok) lenyulhatja okoskodással és te az ég atta 1 világon nem tehetsz semmit!

    Amúgy szerintem ezen kár parázni, mert az összes olyan domain név ami érhet valamit azt már beregisztrálták! Keress egy regisztrátort és ahelyett hogy riányálsz indítsd el a regisztrációt mielött bárki más emgtenné helyetted!
  • ZilogR
    #21
    még egy UP kérdés:

    mi az a minimum, aminek egy domain-regisztráció esetén szerepelnie kell a szerződésben? Azaz, hivatalosan mikor az enyém egy domain, vagy másképpen megfogalmazva: mikor kapom meg a pénzemért a kért domaint, úgy, hogy azt más már nem igényelheti.

    Visszaolvastam a kérdésemet, de nem egyértelmű, az érdekel, a kóklereket hogyan lehet elkerülni: tehát odajön hozzám valaki és eladja nekem a Balatont, honnan tudom, hogy milyen papírok aláírása után lesz valóban az én tulajdonom a Balaton? Mi az a minimum, amit ekkor szerepeltetni kell a szerződésben?

    Most a "Balaton" helyére be kell írni azt, hogy "domain"... :P
  • ZilogR
    #20
    up! - egy kérdéssel:

    van olyan garantáltan "nem figyelt" domain-foglaltság-ellenőrző weboldal, ahol meg tudom anélkül nézni, hogy az általam kitalált domain-név még "szabad", hogy az ötletemet lenyúlnák?

    .com, .hu, .mobi, .asia érdekel

    ötlet vagy tipp h hogyan lehet ezt megoldani (volt valahol egy cikk, hogy a legtöbb ilyen eset épp a domain-regisztrátorok által történik - azaz kitöltöd az igénylő lapot, ők meg azt mondják, h sajnos ez a domain foglalt és beregelik maguknak jól)
  • Max7
    #19
    1. ez igaz a könyebb megoldást választották egy megoldott probléma meg egy szabályzat!

    2. nem törölnek oszt csokolom :D nem leveleznek még veled :D

    3. gondold meg jól jársz vele :D

    4. azért mert minden aldomainhez rendelnek egy felső iframet vagyis ha úgy hozod be az oldalad hogy jakab.uw.hu akkor felülre bekerül egy reklám! de mivel ha így hozod be és átlépsz egy másik menüre akkor a reklám mondjuk ott amrad és a másik menüben betöltődik egy újabb reklám! a cjb.hu kezdeténél ez volt :D és mire végigmentem egy oldal menüjén teli volt a böngésző reklámmal!

    tehát nem a html fájlokhoz rendelik hozzá a reklámokat hanem az aldomainhez! és nyilván van egy lapletöltés számlálójuk ami számolja hogy összesen hányszor töltöttek le böngészőbe html álományt é van egy olyan számlálójuk ami azt figyeli hányszr nézték meg a reklámot! ha ez nagyon kevés a lapletöltés meg sok akkor csalsz és repülsz :D

    (gondolom te irtál nekem üzit, dehogy szoltam én az uw-nek :D észreveszik maguktól is úgy ahogy fent leírtam)
  • ZilogR
    #18
    1.) ??? én, a webhez semmit nem értő laikus ilyen egyszerűen megoldja, h ne jelenjenek meg a reklámok a weboldalán, ezért nem engem kellene seggbetoszni, hanem az a valószínűleg informatikus végzettségű embert, aki erre nem gondolt...

    Mennyivel könnyebb így elintézni, mint egy kicsit programozni... :P

    Valszeg előtte azért felhívják rá a figyelmemet, ugye, h törlik az egészet?! Gondolom nem afféle emberek ülnek ott sem a drót végén, akikbe nem szorult némi jóakarat... (ha megnézik a kódot, még az is feltűnik nekik, h ez még a stíluslapokat sem ismeri... :P )

    Még meggondolom az ajánlatodat...! :)

    de visszakanyarodva: miért lenne reklámmentes: beyrom, h felhasznalonev.uw.hu és máris ott figyelnek a reklámok! Nem is ez a kérdés, hanem az, ha mindkét esetben ugyanaz a file töltődik le a böngészőbe, akkor mi a különbség???
  • Max7
    #17
    1. Addig reklámentes az oldalad amíg nem törlik ugyanis az ő rendszerük kijelzi azt, hogy reklám nélkül jelenik meg a te oldalad ezzel kijátszod a szabályt és ha valamit mondo látogatód lesz akkor fogják és törlik az oldalad mert kijátszottad a szabályzatot!

    2. a wap nem web! a mobiltelefon nem számítógép és a mobiltelefon kijelzője nem monitor továbbá a telefonon található wap böngésző nem firefox! tehát nem wapra fejlesztenek ugyanis ott a reklámok nem érnek semmit!

    3. azért a pénzért amiért reklámentesítést csinálsz azért nálam is kapsz reklámentes tárhelyet 1 éves szerződéssel!

    4. ha még rádobsz kb 3e ft-ot még saját domain nevet is kapsz (pl.: zilogr.com)
  • ZilogR
    #16
    Minden reklámozási szándék nélkül (!!!) egy kérdés, amit NAGYON nem értek:
    csináltam magamnak egy weboldalt az uw-nél (link). Ahogy az írva vagyon, megjelennek az oldal felső részén a reklámok. Lehet csinálni persze reklámmentes oldalt is (link) némi pénzért cserébe.

    Namost ha jól tudom, akkor amikor valaki beírja a webcímemet a böngészőbe, a böngésző az adott tárhelyen megkeresi az index.html fájlt és annak a tartalmát jeleníti meg. Gondoltam egy nagyot és beírtam a böngészőbe közvetlenül a webcímemet és mögéírtam, hogy "index.html" és lám-lám: egy fillérembe sem került és reklámmentes lett az oldalam (link). Sőt, az innen nyíló oldalak is.

    Én jöttem rá valamire vagy nem értek valamit vagy az uw nagyon nem jól csinálja, amit csinál (mert ezt a webcímet beírva egy böngészőbe egy mobiltelefonon, még ott is tökéletesen megjelenik, míg a reklámcsíkkal a tetején azonnal hibaüzenetet kapok)?!
  • Max7
    #15
    mellé a servergép? :) igaz az csak 1x-i kiadás :P
  • Taranov
    #14
    Hát ha meg van főállásban egy rendszergazdájuk (tételezzük fel, hogy bejelentve), akkor a 12900 Ft+ÁFA nem nagy tétel.
  • Max7
    #13
    én is 12900ft-ot (+áfa) fizetek teljes szolgáltatási körért! gázoltás szönetmentes táp kondi dns 1-2 és még sorolhatnám :) azt meg alapvetően gondoltam ha cég akkor van rendeszergazdájuk :D
  • Taranov
    #12
    A domain név lehet mondjuk endomainem.hu, lacikonyha.com, janivagyok.de stb.
    Az előtte álló "tag" egy aldomain, így a www is. Az aldomaineket (pl. www, wap, azaz www.endomainem.hu, wap.endomainem.hu) a DNS bejegyzésben lehet létrehozni. Ez ingyenes, és korlátlanul be lehet állítani ilyet. Egy * aldomain azt eredményezi, hogy minden aldomain egy IP-re mutat.
    A DNS a kapocs a domain nyilvántartás és a szerver között.
    A DNS adja meg, hogy a domain mely rekordja mely IP-re mutasson.
    A DNS két alapvető rekordból épül fel, az A-ból és az MX-ből. A domain név A rekordja alapesetben maga a domain név, és a www aldomain. Ezeket szokták egy IP-re irányítani. Minden aldomain egy újabb A rekord. Az MX rekord a levelezésért felel, ezt is lehet küldeni egy szerverre, amely a domain levelezését kiszolgálja.
  • Taranov
    #11
    Biztos magadbaforduló informatikus típus vagy :-)
    Nálunk az ügyfelek cégvezetők, ők semmi pénzért nem nyomogatnának egy admint. Persze vannak azért informatikusok is, de az ügyfélkörnek egy elhanyagolható része.
  • Dodo55
    #10
    Hát pl én is sokkal jobban szeretem magam intézni kézzel a dolgokat, mint emberekkel telefonálgatni...
    Gyorsabb, biztosabb, és nem kell beszélgetni hozzá senkivel.
  • Dodo55
    #9
    1: A www egy aldomain, csak általában ugyanarra van beállítva, mint a fődomain.
    2: Annyi, hogy nem html, hanem wml fájlok
    3: Aldomainként tudod ezt bejegyezni
    4: A mobilokon lévő XHTML böngészők általában alapból tudják, számítógépes böngészőkhöz általában kell valami kiegészítő.
  • ZilogR
    #8
    huhh... ennek én utána fogok olvasni, de lehetne kicsit szájbarágósan elmondani mindezt? én túl későn csöppentem a számítástechnikába ahhoz, hogy rögtön, minden infot fel tudjak fogni... link is elég, olyan szinten, h egy 5.-es is megértse :P


    Régóta érdekel pár dolog, hátha vki kapásból tudja a választ:

    1.) egy webcímben a "www" az mikor maradhat el, vagy kitehető, de nem kötelező?

    2.) mi a különbség a wap és a weboldalak között? gondolom fizikailag ugyanolyan számítógépeken figyel a megjelenítendő tartalom, és csak annyi a különbség, h a web-oldalak tartalmát egy wap böngésző nem tudja értelmezni, míg a wapoldalakét igen. Persze ahogy egy wapböngésző "hozzáfér" a tartalomhoz, az is más lehet...

    3.) mi kell ahhoz, hogy olyan domain-eket jegyezhessek be, hogy "wap.endomainom.hu" a "www.endomainom.hu" helyett?

    4.) az XHTML böngészők a "klasszikus WAP (WML?)" tartalmakat ugyanúgy tudják-e értelmezni, vagy a WAP mint olyan a régmúlt és jobb nem foglalkozni vele, hiszen hamarosan minden mobileszköz megkapja az XHTML böngészőjét?

    Köszönöm a válaszokat előre is!
  • Taranov
    #7
    És ez még egy nagyon óvatos számítás, nem a legjobb minőségű szerverhosting kerül ennyibe, és nem is számoltuk a rendszergazdai felügyelet díját, ami simán lehet havi 30-40 ezer forint.
  • Taranov
    #6
    Nekem még nem sok olyan emberrel volt dolgom, mint te, aki szereti adminolgatni a dolgokat. Általában az ügyfelek jobban szeretnek odatelefonálni a regisztrátorhoz, hogy ezt vagy azt szeretnék elérni, oldják meg valahogy.
  • Petko
    #5
    ja amúgy a legjobb ahol valami automatizált weboldalon mindent tudsz állítani a regisztrátori beállításoktól, a dns rekordig (feltéve ha oda irányítod a dns1 et is)... én az eurodns.com on regisztráltam címet és az kafa oldal

    de pl van egy magyar címem amit egyik fasz magyar regisztrátortól cipeltem át a swi hez mert nagy duma volt hogy domain+ webes szolgáltatás, aztán kiderült hogy egy nagy lófasz mert nem a regisztrátori beállításokat lehet adminolni, hanem ők megtartják a dns1,dns2 t és alapszinten lehet adminolni... átbaszás
  • Petko
    #4
    ingyér dns szolg.: xname.org, zoneedit.com
  • Max7
    #3
    annyit fűznék hozzá, hogy a cégnek teljesen felesleges venni egy servergépet és azt még havidíjként fenntartani bőven elég ha egy webhosting szolgáltatást igényel ez éves szinten tárhelytől függően 3000-15.000ft ig erjed míg az üzemeltetés egy servernek havonta 12900+áfát jelent! tehát ha servert visznek be akkor 129.000 + áfa ha 1 évre előre kifizetik viszont kemény bruttó 3000ft-ból is meg lehet ezt oldani!
  • Taranov
    #2
    Két lehetőség van:
    -Üzemeltetsz DNS szervert
    -Nem üzemeltetsz DNS szervert

    A te szempontodból a második az egyszerűbb, ekkor a domain regisztrátor ad DNS-t (ez sok helyen ingyenes), és a DNS A és MX rekordjait beállítja a szervered IP-jére. Ezzel teljesértékűen tudod használni a domaint, annyi hátrányod van csak, hogy egy szerver költözésnél (IP cím változással) a szolgáltatót kell nyaggatni, hogy állítsák át.

    A másik lehetőség, hogy te üzemeltetsz DNS szervert.
    Ez a lehetőség is két részre bontható:
    Csak elsődleges DNS-t adsz a domainnek, vagy a másodlagost is.
    Ha csak elsődlegest, akkor te tudod konfigurálni az A és MX rekordokat, tehát aldomaint is könnyedén létre tudsz hozni, illetve a domaint egyszerűen át tudod irányítani más IP-re. Hátránya viszont, hogy másodlagos DNS-t már kérned kell valakitől, ezt a szolgáltató kevésbé szívesen adja szerintem, mintha mindkettőt kérnéd.

    Ha az elsődleges és a másodlagos névszervert is te üzemelteted, akkor két szerverre van szükség különböző hálózatokon, arra az esetre, ha az egyik leáll, még ott legyen a másik.

    DNS-t otthon nem igazán lehet üzemeltetni, tehát itt szerverteremre kell gondolni, így a szünetmentes dolog már meg is oldódott.
  • kranyo
    #1
    Sziasztok!
    Tudna valaki segíteni: olyan leírásra van szükségem, hogy milyen hardver és egyébb követelmények vannak akkor, ha egy cég a weboldalát a saját szerverére szeretné átvinni. (2 DNS szerver, x szünetmentes stb...)
    Köszönöm!