60
-
L3zl13 #20 Nem programhiba. Ha csak egy bejövö adat van, és az a lehetséges tartományon belül van, akkor nincs mód szoftveresen ellenőrizni annak a helyességét -> hibakezelés sem lehetséges ilyen esetben.
Ha nem csak egy szenzor (GPS) adatai alapján navigált a cuccos, akkor már lehet programhibára hivatkozni, de amíg ilyenekről nem tudunk addig ezt nem lehet kijelenteni.
Carmack nem volt elég körültekintő, ez igaz, de a hír alapján a tervezésben, és nem pedig a program megírásában. -
wanek #19 Ez bizony programhiba. Részben persze programtervezési, de egy ilyen szerkezetnek hibatűrőnek kell lennie, és azt a vezérlőprogramon keresztül tudják megvalósítani.
Carmack nem volt elég körültekintő, ennyi. -
L3zl13 #18 "Tény, hogy megaszar a program, ha egy szenzor hibája ilyen galibát tud okozni."
Ez kb olyan, mint azt mondani, hogy a vakok hülyék, mert nekimennek dolgoknak, amiket nem látnak, hogy ott vannak.
Lehet kritizálni, hogy miért ettől az egy szenzortól függött minden, de ez továbbra sem programhiba. -
L3zl13 #17 Lehet, hogy én értelmezem rosszul a hírben szereplő dolgokat, de nekem semmi nem utal arra, hogy nem felelet meg a program az általad leírtaknak.
Milyen leszállás közben rész volt aktív felszálláskor? A msgasság mérése, és hajtóműerő szabályozás nyilván nem csak leszállás közben kell hogy aktív legyen, hanem a teljes repülés alatt.
A tartalék vezérlés megléte nem programozási kérdés, hanem tervezési. Főként úgy, hogy egy tartalék automata rendszer ugyanúgy kiakadt volna hibás szenzoradatoktól (GPS), tehát a szenzorból kellett volna tartalék, mégpedig szvsz legalább kettő, hogy automatikusan tudja szűrni, hogy az ellentmondó eredmények közül melyik a jó, és melyik a rossz. Itt viszont már egyébb szempontok is felmerülnek, ami már megint nem programozási kérdés.
Az, hogy a hibára adott válasz a teljes leállítás volt szvsz normális. Nem tudom hogyan szállhatott volna le automatikusan a cucc, mikor a hiba pont az automatikus vezérléssel volt... Az meg nem tudom miért lett volna jó, hogy szirénázva ütközik neki a darunak.
A szenzorok adatait belső ellenőrzésnek kell alávetni? Szvsz nem egyértelmű, hogy ez nem történt meg. Mind a határértéknél kissebb jelzés, mind a GPS csökkenő magasság jelzése olyannak tünik ami a valóságban is előfordulhat, tehát átmehet egy ilyen szűrésen. -
wanek #16 Tény, hogy megaszar a program, ha egy szenzor hibája ilyen galibát tud okozni.
Az, hogy valaki egy jó 3D-s játékprogram motorját meg tudta csinálni, az nem jelenti azt, hogy már bármilyen feladatot ugyanolyan színvonalon meg tud valósítani.
Ha már ilyen fantáziadús neveket adtak a szerkezeteknek, akkor várható még, hogy a későbbiekben felbukkannak majd a Vector, Shader, és hasonló nevű társaik :) -
dez #15 Megbízásos alapon dolgozok, meg néhány saját ötleten. -
roliika #14 Melyik cégnek programozol ha érdeklődhetek? Láttszik, hogy nem kedző vagy. :) Jó lehet veled programozni. :) -
dez #13 Na nézzük. Először is komoly hiba, hogy a puha leszállássért felelős rutin/függvény/programrész a visszaút közben még mindig aktív volt, mintha még le sem szállt volna a komp. Persze, ezt a szenzorra lehet fogni, azonban egy profi vezérlőprogramban (pl. ipari vezérlőprogramban) ez nem így működik. Hanem pl. state machine elven vannak kialakítva az egyes munkafázisok, és egyértelműen nyilván van tartva, melyik fázik az aktuális, és ami nem oda tartozik, az nem léphet életbe. Tehát, amikor elindul pl. a felszállás, a leszállási fázishoz tartozó programrésznek kuss van, a szenzoroktól függetlenül.
Második nagy hiba, hogy bármilyen nem várt eseményre az egyedüli válasz a teljes stop volt, azaz a lezuhanás. Kellett volna lennie egy tartalék vezérlésnek, amit ilyen esetben aktiválnak (kilőve az eredetit), ami szépen leteszi a gépet. Arról már nem is beszélek, hogy a szenzorok adatait belső ellenőrzésnek kell alávetni, tehát hogy benne van-e a normális intervallumban. Ha nem, akkor legalább egy vészjelzés, vagy automatikus leszállás.
Ha ezek így lettek volna, egy rossz szenzor, vagy egy kiakadt GPS nem okoz ilyen veszélyes helyzetet. Úgy tűnik, nem vették túlzottan komolyan az egészet (vagy eleve a buhera módon való kódoláshoz szoktak). Pedig épp nemrég robbant fel az egyik versenytársuk 1-2 alkalmazottja... -
Az utolso "magyarazaton" en is kiakadtam.
1. A leszallasjelzo nem volt redundans. (pl kiegeszitve lezeres/radaros tavolsagmeressel)
2. Teny, hogy a GPS felesleges, ha holdraszallo egysegen torjuk a fejunket, de ha mar felraktak, a GPS-nek is van magassagerzekeloje, backup-nak nyugodtan alkalmazhattak volna. Ha pedig nagyon precizek akartak volna lenni akkor kiegeszitve DGPS-szel ~10cm-es pontossaggal tudtak volna magassagot merni - azert ez valamivel jobb mint 6m-es tevedessel.
Ezek szerint nyugodtan kijelenthetjuk, hogy az egesz nem uzembiztos es az iranyitastechnikat szakbarbarok ganyoltak. -
L3zl13 #11 Ahogy ezt a szenzoros dolgot leírták nem olyan hibának tünik, ahol nem kezeltek le megfelelően egy hibalehetőséget.
A várt jel nagyobb volt mint amennyit a szenzor képes lett volna leadni, tehát vagy hibás specifikációkkal dolgoztak, vagy elgépelés történt.
A zökkenés kiakasztotta a GPS-t, ez megint nem programozási hibának tünik. Inkább tervezésinek.
Mellesleg GPS? Azt hittem Holdra szálló egységet terveznek. Hol van a Holdon GPS? -
turul16 #10 Vertex lesz a tuti :) -
WoHu #9 Ezt úgy mondod mintha olyan béna lenne leszállóegység-tervezésben. Ha jól tudom az ő csapata a legfőbb esélyes minden évben. -
Inkább maradjon Carmack a doomnál... -
bandypappa #7 Ez a hajtómü nem a disznópörkölös, amit már muttattak itt sg-n? -
feamatar #6 ennél komolyabb projectek is zuhantak már le, és Carmack sem tévedhetetlen. Go, Carmack go!!! -
Szerintem az végül is pozitív dolog, hogy tudják, mi volt a probléma. -
dez #4 Hmm, itt kb. úgy van misztifikálva és bűnbakká téve a "számítógép", mint ebben a hírben a politikusok által. Valójában sz@rul volt megírva a program, nem voltak rendesen kezelve a hibalehetőségek. Ennél profibb munkát várna az ember egy "programozó-legendától". (Magam is programozom, nem csak fikázok.) -
duke #3 "A teljesen megzavarodott számítógép úgy értelmezte a bejövő adatokat, hogy a leszállás még nem történt"
Pancserok.
Mondtam nekik bazzeg,hogy "ne telepitsetek windowst a vezerlo szamitogepre !",de nem hallgatak ram.Hat most tesek megtortent a baj.Tegnap este este meg kulon,felhivtam oket,hogy ne baszakodjanak az Xp-vel mert ugyis le fog fagyni.De csak legyintettek,hogy jo lesz az ne agodjak a Doom is tok jol elfutott rajta. -
NiGG3R #2 ez lol -
Su0my #1 irigylem a csókát, a zenén és pecázáson kívül kevés jobb hobbi van, mint ez:D