62
Egykét érdekesség ami felgyülemlett... (mindent elQrnak)
  • tommyg
    #62
    Mivel a t-com egy fos nem érdemes vele foglalkozni!
  • Bucser
    #61
    Miután nyílt részvénytársaság közzé kell tenniük és éves beszámolót kötelesek csinálni, úgyhogy bárki megnézheti...
  • Max7
    #60
    nem vitatkozom mert gondolom te részvényes vagy a t-com-ban sőt több mint 10% részvényed van a t-comban és szavazhatsz is a cég ügyeivel kapcsolatban és konkrétan tudsz minden kiadásról, bevételről, hitelről....
  • Bucser
    #59
    A gyorsan növekvő iparágakban a fejlesztések hitelből vagy tagi kölcsönből történnek, esetlegesen részvénykibocsátásból. Melynek távlati költségeit építik be a későbbi áraikba, de ott is alkalmazkodniuk kell a piachoz. (a BIX mivel monopólium, ezért állam által meghatározott áron szolgáltatható csak)

    Azaz a fejlesztés hitelből történik saját KOCKÁZATRA.

    Úgyhogy ha már a saját pénzüket költik hálózatfejlesztésre (mint ahogy az tették az ADSL bevezetése esetén baromi nagyot kockáztatva, mert szinte dial up után jött a DSL, ISDN nem is volt közte nagyon, mint más országokban) Akkor hadd határozzák meg ők, hogy azt mennyiért és milyen ütemben teszik...

    Tudom az átlaguser okosabb... Csak éppen gőze sincs egy nagyválllat működéséről. és általában nem is hajlandó mögé nézni a dolgokat csak azt látja, hogy 190 milliós profitja volt a cégnek.

    Azt vajon tudod, hogy működés előtti vagy utáni profitról van szó? Ebből mennyi osztalékot szavazott meg a részvényesek tanácsa, ebből mennyiért vásároltak vissza részvényeket és egyéb apróságok?
  • Max7
    #58
    nyilván nagyobb igény nagyobb ügyféltábor nagyobb bevétel több ráfordítás több fejlesztés kevesebb prémium..
  • Bucser
    #57
    És szerinted annak a fejlesztése ingyen van?
  • Max7
    #56
    ja bocsi ez a statisztika a kihasználtságot mutatja.... még szép hogy fejlesztenek ha nő az igény.... nyilván ha laggolnak serverek és a minimális sávszélességet nem tudják biztosítani ami szerződésben van pl nálam is 50 mbit garantált maximum 100megabit akkor perenék őket így kénytelenek fejleszteni....

    ez ugyan olyan mint ahogy telnek az évek kénytelen fejleszteni a t-mobile is mert különben a pannon vagy a vodafone lenyomná őket mint a bélyeget!
  • Bucser
    #55
    Bix.hu

    Az elmúlt 3 évben a BIX sávszéle megnégyszereződött.
  • Max7
    #54
    nem tudom te melyik dimenzióban élsz de a szollgáltatóm bővítette a sávszélességét a bix felé...(szolgáltatóm ahol a serverem van)
  • Max7
    #53
    eről valami konkrét statisztikát is tudsz adni? mert ez számomra hihetetlen!
  • Bucser
    #52
    Az a BIX bővítés biza BIX felé való bővítés volt és nem a BIX-é és nem 10 gigabittel hanem 10 gigabitre növelte az addigi 3-at.
  • Bucser
    #51
    Hagyjuk... nem tudsz válaszolni a kérdésre ha már a kérdést sem érted....

    Az üvegszálat tudod miért kérdeztem?? Mert az adat, meg az internet nem csak úgy repül a vezetéken hanem a hálózaton végig kell küldeni. Hogy felérjen pestre és onnan az 50 gigbites BIX-en mehessen külföldre. Ehhez nem elég 1 szál hanem legalább 5 kell. plusz erősítő központok amiket zintén üzemeltetni kell és a router/switch hálózatot folyamatosan felújítani (a T-com 1 évvel ezelőtti teljes hálóbehalása 1,5 órára egy hibásan bekötött öreg switch miatt volt (öreg alatt értsd, hogy 2,5 éves)) cserélni optimalizálni a növekvő igényeknek megfelelően.

    Amikor a DT megvette a MATÁVot a magyar BIX összesen kb 100-200 mbit/sec nagyságrendű adatot mozgatott átlagosan most ez az adat 50 gbit/sec. Mekkora is volt a teljesítménynövekedés?

    Szóval mondom ha valamiről nem tudsz ne nyilatkozz úgy mintha tudnád...
  • Tufa
    #50
    Bucser kérdése arra vonatkozott hogy azzal tisztában vagy hogy 200kmnyi üvegszál pl mennyibe kerül? vagy a kb 10ezer alkalmazott fizetése?

    "és tisztában vagyok azzal is hogy gigabitek repkednek a bixben sőt ha tudni akarod akkor a szollgáltatóm (szerver) most volt egy esti leállása mert 10 gigabittel bővítette a sávszélességét és nagyobb serverszobába költözött!"

    Olvasd el inkább ujra mit irt Bucser:

    "A megnövekedett igfények kielégítésére meg kell növelni a BIX-et is ami szintn T-com monopólium,. MInden szolgáltató a MATÁV/T-com BIX-én keresztül megy külföldre. Az sem kicsi sávszélen üzemel."
  • Max7
    #49
    persze hogy megugrott mert fejlődik a tchnika! tök ugyan azt a színvonalat adja mint a westel azelött! az hogy fejlődött a technika és lépést kell tartani a társadalommal..... húha a pannon és a vodafone is fejlesztett talán még többet is mint a t-com!
  • Max7
    #48
    mert szerinted az utcánkban üvegszálas kábel van? vagy bizonyos központi doboz öszekötésénél üvegszálas kábel van? akkor aki a dobozhoz közel van akár 32 megabitet is elérhet? mert hogy a 4 érpáros kábel annyit bír el! központi dobozonként.. amúgy azt utcánkban kb a felét használják! utánnanéztem tudom mi az az üvegszál tudom mennyit bír el a kábelhálózat sőt lehet hogy emg fog lepni de van 1 teljesen saját serverem a bixben illetve 1 server amit technikailag támogatok..... és tisztában vagyok azzal is hogy gigabitek repkednek a bixben sőt ha tudni akarod akkor a szollgáltatóm (szerver) most volt egy esti leállása mert 10 gigabittel bővítette a sávszélességét és nagyobb serverszobába költözött!
  • Tufa
    #47
    Hát, ehez már csak annyit tudok hozzáfüzni hogy a t-com csupán azért duplázta a sávszélességet hogy próbálja tartani a tempót, amit persze a matáv által lefektetett kábelek nem bírnak(nekem egyébként 6-6,5mbit jön...) és mindezt nem kérésre ahogy te gondolod...
    a c25 meg korántsem tartozott a NAGY telefonok közé, amikor pedig a T-csoport átvette a cégeket, nemkicsit megugrott a szinvonal..
  • Bucser
    #46
    Ja persze és szerinted az ADSL telepítéshez ki fizette ki a központokat? gondolom ismered a DSL technológiáját, hogy 1-1,5 kilométerenként legalább kellenek központok bár akkor már bődületesen szar sebességek lépnek életbe.

    A Nagyobb sávszélességhez keményebb gerinc kellet.. Utánanéztél már mennyibe kerül mondjuk 200 kilométer üvegszálas hálózat kiépítése? csakhogy 2 régiót összeköss? A megnövekedett igfények kielégítésére meg kell növelni a BIX-et is ami szintn T-com monopólium,. MInden szolgáltató a MATÁV/T-com BIX-én keresztül megy külföldre. Az sem kicsi sávszélen üzemel.

    Szóval mondom, ne beszélj olyan dolgokról hülyeégeket amikről gőzöd sincs...

    Jahh és a névváltás előtt 3-4 évvel már a Deutsche Telekomé volt az egész Matáv, csak nem volt még kész az egységesítés (Az ISDN még matáv érdem az ADSL már Deutsche Telekom). Azt fokozatosan országonként vezették be mindenhol.
  • Bucser
    #45
    #31#32 A Deutsche Telekom felvásárolta a Matávcsoportot. Az Axelero a Westel a MatávKábeltv a Matáv csoport tagja volt és a Matáv leányvállaltai. Évekkel a T-csoport kihirdetése előtt.Azután létrejött a T-csoport ami tulajdonképpen nemzetközi-marketing okokból jött létre. Ugyanis minek 4 országban 16 vállalatot 16 féle reklámstratégiával bombázni ha egy csoporton belül olcsóbban megoldható egy egységes szemlélettel?

    A T-csoport mobilszolgáltatója mindenhol T-mobile lett Az internetszolgáltatója T-online a telefon T-com és a kábelTV pedig T-kábel.

    Ilyen egyszerű.
  • Bucser
    #44
    Nem.

    Matáv=T-com
    Axelero-ból lett T-online
    A Matávkábelből pedig meg T-kábel
    Westelből pedig T-mobile
  • Bucser
    #43
    tudod te egyáltalán hogyan működik egy részvénytársaság?
  • Max7
    #42
    azért azt tegyük hozzá hogy te sem tudsz hidrogénautót vezetni mert még nem létezik! 7-8 éve hol volt még mms? mit vezett volna be a westel? hmm? már a pöcsömet a falhoz vertem amikor emgkaptam az első simens c25-ös telefonomat hogy tudok sms-ezni és akkor még nagy telefon volt most meg a k800i-mhez képest könyvtámasznak se használnám a simens c25-ömet.....

    lehet persze viszonyítani hogy mir csinált de csak ésszel mondjuk inkább ahoz lehetne viszonyítani hogy mit csinálhatott volna még.... ha hasonlítasz inkább amerikát hasonlítsd magyarországhoz!
  • Max7
    #41
    a t-com nem csinált semmi új kábelezést... csak emelte a sávszélet amúgy emg érdekes amikor szoltam hogy nyomják át 8 megabitre 2 hétig birta most meg a felét alig bírja? vagy magyarázd már meg hogy az én 8 mgás netemmel 4 mega körül bírja akkor a szomszédnak akinek 4 megás nete van annak mért csak 1.5-2 mega körül bírja? húha 2 méterrel hosszab a kábel mert közvetlen szomszéd! :S

    persze nézzük afrikát.... szerintem ott van olyan falu ahol nemhogy pc-ről de még elektromos áramról sem hallotak! lehet nézni az elmaradott országokat! nem az elmaradott országokat kell nézni hanem a fejletebbeket fel kell zárkózni és nem ülni a babérjainkon !

    neked mi a jobb ülni egy lékondicionált irodában az amerikai szinvonalhoz viszonyítva vagy kisegítőmunkásként dolgozni itt magyarországon román szinvonalon? azért azt tegyük hozzá hogy a románok is megelőztek! erősebb lett a pénzük levágtak 4 nullát mint a sicc! 80lej kerül most 1 forintba.... ezt kel nézni hogy basszuk a rezet és várjuk a csodát hagyjuk hogy kihasználjanak!
  • Tufa
    #40
    szemét t-mobile hogy bevezette a wapot, gprst, 3gt, mmst, stb...

    Azt kéne megérteni hogy ha nem vette volna át a T-csoport a távközlési-internet-mobil(illetve tv és nagyválalatoknak szánt kommunikációs lehetőségek) szolgáltatásokat akkor jelenleg sokkal visszamaradottabb lenne az egész, a T-com egy világ cég ellenben a magyar cégekkel szemben...
    Amit köszönhetsz a hihetetlenül klasz matávnak vagy axeleronak hogy olyan vonalakat fektetett le amivel a 8 mbites előfizetésért is csak 4-5-6 jön, ugyanis ezeket még jóval régebben telepítették...
    Szerinted semmi anyagi ráfordításal nem járt az hogy a korábbi 384kbites neteket ilyen mértékben meggyorsítsák? Vagy esetleg a hihetetlen havi 7-8ezer ft a "8mbitért" sokkalod? 3228as hozzászólás
  • Max7
    #39
    #32: lemaradt hogy inkább maradt volna az állam tulajdonában és nem adnának olyat amit nem tudnak teljesíteni ha 2 mega lett volna a max akkor az lett volna a max de azt tudták volna teljesíteni és nem csapták volna be a vásárlókat holmi apróbetüs szerződésrészre vonatkozva! (és hozzáteszem hogy mind nem tudták volna lenyulni és legalább csurrant volna a fejlesztésekre is.... (most németországból hozzák be ide a használt fejlett eszközöket) érdekes a bkv is állami kézben van mégis vettek új villamosokat és a régieket mi adtuk el.... nem a régieket hozták ide... más az hogy a blicelők miatt veszteséges volt a vállalat de most hogy több alkalmazottja lett kevesebb blicelő és már megduplázták a bevételt.... de érdekes....

    #33: közel 10 éve vagyok 30-as szal westelnél elég sokáig volt és amikor mentem szombathelyre pestről akkor a határ közelében nem volt mindig térerő... húha de ők is építettek elég rendesen és eléggé sok tornyot (Régi westeles rokonom mesélt azért)

    #35: tök mind 1 hogy most t-comhoz mész vagy a t-com vonalát használó alválalkozóhoz... én az enternetnél vagyok ás állandóan minden féle gondal a t-comhoz küldenek illetve elintézik ők... továbbítják a hibabejelentést a t-begyárhoz! magyarán tök mind1 hogy a nőstény tehén szarába vagy a hím nőstény szarába lépsz.....

    #37: ne kíméld :) és oszd emg velünk a lényget :P
  • Max7
    #38
    azért alég szép bevétele van a t-begyárnak ahoz hogy visszaforgassa az üzletbe! amúgy meg egy cég úgy müködik hogy a profitot vagy visszaforgatják vagy kiveszik osztalékba.......
  • SimaSuna #37
    itt vagyok 1 LAN partyn..ma 3kor jön 1 ember a TréKom-tól..
    majd most felteszek 1-2 kérdést..
  • Kicsikiraly
    #36
    mint mondtam nekem semmi problémám nincs vele. szerintem megéri.
  • daxan
    #35
    Én jelenleg az Invitel-nél vagyok és itt az a gond, hogy megszakad a net. Tehát nem a modem,gép stb... hibája, hanem a szolgáltatóé. Most akartam váltani a T-com-hoz, de ez a topic elvette a kedvemet... Megérné váltani? Jelenleg nekem 4mb-s sávszél van és szinte egyformák az árak...
  • Shiwo
    #34
    hát én úgy emléxem, hogy a vodának több gondja volt..
  • Tufa
    #33
    t-mobile építette ki igazán... ha már westel óta van telefonod emlékezhetsz hogy hányszor voltak térerő gondok anno.
  • ZsirosKenyer
    #32
    szerinted ennyire egyszerűen működik egy vállalat? ne felejtsd el hogy a hálózatot fent is kell tartani, ezenkívűl ingatlanok, gépjárművek dolgozók bére, stb. költségeket is vmiből ki kell fizetni.

    én mivel ott dolgozom tisztán átlátom hogy mennyi átb*szás van az ügyfelek felé, és tényleg nem egy angyal az egész cég, de ha állami kézben maradt volna akkor még mindig 512 kbit/s lenne a legnagyobb sávszél, a drága miniszterek meg lopkodnák ki belőle a milliárdjaikat. (mint ahogy azt pl. a MÁV-on láthatjuk)

    Szóval mindenki döntse el mi a jobb.
  • Max7
    #31
    de igen az axelerő a matávé volt csak különválasztották mert a matáv mint telefon szolgáltató volt jelen ez olyan mint most a t-mobile vagy a t-online... a lényeg hogy ugyan az a cég!

    Na msot eszembe jutott hogy a T-mobile-vel nem volt gondom még! én régi Westel-es vagyok lehet hogy a westel jól kiépítette a rendszert majd eladta a t-mobilnak :S..... valószinüleg!
  • Nuki
    #30
    Nem így van a sorrend az internetszolgáltatásban? :
    Matáv -> Axelero (a matáv csoport tagja, vagy mia szösz...) -> T-Online
  • Nuki
    #29
    amíg emberi kapzsiság létezik, ne várd el hogy befektessék* azt a pár milliót...

    * szó szerint arról van szó, hogy befogják annak a néhány elégtelenkedőnek a száját. a befektetésért cserébe még több pénzt kapnának, ezért nem.
  • Max7
    #28
    ADSL nyilván.... ez soha nem érte ela 8 megabitet de a 4 megabitet igen! aki 4 megabitet vett ennak az utcában nem 4 megabit hanem csak fele magyarán szemfényvesztés merzt csak a felét adják alapból!

    és nyilván rendesen t-com mérője szerint lett bemérve (hivatalos t-com mérő amihez hozzáfárést adtak (jelszó és passt) ami csak a t-com oldalára enged sávszélt és meglepő épp a mért értek csak 3 megabit volt! amúgy 100megabites serverem van amiről ugyszintén 3 megával tudok letölteni!

  • Bucser
    #27
    Bele van írva aszerzdésbe, hogy ez nem átlagsebvesség hanem maximális érték.

    tessék elolvasni a szerződést mielőtt megkötöd.

    Max7: Azt meg, hogy a Matáv óta nem fejlesztett a T-com nem tudom, hogy honnan szoptad... DSL-ed honnan lett?

    Tipikus példája vagy a dühös embernek aki az adott témához nem ért, csak jár a szája.

    BTW én is 8 mbitért 8 mbitet kapok belföldre. Külföldről kevesebbet töltök de az nem érdekel...
  • Kicsikiraly
    #26
    na. miért szidjátok a t-comot? nekünk t-comunk van és semmi, de semmi bajom nincs vele. iwiwet használok, hetente egyszer felmegyek és kész. freemailt nem használom, hotmail és citromail. chat.hu egy f*s van annál jobb is de nem reklámozok. 1.5 Mbites netet fizetek és (csoda történik!) 1.5 Mbites a netem! talán nézd meg, hogy egyes programok mennyi kis sz*rt töltenek le, amik lefoglalhatják a netet. ha torrentezel és ott lassú akkor meg a seedekkel van probléma xD (a torrentes poén volt nemnézek senkitse hülyének) tehát. ha nekem jól megy a t-comos net, akkor nektek miért rossz? többet adóznék és kiszűrik? (ugyanezt szoktam mondani annak aki a Windowst szidja, miközbe nekem tökéletesen működik) szóval :)
  • Max7
    #25
    T-betyárok! (hullarablók)
  • Attila8805
    #24
    "8 megás entet fizetek de 4 mega alig csurran?"
    Ja nekem is 4megás lenne eddig volt is 2.5 belőle de most már csak 1.5 MBit!
  • Max7
    #23
    de a matáv döntőrészben magyar (állami) tulajdonban volt.... miért nem fejlesztett a magyar állam (nem akarok belemenni a politikába) a t-com se fejlesztett és mégis sikeres a válallkozás akkor ez miért nem volt jó a magyar államnak? ugyan ott vagyunk ahol voltunk csak mégtöbbet akar a t-com persze duplázzunk az meg kit érdekel hogy nincs mögötte technikai háttér....