83
  • BlackRose
    Használtam Mac Mini-t, tudom miről van szó. Különben AOpen Pandora egy PC amely pont akkora és majdnem 100% úgy néz ki mint egy Mac Mini. De van kisebb PC is, pl. az ultra notebookok, de van Vistat futtató kisgép is pl. www.oqo.com

Mindenesetre egyik sem tudná kiszolgálni az én igényeimet, tehát nem nagyon érdekelnek. Persze a Mac (az Intel procis) nem is más mint PC, csak Apple pakolásban.

• avman
    az első mondat saját? :respect:
  • Alexease
    A MAC-et a PC-vel osszehasonlitani eleg nehezkes;)
    Csak nezd meg a MAC Mini-t: http://www.apple.com/uk/macmini/ (Ha nem ismered, akkor igen, ez a komplett gep, DVD-meghajtoval szerelve, ami alig nagyobb mint maga a meghajto:) Hosszaban rovidebb:D))

A tartalmat is erdemes megnezni, eleg jo;) Bent a cegnel egy ilyenen DTP-znek (kepfeldolgozas, tordeles), es frankon mukodik:) Amikor eloszor hasznaltam ilyet, a pofam leszakadt, hogy egy ilyen, hogy tud mukodni?!:))
  • BlackRose
    Szeretem a Harley-t, szeretem a Ferrarit, szeretem az égő benzin és gumiszagot és szeretem a PC zaját :)

Persze csak viccnek szántam, különben van zajmentes PC is, passziv hűtésel slim micro ATX házban. De szerintem a PC zajábol túl nagy mesét csináltok, ami pedig a PC házakat illeti... van mindenféle, de az igaz, hogy a legtöbb elavult, ronda szemétláda, persze lehet jót és szépet is találni csak keresni kell. Én jelenleg egy (slim) desktop házat (lehetőleg fém, aluminium) keresek amely szép és nem nagy, és belefér egy ATX plusz 4 x 3.5 HDD. Még nem találtam, ha valaki tudna ilyenről szoljon, szeretnék egy "szupergépet" kis pakolásban X38, Core2 Quad, 4 GB, 2 x Seagate Cheetah (SAS) RAID a rendszernek és 2 x Seagate Barracuda (SATA2) az adatoknak és egy nV 8800 GT. Ha lenne egy ilyen kis ház amibe egy Tyan alaplap (2x Xeon Quad) és 8 GB RAM férne még jobb lenne. Ezt az Apple álmában sem tudná megverni. Ja OS... még nem tudom de FreeDOS-on töröm a fejem :)
  • Ulkesh
    "Hardverileg ugyanezt nyujtja meg egy hp munkaallomas is, szerencsere zajszint tekinteteben is. Ha valaki meg csendesebbet akar, akkor hasznalhat ugyanolyan hutest mint amilyen mac-ekben van, esetleg jobbat."

Ezt viccnek szántad???

Az iMac-nek, Mac Mini-nek olyan hőcsöves hűtése van mint a notebook-oknak. A Mac Pro-nak meg a komplett háza gyakorlatilag egy több szekcióra felosztott légcsatorna, ezért gyakorlatilag hangtalan a hűtésük.
    Ilyet otthon soha nem raksz össze, mivel a PC alaplapok felépítése ezt lehetetlenné teszi, a kapható PC-s házak meg ebből a szempontból az ősidőket idézik..
  • Ulkesh
    Vásárolhatsz a BT-s billentyűhöz BT-s egeret..
  • Fairlight
    Alapban a sima USB-s billentyűzet és egér jár hozzá, de külön vásárolhatsz bluetooth billentyűzetet és természetesen bluetooth egeret is.
  • dez
    Szép szép, de kíváncsi vagyok, mennyire ergonómikus ezt a laptopos, lapos, kis leütési utas billentyűzet...
  • Darth Sith
    egész pofás lett, bár rakhattak volna bele több RAM-t gyárilag. Amúgy ha már bluetooth-s a bill, miből állt volna az egeret is azzá tenni?
  • m4G1c
    nohát, egész kultúrált a hangulat :)
    a billentyűzet tényleg használhatatlannak tűnik. bár ha érintős, akkor mindjárt más. a többit viszont kipróbálnám (főleg ha lenne 3dsmax mac-re, de ez inkább az autodesk sara)
  • Fairlight
    Ekkora ökörségeket egyébként meg csakis egy microsoft bértollnok hordhat össze.
  • Fairlight
    Bocs, én nem Ferrernek hanem KVP-nek válaszoltam.
  • Fairlight
    Ez tipikusan olyan ember véleménye, aki életében nem látott közelről Mac-et. tizen x éve volt számítógépem, amit nem csak alapszinten használtam. Idén februárban elegem lett a winfos gyönyöreiből és vettem egy ilyen gyönyörűséget- igaz még a korábbi verziót. Ezen a gépen mindent meg tudok csinálni amire szükségem van- weblap és prezentáció készítéstől a videóig. És milyen hülység az hogy multimédiára nem jó????? Valszeg életedben nem láttad még az iTunes-t a frontrow-val együtt működés közben. A 20 -as modell tökéletesen jó divix és DVD film nézéshez is. 3 USB, firewire, stb, azt kötsz rá amit akarsz, plusz kapható a régebbi teljesen hagyományos billentyűzet is, ha az új nem tetszik. De persze ha használtál volna macbookot, aminek már ilyen a billentyűzete, tudnád, hogy nagyon kényelmes rajta a gépelés, kb. 15 perc alatt meg lehet szokni.
  • HUNTick
    hát te barátom buta vagy..
  • BlackRose
    Én is kreatív ember vagyok. Nincs nekem az Apple ellen semmi kifogásom. Dolgoztam is Mac-on (néhányezer órát biztos). Én csak azt mondtam, hogy nekem nem éri meg. A cégnél egy Dell Optiplex-en dolgozok (szoftware fejlesztés) amely szintén nagyon halk, sokkal olcsobb és képzeld el nem szokott fagyni, van amikor 40 napig sem indítom újra. Mindez Visual Studio napi néhány órás használatával megy. Az otthoni gépeimet saját magam építem és mindég is igy volt, a lehető legminőségesebb darabokból és nem szokott fagyni. Persze mivel extra ventilátorokat is szerelek a HDD hűtés érdekében nem a leghalkabb, de elviselhető - aludni is lehet mellete ha megszokod. Különben fél millából üsszedobok egy dual Xeon gépet egy Tyan alaplappal legalább 2x annyi RAM-al és akár SAS RAID HDD-vel mint az Apple, és nekem ez a RAM és részben a HDD többet ér mint hogy a gép halkan dolgozik vagy a belsejének szépsége. A Final Cut semmivel sem komolyabb a Premiere Pro-nál vagy hasonló progiknál, különben a kreativitás nem csak a szerszámokról szól hanem az ember képességeiről. Nem tudsz semmit a Final Cut-al megcsinálni amit ne tudnál a Premier Pro, Afterefects és Vegas segítségével. Ide jöhet pl. a Maya, XSI, MAX stb. Photoshop, Illustrator, ZBrush stb. és a kreativitásnak a PC-n nincs semmi határa. A legkreatívabb dolgok PC-n születnek, de nem azért mert a PC jobb lenne, mert mondom, tök mindegy, hanem mert hozzáférhetőbb áron sokkal több kreatív ember használja. Az Apple egy jó gép, de nekem csak akkor lenne elfogadható, ha olcsobb lenne mint az a PC amit összedobok, hogy miért, mert nem nyújt semmivel sem többet és mert egy csomó dologban - mint pl. az upgrade, a komponensek választékának szükessége stb. alulmarad.

Marad az OSX, ami miatt egy Mac megvásárlása nem tiszta hülyeség, ezt ugye az Apple is tudja ezért nem is gondol arra, hogy az OSX-et szabadon telepíthetővé tegye (még pénzért sem), mert valószínűleg az mac userek nagyrésze megvenné az OSX-et és mellé egy PC-t, nagyon kevesen fizetnék az Apple dobozt az Apple logóval 2x áron és még kevesebben fogadnák el a kompromisszumot mi szerint lemondunk az upgraderől és nem thetjük bele a legujabb Core2 Quad-ot vagy az nVidia 8800 Ultrát a gépünkbe mert az Apple erre nem gondolt. Ugyanezt megteheted egy átlagos PC-vel, és ha valamelyik része nem felel meg, künnyen kicserélhető.
  • kjasfhasdfasd
    Ez fura, épp szembenáll a Microsoft által képviselt iránnyal. Egyébbként logikusan is hangzik, hogy egy jobb program nem igényel annyi erőforrást, mint egy vacak program. Viszont ezáltal meg ésszerűbb kifizetni félmillát egy olyan gépért ami még 5 év múlva is megy mint a pc-t 1-2 évente vagy új ms windowsonként cserélni.
    Régen röpdöstek olyan hírek, hogy lesz OSX pc-re is aztán nagy csend lett. Találtam pár önkényesen módosított képfájlt aneten, de semmi hivatalos dolgot.
    Egyébbként mind MAC mind MS oldalnak jó ha van verseny, szerintem kár veszekedni.
  • kvp
    "A lényeg, hogy a könnyű, szép, igényes, stabilan működő oprendszer és a minőségi alkatrészek miatt az ember megnyugodhat és "csak" a munkára figyelhet."

Hardverileg ugyanezt nyujtja meg egy hp munkaallomas is, szerencsere zajszint tekinteteben is. Ha valaki meg csendesebbet akar, akkor hasznalhat ugyanolyan hutest mint amilyen mac-ekben van, esetleg jobbat. A mac hardver egyetlen elonye, hogy a fejlesztok gondolkodtak a vasarlo helyett, ami a mac tipikus celkozonsegenel nagyon hasznos. A mac-es hardverekkel egyebkent semmi bajom, atlagos minosegu kinai pc-k szep csomagolasban. (sajnos a nagy pc gyartok is ugyanott keszittetik a sajat gepeiket, tehat azok sem jobbak) Az egyetlen ami kulonleges az, hogy egyedul a mac-ek tartalmazzak azokat a tpm chipeket amiket a windows vista igenyelt volna arra, hogy veglegesen ki tudja zarni a gepbol a felhasznalokat. A macos ezt hasznalja eredetellenorzesre es arra, hogy a felhasznalok ne oszthassak meg szabadon az itunes-on keresztul vasarolt zeneiket.

Operacios rendszernek tenyleg szep a macosx, ez a legszebb unix alapu rendszer amit jelenleg el lehet erni, bar nekem az eredeti classic felulet jobban tetszett, a fejletlensege ellenere hasznalhatobb volt. Szoftverek tekinteteben csak egy-ket olyan program van ami nem erheto el windows vagy linux alatt, tehat igazabol csak azert erdemes mac-et hasznalni, mert ha az ember fizet akkor megkapja a szoftvereket es nem kell gondolkoznia hogy mit is valasszon.

Szemely szerint nekem volt mar olyan windows-os gepem amit mindig is a gyarilag elotelepitett windows-al es alkalmazasokkal egyutt hasznaltam, tehat jopar evvel kesobb meg mindig az eredeti szoftverek futnak rajta es azota sem volt semmi gond vele. (diszk defragmentaciot az ntfs annyira igenyel mint egy macos hfs+ volume, mivel nagyjabol egyforma a mukodesuk) A mac gyakorlatilag egy kereskedelmi unix rendszer (nextstep, beos, bsd unix es linux darabokkal) az open source mach kernelen. Tenyleg szep, de alapvetoen csak a grafikus rendszer az ami egyedi benne.
  • cloud.strife
    Igen, gyorsabbak, + az OS X a memóriabővítést is lényegesen látványosabban kezeli, mint a PC.

Attól még lehet kreatív vki mert nincs Mac-je, nem ezt mondtam TE!!!!! :)))))))))

A nyugaton meg tudják venni dumától meg a falra tudok mászni, imádom amikor a barátom aszonggya, hogy húúú de drága a Mac, közben meg már 2x annyit elköltött a PC-jére, mint én a Mac-re....... érdekes...... :)

A viccet félretéve, a Mac tényleg nem olcsó, bár szvsz nem is drága, ha munkáról van szó és mindezen árat egy nyugati azért nem ekkora kínszenvedés árán tudja megvenni, mint itthon. Azt a témát meg inkább meg sem említem (pedig épp azt teszem :), hogy azért nyugaton se fenékig tejfel az élet, ott sincs mindenkinek Mac-je..... :)
  • intrex
    kjasfhasdfasd: igen igaz, az OSX újabb és újabb verziói egyre gyorsabbak.
  • kjasfhasdfasd
    Még egy dolog, nyugaton meg tudják venni, arrafelé nem gond.
  • kjasfhasdfasd
    Kedves cloud.strife kreatív embernek érzem mgama, de nincs MAC-em.
    Az igaz, hogy az újabb os-ek jobban futnak a régebbi MAC gépeken?
    Mert valami ilyesmit olvastam valahol.
  • GregSB
    Ezt akartam én is írni. Amerikában és Nyugat EUban majd az összes film-, grafikai- és zenestúdió Mac-en dolgozik és nem hiába.
  • cloud.strife
    A Mac mindíg a kreatív emberek gépe volt, van, lesz. Tulajdonképpen az én munkámba az lett a változás, hogy nem azon agyalok, hogy milyen patch, frissítés, akármi miatt fagy a gép, vagy épp töredezettségmentesíteni kell, stb..., hanem a kreatív munkával tudok foglalkozni, a szoftverek fejlettségéről ne is beszéljünk. A Final Cut fényévekkel komolyabb progi, a Photoshop monnyuk ua, bár a youtube-on láttam egy videót, hasonló kaliberő, árú PC és Mac közt.

A lényeg, hogy a könnyű, szép, igényes, stabilan működő oprendszer és a minőségi alkatrészek miatt az ember megnyugodhat és "csak" a munkára figyelhet.
  • cloud.strife
    Nexus6 barétom, alapjába véve, mi jóban vagyunk, de ilyen ökörségeket ne írj lécci.

Speciel 4 grafikai stúdiót ismerek így fejből, akik mind Mac gépen nyomják a Creaive Suite csomagot, de ha saját tapasztalatomat osztom meg, úgymint: idestova 7 éve foglalkozom filmezéssel, nonlineáris film vágással, Duron 800-as géppel kezdtem és idén januárban váltottam Mac-re. A különbség???????? LOL "Most mit mondjaaaak?? ........ Hát hogy ezt mégis hogyan gondoltad..... uhhhh.........ahhhhh......nahhhhh" :)
  • intrex
    Okay, a Mac hw belül ugyanaz mint egy átlagos PC, de azért van néhány különbség. Az egyik például az, hogy az én Mac Pro gépem 2 darab dual magos 64 bites Xeonnal, dupla 1.33GHz-es FSB-vel, 3 HDD-vel többnapos Cinema4D renderelés után csak akkor hallottam a gép hangját, ha éjszaka csukott ablakok mellett 30 centire volt a fülemtől, sőt akkor is kisebb volt a zaja mint egy átlagos notebooknak. Simán lehet mellette aludni úgy, hogy fél méterre vagyok a géptől. A ház belül olyan szépen rendezett, hogy öröm nézni, mint egy luxusautó motorja. Jó tudom, mindenki össze tud rakni ilyen házat a sarki üzletből, de nem biztos hogy egy ekkora erőmű, ilyen csendes működéssel, kijön fél millióból.
  • BlackRose
    Én mint már tudod free market orientált ember létemre, nem vagyok ilyen dolgok ellen, szerintem az ár nem az összetevők fügvénye, hanem elsősorban az amennyit a vevők hajlandóak valamiért fizetni, tehát ha ez 50% legyen annyi, ha 1000% azt sem bánom. Persze én nem vagyok azok a vevők között akik ezt az árat hajlandóak megfizetni, mert kevesebbért jobbat is tudok. De mindenki döntsön a saját esetében. Valakinek nem drága a 200 EUR ebéd egy Párizsi éteremben még akkor sem ha az alapanyag és a szakács csak 40 EUR-ba került, de ha szakács vagy akkor hülyére nem fogsz 200 EUR-ot fizetni azért amit magad megcsinálsz 10 perc alatt. Na itt erről van szó, erőssen Consumer termékek, power-userek sokkal többet dobhatnak össze sokkal kevesebb pénzért, és még ott van a self-assembled büszkeség is amit egy Apple esetében el sem tudsz képzelni. Nem beszélve, hogy egy élő géped lesz amit havonta is upgrade-elhetsz tetszés szerint, egy iMac-al pedig ezt el lehet felejteni.
  • BlackRose
    azt a nagynéni selyemből fog készíteni :)
  • NEXUS6
    A magam részéről én sem vagyok oda az Apple jelenségért. Ha lenne benne valami kis különbség, ami ha nem is teszi jobbá, de legalább mássá teszi, mint egy csicsás PC. Hw ua, OS egy unix klón szerűség. Már nincs meg az, mint a 80-as években hogy pl kiadványszerkesztésben a Mac volt a király.

Azt látom, hogy egy kis dizájnnal, az átlagnál kicsit használhatóbb felülettel egy átlagos hardvert próbálnak rásózni a kedves vevőre pofátlanul nagy árréssel (50%-ról tudok).

Én ezt marhára nem szeretem!;(
  • intrex
    "Ezért a pénzért én egy state of the art Core2 Quad-ot 4GB RAM-al és 2 x 320GB RAID lemezzel valamint nV 8600-al dobok össze, Chieftek case-ba. Persze még az aranyművesnél a Chieftec-et be is aranyozhatom ami persze jobban cool lenne mint az aluminium :)"
    Aztamindenit neki :D
    Lemezollóval akár csipkéket is vághatsz az élekre!
  • BlackRose
    nincs sok értelme ma "hálozati kiszolgálásról" beszélni, ugyanis sok a specifikus eset, miről van szó - directory service? web esetleg ASP.NET, stb. Esetenként különböző OS-ek különboző területen bizonyulnak jobbnak vagy rosszabnak, nem létezik olyan, hogy a legjobb hálozati kiszolgáló OS. Nem tudom létezett e valamikor, de minden esetre azok az idők már régen elmúltak.
  • BlackRose
    Ezért a pénzért én egy state of the art Core2 Quad-ot 4GB RAM-al és 2 x 320GB RAID lemezzel valamint nV 8600-al dobok össze, Chieftek case-ba. Persze még az aranyművesnél a Chieftec-et be is aranyozhatom ami persze jobban cool lenne mint az aluminium :)
  • Yv@n
    "Csak azért mondom, mert hallottam már olyat hogy az Windows Server 3000000 sokkal jobb hálózati kiszolgálásra, mint az OSX."
    Mert egyelőre az is :)
    Majd meglátjuk mit hoz a Samba4(bár jönne már).
    Amíg az nincs, addig max AD member lehetsz, kiszolgáló nem.
  • egyember1
    sajnos az uj gepek meg nincsenek fent, de akit jobban erdekel, lehet nezelodni:
    http://mactar.hu/
  • Gerygrey
    Ok, az alját megértem, de azt semmi nem indokolja hogy a keret ilyen széles legyen. Meg lekerekített.
  • Max Damage
    Gerygrey: A széles monitor annak köszönhető hogy ez a számítógép... ez nem csak a monitor, ez a komplett számítógép, benne a vinyóval, a dvd olvasóval, processzorral, alaplappal, memóval és mindennel ami egy számítógépbe szükséges :) Itt nincs egy nagy doboz a gép mellett, ez tartalmaz mindent :P Amúgy nem olyan veszélyes vastagságra sem, lusta vok utánanézni de olyan 2-2,5 cm körül lehet maximum...
  • intrex
    Na még 1 dolog. :)
    Nem biztos hogy köztudott, de az OSX-nek van egy Server változata, amelyik nagyvállalati rendszerek kiszolgálására, hálózat managementre lett kifejlesztve. Megtalálható benne minden UNIX hálózati alkalmazás, ami szemszájnak ingere, csak szép köntösbe bújtatva. Csak azért mondom, mert hallottam már olyat hogy az Windows Server 3000000 sokkal jobb hálózati kiszolgálásra, mint az OSX.
    Na persze nem az iMac-ra tervezték, hanem az Apple nagygépeire.
    http://www.apple.com/server/macosx/
  • Gerygrey
    nem erre fogjuk rakapcsolni a hazimozi rendszert, arra az apple kulon termeket fogalmaz.

Hát ha az Apple TV-re gondolsz, azt legalább annyira nem fogod rákötni a házimozira. Illetve rákötheted, csak nem sok értelme van :)

Netezésre meg iPod-töltögetésre macet venni, szerintem egy kicsit olyan, mint Porschét a sarki boltba való eljárkáláshoz. A munkámhoz nagyon szívesen elfogadnék egy macet, és én speciel leginkább a teljesítmény miatt, nekem a mac arról szól. De otthonra, ahol nálam a PC=a házi szórakozás központja, nem hinném hogy nagy hasznát venném.
  • intrex
    Sok ember ha az apple hardwarejét említik, azt mondja hogy szépnek szép, de a vas csak egy dolog, az oprendszer és a szoftverek a lényeg. Ez igaz is, de ha az OSX előnyeit próbálják kritizálni, akkor meg az a vád, hogy szépnek szép, de nem tud semmit. Ha meg sikerül bebizonyítani hogy igenis tud annyit mint a windows, sőt többet is, akkor meg azt a vád, hogy oké hogy sokat tud, de drága.

Namost emberek. Szebb a vas, szebb a szoftver, többet tud az oprendszer, kényelmesebb az egész, akkor miért baj hogy drágább? A BMW is drágább a Ladánál, pedig mindkét autóval el lehet menni nyaralni. Csak kérdés milyen körülmények között utazunk.
  • Gerygrey
    Például videóvágásra (állítólag) jobb mint a win alapú cuccok.

Szépnek szép, de valahogy ez a lekerekített dizájn és széles monitorkeret nekem túl retró.
  • intrex
    Ferrer: Az a közhiedelem, hogy csak zenélésre és grafikára való a mac, kábé 10 évvel ezelőtt még talán-talán helytálló volt, manapság azonban eszement sok program érhető el mac-re is, sima irodai munkától a komplex cad rendszerekig, filmes, zenei és grafikai programok tömkelege, gyakorlatilag minden windowsos programnak van több alternatívája is. A profi programoknak pedig többnyire megjelenik OSX-es verziója is.
    Az oprendszer a kényelemre és az egyszerű használatra és az ergonómiára van kihegyezve. Ami windows alatt csak alapszinten működik, például a drag'n'drop, az OSX alatt tényleg a kényelmet szolgálja. Lehet óvodások által is felfogható nyelven szkriptelni, de akár grafikusan is összedobhatok olyan dolgokat, hogy például a desktopon elhelyezek egy foldert, amibe ha beleobok képfájlokat, akkor automatikusan konvertálja át akármivé, nyomja össze, stb., és dobja fel a weblapomra. Ennek az automatikának az elkészítése néhány perc alatt, szinte billentyűzet használata nélkül megvan.
    Sok ilyen apró de hasznos szolgáltatás nyújt az OSX.
    Egyenlőre nem létezik vírus, így mindenféle hülye szoftvernek nem kell futnia a háttérben.
    És folytathatnám a szövegelést holnap reggelig....