16
  • Hofi Géza
    #16
    Tudom de nem teged akartalak szidni.Ez csak poen volt.Kivancsi voltam csak,hogy mit szolna hozza Hellion ha olyan internet eleresek lennenek+olyan arban itthon mint Ausztriaban ha most ilyen elegedetlen.
  • shabba
    #15
    Érdekes 30 euro az mióta 3000Ft, vagy csak én nem vettem észre hogy ilyen olcsó lett az euro, vagy ilyen erős a forint? A hazai telecom szolgáltatóknál 35-40 euroért kapsz up to 8-as csomagot, az LLU-s alternatívoktól 43 euroért hasonló up to 24-es csomagot. Azért a valós 30 és a 40 euro között messze nincs akkora különbség, mint az ilyen hangulatkeltő "3000Ft"-ok és a valós 9000-10000Ft-os árszint között. Mert ez utóbbi 3x drágább árszitnet próbál bemagyarázni, miközben a valóság messze nem ekkora.

    És ahogy írtam az előbb, az hogy adott piacon adott ászintű csomaghoz milyen gyakorlati sebességet párosítanak az idő, területi tényező függvénye. Nagyban befolyásolja adott piacon milyen mértékű a verseny. A francia piacon pl. három nagy cég dominál az Orange, a Neuf és az Iliad, ezek a kis cégek szépen felvásárolták az utóbbi időben, kábelnet pedig szinte elhanyagolható, az ADSL adja a broadband piac több mint 95%-át. Idehaza egész más a piaci helyzet, nincsenek igazán tőkeerős alternatívok akik tennének is valamit a változásokért, a kis picik meg csak arra várnak hogy az állami szabályozás a szájukba tegye a sült galambot, de azért sem hajlandók egy garast sem letenni az asztalra. Nem csoda hogy így össze sem hasonlítható a piaci helyzet. Idővel talán a felvásárlásokat követően nálunk is lesz három jelentős piaci erő a Tíkom, UPC, HTCC trió, bár ehhez a két kisebbnek még sokat kellene erősödnie és felvásárolni a kisebbeket.

    Másik jelentős különbség a penetráció. Franciáknál 15 millió szélessáv van egy 60 milliós országban, nálunk 1.1 millió egy 10 milliósban. 25% vs. 9%. Jelentős különbség, ami a méretgazdaságosságot nagyban befojásolja, márpedig ez a netszolgáltatás jelentős tényező. Ezt még tetező az hogy míg a franciáknál három jelentős szolgáltatónál összpontosul a piac így ezek 3 millió vagy fölötti ügyfélszámmal bírnak, addig idehaza sok kis cég van 5-10 ezer előfizetővel 100 ezer fölöttiből is csak kettő van. Ha majd nálunk is lesz 2.5 millió szélessávú netelőfizető, hasonlóan koncertált három szereplős piaccal, ergo azonosak lesznek a feltételek akkor már nálunk is lesz annyiért up to 24 Mbps. Sőt megnyugtatlak sokkal előbb lesz annál.

    Osztrákokat nem értem miért hozod fel példának. Náluk az ADSL sosem volt túl jó ajánlat, az ottani "Tíonlány" az Aon máig igen drágán és frogalom korlátosan méri a nem túl gyors szélessávot, a hazai Tíkom ADSL ajánlatai évek óta jobbak. A másik jelentős szolgáltatójuk mint nálunk a UPC, hasonló csomagokat kínálva, kevéssel drágábban. Chello Európa szerte
  • Hofi Géza
    #14
    Shabba az nem ert hozza.Mondja a hulyesegeit mar elegem van belole.Egyebkent hol adnak 10Megabitet 3000 forintnak megfelelo euroert?Forgalomkorlatos?Franciaknal kepzeld 24Megabitet kapsz 30 euroert!Kivancsi lennek mit szolnal ha olyan internet eleresek lennenek itthon mint Ausztriaban.
  • shabba
    #13
    A fizetéseknek nincs köze az internet díjakhoz, az macrogazdasági jellemző, amit az internet szolgáltatók nem tudnak befolyásolni. Nominál értéken az internet díjak között világszerte nincs jelentős különbség. Reálértéken természetesen van de az a fizetések közötti differenciából ered, nem pedig a szolgáltatás díjak beli különbségekből.

    Az internet szolgáltatás költsége közel mindenhol ugyanakkora, hisz a hálózatot alkotó eszközök ára világpiaci. Épp ezért a szolgáltatások ára is jellemzően egy 5-10 ezer Ft közötti sávban van világszerte. A legkisebb belépő szintű csomag jellemzően 5 rongy körül, a nagyobb meg tízért. Az hogy ezért adott országban mekkora sávszélesség társul egy adott csomag kategóriához, azt az adott piac versenyhelyzete, penetrációja, piaci telítettsége határozza meg. Itt természetesen vannak eltérések, de ez egy állandóan változó állapot.

    Konkrétan hol adnak neked külföldön 10 Mbps-et 3000 ft-nyi euroért, hűség nélkül?
  • Hellion
    #12
    shabba:

    Az lehet, de külföldön a fizetések is jobbak ugye, méghozzá sokkal. És igy arányában pl ha kint keres valaki tisztán mondjuk 500 ezer forintnak megfelelő összeget ahhoz arányában egy átlagos pl 3MBit net ami legyen 6000 forint, az olyan LENNE mintha a hazai 64 ezres minimálbérhez arányositva lenne egy 1-2 Mbit-es net pl 700 azaz hétszáz forint. Érted? :) És amugy meg igen is, némely országban olcsobb a net mint itt, ezt mindenki tudja, kész. 10Megabiteket adnak 3000 forintnak megfelelő euroért. Hűség nélkül.
  • tviktor
    #11
    Üdv!

    Határozottan "érdekes" a csomagjuk.
    Debreceni vagyok és DMCC (újabban Digi kommunikációs Zrt) ügyfele.
    Szerintem nagyon korrekt cég az internetüket verhetetlen áron és feltételekkel adják, a szolgáltatás minőségével kapcsolatban semmi gondom nem volt.

    Jelenleg:
    Káblenet
    1M/1M 2500Ft
    2M/2M 3500Ft (tévével 3150)
    PPPOE
    10M/10M 2500
    15M/15M 3500 (tévével 3150)
    20M/20M 4500 (tévével 4050)

    Komolyabb szolgáltatás kiesést nem tapasztaltam, nincs hűségidő, árat nem szoktak sem emelni, sem csökkenteni, megoldják a sávszélesség emeléssel.

  • HENCIG
    #10
    Na ez meg a szemétség netovábbja!!!!!!!!!



    Szimmetrikus DSL a Vivanetnél2007. augusztus 1. 09:56, Szerda - Forrás: SG.huAugusztus 1-től indítja szimmetrikus DSL-szolgáltatását a VIVAnet Kft. Az egyelőre két sávszélességen (1 Mbit/s és 2 Mbit/s) nyújtott szolgáltatás lényegesen nagyobb területen érhető el, mint az eddigi szimmetrikus DSL-megoldások.

    Az internet-előfizetők eddig csak kevés területen juthattak szimmetrikus DSL-hez - az ország legnagyobb részén a nagyobb költséggel járó, bár igen jó minőséget jelentő bérelt vonalat kellett választaniuk ahhoz, hogy a feltöltés is szélessávon történjék. A feltöltés sebessége különösen fontos azoknak a vállalkozásoknak, amelyek szolgáltatási folyamataiban nagy szerepe van a webes platformon továbbított tartalomnak: ilyenek lehetnek a tervezőirodák, de bármely más profilú vállalkozás is, ha különböző telephelyei között interneten folyik az adatforgalom.

    A VIVAnet Kft. két sávszélességen, 1 Mbit/s és 2 Mbit/s sebességen, T-Com területen nyújt SHDSL szolgáltatást augusztus 1-től. A korábbi szimmetrikus DSL-megoldásokhoz képest lényegesen több helyen, az ország 77 városában és azok környékén igényelhető az SHDSL, és ami különösen fontos a szolgáltatás nagyobb elérhetősége szempontjából: az SHDSL számottevően kisebb költséget jelent a felhasználónak, mint a bérelt vonal. Az 1 Mbit/s sebességű SHDSL díja havi nettó 34.900 Ft, a 2 Mbit/s pedig havi nettó 56.900 Ft, kétéves hűségszerződés esetén.
  • HENCIG
    #9
    Na ez csomag!
    De hol van ettől még a T-online!
    SzÁzadokra!
    Évszázadokra!
  • HENCIG
    #8
    Ezek ididóták!!!!!!!

    www.rubicom.hu
    Extra csomag 4/4 Mbps
    7146 Ft/hó
    Havi díj (bruttó) 7.146,- Ft

    Hozzáférés a havi díjban korlátlan
    E-mail cím 3 db
    1 db E-mail tárhely * 10 MB
    E-mail tárhely (összesen) 30 MB
    Web tárhely igényelhető** 15 MB
    DNS @rubicom.hu
    Fix IP cím Igényelhető
    24 órás bontás Nincs
    Tűzfalas védelem Nincs


    Bekötési díj: 0 Ft
    Áraink az ÁFÁ-t tartalmazzák!
  • shabba
    #7
    Azonos kategóriájú termék külföldön is ugyanilyen árban arányban van. Amcsiban pl. egy 1.5 Mbps/384 kbps-es best effort ADSL csomag 30 dollár, egy T1-es 1.5/1.5 Mbps-es garantált elérés meg 300.
  • shabba
    #6
    Ne a best effort jellegű lakossági ajánlatok ár/értékével vesd össze, hanem a garantált jellegű bérelt vonali ajánlatok ár/értékével. Ez két teljesen külön adatszolgáltatási kategória, nem szabad az almát a körtével hasonlítani.

    Egy best effort jellegű szolgáltatásnál, egy X kapacitású garantált sebességű vonalon osztozik több akár 1:50 arányú X sebességű best effort csomagú user. Egy garantált szolgáltatás esetén az arány 1:1. Egy best effort jellegű szolgáltatásnál az osztott hálózati közeg miatt a terheltség függvénye hogy épp mekkora sebesség jut a végpontokon. Garantált szolgáltatásnál a hálózat úgy van méretezve hogy az minden időben rendelkezésre álljon. A best effort jellegű szolgáltatás természetesen olcsóbb, hisz kisebb hálózat is elég és kisebbek a szolgáltató vállalt célértékek is. Ez tette lehetővé hogy az internet széleskörűen elterjedhetett hisz a best effort jelleg tudta lenyomni az árakat a korábbi bérelt vonali árszintről.

    A bérelt vonali árakhoz képest ezek a G.SHDSL csomagok elég kedvezőek. Persze cserébe csak korlátozott helyeken elérhetők, de még mindig több helyszínen mint ahol pl. az alternatív hurokátengedésesek kínálják a saját csomagjaikat. Bérelt vonal esetén viszont ahova kéred, oda építik ki, a költsége persze erősen függ attól hova kell kiépíteni, milyen a meglévő infrastruktúra idáig, szóval az egy teljesen más kategória amit persze meg is kell fizetni.

    A Tíkom eddig is kínált G.SHDSL termékeket, a bérelt vonali szolgáltatása is így volt megvalósítva a kis sebességű termékek esetén, már ha megoldható volt így a kialakítás. Az elmúlt években főleg Bp-en megjelentek az alternatív hurokátengedéses szolgáltatók G.SHDSL ajánlatai az üzleti ügyfeleknek, olcsóbban mint a bérelt vonal. A wireless szolgáltatók is kínálnak ajánlatot ennek a szegmensnek. A UPC-nek is ott van a Business kínálata ugyanerre a szegmensre. Úgy tűnik Tíkom is lépett és ő is kínál olcsóbb alternatívát mint eddig, hisz a konkurensek ajánlataire reagálni kell hisz verseny van az üzleti ügyfelekért.

    Persze a nagyobb sebességű garantált szolgáltatások piacán ez nem sok vízet zavar, ott a rézkábeles helyetessítő alternatívák nem sokat érnek. Oda már ki húzni az optikai kábelt egészen az üzleti ügyfélig, ha annak kell a nagy sebesség. Persze ennek meg lesz az ára is.
  • GABOR16
    #5
    Mellesleg milyen jópofin hírdettetik, hogy mostmár van... Ínkább elkéne bújniuk szégyenükben ezért az ár/sebbesség arányért... Még ha üzleti szférába megy, akkor is sok...
  • Hellion
    #4
    Elképesztő ez a lehúzás ami itt ebben az országban megy. A szaré kérnek egy valag pénzt.
  • beef
    #3
    Valószínű, hogy itt az 1 ill. a 2 Mbit-et garantálják, míg a standard csomagoknál csak reménykedhetsz.
  • concrete
    #2
    Az externetnél már egy hónapja van ilyen, de sajnos legalább ennyire drága, így értelmetlen.
  • AranyKéz
    #1
    30 000 forint a havidíj ???

    Miért is jár jobban mintha egy 8/1-es vagy egy gyorsabb ADSL vonalat rendel, fele ennyiért ?