15
  • Penge4
    #15
    "Elarulok egy nagy titkot: minimalis kivetellel az osszesnek anyagi indittatasa van."

    Mi más egyéb haszna van belőle bárkinek, hogy nekem "megbolondul" a rendszer egy vírustól? Leszámítva azt, hogy valószínűleg valami warez progival együtt jött le és ezzel alátámasztják a szoftver jogvédő szervezetek az állításukat, miszerint. "A warez szoftverek vírusokat tartalmaz(hat)nak, használj jogtiszta szoftvereket." és ezt sokan készpénznek is veszik?

    "Ennek a definicionak megkerdezhetem a forrasat?"

    Nem kell, tudom, van olyan vírus is, ami csendesen tevékenykedik.
    De azok, amik hitelkártyaadatokat csalnak ki meg ilyesmi, azt én személy szerint a spyware, adware, malware és hasonló kategóriákba sorolom.

    Amúgy érdekelne a belinkelt scriptek közül melyik mit csinál.
  • eax
    #14
    Igaz is, en meg igertem par webes app.-ok exploitjaira epulo wormot, ime:
    ezt most talaltam, meg nem neztem bele, de igy elso blikkre egy szep nagy, egybe php-s cucc, kombinalva az tobbek kozott az IRC-s C&C, es a webes feluletu backdoor funkciokat
    ez egy perl bot letoltos, egyebkent egy eleg gyakori php shell minimalis modositasa
    ez pedig a perl bot, amit az elozo tolt le, IRC-s tavvezerlessel
    Ha esetleg erdekel valakit, irok roluk valami rovid analizist, hogy melyik pontosan mit csinal.
    Egyebkent ilyeneket barki talalhat a webszervere access.log-jaban, ertelemszeruen minel frekventaltabb, annal nagyobb valoszinuseggel, tehat nem arultam el semmi szupertitkosat. Jo elemezgetest!
  • eax
    #13
    "Az efféle kártevőket ne keverd már bele."
    Miert? Nem leteznek, nincs beloluk eleg, nem futnak Windowson, vagy mi az oka?

    "Ezeknek és a spameknek anyagi indíttatása van."
    Elarulok egy nagy titkot: minimalis kivetellel az osszesnek anyagi indittatasa van. Napi rendszeresseggel szoktam ilyeneket elemezni, es mintat kuldeni a kulonfele AV vendoroknak, es a 2007-es evben egy kezemen meg tudnam szamolni azokat, ahol egyertelmuen kizarhatoak az anyagi erdekek, olyan pedig egyetlen egy sem volt, aminel barmilyen, egesz aprocska jel is alatamasztotta volna a gonosz-linuxjuzer-virust-ir-mert-az-jo-neki hippotezisedet.

    "A vírus pedig, ami tönkrebassza a rendszert"
    Pfff. Ennek a definicionak megkerdezhetem a forrasat? (Hatha van meg par ilyen gyongyszem, lenne mivel feldobni a qdb.hu-t)
  • Penge4
    #12
    "es ezzel kiszedni mindenfele online szolgaltatast nyujto cegektol vedelmi penzt)"

    Az efféle kártevőket ne keverd már bele. Ezeknek és a spameknek anyagi indíttatása van. A vírus pedig, ami tönkrebassza a rendszert (szerencsére már egyre kevesebb van belőlük).
  • eax
    #11
    "Igen, de nem ennyit. Mostanában szinte ugrásszerűen megnőtt a fanatikus Linuxosok száma."
    Nekem nem tunt fel.

    "Ha végiggondolod, a biztonságiszoftvereket gyártó cégeken, a médiakukacokon és a konkurens oprendszerek érdekeltjein kívül másnak nem érdeke, hogy vírusokat írjon fáradságos munkával."
    Most komolyan azt gondolod, hogy van egy csomo linux-fan, akik otthon, bosszuvagybol, vagy mittomen milyen pszichologiai tunetegyuttestol vezerelve nekiallnak malware-t gyartani ilyen mennyisegben? Figyelembe veve azt a tenyt, hogy manapsag a legtobb malware nem csak terjed, vagy csak szivatja a juzert, hanem epphogy megprobal addig rejtve maradni, amig csak lehet, valamint kapcsolodik egy C&C channel-hez, es varja az utasitasokat... Nem tudom, hogy ez hogy jott ki, de ez igy eleg naiv elkepzeles.
    Az igazsag az, hogy az ezzel foglalkozo bunozoi korok ezt nagyon komoly penzekert csinaljak. Lehet tobbek kozott berelni botnetet, rendelni DDoS-t tetszoleges celpont ellen (es ezzel kiszedni mindenfele online szolgaltatast nyujto cegektol vedelmi penzt), spam-et kuldeni, es persze megy a virusok/exploitok kereskedelme is.
  • Penge4
    #10
    "de elarulom, hogy ilyet talalsz barmilyen OS-hez"

    Igen, de nem ennyit. Mostanában szinte ugrásszerűen megnőtt a fanatikus Linuxosok száma.

    "Ezt hadd ne minositsem."

    Ha végiggondolod, a biztonságiszoftvereket gyártó cégeken, a médiakukacokon és a konkurens oprendszerek érdekeltjein kívül másnak nem érdeke, hogy vírusokat írjon fáradságos munkával. Vannak persze elmebeteg emberek a világban, de ezeknek a számuk nagyon kevés a fent felsorolt 3 kategória képviselőihez képest. Ebbe persze beletartozik az adott kategória képviselője által pénzért felbérelt egyszerű pénzéhes programozó is.
  • eax
    #9
    bvanek2: linuxra (pontosabban nem csak linuxra, barmire amin van perl interpreter, igy az osszes unix-ra) is van egy csomo malware, csak nem olyanok, mint a win-esek. A legtipikusabb megjelenesi formaik ilyen kedves kis perl scriptek (mindjart keresek egyet), amit a kulonbozo php-s webes alkalmazasokban felelheto exploitokon keresztul masznak be, es gyakorlatilag a win-es botok funkcionalis megfeleloi (van nekik IRC-s C&C channeluk, tudnak terjedni, DoS-olni, spammelni, stb), annyi kulonbseggel, hogy a webszerverek tipikusan >=100mbiten szoktak logni, es onnan hatasosabb.
    A masik allatfajta meg a rootkit, amit a feltoresek utan hagynak a behatolok, hogy kesobb vissza tudjanak nezni, es elrejtsek a nyomokat, ezek viszont nem terjednek maguktol.

    Penge4:
    "Egyébként a liuxosok tábora (tisztelet a kivételnek) már kezd nagyon durva szektához hasonlítani, már szinte nem is vagy ember a szemükben, ha nem azt használsz."
    Biztosan van ilyen is, de elarulom, hogy ilyet talalsz barmilyen OS-hez, aminek kicsit nagyobb felhasznaloi tabora van (igen, a legnagyobb z/OS-t futtato IBM mainframe-ek adminjai kozott is, es igazabol oket kicsit meg is lehet erteni ;) ), a win-t is beleertve (sot, darabra vszg azokbol van a legtobb).

    "Erős a gyanúm, hogy leginkább Linuxos "térítők" keze van abban, hogy ennyi vírus meg kártevő jelenik meg Winre"
    Ezt hadd ne minositsem.
  • Penge4
    #8
    "A Linux nem azért biztonságosabb, mert kevésbé elterjedt mint a Windows, hanem mert jobb"

    Szubjektív. Egyébként a liuxosok tábora (tisztelet a kivételnek) már kezd nagyon durva szektához hasonlítani, már szinte nem is vagy ember a szemükben, ha nem azt használsz. Erős a gyanúm, hogy leginkább Linuxos "térítők" keze van abban, hogy ennyi vírus meg kártevő jelenik meg Winre, végtére ha már játék nincs és 90%-ban parancssorban küldik, eléggé eltorzulhat a személyiségük és nem igazán van más örömük, minthogy írják a sok vírust, hogy "Szopjatok, amiért én is szoptam, míg nem megtanultam programozni és kernelt fordítani."
  • bvalek2
    #7
    Nincs
  • ximian
    #6
    Neked van konzolod?
  • bvalek2
    #5
    Ez már lerágott csont... arra ott van a konzol, sokkal több konzolos játék van, mint wines.
  • ximian
    #4
    Viszont a Linuxosok nem nagyon érintik a játékok se .)
  • bvalek2
    #3
    A Linux nem azért biztonságosabb, mert kevésbé elterjedt mint a Windows, hanem mert jobb

    Fake DEB források kiszűrésére van a secure apt.
  • scnad
    #2
    Naaa, azért nem szép kigúnyolni a HWU kategóriát, meg amúgy is addig jó, míg a sok marha wint pakol, ha nem így lenne, már dögivel jelentek volna meg fake DEB források, akkor viszont a kezdő Linuxosok szívnának 1000 -el. Most viszont ha a haver föltesz egy Lint, nem kell listát adnod, honnan ne töltsön .
  • bvalek2
    #1
    Van közöttük Linuxos trójai? Mert ha nincs, akkor engem nem érint a probléma