26
-
#26 De még mindig az a kérdésem, hogy kinek a birtokában van a licensz és a felvételek? A FOX-nak? Akkor nem lopás, hanem csak másolás, amit a srác a saját költségén követett el, magyarul a FOX-nak egy cent kára nem származott belőle. Ők azzal érvelnek, hogy ha nem nézik meg azok az emberek a felvételeket, mielőtt ők levetítenék amúgy is, akkor nekik mennyit hozott volna az, hogy a szóban forgó emberek megtekintik a reklámjukat és megveszik az ott hirdetett termékeket, na meg növelték volna a nézettség számát.
De bele lehet menni a "Mi lett volna ha...?!" témába, érintve itt azt, hogy ha annak idején Bill Gates apja kotont használ, akkor most az Apple lenne monopol helyzetben. -
Hoz_Hun #25 Egyetértek Winnievel (logikailag). Főleg mivel itt károkozás, meglopás a téma. Most ugye tekintsünk el, hogy ez a warez témát érinti, csak általánosságban; tök mindegy hogy vagyonos-e az illető vagy sem és még egy kis összegnél is fáj, ha úgyérzed meglopnak. Ha csak egy százast lopnának el tőlem az is fájna. Nem az összeg miatt, hanem a lopás ténye miatt, vagy a károm miatt. Ha magam vesztem el az se jó, de tudom, hogy a saját hülyeségem, volt. -
#24 "De ha veszel egy autót (tök mindegy, h egy 100millásat vagy egy 10ezer ftos trabeszt) majd ellopnák"
Akkor azzal az autóval már nem tudnék menni sehova, mert nincs többé. De a FOX-nak a felvételek megvannak, tehát le tudják ugyanúgy játszani.
Ezt ahhoz lehetne hasonlítani, ha a vennék egy új kocsit és másnap a szomszédomnak is ugyanolyan lenne, mert lemásolta a saját költségén.
Igaz, a kézzel fogható cuccokban ott az anyag, digitális anyagoknál meg maximum a winyókopás, DVD író kopás, áram...stb lehet költség, de haladni kell a korral, a 21. században ez hagyományos másolásnak számít.
"Kíváncsi vagyok, ha ti(már akik mondják) hirtelen milliárdosok lennétek mondjuk nyertek a lottón, és ellopnának belőle tíz milliót "
Maradjunk a reális arányoknál. Ha nyernénk a lottón 5 milliárd forintot és ellopnának belőle 100Ft-ot.
"Hisz ilyenkor nem jöhetek a szokásos (ti általatok lehordott) dumával, hogy megdolgoztatok érte."
De az bizonyított tény lenne, hogy akkora összeggel valóban megkárosítottak, mert az nincs többé. De ők nem tudom hogy számolták ezt ki. A warezkedvelő hardcore sorozatrajongók közül kevesen fogják a TV-ben levetített reklámoktól vezérelve megvenni az adott terméket. Akár beismerik, akár nem, általában a "chips és hamburgerzabáló 150 kilós napi 16 órát TV-ző" típusú amcsikból élnek a hirdetők.
Szóval nem tudom ki becsülte fel és milyen matematikai számításokkal ezt az összeget, mert ezt így lehetetlen még hozzávetőlegesen is. -
Tom aHawk #23 "Azért érdekes, én mondjuk nem nézem a 24-et, de ha olyan sorozatot tett volna fel valaki valahova, amit igen, akkor örülnék neki még jobban hogy nem kell a kereskedelmi csatornák reklámjait néznem és akkor nézem meg, amikor akarom..."
Naaaa. Még jó hogy nem várod el, hogy a vetítésből folyt pénzt neked utalják át. Ez azért egy kicsit vicces volt. :)
""egy egész ország" szurkolt,"
Az meg egy másik dolog, hogy a média mit mond. Az egy dolog, hogy szimpatikus volt, de nem volt ő ezért robin hood (pl ezt is a média találta ki) akit ismerek mind azt monta "szépvolt-jóvolt" de azért mégis csak rabolt kapjon büntetés. (Na de ennyit, röhej ha másokhoz viszonyítunk).
"A FOX megvette, úgyhogy nekik már leesett belőle a slepp, a FOX a vetítési jogot vette meg, ami egy nem kézzel fogható valami."
Ok. Ez (lehet, hogy :) ) igaz. (Bár nem tudom, hogy most ő rendelte-e meg vagy csak ott volt egy jó lehetőség és ugrott a film jogokért). De ha veszel egy autót (tök mindegy, h egy 100millásat vagy egy 10ezer ftos trabeszt) majd ellopnák, és neked azt mondanák, hogy mit sírsz kis öreg, hisz nem is a te tulajdonod volt, hisz akik gyártották, már megkaták a pénzt és így őket kár nem érte, szóval szevas, te úgyis csak e "papírt" vettél meg.
A "törvényeket" meg nem értem!? Baj ha a tulajdonodat védő törvények vannak? Tudom, sokan most "de hát ugyisgazdakok! nem midegy, hogy így vagy úgy"
Kíváncsi vagyok, ha ti(már akik mondják) hirtelen milliárdosok lennétek mondjuk nyertek a lottón, és ellopnának belőle tíz milliót akkor ti, hogy reagálnátok? Hisz ilyenkor nem jöhetek a szokásos (ti általatok lehordott) dumával, hogy megdolgoztatok érte.
-
gabeone #22 Engem is érdekelne, hogy milyen folyamatuk van a kár megállapítására. -
Csaba42 #21 'Viszont a példa statuálása az szükséglet,...' -> 'Viszont a példa statuálása az "szükséglet",...' -
Csaba42 #20 Nah, azért ne szűkölködjünk! "Tipikus magyar [...] emberke véleményet olvashatjuk! Köszönjük!" Amúgy én sem hiszem, hogy olyan nagy kára lett volna a Foxnak, mert akit érekel, úgyis megnézi a TVben is a kedvenc sorozatját. Viszont a példa statuálása az szükséglet, ahogy a warez sz.gépes játékonál is "szükség" van rá(lásd.: RIAA vs. egyetemisták esetét). Csak azt nem érzik, hogy az a 3 év börtönbüntetés kegyetlenül sok. Gyilkos/verekedő nem kap annyit, legalábbis itt, MO-n. Pedig szvsz egy verekedés/verés, ne adj' Isten gyilkosság azért sokkalta nagyobb bűn, mint egy illegális videómegosztás, vagy warezolás. (4 milla? nevetségesen nagy összeg!) -
Nyarlathotep #19 "megharagszol, ha nem érzékenyülök el ?"
Tipikus magyar panellakó emberke véleményet olvashatjuk! Köszönjük! -
Wittgen #18 Jó, hogy bűnösnek vallotta magát, így kisebb büntetést fog kapni (3 évet). Ha nem tagadja a bűnösséget és mégis annak találja az esküdtszék, akkor kapna 10 évet is biztosan. Aztán figyelhetne a drogcsempészekkel, gyilkosokkal egy cellában.
Nem adok 10 évet és a warezolás, illegális másolat készítés, zeneletöltés és tört progik használata keményebb büntetéseket von majd maga után, mint amit majd sorozatgyilkosok, drogbárók, pedofilok kapnak majd... -
crx #17 Szerintem mindegy mekkora veszteség érte lehet hogy nyereség csak nem akarják bevallani ha pl a reklámot nézük a gyerek csinált egy nagy reklámot ennek a filmnek amit azt se tudják az emberek nagyrésze mi fán terem igy akor most a gyerek reklám menedzser vagy nem mindig pozitivan állnak hozzá a dolgohoz??:))))) -
#16 "Itt most tényleg a csávó volt a "rossz"."
Azért érdekes, én mondjuk nem nézem a 24-et, de ha olyan sorozatot tett volna fel valaki valahova, amit igen, akkor örülnék neki, mégjobban hogy nem kell a kereskedelmi csatornák reklámjait néznem és akkor nézem meg, amikor akarom.
Annak idején a Whiskysnek "egy egész ország" szurkolt, pedig valahogy nem láttam egy forintot sem abból a pénzből amit ellopott, ő meg azért kockáztatott, hogy a többieknek jó legyen.
"Énsem örülnék, ha ellopnák a pénzem (akármekkor összeg is) és azt sem a szellemi esetleg fizikai munkámat."
A pénz részét már tisztáztuk, de ez tetszett. A FOX-nak mióta szellemi vagy fizikai tulajdona ez a sorozat? A producerek szellemi tulajdona és a színészek dolgoztak meg érte, hogy legyen. A FOX megvette, úgyhogy nekik már leesett belőle a slepp, a FOX a vetítési jogot vette meg, ami egy nem kézzel fogható valami. Szóval itt azzal van baj, aki ezeket a "törvényeket" kitalálja.
-
#15 Veszteséget egy sorozat esetén ugyebár csak úgy lehet elszenvedni, hogy kevesebb lesz a néző ezért kevesebb a reklámbevétel ... namármost hogy a fészkes fenébe tudtak olyan nagyot csapni a hasukra és azt mondani, hogy ez most 4 misibe fájt nekik? Milyen alapon, milyen számítások alapján?
Winnie, mennyivel volt nagyobb a 4. rész nézettsége, mint az előző 3 részé ??? (ha jól tévedek az első 3 részt tette fel szerencsétlen) ... ugyanis talán ez az egy ami bizonyíthatná, hogy kárt okozott .... ha esetleg azonos, vagy éppen hogy csökkent a nézettség, akkor pedig REKLÁMOT csinált az első 3 résznek, amiért szépen meg kell paskolni a buksiját, felvenni mint szagértő és fizetni nekie egy rakat pízt .... mármint egy értelmes országban.
-
Tom aHawk #14 Értem én a másik felet is csak azért bekell vallani, hogy mind egy nagyon mogorva kapzsi kopasz csávóra gondolunk akik ha egy "forintot" is elvesztenek már örjöngenek.Vagy nem? :)
De azt is figyelembe kell venni, hogy nem közvetlenül a "mágnás" zsebéböl "lopta" ki a pénzt, hanem a studió kezéből ahol nem egy ember dolgozik azért a 4 millóért.
De nem adták hírűl hogy bezárnák a studiót vagy hogy nem kapnak fizetést a dolgozok, vagyis valószínű, hogy a "mágnás" mégsem olyan kapzsi és lenyeli a veszteséget.
+még :) amikor elmennek a "mágnások" szorakozni és millios számlát hagynak ott akkor miért nem azt emlitik meg hogy jaj de kedvesek ezek a "mágnások" és miért azt, hogy "hogy szórja a pénzt a köcsög gazdag gyerek"??? -
#13 még mindig van különbség médiamágnás és átlagember között
átlagember megérzi, hogy kevesebb a bevétel, a mágnás... (főleg a 24 esetében...) így van, biztos ő is megérzi a zsebében, hogy 2000 helyett csak 200 van, ha már a sorozatbol bezsebelt egy rakás lóvét, ugye ? -
Tom aHawk #12 Bár nem tom mi alapján számolják ki a veszteséget, de ez most itt másodlagos. Ha azt mondják 5 milliárd akkor max. csak egy hülyéneknézés jár érte a pénzt valszeg úgyse fogja láttni a csávótol. A lényeg úgy is az, hogy a csávó megsértette a törvényt és ezzért felelnie kell. Ennyi. Itt most tényleg a csávó volt a "rossz".
Egyébként meg én sem értem mit kell azon csodálkozni, hogy a kiesetbevételt hiányolják. Énsem örülnék, ha ellopnák a pénzem (akármekkor összeg is) és azt sem a szellemi esetleg fizikai munkámat. Szerintem ez érthető. Úgyan is nem a gazdagságal van a baj, hanem az emberrel. -
Wittgen #11 Csak tudnám, hogy mi alapján kalkulálták ki ezt a 4 misit. Nem hiszem, h. egy tv-nek abból kára származna, hogy vki nem nézi meg a sorozatot. Pl szerintem Gőzike és Retekklub nem lesz attól szegényebb, hogy nem nézem a műsort hétfőnként.
Ha még mozifilm lenne és a warezolók látták volna otthon a cuccost, így nem akarnának elmenni moziba megnézni, akkor érthető a kár ténye, de így... -
#10 zola2000: Lehet tájékozatlan vagyok, de a sorozatokat mióta vetítik moziban? Ott filmeket szoktak, nem?
winnie: Itt nem a szimpla gazdagokról van szó. Kirívó esetet hozok fel példának, vegyük azt a Carlos akárkit, aki átvette Bill Gates helyét a ranglistán. A számítások szerint a részvényei növekedésének köszönhetően, csak a részvényeiből, amiért meg nem kellett neki mozdulni napi(!) 167 millió dollárt(!) keresett. Szerinted ez önmagába mennyit kamatozik akár egy átlagos bankban? És naponta mégegyszer jön hozzá ekkora összeg. Egy Ferrari enzo 1 millió dollár, egy Boeing gép olyan 70-80 millió. és nem vesz minden nap. Akkor viszonyíts! -
#9 "(csak érdekes ez "a gazdagoknak nem számít" hozzállás. ők sem ezresekbe fújják az orrukat. (még csak nem is milliót mondtam)"
te ha ezt is így tudod, nyilván voltál olyan anyagi "helyzetben", mint azok, akik a sorozat készítői/publikálói -
winnie #8 "aki megnézte így az nem nézi meg a moziban"
tévésorozatról van szó. max a nézettséget befolyásolhatta volna (ha látja a panelben lévő 10 ezer ember), ami így is rekordot jelentett a sorozat történetében. -
winnie #7 winters: persze, hogy nem. csak az baromság, hogy ha valakinek sok pénze van, azt nem zavarja, ha elveszti egy töredékét. ha demagóg akarnék lenni (nagyon demagóg), akkor pont ezt a 4 milliót kapták volna a rákos gyerekek.
(mondom, nem a 4 millió mellett beszélek, az kamu, nem szenvedett semmi veszteséget fox, hanem az ellen, hogy ez olyan, mintha (kicsiben) valakinek, akinek 1,5 millió forint van a számláján - annak hótt mindegy, hogy 9 vagy 10 ezer van a zsebében. nyilván senki nem örülne, ha egy ezrest elhagyna az utcán, vagy nem mondaná lazán azt, hogy "puff neki", inkább dolgozok plusz 5 órát a mekiben és pénzemnél vagyok.)
(csak érdekes ez "a gazdagoknak nem számít" hozzállás. ők sem ezresekbe fújják az orrukat. (még csak nem is milliót mondtam) -
#6 Szerintem ezt úgy számolták ki, hogy mindenki, aki megnézte így az nem nézi meg a moziban, és így adták össze a kárt, de szerintem inkább megnézi máshol. Aki warezol, és megvan neki minden cucc, az szerintem nem vette volna meg mindet ha nem lehetne warezolni, de párat biztosan. -
winters123 #5 hát pedig hidd el hogy ez nem a pénzről szól hanem példát akarnak mutatni, hogy elriasszák a későbbi, esetleges eseteket. -
#4 hát aki milliárdos, annak aztán bazi sok hátrányt jelenthet -4milla a kasszából
megharagszol, ha nem érzékenyülök el ? -
winnie #3 "biztos beledöglenek majd abba a -4 millába"
na, tipikus hozzállás. nyilván te is dobsz ki az ablakon százast vagy ezrest. meglep, hogy még mindig van olyan, aki azt hiszi, hogy aki milliárdos, annak semmit nem jelet mondjuk egymillió veszteség. aki gazdag, annak nem kell a pénz?
mindez attól független, hogy kizárt, hogy ez kárt okozzon - pláne ekkorát. csak a kicsavart logika lep meg. -
#2 Kár? Veszteség? Miért? Talán betört a FOX-hoz és eltulajdonította a felvételeket, amiből a FOX-nak nem volt másodpéldány, ezáltal a saját tulajdonuktól megfosztotta őket? Ezek a köcsög multik gyakran fogalomzavarban szenvednek.
Esetleg haszontól való elesésnek lehet nevezni, ami akkor is adott, ha egy konkurens csatorna ugyanabban az időben bedob valami Győzikéhez, vagy Mónika show-hoz hasonlóan értelmes sorozatot (vagy nem tudom ott mi kell a népnek) és emiatt kevesebben nézik meg.
Na meg ha annyira bassza a csőrüket a warez (ezt most általánosságban értem), akkor fejlesszenek ki olyan másolásvédelmet, amit nem lehet törni. Elvileg megoldható, ahogy a Szaharában is meg lehet találni egy elejtett gombostűt, csak bonyolult és körülményes. De ha szenvednek miatta, akkor szánják rá magukat. -
#1 biztos beledöglenek majd abba a -4 millába