Fellőtték a második Bigelow űrmodult
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A külsõ nyomást nem kell elviselniük, mert nincs.
Igaz, nem az ûrben, de a Challenger-en már meghalt egy civil. Gondolom ez az egyik oka, hogy a NASA nem kedveli az ûrtúristákat.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Akik a felfújható "lufit" rossz ötletnek tartják: a merevfalú ûrállomûsok fala nem szükségszerûen erõsebb. Sõt, azok is fel vannak fújva. Ha a levegõt kiszívnánk belõlük, vajon mekkora külsõ nyomást bírnának el? Szerintem nem sokat, eltekintve a néhány gömbalakú orosz ûrkabintól még a korai idõkbõl, meg a kifejezetten leszállásra kifejlesztett szûk kabinoktól.
Ha dupla falú, szénszálas szövetbõl készül és a két fal között valami magától felfúvódó habanyag lesz, az akár korlátozott öngyógyító tulajdonságot is ad a burkolatnak. Persze egy nagyobb darab ürszemét ellen aligha van elleneszer
"in theory" azaz elméletben...
Pont ezért küldözgetik ezeket az alig felszerelt modulokat elõször, hogy lássák az elvárásoknak megfelelõen viselkedik-e.
A többi esetén kb. annyi a különbség, mintha ágyúlövedék ellen nem egy széthajtogatott konzervdobozt, hanem egy sátorlapot használnánk. Ilyen esetben gyakorlatilag csak a tömeg számít, az meg egy ûreszköz falai esetén sem igazán meghatározó.
Minden bizonnyal az alakváltozás sem lesz kritikus, amíg van belül számottevõ nyomás. Ha meg olyan gyors a dekompresszió, hogy az is lecsökken, akkor szintén mindegy, hogy egy (szó szerint) üres konzervdobozban, vagy üres buboréksátorban „kempingezik” a személyzet.
A baleseteket kivizsgálták, a hibákból tanultak és ma a repülés a legbiztonságosabb közlekedési forma..
Nem az a kérdés hogy meg fog-e halni civil az ûrben.. hanem az hogy mikor...
Ezzel nagyon is tisztában vannak a szakemberek. Ezért tesznek meg mindent hogy ez minél késõbb következzen be.. de ha megtörténik mint eddig mindíg, tanulnak belõle, és folytatják... leálni nem fognak attól nem kell félni.. 😄
Common sense,based on a strict construction of the term,consists of what people in common would agree on:that which they\"sense\"(in common)as their common natural understanding. Go buy some!
Én attól tartok,hogy ha egyszer elszúrják,és történik egy nagyobb baleset akkor leállítják az egész projektet hosszú idõre,feltéve ha akar még valaki a baleset után vállalkozni egy ilyen útra.Hasonlóan ahogy a nasanál volt.A külömség az,hogy Robert Bigelow bá-nak szûkebb a pénztárcája,mint a kormánynak.Szal elég nagy a kockázat úgy gondolom,ezért is ez a sok elõzetes teszt.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Mármint a stórolt pénzedre... 😊
Leszünk mi még ûrtúrista !! 😄 😄
/adná az ég hogy még az én életemben egy kis spórolással ki lehessen jutni... tuti mennék... /
Common sense,based on a strict construction of the term,consists of what people in common would agree on:that which they\"sense\"(in common)as their common natural understanding. Go buy some!
"Több ellentétes feltételezéssel szmeben a Bigelow Aerospace úgy gondolja, hogy a felfújható modulok sokkal tartósabbak lesznek mint a merev modulok. Ez részben annak köszönhetõ, hogy a cég több réteg vectran-t használ, ami kétszer erõsebb mint a kevlár, részben pedig annak, hogy a hajlékony falak kevésbé sérülnek a mikrometeorit becsapódásoktól mint a merev falak."
Contrary to many expectations, Bigelow Aerospace anticipates that its inflatable modules will be more durable than rigid modules.❤️>3> This is partially due to the company's use of several layers of vectran, a material twice as strong as kevlar, and also because, in theory, flexible walls should be able to sustain micrometeorite impacts better than rigid walls.
re: #9
csinálhatnának üvegszálas pur-habot.. mikor befújják a modul fal celláiba megkötne, mert mondjuk ott már eleve van némi kötõanyag.
de a külsejét akár kirakhatnák kerámia táblákkal. nem hiszem hogy olyan lenne, mint a lufi, hogy még tágul is.. be lehet állítani a kerámií táblákat úgy, hogy mikor felfújódik a dolog, akkor csak pár miliméteres rés maradjon köztük.
én is paráznék mondjuk egy ilyen felfújható izéban, de mondjuk ha több darabot is visznek fel, akkor szerintem lesz közte biztonságos fix fém darab is.
\"The voices are back... Excellent.\"
the world is mine
Egyebkent mondok egy otletet pl. felfujjak, aztan feltoltik egyfajta folyadekkal, ami megszilardul bizonyos ido utan, amolyan szivacsos szerkezet a lesz a falon belul. Attol hogy felfujhato meg lehet cellas szerkezetu stb..
Sok technologia van amit felhasznalhatnak, peldaul az ongyogyulo gumi abroncs, (gyorsan szilardulo folyadek, a nyomas hatasara a lyukhoz megy, megszilardul es eltomi, stbstbstb)
3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.
Gigabyte P67A-UD4-B3,I5-2500K, Corsair DDR3 8GB 1866 Mhz CL9, Sapphire ATI HD 6950 2 GB GDDR5, SB X-FI Gamer, Samsung BX 2431, Logitech MX 5500
Gigabyte P67A-UD4-B3,I5-2500K, Corsair DDR3 8GB 1866 Mhz CL9, Sapphire ATI HD 6950 2 GB GDDR5, SB X-FI Gamer, Samsung BX 2431, Logitech MX 5500
AMD Athlon X2 AM2
amúgy nemtom honnan szetted a betont meg a téglát, régimódi vagyok az lehet de nem hülye, én fémötvözetekre, mûanyagokra, kerámiára stb. gondoltam...
AMD Athlon X2 AM2
Vagy inkább öntött beton? Esetleg fém?
Az ûrben való építkezésnek van egy elõnye - nem kell elviselnie a saját súlyát, csak a pályamanõverek erejét.
szerintem akkoris egy mir2 kéne
AMD Athlon X2 AM2
Ez a felfújásos dolog, olyan mint a napelemszárnyak összecsomagolása. Azonkívül a felhasznált anyagok is sokkal jobbak, mint a sima fém.
A felfujhatós fékezõrendszer is tök jó lenne, az oroszok már ki is próbáltak valami olyasmit.