33
  • BiroAndras
    #33
    "Ha a levegőt kiszívnánk belőlük, vajon mekkora külső nyomást bírnának el?"

    A külső nyomást nem kell elviselniük, mert nincs.
  • BiroAndras
    #32
    "Nem az a kérdés hogy meg fog-e halni civil az űrben.. hanem az hogy mikor..."

    Igaz, nem az űrben, de a Challenger-en már meghalt egy civil. Gondolom ez az egyik oka, hogy a NASA nem kedveli az űrtúristákat.
  • NEXUS6
    #31
    A töltött részecskék elnyelésekor a fémek sokkal nagyobb mértékű röntgensugárzást bocsájtanak ki, mint ezek az anyagok. Szal még sugárvédelem szempontjából is jobb ez.;)))
  • halgatyó
    #30
    Nagyon jó ötletnek tartom. Engem aligha vádolhat bárki a magántőke ájult tiszteletével, de néhány esetben -- mint most is -- kíváncsian várom a további fejleményeket. Remélem, minél hamarabb sikerül neki "megkapaszkodni" (azaz eljutni egy olyan szintre, ahonnan egy baleset vagy rosszul sikerült kisérlet már nem okoz teljes csődöt)

    Akik a felfújható "lufit" rossz ötletnek tartják: a merevfalú űrálloműsok fala nem szükségszerűen erősebb. Sőt, azok is fel vannak fújva. Ha a levegőt kiszívnánk belőlük, vajon mekkora külső nyomást bírnának el? Szerintem nem sokat, eltekintve a néhány gömbalakú orosz űrkabintól még a korai időkből, meg a kifejezetten leszállásra kifejlesztett szűk kabinoktól.

    Ha dupla falú, szénszálas szövetből készül és a két fal között valami magától felfúvódó habanyag lesz, az akár korlátozott öngyógyító tulajdonságot is ad a burkolatnak. Persze egy nagyobb darab ürszemét ellen aligha van elleneszer
  • L3zl13
    #29
    A fordításból egy igen fontos dolgot kihagytál.
    "in theory" azaz elméletben...
    Pont ezért küldözgetik ezeket az alig felszerelt modulokat először, hogy lássák az elvárásoknak megfelelően viselkedik-e.
  • Munkas
    #28
    Pár mm vastag fém burkolat sem véd jobban a meteoroktól, űrszeméttől, sugárzásoktól, mint a „lufi” anyaga. Szerintem ezek egyedül a töltött részecskékből álló sugárzások ellen nyújtanak némi védelmet.
    A többi esetén kb. annyi a különbség, mintha ágyúlövedék ellen nem egy széthajtogatott konzervdobozt, hanem egy sátorlapot használnánk. Ilyen esetben gyakorlatilag csak a tömeg számít, az meg egy űreszköz falai esetén sem igazán meghatározó.
    Minden bizonnyal az alakváltozás sem lesz kritikus, amíg van belül számottevő nyomás. Ha meg olyan gyors a dekompresszió, hogy az is lecsökken, akkor szintén mindegy, hogy egy (szó szerint) üres konzervdobozban, vagy üres buboréksátorban „kempingezik” a személyzet.
  • Balu0
    #27
    Ez az aggodalom nem valós.. ugyanez merült fel az első óceánjáró hajóknál.. aztán a gőzhajóknál, aztán a repülőknél, azán az első két hajtóműves óceánátrepülő utasszállítóknál.. stb.. stb.. lényegében minden új technikai eszköznél.. mindegyikből el is süllyedt meg le is zuhant jópár.. meghal egy két száz ember itt is ott is.. azán mégis ment minden tovább...

    A baleseteket kivizsgálták, a hibákból tanultak és ma a repülés a legbiztonságosabb közlekedési forma..

    Nem az a kérdés hogy meg fog-e halni civil az űrben.. hanem az hogy mikor...

    Ezzel nagyon is tisztában vannak a szakemberek. Ezért tesznek meg mindent hogy ez minél később következzen be.. de ha megtörténik mint eddig mindíg, tanulnak belőle, és folytatják... leálni nem fognak attól nem kell félni.. :D
  • Kornan
    #26
    Kérdés csak az ,hogy meddig kell spórolnod,1 hétig kell csak vegetálnod vagy egész életedben .

    Én attól tartok,hogy ha egyszer elszúrják,és történik egy nagyobb baleset akkor leállítják az egész projektet hosszú időre,feltéve ha akar még valaki a baleset után vállalkozni egy ilyen útra.Hasonlóan ahogy a nasanál volt.A külömség az,hogy Robert Bigelow bá-nak szűkebb a pénztárcája,mint a kormánynak.Szal elég nagy a kockázat úgy gondolom,ezért is ez a sok előzetes teszt.
  • NEXUS6
    #25
    Arra mehet!;)))
  • T0nk
    #24
    Nyugi, erre megy ki a játék.
    Mármint a stórolt pénzedre... :)
  • Balu0
    #23
    Jólvan jólvan, készülnek a hajók, készülnek az űrhotelek..

    Leszünk mi még űrtúrista !! :D :D

    /adná az ég hogy még az én életemben egy kis spórolással ki lehessen jutni... tuti mennék... /
  • NEXUS6
    #22
    Pláne, hogy ha jól tudom általában nem is acélt használnak az űrhajóknál/űrállomásoknál, hanem aluminiumot.
  • kanyecs
    #21
    a teljes méretű modellnél minden egyes fal 40 centiméter vastagságú lesz. szevasz acél
  • kanyecs
    #20
    A Vectran egy thermoplasztikus, többfázisú szál, amit egy olvasztott Vectra nevű folyékony kristánypolimerből (LCP) szőnek. A megerősített és mátrixfonalakból álló Vectran nagyon könnyű, rendkívüli módon terhelhető, nem fárad el az anyaga, és ötször erősebb, mint az acél. Rendkívül flexibilis.
  • NEXUS6
    #19
    Köszi, megelőztél!;)))
  • T0nk
    #18
    Nesze:

    "Több ellentétes feltételezéssel szmeben a Bigelow Aerospace úgy gondolja, hogy a felfújható modulok sokkal tartósabbak lesznek mint a merev modulok. Ez részben annak köszönhető, hogy a cég több réteg vectran-t használ, ami kétszer erősebb mint a kevlár, részben pedig annak, hogy a hajlékony falak kevésbé sérülnek a mikrometeorit becsapódásoktól mint a merev falak."
  • Tripax
    #17
    Ügyes vagy NEXUS, csak a gyengébbek kedvéért fordítsd le légyszíves magyarra is :)
  • NEXUS6
    #16
    Idézet a wikipédiából:

    Contrary to many expectations, Bigelow Aerospace anticipates that its inflatable modules will be more durable than rigid modules.[3] This is partially due to the company's use of several layers of vectran, a material twice as strong as kevlar, and also because, in theory, flexible walls should be able to sustain micrometeorite impacts better than rigid walls.

  • waterman
    #15
    megelőztél:) további ötletek:
    re: #9
    csinálhatnának üvegszálas pur-habot.. mikor befújják a modul fal celláiba megkötne, mert mondjuk ott már eleve van némi kötőanyag.
    de a külsejét akár kirakhatnák kerámia táblákkal. nem hiszem hogy olyan lenne, mint a lufi, hogy még tágul is.. be lehet állítani a kerámií táblákat úgy, hogy mikor felfújódik a dolog, akkor csak pár miliméteres rés maradjon köztük.
    én is paráznék mondjuk egy ilyen felfújható izéban, de mondjuk ha több darabot is visznek fel, akkor szerintem lesz közte biztonságos fix fém darab is.
  • Midas
    #14
    tokmind1 kevlar sem szilard anyag meg is megneznem itt a sok hulyet amint atszakitja egy kotutvel XDD csak arcoskodasra megy hogy vmibe bele kothesnek mert ok okosabbak mint a mernokok akik megterveztek amugy ha egy meteor eltalaja tokmind1 mibol van.
  • nenad
    #13
    ne legyel mar ennyire buta, szted ezek nem vitattak meg ezeket a kerdeseket miert nem nezel utana, vagy kerdezed meg ha mar lusta vagy utananezni, ez fikazos hozzallas annyira nulla.

    Egyebkent mondok egy otletet pl. felfujjak, aztan feltoltik egyfajta folyadekkal, ami megszilardul bizonyos ido utan, amolyan szivacsos szerkezet a lesz a falon belul. Attol hogy felfujhato meg lehet cellas szerkezetu stb..
    Sok technologia van amit felhasznalhatnak, peldaul az ongyogyulo gumi abroncs, (gyorsan szilardulo folyadek, a nyomas hatasara a lyukhoz megy, megszilardul es eltomi, stbstbstb)
  • Szkifi
    #12
    "élet-ellátó rendszer" :S Szerintem lehetne egy kicsit trekkesíteni a dolgon: létfenntartás !
  • Dinosaur
    #11
    Bocs 8-asra ment
  • Dinosaur
    #10
    Kerámiát hogy fújsz fel?
  • LADA Kalina
    #9
    nekem egész pontosan az a problémám hogy még sehol se láttam mennyire megbízható a szerkezet, amugy ha felfújod a lufit az is kemény lesz... attól még ha keletkezik rajta 1 lyuk, gáz van...az űrállomásban ugye a külső térhez képest igen jelentős túlnyomás van, na most ugye szilárd szerkezeteknél már vannak bevált módszerek rések megszüntetésére, de ennél mi történik ha mondjuk átjukasztja egy meteor? mert ha elkezd alakot változtatni, akkor még nehezebb lesz megtalálni és eltömíteni a réseket, pláne mi van akkor, ha a rés mentén tovább szakad? persze tudom hogy nem textil, de a nyomáskülönbség erejét se becsüjük le!
  • Vamp17
    #8
    emberek azert valamit tisztazzunk! ezt nem ugy kell elkepzelni mint egy lufit :) ha ez felfujodik, a burkolat kemenyre merevedik. ez es egy fem,muanyag,keramia, urallomas kozott "kemenysegbe" nem sok kul van :)
  • emp
    #7
    Csak aztán nehogy valamelyik alkaloida űrturista kötőtűt csempésszen a modulra, mert lesz pukk. :D
  • LADA Kalina
    #6
    és van 1 hátránya: a nagy sebességgel becsapódó meteoritok meg miegymás...
    amúgy nemtom honnan szetted a betont meg a téglát, régimódi vagyok az lehet de nem hülye, én fémötvözetekre, műanyagokra, kerámiára stb. gondoltam...
  • Xantia
    #5
    Miért? Téglákat vigyenek fel, és abból építsenek falakat?
    Vagy inkább öntött beton? Esetleg fém?
    Az űrben való építkezésnek van egy előnye - nem kell elviselnie a saját súlyát, csak a pályamanőverek erejét.
  • LADA Kalina
    #4
    kicsit nekem is fenntartásaim vannak a felfújós dologgal kapcsolatban, habár ez az én régimódiságomat tükrözi, nem baj, akkor is. amugy jónak tartom a dolgot, csak kíváncsi vagyok, hogy az első 3 példánnyal mit fognak csinálni miután a negyediket beüzemelték? megmarad űrszemétnek? mer annemjó... vagy majd kiállítást rendeznek belőle az űrturistáknak, mit egy űrséta alkalmával tekinthetnek meg?
    szerintem akkoris egy mir2 kéne
  • Hawaii
    #3
    Milyen ervek alapjan?
  • NEXUS6
    #2
    Azért a késés ellenére szerintem tök jól haladnak.

    Ez a felfújásos dolog, olyan mint a napelemszárnyak összecsomagolása. Azonkívül a felhasznált anyagok is sokkal jobbak, mint a sima fém.

    A felfujhatós fékezőrendszer is tök jó lenne, az oroszok már ki is próbáltak valami olyasmit.
  • Magnetic
    #1
    Ezt a felfújhatós dolgot még mindig viccesnek és veszélyesnek tartom....