Fellőtték a második Bigelow űrmodult

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"Ha a levegõt kiszívnánk belõlük, vajon mekkora külsõ nyomást bírnának el?"

A külsõ nyomást nem kell elviselniük, mert nincs.

"Nem az a kérdés hogy meg fog-e halni civil az ûrben.. hanem az hogy mikor..."

Igaz, nem az ûrben, de a Challenger-en már meghalt egy civil. Gondolom ez az egyik oka, hogy a NASA nem kedveli az ûrtúristákat.

NEXUS6
A töltött részecskék elnyelésekor a fémek sokkal nagyobb mértékû röntgensugárzást bocsájtanak ki, mint ezek az anyagok. Szal még sugárvédelem szempontjából is jobb ez.😉))

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Nagyon jó ötletnek tartom. Engem aligha vádolhat bárki a magántõke ájult tiszteletével, de néhány esetben -- mint most is -- kíváncsian várom a további fejleményeket. Remélem, minél hamarabb sikerül neki "megkapaszkodni" (azaz eljutni egy olyan szintre, ahonnan egy baleset vagy rosszul sikerült kisérlet már nem okoz teljes csõdöt)

Akik a felfújható "lufit" rossz ötletnek tartják: a merevfalú ûrállomûsok fala nem szükségszerûen erõsebb. Sõt, azok is fel vannak fújva. Ha a levegõt kiszívnánk belõlük, vajon mekkora külsõ nyomást bírnának el? Szerintem nem sokat, eltekintve a néhány gömbalakú orosz ûrkabintól még a korai idõkbõl, meg a kifejezetten leszállásra kifejlesztett szûk kabinoktól.

Ha dupla falú, szénszálas szövetbõl készül és a két fal között valami magától felfúvódó habanyag lesz, az akár korlátozott öngyógyító tulajdonságot is ad a burkolatnak. Persze egy nagyobb darab ürszemét ellen aligha van elleneszer
A fordításból egy igen fontos dolgot kihagytál.
"in theory" azaz elméletben...
Pont ezért küldözgetik ezeket az alig felszerelt modulokat elõször, hogy lássák az elvárásoknak megfelelõen viselkedik-e.
Pár mm vastag fém burkolat sem véd jobban a meteoroktól, ûrszeméttõl, sugárzásoktól, mint a „lufi” anyaga. Szerintem ezek egyedül a töltött részecskékbõl álló sugárzások ellen nyújtanak némi védelmet.
A többi esetén kb. annyi a különbség, mintha ágyúlövedék ellen nem egy széthajtogatott konzervdobozt, hanem egy sátorlapot használnánk. Ilyen esetben gyakorlatilag csak a tömeg számít, az meg egy ûreszköz falai esetén sem igazán meghatározó.
Minden bizonnyal az alakváltozás sem lesz kritikus, amíg van belül számottevõ nyomás. Ha meg olyan gyors a dekompresszió, hogy az is lecsökken, akkor szintén mindegy, hogy egy (szó szerint) üres konzervdobozban, vagy üres buboréksátorban „kempingezik” a személyzet.

Ez az aggodalom nem valós.. ugyanez merült fel az elsõ óceánjáró hajóknál.. aztán a gõzhajóknál, aztán a repülõknél, azán az elsõ két hajtómûves óceánátrepülõ utasszállítóknál.. stb.. stb.. lényegében minden új technikai eszköznél.. mindegyikbõl el is süllyedt meg le is zuhant jópár.. meghal egy két száz ember itt is ott is.. azán mégis ment minden tovább...

A baleseteket kivizsgálták, a hibákból tanultak és ma a repülés a legbiztonságosabb közlekedési forma..

Nem az a kérdés hogy meg fog-e halni civil az ûrben.. hanem az hogy mikor...

Ezzel nagyon is tisztában vannak a szakemberek. Ezért tesznek meg mindent hogy ez minél késõbb következzen be.. de ha megtörténik mint eddig mindíg, tanulnak belõle, és folytatják... leálni nem fognak attól nem kell félni.. 😄

Common sense,based on a strict construction of the term,consists of what people in common would agree on:that which they\"sense\"(in common)as their common natural understanding. Go buy some!

Kornan
Kérdés csak az ,hogy meddig kell spórolnod,1 hétig kell csak vegetálnod vagy egész életedben <#finom>.

Én attól tartok,hogy ha egyszer elszúrják,és történik egy nagyobb baleset akkor leállítják az egész projektet hosszú idõre,feltéve ha akar még valaki a baleset után vállalkozni egy ilyen útra.Hasonlóan ahogy a nasanál volt.A külömség az,hogy Robert Bigelow bá-nak szûkebb a pénztárcája,mint a kormánynak.Szal elég nagy a kockázat úgy gondolom,ezért is ez a sok elõzetes teszt.
NEXUS6
Arra mehet!😉))

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Nyugi, erre megy ki a játék.
Mármint a stórolt pénzedre... 😊

Jólvan jólvan, készülnek a hajók, készülnek az ûrhotelek..

Leszünk mi még ûrtúrista !! 😄 😄

/adná az ég hogy még az én életemben egy kis spórolással ki lehessen jutni... tuti mennék... /

Common sense,based on a strict construction of the term,consists of what people in common would agree on:that which they\"sense\"(in common)as their common natural understanding. Go buy some!

NEXUS6
Pláne, hogy ha jól tudom általában nem is acélt használnak az ûrhajóknál/ûrállomásoknál, hanem aluminiumot.

a teljes méretû modellnél minden egyes fal 40 centiméter vastagságú lesz. szevasz acél

A Vectran egy thermoplasztikus, többfázisú szál, amit egy olvasztott Vectra nevû folyékony kristánypolimerbõl (LCP) szõnek. A megerõsített és mátrixfonalakból álló Vectran nagyon könnyû, rendkívüli módon terhelhetõ, nem fárad el az anyaga, és ötször erõsebb, mint az acél. Rendkívül flexibilis.

NEXUS6
Köszi, megelõztél!😉))

Nesze:

"Több ellentétes feltételezéssel szmeben a Bigelow Aerospace úgy gondolja, hogy a felfújható modulok sokkal tartósabbak lesznek mint a merev modulok. Ez részben annak köszönhetõ, hogy a cég több réteg vectran-t használ, ami kétszer erõsebb mint a kevlár, részben pedig annak, hogy a hajlékony falak kevésbé sérülnek a mikrometeorit becsapódásoktól mint a merev falak."

Ügyes vagy NEXUS, csak a gyengébbek kedvéért fordítsd le légyszíves magyarra is 😊
NEXUS6
Idézet a wikipédiából:

Contrary to many expectations, Bigelow Aerospace anticipates that its inflatable modules will be more durable than rigid modules.❤️> This is partially due to the company's use of several layers of vectran, a material twice as strong as kevlar, and also because, in theory, flexible walls should be able to sustain micrometeorite impacts better than rigid walls.

megelõztél😊 további ötletek:
re: #9
csinálhatnának üvegszálas pur-habot.. mikor befújják a modul fal celláiba megkötne, mert mondjuk ott már eleve van némi kötõanyag.
de a külsejét akár kirakhatnák kerámia táblákkal. nem hiszem hogy olyan lenne, mint a lufi, hogy még tágul is.. be lehet állítani a kerámií táblákat úgy, hogy mikor felfújódik a dolog, akkor csak pár miliméteres rés maradjon köztük.
én is paráznék mondjuk egy ilyen felfújható izéban, de mondjuk ha több darabot is visznek fel, akkor szerintem lesz közte biztonságos fix fém darab is.

\"The voices are back... Excellent.\"

tokmind1 kevlar sem szilard anyag meg is megneznem itt a sok hulyet amint atszakitja egy kotutvel XDD csak arcoskodasra megy hogy vmibe bele kothesnek mert ok okosabbak mint a mernokok akik megterveztek amugy ha egy meteor eltalaja tokmind1 mibol van.

the world is mine

ne legyel mar ennyire buta, szted ezek nem vitattak meg ezeket a kerdeseket miert nem nezel utana, vagy kerdezed meg ha mar lusta vagy utananezni, ez fikazos hozzallas annyira nulla.

Egyebkent mondok egy otletet pl. felfujjak, aztan feltoltik egyfajta folyadekkal, ami megszilardul bizonyos ido utan, amolyan szivacsos szerkezet a lesz a falon belul. Attol hogy felfujhato meg lehet cellas szerkezetu stb..
Sok technologia van amit felhasznalhatnak, peldaul az ongyogyulo gumi abroncs, (gyorsan szilardulo folyadek, a nyomas hatasara a lyukhoz megy, megszilardul es eltomi, stbstbstb)

3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.

"élet-ellátó rendszer" :S Szerintem lehetne egy kicsit trekkesíteni a dolgon: létfenntartás !
Bocs 8-asra ment

Gigabyte P67A-UD4-B3,I5-2500K, Corsair DDR3 8GB 1866 Mhz CL9, Sapphire ATI HD 6950 2 GB GDDR5, SB X-FI Gamer, Samsung BX 2431, Logitech MX 5500

Kerámiát hogy fújsz fel?

Gigabyte P67A-UD4-B3,I5-2500K, Corsair DDR3 8GB 1866 Mhz CL9, Sapphire ATI HD 6950 2 GB GDDR5, SB X-FI Gamer, Samsung BX 2431, Logitech MX 5500

nekem egész pontosan az a problémám hogy még sehol se láttam mennyire megbízható a szerkezet, amugy ha felfújod a lufit az is kemény lesz... attól még ha keletkezik rajta 1 lyuk, gáz van...az ûrállomásban ugye a külsõ térhez képest igen jelentõs túlnyomás van, na most ugye szilárd szerkezeteknél már vannak bevált módszerek rések megszüntetésére, de ennél mi történik ha mondjuk átjukasztja egy meteor? mert ha elkezd alakot változtatni, akkor még nehezebb lesz megtalálni és eltömíteni a réseket, pláne mi van akkor, ha a rés mentén tovább szakad? persze tudom hogy nem textil, de a nyomáskülönbség erejét se becsüjük le!

AMD Athlon X2 AM2

Vamp17
emberek azert valamit tisztazzunk! ezt nem ugy kell elkepzelni mint egy lufit 😊 ha ez felfujodik, a burkolat kemenyre merevedik. ez es egy fem,muanyag,keramia, urallomas kozott "kemenysegbe" nem sok kul van 😊

Csak aztán nehogy valamelyik alkaloida ûrturista kötõtût csempésszen a modulra, mert lesz pukk. 😄
és van 1 hátránya: a nagy sebességgel becsapódó meteoritok meg miegymás...
amúgy nemtom honnan szetted a betont meg a téglát, régimódi vagyok az lehet de nem hülye, én fémötvözetekre, mûanyagokra, kerámiára stb. gondoltam...

AMD Athlon X2 AM2

Miért? Téglákat vigyenek fel, és abból építsenek falakat?
Vagy inkább öntött beton? Esetleg fém?
Az ûrben való építkezésnek van egy elõnye - nem kell elviselnie a saját súlyát, csak a pályamanõverek erejét.
kicsit nekem is fenntartásaim vannak a felfújós dologgal kapcsolatban, habár ez az én régimódiságomat tükrözi, nem baj, akkor is. amugy jónak tartom a dolgot, csak kíváncsi vagyok, hogy az elsõ 3 példánnyal mit fognak csinálni miután a negyediket beüzemelték? megmarad ûrszemétnek? mer annemjó... vagy majd kiállítást rendeznek belõle az ûrturistáknak, mit egy ûrséta alkalmával tekinthetnek meg?<#ravasz1>
szerintem akkoris egy mir2 kéne

AMD Athlon X2 AM2

Milyen ervek alapjan?
NEXUS6
Azért a késés ellenére szerintem tök jól haladnak.

Ez a felfújásos dolog, olyan mint a napelemszárnyak összecsomagolása. Azonkívül a felhasznált anyagok is sokkal jobbak, mint a sima fém.

A felfujhatós fékezõrendszer is tök jó lenne, az oroszok már ki is próbáltak valami olyasmit.

Magnetic
Ezt a felfújhatós dolgot még mindig viccesnek és veszélyesnek tartom....