17
Mindenki jól tudja-e?
 • patiang
  #17
  Motoros fogyasztó nem alkalmas a Ni akkuk merítésére. A Li akkukat pedig NEM szabad meríteni.
 • patiang
  #16
  Nagy terhelés a rövidzárhoz közeli állapotot jelent, ami egy mobilban nem fordulhat elő.
 • ludsimon
  #15
  Sziasztok! Sikerült megoldani! Írtad, hogy te 2 db AA elemet egy 3 V-os izzóval szoktad lemeríteni. Én 2 db 1800 mAh AA elemeken próbáltam ki, egy 2,5 V-os izzóval (nem volt nagyobb), és bőven a szint felett teljesít!!
  Most 1,43 V van bennük!!! Csepptöltést nem tudtam neki nyomni, mert
  nem volt olyan töltőm, de fantasztikus így is! Köszi a tippet! Üdv
 • ludsimon
  #14
  4 db elem
 • ludsimon
  #13
  Még egy kérdés:
  Ha egy 12V-os számítógép ventillátorral akarom lemeríteni a 4 db elemet az nem káros? Úgy, mint a vagonokat egymásba, "teszem" az elemeket, rá a +, a - és merül. Káros?
 • ludsimon
  #12
  Helló!

  Nagyon köszönöm ezt a SZUPER leírást!!! Még a béta agyú emberek is megértették ebből! Ilyen leírást kerestem már mindenhol, köszi! Szóval, a Li-Po akkuk nagy terhelésnél esetenként fel is robbanhatnak????
 • patiang
  #11
  Az én tudásom szerint, a Li-s akksikat a legelső használat előtt fullra fel kell tölteni. Ez lehet estétől reggelig. Az akkuk már 2-4 óra alatt feltöltődnek. Ezután már felesleges, csak az a lényeg, hogy ne engedd túlságosan lemerülni. Sőt az ilyen akksik azt szeretnék, ha mindig fullon volnának. Persze ez így hülyeség lenne.
 • CSOCSO
  #10
  STICK IT!!!!

  btw kicsit nem ertem.. nekem Li-ionos a telcsim

  tehat nem kell formazni ( ami azt jelenti hogy az elejen nem kelll azonnal feltolteni fel napon keresztul majd ezekutan addig hasznalni amig van szegenyben szufla.. sot ha jol ertem akkor az a legjobb ha soha nem meritjuk le teljesen. hanem mondjuk olyan negyednel mindig ratoltunk..

  vagy nagyon felreertelmeztem?
 • öregharcsa
  #9
  csak annyit tennék hozzá hogy most már a 230v a hivatalos hálózati áram!!

  egyébként korrekt leírás!
 • patiang
  #8
  Azért egy kicsit eltúloztam a dolgot, mert én két db sorbakötött AA-s Ni-CD akksira csak egy 3V-os zsebégőt teszek, már vagy hat éve, és még az akksik mindig tökéletesek. A három égő talán sok.
 • patiang
  #7
  Ez attól függ miben használod a Ni-MH akksikat. Ha telefonban, akkor a mobilt állandó világításra teszed, ha pedig másképp nem megy, akkor két vagy három sorbakapcsolt zsebégővel meríted le. Azért ennyivel, hogy a kisülés ne sokkszerű legyen. Ezt a Ni-MH akkuknál azért kell megtenni, mert ha rátöltesz, akkor mindig az előzőt tekinti alapnak. Olyan mintha egy pohár aljára rakódna le a vízkő, és mindig kevesebb víz fér bele. Memóriaeffektus. De ez csak a Ni-Cd, és a Ni-MH akksikra vonatkozik.
 • hen-tes
  #6
  HTx. :-)

  És kisütni hogy lehet ezeket az egyszerű kis AA méretű ni-mh akkukat? :o
 • Aspyrin
  #5
 • Xing
  #4
  Hasznos
 • Cowek
  #3
  Szeressük a hasznosságokat :-) Szerintem ez az...
 • Prince of Máté
  #2
  MUTÁLÁPTUT
 • patiang
  #1
  Mivel annyifélét halottam az akkuk töltéséről, és lehet, hogy nem is lesz hosszúéletű ez a topic, azért talán hasznos lehet a következő:

  IDÉZET(HummeRC)
  Alapvetően a mai elektromos berendezésekben altalában három fajta akkumulátort használnak.

  1. ólom (PB) alapú
  2. Nikkel (Ni-Cd, Ni-MH) alapú
  3. Lithium (Li-Ion, Li-Po) alapú
  akkumulátorokat.

  Itt most az utolsó kettőről szólnék bővebben. (És azt is csak a közforgalomban kapható akkukról. A speciális ipari akkuk ettől eltérő adatokkal rendelkeznek a terhelés és töltés kapcsán.)

  A készülékekben használt akkumulátorok cellákból állnak.

  (Kb úgy kell elképzelni, mint mikor pl a tv távirányitóba berakod az elemeket. Ez a távirányitó szempontjából onnantól egy darab áramforrás!)

  A nikkel alapú akkumulátorok viszonylag korlátok nélkül (szélsőséges körülmények között) használhatók. Hirtelen, nagy áram leadására tervezték.

  Az Ni-Cd (Nikkel kadmium, névleges 1,2 volt cellánként, töltve kb 1,35-1,40volt) akkumulátorok igen nagy árammal terhelhetőek, viszont gyorsan kisülnek. Ez azt jelenti, hogy a teljes névleges kapacitás © akár 5 szörösével is terhelhető maradandó sérülések nélkül, viszont tölteni csak a névleges kapacitás © maximum 1 szeresével szabad, de inkább javasolt a maximum félszeres töltés (0,5C). Tartós használat előtt formázni kell, hogy kinyerhető legyen a teljes kapacitás! Minden használatkor (vagy utána) ki kell sütni, mivel nagyon (!) érzékeny a 'memória-effektusnak' nevezett jelenségre.
  (Ezt most nem fejteném ki bővebben, vaskos elektronikai szakirodalmak szólnak a témáról.)
  Kb 150 töltést birnak ki teljesen feltöltött-lemerült használatkor úgy, hogy a teljes kapacitásukat le tudják adni. Ezután jelentősen csökken a kinyerhető kapacitás. (magyarul gyorsabban merül.) Rendszeres használat nélkül gyorsan 'önkisül' (magától lemerül, akkutól függően akár néhány nap alatt is), ezért célszerű töltetlenül tárolni, hogy ne önkisüléstől merüljön le, hiszen akkor lehet előlről kezdeni a formázás lassú folyamatát.

  Az Ni-MH (Nikkel metalhidrid, névleges 1,2 volt cellánként, töltve 1,3-1,35volt) akkumulátorok még nagyobb árammal terhelhetőek, (akár a névleges kapacitás 8 szorosával tartósan, rövid ideig akár 15 szörösével is) és max. 2C-vel lehet tölteni károsodás nélkül, de javasolt inkább a 0,5C töltés. Használat előtt formázni kell, a már fentebb leirt ok miatt. Kisütni nem muszály minden alkalommal, elég kb 2-3 töltésenként, de arra vigyázni kell hogy az akkumulátor cellánkénti feszültsége ne essen 0.9 volt alá!
  Kb 300 töltést birnak ki teljesen feltöltött-értékig meritett használatkor teljes kapacitással, utána gyorsabban merülnek. Rendszeres használat nélkül lassan 'önkisül' (akkutól függően 1 hét alatt kb 70%-ra, 2 hét alatt kb 35-40%-ra) tehát
  töltve kell tárolni és legalább kéthetente teljesen kimeriteni és feltölteni, hogy ne magától 'önkisüljön' és ne essen cellánként 0,9 volt alá, mert onnantól nagyon ritkán (és akkor is nagyon lassan) forditható vissza a merülési folyamat és az akkucella mehet a kukába. (szigorúan környezetvédelmi szelektivbe! )
  Az Ni-MH akkukra szokták mondani: ''Use it, or lose it!'' szabad forditásban: ''Használd, vagy dobd ki!''

  A Nikkel alapú akkumulátorok hátránya a nagy tömegük és a méretük, előnyük a nagy terhelhetőségük és a nagy kapacitásuk.

  A lithium-os akkumulátorok ezzel szemben tartós, kis áram felvételére lettek tervezve. Előnyük hogy kis tömegük ellenére is, kisebb kapacitással (Ni-hez képest), nagyobb volt-ot adnak le. Hátrányuk hogy nagy terheléstől azonnal végleg tönkremennek.

  Az Li-Ion (lithium ion, névleges 3,6volt cellánként, töltve 3,61-3,75volt) kis árammal terhelhető, tartósan a névleges kapacitás 1 szerese (1C), rövid ideig (jó hűtés mellett) másfélszerese (1,5C). A cellákat tölteni csak speciális, kimondottan li-ion tudású töltővel szabad és maximum 1C-vel lehet, de javasolt a teljes névleges kapacitás egytizede. (1/10C) Használat előtt formázni nem kell (kb 5%-ot számit), de lehet csak arra kell vigyázni, hogy a cellákat nem szabad 3,3volt alá meriteni, mert ez alatt károsodik (nagyon lassú töltéssel részben javitható), 3 volton pedig teljesen tönkremegy és a korábban vázolt 'kuka-effektus' jön képbe! Kisütni nem kell és használattal sem szabad cellánként 3,3 volt alá meriteni!!! Rátölteni lehet, minden további nélkül!
  Kb 500 töltést bírnak ki teljes kapacitással (ha nincs 3,3volt alá meritve, nincs túlterhelve és előirás szerint van töltve), utána hirtelen veszitik a kapacitásukat, majd nem sokkal később teljesen elveszitik az akkumulátor képességüket.
  Rendszeres használat nélkül nagyon lassan 'önkisül' (több hónap) de mivel nem szabad elérnie a 3,3volt-os merülési határt ezért töltve tároljuk! Biztonsági okokból legalább 2 havonta teljesen töltsük fel.

  A Li-Po (lithium polymer, névleges 3,7volt cellánként, töltve 3,74-3,92volt) kis árammal terhelhető, tartósan a névleges kapacitás 1 szerese (1C), viszont rövid ideig (nagyon-nagyon jó hűtéssel) akár 5 szöröse is! A cellákat tölteni csak speciális, kimondottan Li-po tudású töltővel szabad és maximum 0,9C-vel lehet, de javasolt a névleges kapacitás egytizede (1/10C). Használat előtt formázni nem szabad! Kisütni nem kell és használat közben sem merülhet cellánként 3,4volt alá! Ha mégis jobban kimerülne, akkor 3,3volt alatt már többnyire visszafordithatatlan, e fölött (nagyon lassú töltéssel) tízből kilencszer helyrehozható. Rátölteni lehet, minden további nélkül.
  Kb 600-700 töltést birnak ki teljes kapacitással (ha nincs 3,4 volt alá meritve, nincs túlterhelve és előirás szerint van töltve), utána hirtelen veszitik el a kapacitásukat, majd teljesen az akkumulátor képességüket.
  Rendszeres használat nélkül nagyon lassan 'önkisül' (több hónap), de mivel nem szabad elérnie a 3,4volt-os merülési határt ezért töltve tároljuk! Biztonsági okokból legalább 2 havonta teljesen töltsük fel.

  A töltés folyamán a töltő nem a teljes töltési idő alatt a maximális töltőárammal tölt, hanem a töltés elején alacsony árammal kezd, majd fokozatosan emeli a maximálsi értékig és a töltés végéhez közeledve egyre inkább csökkenti a töltőáramot. Ez azért kell, nehogy túltöltse az akkumulátort. Túltöltéskor és túlterheléskor az akkumulátor szokatlanul melegszik-forrósodik, ami káros az akkura és balesetveszélyes! (Kritikus esetben Ni és Li-ion akksinál szétfolyáshoz, Li-po akksinál robbanáshoz és a környezet felgyújtásához vezethet, mivel a benne lévő folyadék kimondottan gyúlékony!!!)

  Amint látszik az akkumulátorok és töltésük nem gyerekjáték. Ezt a gyártók is felismerték és a több cellából álló akkukat (mobiltelefon, laptop, pda, stb akksi) belső elektronikával látták el, ami átveszi tőlünk a töltés felügyeletét. Az akksik belső elektronikája véd a túlmelegedéstől, a túltöltéstől és a túlzott kimerüléstől is.

  Teljes tévhit az, hogy pl a telefon, vagy a laptop tölt! Az maximum a gyártó által beprogramozott időben/értékek elérésekor áramot ad az akkumulátornak, de a töltést az akksi saját elektronikája végzi! Egyes gyártóknál még ez sincs, hanem folyton áram alatt van az akksi, és onnantól majd szintén a saját elektronikája szabályozza a töltést.

  Tehát nyugodtan hagyja rajta szépen mindenki az akkumulátorát, az majd teszi a dolgát. A különböző trökközések a töltéssel igazából semmit nem érnek, mivel ez csak önáltatás, az akkumulátor belső elektronikája úgyis felülbírál.

  El kell azonban mondjam, hogy a gyártók és forgalmazók mikor azt mondják hogy első használatkor hagyjuk rajta legalább 16 órát a töltőn az nem azért van mert akkor jobban megformázzuk az akksit és ha 20 órát hagyom rajta akkor lesz egy ''nagyon bika, örökéletű, sosem lemerülő'' akksim. Ez pusztán azért van, mert ma magyarországon 220V 50Hz van előirva hálózati áramnak. Elméletben így is van. Gyakorlatilag azonban ez az érték sohasem 220V, hanem hol több, hol kevesebb. Éppen ezért a készülékek ''töltői'' (amik gyakorlatilag nem is töltők, hanem áramátalakitók, a 220V-ot alakitják pl 6-9-12-14,4V-ra tipus függő) nem mindig adják le a megfelelő áramot, hanem van amikor kevesebbet. (Többet normális esetben nem szoktak, ha mégis akkor az garanciális hiba! Lásd pár évvel ezelőtt a nokia, az alcatel, az ericsson, és a réges-régi pannonos cipőkanál esetét. Sorban mentek vissza garanciába a ''töltők''.) Ha pedig kevesebbet, akkor több idő kell az akksinak a feltöltődéshez, mivel a készülékek kikapcsolt állapotban is fogyasztanak, és mindig az kap prioritást. Hát ezért van a 16 órás ''formázásos'' duma. A vásárlók nagy többsége úgysem értené meg, így inkább kiszúrják a szemüket ezzel a mesével és mindenki nyugodt. Ami a legrosszabb, hogy többnyire az eladók sem tudják az okát, csak ''ez van mondva, ezt így kell, ez így jó!''