29
  • RealPhoenixx
    #29
    harcu: sztem a te hozzaszolasod a legpontosabb *leginkabb valós* az itt levokhoz kepest

    En is inkabb latom igy a dolgokat:
    - nincs egy alapszabvanyositas amely ha mar kenyszerszeruen kulonbozo rendszereket hasznalunk, akkor egymas kozott atolvashassanak a rendszerek
    - adatvedelmi torvenyen en is ugy latom van mit modositani
    - az adatvedelmi torveny leginkabb hatranyos reszet a jogosultsagi szintek meg-nem emliteseben latom, magyarul nincsenek normalis jogosultsagok az adatkezelesekhez *legkozvetlenebbul lathato az, amikor egy behajto ceg valamilyen cegtol megvasarolja az adossagodat es melle kiadnak rolad minden adatot, minden olyan adatot, amelyet csak es kizarolag az adott cegnek adtal meg*
    - amig a hitelesito szolgaltatok csalnak vilagszerte, addig hiaba a hitelesites szolgaltatas, az inkabb a kovetkezo szoval illetheto: hiteltelensegszolgaltatas
    *szerencsere egyre tobben vannak ezzel tisztaban*

    Komolytalan: ha csak 40 ev lehet az atlag eletkor egy csaladban, akkor is nyugodj meg, egy mernok joval tobb hasznot tud elvileg hozni 15 ev alatt, mint egy akarmilyen munkanelkuli, de lehetne hasonlitgatni ossze vissza, keresztbe kasul, de egyenlore nincs ertelme.

    stain:
    A penzmosasok tekinteteben javareszt egyetertek veled (sajnos igy mennek a dolgok). *annyival viszont kiegeszitenem, hogy ahogy en tudom, altalaban 5-10%-ot visszafele szoktak fizetni a palyazatot nyert cegek*
    /bar volt olyan is, hogy egy politikus hozzatartozoja csak azert csinalt egy ceget mert megkapott egy fulest es par igeretet, miszerint a palyazati penzek igencsak nem kicsit hanyadat megtudjak neki szerezni, nah mind1/

    Theodora: siman lehetne eltarolni a vevok pinkodjait, ezek az eszkozok annyira hanyag megoldasok, hogy sokan mar a bevezetesuk idejen is csak rohogtek rajtuk, de a lobbi ......., a kartyak hamisithatosagat meg mar nem is emlitem, mert ez a tema mar szet lett ragozva, es iszonyu sok info talalhato, innentol kezdve meg a megfelelo parost elokotorni, hat szval nem nagy kunszt.

    Morden23: helyes, hogy valaki szinten kezdi tisztan latni a dolgokat politikailag
  • Praetor
    #28
    Attól még, hogy nem praktikus, jogilag, etikailag lehet jó az adatvédelmi törvény. De az is biztos, hogy szükség is van rá.

    Az én adataimmal az a korrupt építésügyi hatóságnál "dolgozó" léhűtő közszolga ne garázdálkodjon kényére-kedvére. így is szándékosan húzza az időt, és ahol lehet keresztbe tesz, pusztán azért mert nem voltunk hajlandóak lefizetni. Az osztályáról kirugatott mindenkit, és fiatal csitri csajokat vetetett fel, akikkel nem kell osztozkodnia, és adott esetben jól is érezheti magát...

    Az életbeli tapasztalatok miatt azt mondom, hogy az adatvédelmi törvényen még jobban kellene szigorítani, és még a nevemet se adhassák tovább, ha a törvény kifejezetten nem engedi meg.

    Azzal viszont egyetértek, hogy az E-kormányzatot az egész országban egységes rendszerbe kellett volna kiépíteni, és így nem egy végletekig fragmentált, együttműködni nem tudó e-cseszett e-kormányzati rendszer lenne.
  • harcu
    #27
    Egyébként elárulom, a nem 2 millió közszolga simán beletekinthet így is az adataidba, csak éppen nem használhatja fel. Szóval ha túlélted az agyvérzést, akkor a hivatalban úgyis tudni fogják rólad, hogy maradandó károsodást okozott.
  • harcu
    #26
    Te simán hülye vagy, nem egyszerűen elmebeteg. Az meg, hogy fogalmad sincs a valós életről, annak egyszerűen az agyad az oka.
  • Praetor
    #25
  • Theodora
    #24
    Kedves Komolytalan!

    - "Ha lövésed volna az adatvédelemről akkor tudnád", neked biztos nincs!

    - "még így is jobban járunk, hogy S mercis cigók állnak sorban a segélyért, mintha a 2 millió közszolga + akinek van elég pénze (multik) szabadon betekinthetne (esetleg belepiszkálhatna) a személyes adatainkba", miért szerinted most nem teszik? Fekete listák, igazolások, stb, ha kell valami! Lemásolják a szig-edet gondolkodás nélkül, ahelyett, hogy azt ellenőriznék le, hogy a benne lévő adatok helyesek-e. Ez olyan mintha a bankkártyád adatait meg a PIN kódot a sarki közértbe minden vásárlásnál leírnák, hogy bebiztosítsák magukat.

    - "Bocs, inkább nem kérek abból, hogy az állami finanszírozású egyetemre mondjuk azért ne vegyék fel a gyerekemet, mert a családban sok volt mittomén az agyvérzés, és lehet nem fog csak 40 évet élni." Ezt hol olvastad? Az anyag engem is érdekel, vagy az amit olvastál vagy az amit szedsz!

    - "Az E-kormányzat azért nem működik, mert ilyen idióták adják a tanácsokat a milliárdok elszórására (akiknek pár 100 millió már nem is tétel)." Pontosan kikre gondolsz? Az állásfoglalás készítőire (AmCham? IBM? SZTAKI?)? Esetleg olvastad is?
  • Komolytalan
    #23
    Ha lövésed volna az adatvédelemről akkor tudnád, hogy még így is jobban járunk, hogy S mercis cigók állnak sorban a segélyért, mintha a 2 millió közszolga + akinek van elég pénze (multik) szabadon betekinthetne (esetleg belepiszkálhatna) a személyes adatainkba. Bocs, inkább nem kérek abból, hogy az állami finanszírozású egyetemre mondjuk azért ne vegyék fel a gyerekemet, mert a családban sok volt mittomén az agyvérzés, és lehet nem fog csak 40 évet élni. Az E-kormányzat azért nem működik, mert ilyen idióták adják a tanácsokat a milliárdok elszórására (akiknek pár 100 millió már nem is tétel).
  • harcu
    #22
    Csak annyira vagyok tisztában vele, hogy részt vettem az egyik rendszer elkészítésében, és van egy kis rálátásom a többi rendszerre is.
  • harcu
    #21
    Sólyom bácsinak nem sok intézkedése volt, de az nagyon sok milliárdba került már ennek az országnak.
  • tar86
    #20
    Méghogy az aláirásomat tegyem fel a netre, amikor a szuperbiztos ezerforintosokat
    nagy szériákban hamisitják? El mehetnek a sunnyógó online nagynénikélyükbe
  • Gyúrógép
    #19
    Így van.Feri és Viki együtt karöltve eeqqrták...
  • maestro85
    #18
    Végre valaki csinál valamit.
  • maestro85
    #17
    Látom itt elég sokan képben vannak a "helyzettel", ha egyáltalán megfogható a semmi.
    Én csak egy filmből idéznék:

    GEBASZ
  • hypno
    #16
    "Mi még megadni sem tudjuk magunkat"
    (Tóth II. Ferenc tizedes)
  • hypno
    #15
    Miért nem adhatnak át adatokat az állami szervek egymásnak?

    Kérdezék meg talán Sólyom doktort, a Köztársasági Elnökünket. Ő volt a fő alkotmánybíró, amikor kitalálták, hogy a személyi szám alkotmányelenes, kerül amibe kerül.

    Nem is járt jól más vele, csak akinek jutott a vadprivatizációból, vagy a nagy zavaros vízből egy kis horgászhely.
  • Theodora
    #14
    Kicsi ország, kicsi piac!
    benne
    Kis emberek, kisded játékai!
  • harcu
    #13
    Ha már a szövegben megemlítették az IBM nevét: nemrég adták át Esztergom (ha jól emlékszem) E-önkormányzati rendszerét IBM alapokon. Hááát... érdemes kipróbálni.

    Amúgy vannak jól működő megoldások. A gáz ott van, hogy minden város önállóan vágott bele, a saját kis keretein (százmilliók) belül. Több vállalkozás is részt vett benne, mindegyik megcsinált egyfajta megoldást. Azonban a rendszerek még csak véletlenül sem átjárthatók, senkinek sem jutott az eszébe, hogy esetleg olyan adatinterface-eket definiáljanak, amit mindegyik rendszernek tudnia kellene írni-olvasni, thát egymással kompatibilisek lennének. Így Mariska néni Sopronból nem fogja tudni lekérdezni Pirike néni anyukájának az adatait a szegedi kollégáktól. Persze, az adatvédelmi törvény ezt alapból meg is tiltja. Olyannyira kiváló a törvény, hogy egy önkormányzatnak azt nem engedi meg, hogy leellenőrizzék, hogy Pistike apukája minden hónapban segélyért áll sorba, ugyanakkor 3 S Merci után fizet súlyadót. Minden adatuk megvan hozzá, de egyszerűen nem csinálhatnak ilyen lekérdezést, mert tiltja a törvény. Röhejes.
    Ahogy az is, hogy azért kelljen állnia egy elkészült E-önkormányzati rendszernek, mert az ügyfélkapu egyszerűen nem készült el időre, így a lakosság egyszerűen nem tud belépni, mert kötelező az ügyfélkapus bejelentkezés. De hát az informatikában ez nem ritka dolog.
  • harcu
    #12
    Ha nem értesz hozzá, inkább ne szólj bele! Egy E-önkormányzat nem egy weboldalról szól, egy város esetében félmilliárd alatt szóba sem állnak veled. Pár éve milliárdokat szórtak erre el az állam részéről, tehát volt rá keret és idő is, hogy működjön. Hogy nem így történt, csak részben az állam hibája, többségében egyszerűen sz@rt szállított a rendszer készítője.
    Egyébként legalább 20-30 meglevő rendszert kell kiváltani eggyel, a webes megjelenés csak egy kis része a dolognak. Pl. be kell szerezni a megfelelő digitális térképeket, amiket egyfelől a kedves közműszolgáltatók nem akarnak kiadni -villany, gáz, távhő, vízmű, másfelől a meglevők is sz@rok, ezeket pedig minimum egy ortofotóval egybe kell gyúrni. Tudok mondani olyan megyeszékhelyt, ahol a földhivatal szerint még mindig Felszabadulás tér a Fő tér. Csak 17 évvel vannak lemaradva térképileg. Erre hogyan szolgáltatsz adatot? Ha minden adott, akkor is kb. 2 év rámegy, mire próbaüzembe állhat a móka. A betanítás a dolgozók részéről még plusz egy fél év.
    Az meg, hogy ha el is készül, de a lakosság akkor sem használja, meg teljesen feleslegessé is teszi.
  • Morden23
    #11
    Ez így van.

    Azt kéne/kellett volna itt is csinálni, ami nem egy országban amúgy tökéletesen bevált:

    Kib*szni a büdös g*cibe minden k*rva politikust (elnézést a szóhasználatért), egytől egyig, akik a "régi rendszer"-ben bármilyen szinten érdekeltek voltak. Második lépésben (talán ez még fontosabb) meggátolni, hogy a szanálásra került komák a csaldájukat/klánjukat és saját magukat államközeli cégek, hivatalok, szervezetek bőrfoteleibe transzportálják. Egyszóval teljesen kizárni az egész tetves bagázst (irányultságtól függetlenül) az államigazgatás/politika[formálás] gépezetéből.

    Hogy miért? Mert Magyarország politikai szempontból vén. A mai fiatalok (és velük egyetemben a magukat értelmiséginek mondó "elit") politikatudatosságára az a jellemző, hogy vagy nem rendelkeznek véleménnyel ("engem bizony nem érdekel"), vagy teljesen kiábrándultak ("nem tökmindegy, egyik kutya, másik eb"). A harmadik, szignifikáns réteg náluk JÓVAL idősebb korosztály még előző rendszer alatt kialakult rigolyáit/nézeteit átvéve játssza a politikailag tudatos magyart, természetesen említett idősebb korosztállyal egyetemben.

    De amíg az emberek ebben az országban vevők a politikai cirkuszra, a sárdobálókampányokra és a "mit csináltál/mit csinált a szülőd X évvel ezelőtt" bohóckodásra, addig említett politikusoknak semmit nem kell csinálniuk, csak egymásra licitálniuk sárdobálásban, és ezek után várni, hogy a "tudatos" szavazók melyiket választják: a keény szart, vagy a híg fost?

    Ja, és esetleg nem "anno, egyszer, valahol működött" módszerekkel kéne erőltetni az állami cégek nyereségessé tételét célzó inzékedéseket, hanem a jelenkornak megfelelően illene végre alkalmazkodni, nem pedig folyamatosan 1 év távlatában, utólagosan söprögetni.
  • stain
    #10
    Az egyetlen vigasztaló tény, hogy az amcsiknál is kb ilyen a helyzet e-kormányzatilag (ld. belbiztonsági hivatal cikk)... Meg kéne fizetni a szakembereket, és nem az mszp-s apuka kicsi fiának leosztani a weboldal dizájnolást, mert nem biztos, hogy ért hozzá.
  • Sadist
    #9
    Úgy szeretem az ilyen önsajnáló "hát ilyenek vagyunk mi magyarok" postokat.
  • Sadist
    #8
    Saját nevedben beszélj, te lehet, hogy száni vagy, én nem, beyl.
  • Tetsuo
    #7
    Magyarország a béka segge alatt van és még lejjebb esik!! Most már megállíthatatlanul! :(
  • HöfEE
    #6
    Vagyunk? EZekszerint te is az vagy meg én is? Csak mert én nem érzem magam szánalmasnak viszont néhány "honatyát" és egyéb felső vezetőket inkább érzem annak.
  • Gerygrey
    #5
    E-kúttuk...
  • Morden23
    #4
    "A parlament meg... lol, kb. olyan mint a magyar foci"

    Egyik legjobb hasonlat, amit valaha hallottam :D
  • assdf
    #3
    A képviselőkre ne számits. 20 titkárnővel meg 10 könyvelővel én is könnyen tudok adót bevallani... A parlament meg... lol, kb. olyan mint a magyar foci
  • Mo.Organ
    #2
    mit vársz ettől az országtól? Szánalmasok vagyunk, sajnos minden téren most már.
  • sathinel
    #1
    hát igen. Mikor itthon arról beszélnek hogy számítógépeket, normális rendszert telepítenének(és ennek hátránya a munkaerő csökkenés mert nem kell annyi ember), akkor mindenki csak a maga igazát szajkózza, és nincs normális döntés. A parlament a jó péda ahol mint a gyerekek még egymással sem képpesek beszélni nemhogy döntést hozni közösen. Emlékeszem mikor minden képviselő kapott laptopot. Kíváncsi lennék hány %-uk használja rendesen. Akkor talán nekik is érdekük fűződne megszavazni normális törvényeket. És ez vonatkozik minden pártra.

    Mikor itthon valaki (aki manapság nem szeret infotmatikáról beszélni) mondta hogy informatikára kéne ráfeküdni, akkor mindenki csak leugatta hogy hozzánemértő kis gyükér. De persze senki nem mond értelmeset. Könnyű fikázni. Romániában valsz nem lett ebből is politikai huzavona... ezért mondtam mikor hazajöttem onnan, hogy le a kalappal a románok előtt. Nagyon jól nyomják.