41
Orvlövész
 • tommygear
  #41
  shoter
 • zord01
  #40
  Ja amúgy azé M15 mer AR-15 és haverokkal már csak úgy rövidítjük, hogy M15. Szal bocsi.
 • zord01
  #39
  Üdv!
  SonicBoom!
  Asszam tökéletesen igazad van. Amire gondoltam, az M16 rövidebb változata (mert a filmben tuti nem az 1 méteres óriással hadonászott a célzó faszi), a leginkább kommandósok által használt állítható váltámaszos M4A1 (ami az ArmaLite AR-15-ön alapszik). Ennek a fegyónak természetesen CQB változata is van, de ha jól rémlik a filmben valami RIS vagy SIR verzió volt egy gránátvetővel az alján. Mivel a fimet már letöröltem nem tom újra megnézni. (HÁLISTENNEK).
  Azzal talán vitába szállnék, hogy egy hiteles film csak unalmas lehet, viszont abban igazad van, hogy bizonyára sokkal nagyobb odafigyelést igényel. Még csak annyit, hogy a film angolul sokkal nézhetőbb, mert a párbeszédeknek van értelme, ellentétben a magyar szinkronnal, mikor a egy-egy szereplő mondandóját annyira félrefordítják, hogy se füle, se farka, és még kevésbé értelme. Tehát aki érteni is akarja a filmet az angolul nézze.

  Még egy apróság! Nem tom a link az a www.imdb.com akart-e lenni, mert a www.imfdb.com-ra nekem semmit nem dobott ki.
 • SonicBoom
  #38
  zord, ez sajnos a legtöbb hállivúdi mozira elmondható, mármint, hogy nélkülözik a valóságalapot, de javukra legyen mondva, ha teljesen élethű lenne, az uncsi lenne (illetve több odafigyelést igényelne, hogy ne látszon annak).

  Ebből is látszik, hogy hülyének nézik a kedves mozinézőt.

  Ha érdekelnek a fegyverek és a filmek ajánlom ezt: www.imfdb.com

  Ez csak a tudásod fejlesztése érdekében, pl.az M15 amit írsz nem létezik, vagy M16 esteleg M4 vagy AR-15 klón
 • zord01
  #37
  Üdv!
  No megnéztem a filemt még egyszer (és egyben utoljára), ezúttal angolul. Azt kell, mondjam, hogy jobb egy fokkal. Legalább a párbeszédeknek van értelme. A magyarban annyi félrefordítás van, ami egyenesen érthetetlenné teszi a soryt. Pl: Mikor Nick-et elrabolják, és a vallatás után itatják, magyar szinkronban ezt mondja a rosszfiú: „Iszonyúan gyanús lenne, ha ugyanazzal az anyaggal lőnné be magát, amit az ügynökség használ. Erre Memphis: Nem lövöm BE magam.
  Eredetileg így hangzik kb: „Iszonyú gyanús lenne, ha úgy lőné LE magát, hogy a szervezetében az a szer van amit az ügynökség használ.” M: Nem lövöm LE magam. Roszfiú: De bizony, hogy igen, (és már teszi is rá az öngyilkos hámot)
  Aztán 45 perccel Memphis meghallgatása előtt a csaj nem azt árulja el neki, hogy delta engedély kell a hozzáféréshez (amúgy ezt eddig is tudtuk), hanem azt hogy AZ ÜGYELETES TISZTNEK van delta engedélye.
  Amúgy Igen. Angolul is az a story, hogy újra kilövik a golyóját, papírba csomagolva. Személy szerint már lőttem ak-47, el, 92 Berettával, és Frommer Stop-pal is (igaz 50-es tankelhárítóval nem), így van némi fogalmam, hogy milyen egy kilőtt golyó, és mondhatom, szerintem nincs az az isten, hogy újra ki lehessen lőni egy másik fegyverből, újraöntés nélkül.
  De tegyük fel tévedek. Ha mégis ki lehet lőnni, hát nem hiszem hogy lenne olyan pontos a röppályája, hogy 1600 méterről fejbe lehessen lőni vele valakit. Kizárt.
  Aztán felhívnám a figyelmet pár apróságra, baromságra:
  1.A film elején, amikor a határ mentén fedezik a visszavonuló karavánt: mókás, hogy egyszál puskával kilő egy 800 yardra (az majd 800 méter), mozgó autóból 2 embert. És ráadásul egyetlen egyszer sem lő mellé. Majd a célzója az M15össel kezd tüzelni a támadókra, akik 900 yardra vannak. Mókás mert az M15-ös hatásos lőtávolsága 600 méter. Hogy azt már ne is említsem, hogy egy gránátot is ellőtt odáig a srác. Kérdem én, ha ilyen fasza fegyóik vannak (mármint olyanok, amik a fizikát is meghazudtolják) akkor minek egyáltalán mesterlövész fegyver?
  2. Bob Lee a konzervdobozt csak úgy fekvésből ellövi, mindenféle szélmérés, stb nélkül, míg a kripli pasas számítógépvezérelt állványról lőtt. (Jegyzem meg az igazán komoly távlövők sem ravaszt szoktak húzkodni, hanem ENTER-t nyomogatnak, szal ez jó volt a filmben, de persze Bob Lee jobb mint egy számítógép, ami egyszerre, 20-30 tényezőt vesz figyelembe.)
  3. Mikor elmennek a kripliért a házba és rátörnek a katonák. Az egyiket fejbe lövi. Sisakon. Egy 9mm-es fegyóval. Namost az a sisak egy 9 milis lövedéket megfog. Pont azért van. Egy kala lőszert már nem biztos , de egy szaros 9 milist tuti. Persze lehet, hogy ez tényleg kiütne egy katonát egy kis ideig, de simán túlélné. Itt kiloccsant az agya. (Inkább lőtte volna pofán)
  4. A végén mikor a hegyekben lelövik Memphis-t, azt mondja eltört egy bordája. Kötve hiszem, mert kb. egy 4 cm vastag acéllap volt a mellére kötve, amit épphogy behorpasztott a golyó. A bordatörés amúgy is csak a lágy golyóálló mellényeknél mellékhatás. Ha meg a golyó akkora erővel csapódott volna be, hogy kárt okozzon, akkor az összes bordája eltört volna.
  5. Bob Lee átlő az ellenséges sniper távcsövén. A Discovery adón a Mítoszvadászokból már kiderült, hogy ez lehetetlen, mert a távcsőben lévő 8-10 lencse valamelyike eltéríti a golyót, ami valamerre távozik a távcsőből. Amúgy meg ezt a jelenetet már nemtom hány tucat filmben elsütötték már. UNCSI!!
  6. És a kedvencem. Lee nője lelövi a szenátor pisztolyával a „boyfriend”-jét. Ami 4 lövés után kiürül.
  Ki az a barom, aki egy 92 Berettába 4 lőszert tesz? Általában a tárat tele szokták tölteni mielőtt beteszik a fegyóba.
  Na jó a lényeg: meg lehetett nézni 1-szer, meg kellett nézni még1szer (hogy rájöjjek nem én vok hülye, hanem a szinkronrendező), de amúgy jó nagy gagyi az egész.
 • zord01
  #36
  ÜDV!
  SonicBoom!
  Köszi a választ, már azt hittem az én elmém ment össze. Azé csak megnézem angolul is, hátha több minden is kiderül.
  THX
 • SonicBoom
  #35
  szvsz jól értetted a filmet, a hiba ott van, hogy ez csak egy hollywoody sztori, nem feltételnül állja meg a helyét a valóságban.

  Lehet hogy ezek a dolgok, a golyó kiásása, a papírba csomagolás, stb. külön külön bizonyos feltételekkel működnének, de így együtt ahogy itt van ábrázolva az már nem valós. szerintem.
 • zord01
  #34
  Bocsi hülyeséget írtam. Ha a forgásiránnyal azonos irányba lő akkor lesz hosszab az út, és ha vele szembe akkor rövidebb, hisz a célpont "közelebb forog" a lövedékhez. A coriolis-effect-hez még annyit, hogy tulajdonképpen nem a lövedék sodródik fizikailag, hanem a célpont forog arrébb a földel együtt. De mivel minden relatív a lövész szemszögéből ez olyan mintha a golyó sodródna.
 • zord01
  #33
  Bokafix2!
  A föld forgását tényleg figyelembe kell venni, de csak akkor, ha nagy távolságra lősz, és a föld forgási irányára merőlegesen. (tehát akkor nem ha az egyenítő mentén lősz, vagy azzal párhuzamosan).Ez angolul corrioris effect-nek hívják
  nézz után wiki-ben: http://en.wikipedia.org/wiki/Coriolis_effect), és azt írja le, hogy a föld forgása miatt, ugyebár a hosszanti tengelye mentén eltérő a föld kerületi sebessége (az északi sarkon a forgástengelyen állva is 1 nap míg megfordul a föld, tehát ott egy nap alatt 4 métert tesz meg, míg az egyenlsítő mentén is egy nap míg megfordul a föld, csak az 40000 kilóméter.)Emiatt a kerületi sebesség eltérés miatt, egy kilőtt lövedék tualjdonképpen idegen tárgyként "sodródni" kezd. Ezt a hatás akkor nem kell figyelembe venni, ha az egyenlítővel párhuzamos a lövés kezdete és vége. Ekkor viszont a lövedék becsapódási idejét határozza meg. Ha a forgásirányba lövünk, akkor rövidül, ha forgásiránnyal szembe lövünk, akkor hosszabbodik a lövedék útja. (Igaz csak nagyon nagyon minimális értékekről beszélünk. A szél és a páratartalom (és a hőmérsékelt) nagyságrendileg nagyobb hatásokat produkál.
 • zord01
  #32
  Cső!

  Én nem is értem ezt az egészet, bár lehet csak a magyar szinkron az oka. Hogy az istenbe tudták azt a golyót még egyszer kilőni, amivel a konzervdobozt szétlőtte?
  Ujra olvasztották aztán papírba csavarva kilőtték egy másik puskából?
  Most ezt tényleg komoly? Vagy én értettem félre?
  Amit én felfogtam:
  1. A srác kilővi a golyót a konzervdobozra.
  2. Aztán ez a golyót az érsek fejéböl szedik ki, teljesen kilapulva.
  3. Honnét tudják hogy azt abból a puskából lötték ki?
  Valami fémanalízisről van benne szó. Ami FELTESZEM azt jelenti, hogy a puska csövének fémanyagát megtalálták a lövedéken.
  4. Aztán ott van a faszi aki azt mondja, a fémanalízis miatt úgy lőhető ki egy másik puskából, hogy papírba csomagolják, ami "lejön a csőszájnál".

  Hát ha jól értem arra képesek, hogy megtaláljanak egy konzervre kilőtt golyót, újra beletegyék egy fegyverbe, és ismét kilőjjék. Mindezt persze úgy, hogy az új kilővés miatt keletkezett fém-nyomokat eltüntetik valami papírba csomagolással (Így már biztos kurva pontos lesz a lövés. Az ujra felhasznált lövedék és a papír ugyanis biztos jót tesz a huzagolásnak, és tuti hogy csak javíthat a röppálya stabilitásán. Pláne 1600 méteren. LOL.)

  Na most vagy én értettem valamit kibaszottul félre, vagy az nem normális aki ezt a szart kitalálta.
  És ha ilyen mégis lehetséges lenne, akkor nehogy már ezek az emberek (akik megtalálnak egy kilőtt golyót), ne vegyék észre, hogy a bizonyítéknak otthagyott puskából hiányzik az ötőszeg.

  Légyszi mondjátok már el, ha valamit félreértettem, mert nem hiszem el, hogy ezt el akarják velünk hitetni. Remélem én tévedek, mert ha nem sírva fakadok...

  Még egy apróság. Ha a fémanalízis kimutatta a lövedéken a puska csövének anyagát, az miért nem tűnt fel, hogy valami konzervdoboz maradvány is van a lőszeren? Vagy azt eltávolították, és a puska anyagát nem?
  Ez meg hogyan lehet? Nanotechnológia? Űrtechnika? Mágia?

  Plz valaki válaszoljon, aki értette mi a fszról szólt ez a film...
 • gyuri12
  #31
  #2
 • stargatelost
  #30
  ammiaza szó hogy shoter?
 • Zsolcz
  #29
  miezaszar?
 • gyuri12
  #28
  miaz,azóta senkisem nézte meg a filmet?:S
 • Bokafix2
  #27
  Igazából te mesterlövész vagy? Illetve értesz a fegyverekhez? Ha igen akkor okés és elfogadom, hogy laikusnak nevezz.
  De ha nem akkor, hagyjuk a vitát.
 • Sadist
  #26
  Mit olvasgassak ezen? Nincs benne semmi újdonság. Jajó, laikusoknak ez is új dolog, hogy a mesterlövészeknek rejtőzködniük is kell
  Amúgy ha végigolvasgattad volna, amit linkeltem, akkor láthatnád, hogy ez is benne van (4-es fejezet).
 • schrank
  #25
  te nekem ne íkúzzá mert két szót tudsz makogni angolul attól még lehet hülye mint a ...szom aztán nehogy már kötelező legyen angolul tanulni mert ha a ruszkiknak nem sikerült 50 évig megtanítani keleteurópát a nyelvükön akkor majd pont te fogsz itt utasítgatni
 • DoctorJohnson
  #24
  ja és egy kurvajó könyv, a filmnél 100x jobb, ajánlom mindenkinek elolvasásra!
 • DoctorJohnson
  #23
  Stephen Hunter - Stephen Hunter - Point of impact regénye alapján készült a Shooter, itthon "Hajtóvadászat" címen volt kapható
 • DoctorJohnson
  #22
  Na, megjött IQ harcos barátunk, aki sem olvasni, sem angolul képtelen megtanulni...

  komolyan haver, ez annyira gáz!!!! Tanulj meg angolul, hidd el, semmi bajod nem lesz belőle, esetleg némi értelem fog tükröződni okos arcodon és még moziba is fogsz járni...

  (mellesleg azt várhatod, hogy a premierfilmeket leszinkronizálják a te kedvedért. ha egy filmet a PREMIER idejében akarják bemutatni, akkor hetekkel hamarabb meg kellene kapják a kópiákat, hogy legyen idejük a premierre megcsinálni a munkát. nyilván van jópár olyan film amelyiknél ez megoldható, de soknál meg nem.)
 • Bokafix2
  #21
  Engem meg a Különösen veszélyes-re. Merthogy azt a filmet koppintották a Shooter személyében egy az egyben.
 • Bokafix2
  #20
  Óh, persze bocsi... tudhattam volna hogy neked mindez semmi, hiszen te becsukott szemmel ellövöd egy hangya lábát, miközben épp kocsit vezetsz.
  Én csak arról írtam, amiről a filmben is szó volt, ráadásul ezt igaziból is így csinálják.

  olvasgass te is
 • schrank
  #19
  kicsit már idegesítő hogy szinte az összes film feliratos aztán csodálkoznak hogy a kutya se jár moziba filmet nézni kell nem olvasni
 • Phat Smoker
  #18
  ráadásul a jéglövedékes "nemtaláljákmegacélpontban" dolog működésére rácáfoltak a Myth Bustersben folytatott kisérlet során is.
  engem a film kicsit a bourne-rejtélyre emlékeztetett.
 • Sadist
  #17
  Fúha, micsoda professzionális mesterlövész :o Figyelembe veszi a szelet meg a páratartalmat is :O A Föld forgását speciel tök felesleges, de azért biztos tovább növeli a profizmus érzését.
  Persze sok laikus meg ámul bámul, hogy ez aztán igen (Y)

  Olvasgass
 • Sadist
  #16
  Ezt a "merényletet kísérelnek az elnök/szenátor ellen, de a jófiú mesterlövészt bepalizzák" történetet már eljátszották. Nem tudom melyik film az, valami néger játszott benne, meg a jéglövedékes "nemtaláljákmegacélpontban" trükköt is elsütötték.
 • gyuri12
  #15
  igaziból is úgy van,nem?
 • Bokafix2
  #14
  Az volt a baró, mikor a legelején a komám a száguldó kocsiban áll, Swagger meg nem pont rá céloz, hanem jóval a fickó elé tartja a célkeresztet és lő... fickó megborul.
  Mivel tudta, hogy olyan távolságból kb. 5 másodperc kell a golyónak, mire odaér.
  Sőt figyelembe vette a szelet, a levegő páratartalmát, még a Föld forgását is(!).... ecsém.... nem semmi a barátunk.
 • gyuri12
  #13
  nekem is hasonlók voltak az érzéseim,de attól még nagyon tetszett
 • moralosan
  #12
  nekem is ez volt az érzésem, kevésnek tartottam az "igazi" mesterlövészkedést, de azért nem volt rossz

  akinek bejön ez a téma nézze meg a Jarhead [Bőrnyakúak/fejűek asszem ^^] c. filmet is
 • Gabe18
  #11
  Kicsit spoiler!!

  Hát nem tudom.
  Jól indul,és az elején azt hittem hogy egy ilyen thriller-akció film lesz amiben alapossan körbejárják ezt a mesterlövészkedős témát,és a föszereplő tényleg ilyen "szaktanácsadó" szerepkörben lesz.
  De sajnos hamar átcsapott a full akcióba,és onnan már inkább ilyen 80-as 90-es évekbeli,bosszútállok és mindenkit kinyirok film lett belőle.
  Azért egyszer jó.
 • gyuri12
  #10
  itt Szolnokon már nem megy(az utolsó vetítésre mentem be)de próbálkozhatsz még:)
 • Mayday
  #9
  En is a minap neztem meg eppen, tetszett, jo kis film.
 • Atkamon
  #8
  Megy még a mozikban? Lehet megnézem még mert nagyon érdekel...
 • motyodlee
  #7
  HEJJ ez jól hangzik :D
 • Rage47
  #6
  na ezt meg kell néznem :)
 • Doomista
  #5
  láttam a filmet,télleg jó :)
 • gyuri12
  #4
  nézzed,tényleg jó:)
 • el bruja
  #3
  ja pont ma akartam +nézni... ha jo meg is nézem:D
 • gyuri12
  #2
  az elírást kijavítjátok? kösz előre is!