29
 • BiroAndras
  #29
  "Hát ha belegondolok, hogy egész fiatal voltam amikor a Concorde-ot szolgálatba állították és az emberek azt gondolták, hogy ez csak az első lépés, nemsokára jönnek a hiperszónikus utasszálítók, meg ilyenek."

  Igazából nem a technológia jelenti a problémát, hiszen a katonai gépek simán produkálják a beígért sebességeket. A gond az, hogy a nagy gépek nagy hangrobbanást okoznak, ami a népet zavarja, ezért a polgári gépek szárazföld felett nem léphetik át a hangsebességet. Ez volt az egyik fő oka a Concorde halálának. A másik ok a magass költség, ami viszont meredeken csökkent volna ha továbbfejlesztik a technológiát. A hangrobbanás kiküszöbölésének legjobb módja, ha nagyon magasan repülnek a gépek, de ez olyan technikai nehézségeket vet fel, amit még nem tudtak megoldani (főleg mert rettenetesen drága a technológia, és nincs rá igazán komoly igény).
 • L3zl13
  #28
  Úgy elképzelem mennyire fognak örülni az űrhajósok, akik eddig villoghattak az űrhajós szárnyaikkal, hogy ezentúl bármilyen idióta űrhajósnak mondhatja magát... :D
 • archrodney
  #27
  50millio 3-5 percnyi sulytalansagert?
  Ez meg a hulyenek is megeri...
  Biztos lesznek sokan.
 • NEXUS6
  #26
  Hát ha belegondolok, hogy egész fiatal voltam amikor a Concorde-ot szolgálatba állították és az emberek azt gondolták, hogy ez csak az első lépés, nemsokára jönnek a hiperszónikus utasszálítók, meg ilyenek. Hát ahhoz képest ez télleg eléggé gagyi.
  ;(((
 • [NST]Cifu
  #25
  Inkább olyan 50 évvel ezelőtt. Az első ilyen sugárhajtómű-rakétahajtómű hibrid tervek akkoriban születtek... :P
 • [NST]Cifu
  #24
  Azért kell pilóta, mert a tökéletes biztonsághoz azt a lehetőséget is figyelembe kell venni, ha esetleg valami olyan vészhelyzet adódik, amivel egy robotpilóta nem tud megbírkózni.
 • L3zl13
  #23
  Szabadalmaztasd ahhoz elég ha papíron megvan. :D
 • fourgee
  #22
  Szerencsére van még egy hajtómű ötletem is, azt viszont még sehol nem láttam. :) Amint milliárdos leszek, belefogok a kifejlesztésébe :) Bár nem lenne rossz, ha amatőr szinten, kicsinyített méretben - mint amekkorák a repülőmodellek - lenne rá lehetőségem kipróbálni hogy mennyire hatékony a valóságban.
 • Sanyix
  #21
  Az is fura, hogy egyáltalán pilóta kell... úgyis max a leszállást/felszállást fogja végezni, minden mást számítógép.
 • NEXUS6
  #20
  Azért nem az 50-es években vagyunk, ahhoz hogy probléma esetén valaki megnyomja a pirosgombot, amivel a robot megkezdi a vészleszállító eljárást az az egy pilcsi is elég.
  Szerintem valszeg az lesz a szerepe, hogy ne féljenek az utasok, meg kiossza a hányózacskókat.
 • lapaleves
  #19
  ez az egypilótás téma ugye csak vmi rossz vicc? remélem nem engednek meg maguknak ilyen hibalehetőséget...
 • Hawaii
  #18
  Ha meg nem egetted el a reszletes tervdokumentaciot, van eselyed. :)
 • fourgee
  #17
  Ne mááár... Évekkel ezelőtt egy ilyen repülőt találtam ki... Még akkor le kellett volna védetnem :)
 • L3zl13
  #16
  A hőtermelés sem lesz ugyanannyi meg a hőterhelés sem.
  Ugyanis a termelt hő mennyisége az űrrepülő tömegétől is függ, nem csak a sebességétől. És mivel kissebb tömegnél kevesebb hő termelődik, ezért kissebb lesz a hőterhelés is, amit a repülő szerkezetének (borításának) el kell tudnia viselni.

  Vagy ha a ballisztikai együtthatót kérdezted, nem vagyok benne biztos, hogy jól fordítottam. Angolul ballistic coefficient.

  De egyébként igazad van. A skip reentry is nagyon jó módszer.
 • Sanyix
  #15
  A mije? Hőtermelés ugyanannyi lesz, max hosszabb távon következik be ugyanannyi hőtermelés. Egyébként a felforrósodás ellen a legjobb megoldás a skip reentry. Persze nem kell úgy csinálni ahogy a képen látszik, lehet akár több kört is pattogni a légkörön, úgy hogy alig forrósodik fel az űrhajó.
 • L3zl13
  #14
  "Igen le lehetne lassítani, de majdnem annyi üzemanyag kéne hozzá mint a kilövéshez, viszont akkor ha ennyit magaddal akarsz vinni, eleve a kilövésnél is sokkal több kells... és így tovább... 22-es csapdája..."

  Igazából már az is rengeteget segít, ha magas a repülő ballisztikai együtthatója. Mert akkor már jóval nagyobb magasságban lelassul, és jóval kevesebb lesz a mechanikai és hőterhelés.
  Pl a Skylon is erre alapozna.
 • NEXUS6
  #13
  Hát azért volt már jó néhány európai kezdeményezés: Hermes, Hotol stb. Aztán egyikből se lett semmi.

  A koncepció tényleg jónak tűnik de 1 mrd a kifejlesztésre kicsit soknak tűnik, a Scaled Composits 1/10 ennyit költött a SS1-ra asszem.
 • PíszLávJuniti
  #12
  Jó hogy európa is minden fejlesztésbe belefog amibe a rivális nagyhatalmak is, csak legalább egyet vinnénk véghez :)
  Kicsit olyan érzésem van, hogy fogjunk bele ebbe is mert jól hangzik, és utána majd éveki húzzuk a befeketetők meg nem egyezése miatt.
  Az európai navigációs rendszert előbb nem kéne befejezni ? A CERN ről is volt hír, hogy nem klappol minden, és lehet hogy amerikai kutatások hamarabb végeznek. Persze nem egyenesen összefüggő dolgok, de ..
 • [NST]Cifu
  #11
  Annyi a probléma amúgy ezzel a projektel, hogy amire ez elkészül, Branson SpaceShipTwo flottája már évek óta menetrend szerint fogja szállítani a túrítákat, valószinüleg a nyitóárnál olcsóbban.

  A verseny ettől még jó, csak félek a nagy várakozásokból nagy pofáraesés lesz.

  Amúgy a desing tetszik, remélhetőleg tényleg ez lehet az alapja egy jó kis Európai SSTO űrhajónak.
 • Balu0
  #10
  jah, bocs, elírtam, nem is kicsit.. bár a hangja lehet tényleg sikít :D

  Igen le lehetne lassítani, de majdnem annyi üzemanyag kéne hozzá mint a kilövéshez, viszont akkor ha ennyit magaddal akarsz vinni, eleve a kilövésnél is sokkal több kells... és így tovább... 22-es csapdája...

  Jó lenne ha már kitalálnának valami erős nem kémiai meghajtást.. bár egy "szimpla" űrliftel is kieggyeznék :D
 • L3zl13
  #9
  scream-jet?
  Mármint scramjetre gondolsz? (Supersonic Combustion ramjet)
  Vagy sima ramjet is elég volna 4-5 Mach-ig.

  Egyébként nem kell hővédő pajzs, meg masszív felépítés az orbithoz sem, csak le kellene lassulni légkörbe való visszatérés előtt. Persze akkor magukkal kéne vinni a fékezéshez szükséges rakéta üzemanyagot, aminek orbitra juttatása sok energiába kerül, ezért nem éri meg a jelenlegi rakétahajtóművek tolóerő-súly arányánál.
 • Balu0
  #8
  Egy gyors magayrázat a hőterhelésre:

  Ha valamit simán feldobsz 200 km magasra, s hagyod szabadon visszaesni, akkor az szinte egyáltalán nem fog felmelegedni csak vertikálsi sebessége van, felülettől függően max 1 - 1.5 mach sebességre gyorsul... max 100 - 200 C-ra amit a hagyományos fémalkatrészek is bőven elviselnek.

  DE egy 200km-es !orbitális! (itt van a lényeg) pályáról visszatérésnél hatalmas a hőterhelés... miért ? mert ott van egy 7000 m/s-os horizontális sebességed, amiről le kell lassulni.

  Ezért hatalams a techonológiai követelmény a suborbitálsi (űrugrás) repülés és a föld körüli pályára állás között.

  Jelenleg a Falcon 1 nevű kétfokozatú rakéta az egyetlen magáneszköz ami képes föld körüli pályára juttatni valamit.. nem rég volt az első sikeres kilövésük... az eddigi arányuk 50-50% :D az első rakéta pár méter magasan tűzgolyóvá vált :D
 • Balu0
  #7
  Max 1 , 1,2 mach a sebesség, visszatéréskor, és ugye a hangsebességet már először is egy egyenes szárnyú géppel lépték át.

  Ennek ellenére a szárny kornánt sem hagyományos, penge vékony (szemből), szó szerint vágja a levegőt.

  Nyilazott szárnyra akkor van szükség nagy sebességű repülésnél ha a szárny nem vékony, mert pl üzemanyagot akarsz benne tárolni, vagy fegyvereket alá függeszteni.. Akkor kell a nyilazás hogy kisebb legyen a szárnyprofil szemből.

  Ha a szárny vékony, nyugodtan lehet egyenes.

  Amúgy nekem is nagyon tetszik a koncepció, hogy önerőből záll fel ,nem egy másik gép viszi. Csak sajnos ez függőleges utazáshoz jó, de nagy távolságra menni vele nem lehet, a vízszintes sebesség minimális.. ha nem az lenne, több mach sebességre is gyorsulna a cucc, és akkor már se a design, se a használt anyagok nem megfelelőek... akkor már az űrsiklóhoz hasonló hővédelem kéne, meg sokkal robosztusabb felépítés...

  De bizakodó vagyok, készültek már tervek sub-orbitális utasszállítóra... hagyományos hajtómű 12Km magasságig, aztán rakéte 30km-re, ott scream-jet indul.. fél bolygó megkerül.. scream-jet ki.. hagyományos hajtómű be 12km-en, leszáll... Tokyo - New York 2,5 óra :D max sebesség 6 7 Mach :D
 • valamit
  #6
  Nekem a gép felépítése tetszik, ez az egyeben sugárhajtómű-rakétahajtómű koncepció. Milyen állat lenne, ha majd a nagy távolságú repülések is később így történnének? Mármint, hogy fellövik jó magasra, esetleg később már Föld körüli pályára, némi űrélmény, aztán onnan a magasból siklik le :)
 • DonRudi
  #5
  Érdekes a gép ezekkel az egyenes szárnyaival. Nem biztos hogy a leg optimálisabb mikor sokszoros hangsebességgel visszatér a légkörbe.
 • L3zl13
  #4
  Nem lehet, hogy a székek egy hosszanti tengely körül el tudnak fordulni? Majdnem mint egy függőágy.
 • Thrawn
  #3
  Érdekes ez a menetirány szerinti oldalsó pozíció. Gyorsulásnál/lassulásnál nem nyerő.
 • L3zl13
  #2
  Zsír! Hajrá Európa! Hajrá EADS!
  De az jegyárakat tekintve nem hinném, hogy egyhamar az utasok közé kerülnék...
 • Balu0
  #1
  Helyes.. űrverseny jó!
  10-éven belül jó lenne ha max két repülőjegy árából már lehetne menni... akkor én is befizetnék egy körre..