29
-
babajaga #29 "többnyire kénnel kezelik, erősségének és tartósságának fokozása érdekében"
Kénvegyülettel kezelik hogy térhálós szerkezetet kapjanak ami azt jelenti hogy minden irányban egyformán terhelhető legyen.( ez a vulkanizálás ). Az adalékanyagként a gumihoz adott vegyületeket azonban a plazmával nem lehet eltüntetni ezért egy kopásállónak készített gumiból soha nem lesz nagy rugalmasságú, (pld modellgumi). -
Gaillard #28 Persze az általam felsoroltaknak is van "gumifogyasztása", de összességében még mindig kedvezőbb az egyenlege a társadalmunk és környezetünk szempontjából. -
Gaillard #27 Többet kellene a lábunkat, a tömegközlekedést, a kerékpárokat vagy a görkorikat használni.
Ez a legegyszerűbb formája ezen és sok más hulladék mennyiség, környezeti terhelés lefaragásának, csak a fent felsoroltak sokaknak nem túl kényelmes életforma.
"Egy mocsadék autóellenes": igaz nekem is van járművem, de módjával használom (ma a kerékpár is megtette a munkábamenetelnek) -
#26 Mi nem? -
L3zl13 #25 Ez egyátalán nem érdekes.
Mi magyarok hagyományosan nem, vagy csak a világon utolsóként használjuk a magyar találmányokat. És ha lehetséges, akkor is inkább külföldről vesszük meg. -
JL666 #24 meg lehetne több gumit fellógatni a játszótereknél, amibe a gyerekek félig belebújva hintázhatnának :-) -
dez #23 Nem mindegy, mennyire. De nem is minden. -
Cleawer #22 minden egészségkárosító -
babajaga #21 De nem egészségkárosító? Számtalan olyan vegyület van benne, adalékként. -
szivar #20 Ne hülyéskedjél már. Ha semelyik jogalkotó fiátáémbernek sincs belőle haszna, akkor minek foglalkozznak egyálltalán vele? -
erb #19 Bizony, magyar talalmany. Ugy 5 evvel ezelott volt rola egy rovidfilm a Delta-ban. Erdekes, hogy pont mi nem hasznaljuk. -
halgatyó #18 Konkrétan: épp ma néztem meg az Isotech hangszig. rendszerét, abban is van egy vékony, ragacsos gumiréteg (természetesen a többi elem mellett) meg egy vastag bazaltgyapot is. (A többiben is vannak puha és kemény rétegek meg levegő, most nem akartam reklámozni egyfajta terméket) -
halgatyó #17 Ha egy házat hangszigetelsz, akkor sem egybeöntött réteget alkalmazol, hanem valamilyen alkatrészeket (összekötő, rögzítö, stb) és kezelhető méretű lapokat vásárolsz, amiket természetesen résmentesen össze kell illeszteni, ez világos. És a helyükre is kell rögzíteni hanghíd-mentesen, ami nem kis probléma, de ehhez is jó lenne valami részben gumimorzsalékból készült alkatrész. Az összeillesztésekhez is külön alkatrészeket kell vásárolni.
A lényeg, hogy legyen egy rugalmas, és nagy csillapítású réteg, erre az összeragasztott laza gumimorzsalék, nagy lapokba szabva szerintem jó lenne, és sokáig változatlanul megőrzi a minőségét, nem érzékeny a nedvességre (HA az összeragasztó anyag sem érzékeny), szóval számos előnye lenne. És nem is könnyen gyullad meg, bár az kétségtelen, hogy ha egyszer meggyulladt a tetőtér akkor jobb nem levegőt venni ...
Mostanában eléggé sokat töprengek ezen, mert a házfelújításunk épp ebben a stádiumban van. Tapasztalatom szerint a piac igencsak szegényes ezen a téren, ami meg van az drága pedig nem is arany -
#16 ezt bebuktad... halgatyonak igaza van! -
#15 Jó hangszigtelőt tartok tőle elég nehéz lenne készíteni belőle, mert annak EGY darabból kéne lennie, mert külöben nem nagyon csillpít. -
halgatyó #14 Nekem lenne egy korszakalkotó ötletem: különféle HANGSZIGETELŐ ELEMEK tömegét lehetne készíteni a házakhoz. Rengeteg emberi ideget spórolnánk ezzel, és pár agyonvert szomszédot is évente:-))
Ez manapság egy nagyon mostohán kezelt terület, az összes építési szabvány alkotó nagy ívben leszarja, normális zaj-szabványok sincsenek, zajmérő hivatal nem létezik, (ÁNTSZ meg hasonlók) a sajtó még jobban leszarja, csak a közlekedés- és autóellenes mocsadékok használják fel támadási felületnek, miközben a legrohadékabb fajta zajokról úgy hallgatnak mint sz** a fűben....
Szóval jó sokat el lehetne adni, nagy üzlet lehetne belőle. -
#13 "A gumiszöjnyeget nem veszi fe?"
Szalacsi Sándor -
#12 Meg úgy is kitalálják nemsokára, hogy rákkeltő aztán az egészet majd úgy is fel kell szedni!;))) -
kurdipeter #11 "A játszótereken a gumiszőnyeg is darált gumiból van. Egy vagyonért adják, és ennek csak a töredéke az előállítási költség."
Erre mondta az a hülye Fábry, hogy a gyerek ugyanúgy szétveri a fejét, csak visszapattan. -
Praetor #10 Upsz, az előző neked ment. Bocsi. -
Praetor #9 Úgy mondod nekem, mintha a fejemhez akarnád vágni. Hulladékgazdálkodásból írtam a diplomamunkámat, ezért egy minimális rálátásom azért van. Én sem támogatom úgy általában az ártalmatlanítást, de azért felvilágosítanálak, hogy a termikus ártalmatlanítás az nem egyenlő az égetéssel.
Amit láthattál, az a szabad levegőn lángra kapott gumi. A termikus ártalmatlanításnál zárt térben rendkívül magas hőmérsékleten égették el a gumiörleményt, aminek az égéstermékét megfelelő szűrőberendezésen tisztították a határértékek alá. így közel sem volt olyan szennyező, mint külső hőmérsékleten meggyújtott guminak. Természetesen ez sem volt túl környezetkímélő (főleg a mennyiség miatt volt probléma), ezért is tiltották meg az ilyen jellegű ártalmatlanítást. Ezért jelenleg az autógumik egy kis részét újrahasznosítják, másrészt egyben, darabolva, vagy őrleményként újrahasználják építéseknél, meg ahol tudják. Emiatt eddig eléggé korlátozott volt a felhasználhatóságuk.
Ez az új eljárás viszont elősegítheti akár a nagy arányú újrahasznosítást is. -
misran #8 Magyar szabadalom a gumidara aszfaltban valo felhasznalasa - szuper tulajdonsagu aszfaltokat lehet csinalni vele. Ha tevedek, javits ki, Yeti :).
Persze ha jol emlekszem itthon nem hasznaljak...
-
waterman #7 szerintem daráláskor a legtöbb dolgot szét tudnák válogatni. pl egy nagy kádba az egész darált trutyit, aztán vizet engedni alá. a fém ottmarad alul a gumimorzsák meg _talán_ úsznak. a szövet az meg kiég pillanat alatt ha plazmalángon kezelgetik a dolgot.. -
Zedas #6 A játszótereken a gumiszőnyeg is darált gumiból van. Egy vagyonért adják, és ennek csak a töredéke az előállítási költség (a gumi ingyen van a telepről).
Persze inkább gazdagondjanak meg rajta, mint hogy ott áll évtizedekig a telepen, vagy hogy elégessék. -
DagadtNinja #5 Egy gumiabroncsban van mas anyag is nam csak vulkanizalt gumi. (femszalak, egyeb szovetszalak stb) Arra nem tertek ki, hogy ezekkel az anyagokkal mi tortenne az ujrahasznositas kozben, elott, utan? -
#4 Egy valamit nem ertek. Nemreg olvastam valahol, hogy a spanyolok beledaraljak a gumit az aszfaltba. Igy sokkal rugalmasabb es ellenallobb utakat kapnak. Amit nem ertek, hogy miert nem mindenki ezt csinalja. A hasznalt gumi ingyen van es meg az utfelujitasokon is rengeteget sporolnak ezzel... -
#3 Tudod legalább milyen az égő gumi szaga ? -
Praetor #2 Hja, eléggé nagy problémát jelent az autógumi újrahasznosítása. Főleg hogy a termikus ártalmatlanítását(égetést) betiltották az EU-ban. -
L3zl13 #1 Nagyszerűen hangzik. Remélem elég gazdaságos is a módszer ahhoz, hogy mielőbb hajlandóak legyenek alkalmazni az autógumigyárak.