Valóban csalás a puskázás?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Fizikakönyvem: http://valek.webs.com/ \"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e.\" /Petőfi Sándor/
Ez igy van, egyetértek.
De mivel ma pont ennek az ellenkezõje van a felsõoktatásban, ezért én azt mondom hogy sz@r az egész.
Nem véletlen hogy mindenhová csak gyakorlattal rendelkezõ fiatalokat keresnek, mert a cégek tudják hogy a friss diplomások hasznavehetlenek. Õket csak úgy éri meg foglalkoztatni, ha elõtte 1 évig gyakorlaton vannak a cégnél valami bagó pénzért és akkor megtanulják használható szinten is a szakmát.
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Mondjuk 3 éves képzésbe nem kell integrálás, de 5 évesbe kell egy kevés. Javítani kell az arányokon, és olyan tanárokat fölvenni, akik értenek hozzá. Ennyi.
Processzoroknál otthon vagyok, úgyhogy ehhez konkrétan annyit, hogy 8086-ost azért tanítanak, mert egyszerûbb mint a mai processzorok, de a mai processzorok mûködési elve benne is ugyanúgy megvan (Bár én inkább Alphát tanítanék, az RISC, egyszerûbb, szemléletesebb, 8086-ot csak CISC kedvéért). 1950 és 2000 között sokkal kevesebbet fejlõdött a technika, mint 1900 és 1950 között, az tehát nem érv, hogy a rohanó világban gyorsulva avulnak el az ismeretek, épp ellenkezõleg, lelassultunk.
Az informatikában, technikában a gyakorlati ismeretek továbbra is gyorsulva bõvülnek, de a mögöttük lévõ elméleti ismeretek lassulva gyarapodnak. Ehhez kellene alkalmazkodni az oktatásnak.
Fizikakönyvem: http://valek.webs.com/ \"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e.\" /Petőfi Sándor/
Mert ha most tanitanak a vistáról, az igaz hogy 10 év múlva elavult lesz, de az hogy ehelyett a mark I. rõl tanitanak amit az 50es években készitettek, nem neveznem oriási haladásnak... Vagy pl a 8086-os processzor architekturáját tanitják... ami tök jó, természetesen leszámitva azt a tényt, hogy ez egy elavult 20 éves technika, és a mai processzorok köszönöviszonyban sincsenek az akkori technikával...
Én inkább úgy látom, hogy a felsõoktatás képtelen szelektálni. 50 éve elkezdtek valamit tanitani, majd ahelyett hogy a régi ismereteket kihajitották volna az ujakat meg beletették volna, a régieket ugyanugy tanitjak, az újakat meg besüritik a meglévõk mellé, ezért van az hogy a 21. századról szinte minden tárgyból max 1-2 óra lesz félévente...
A valóság meg az, hogyha elmész dolgozni, akkor pont azt az 1-2 órányi anyagot kéne tudni de perfektül.
Másik: legyen bármekkora egy program, én még olyat nem láttam ahol integrálni deriválni kellet volna... az meg hogy ki hogy látja át, az fõképp egyéni képességektõl függ, nem attól hogy milyen matekot tanult. (ez a hülyeség kb. azzal vetekszik mint amikor valaki azt mondja hogy sokat conter strikozik és akkor õ perfektül tud lõni a valóságban is, miközben hanyatesne egy kalasnyikov elsütésétõl is...)
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Elmélet nélkül csak Hello World! szintû programocskákat lehet írni. Amit használni is akarsz valamire, ahhoz komoly ismeretek szükségesek. Ha pedig egy komoly céges projekt, amin többen is dolgoznak, akkor le van tojva hogy mit látsz, szaknyelven le kell dokumentálnod a munkádat. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb program túl nagy, túl bonyolult ahhoz, hogy átlásd. Csak akkor értheted meg a mûködését, ha információelméleti, absztrakt matematikai ismereteid vannak.
Azt az egyetemek ma is tudják, hogy mindent nem lehet megtanítani, még szakirányon sem, ezért megadják az alapokat ahhoz, hogy utána bármit nagyon könnyen elsajátíthass.
Meg valamivel szûrni is kell a népet.
Én szerintem ha valaki legalábbis programozik, akkor illik tudnia legalább elvben, hogy hogyan mûködik a számítógép.
És mivel a legtöbb infó képzés mérnöki egyetemeken van, ahol pedig standard a matek és a fizika oktatás, ezért oda is beépítik.
És azért a programozáshoz tényleg mindenképp szükség van matekra, legalább lineáris algebra szinten.
A fizikát mondjuk általános feladat megoldása esetén tényleg nem tudod mire használni, de azért a fizika meg megtanít a modellezésre, hogy hogyan kell megfogni a problémákat.
Nem azt, hogy hogyan számolsz Lorentz-kontrakciót, meg Lagrange-függvényt, hanem hogy milyen analógiákat tudsz találni a kézzelfogható valóság és a számítógép által feldolgozható matematika között.
Én nagyon nem ismerem a különbözõ infó képzések tanterveit, de mi mondjuk csak azt tanuljuk, amit nagyon muszáj, és még így is sok (nekünk), de amúgy meg még lehetne hetente +5-6 óránk, hogyha mindent precízen akarnánk venni, és bizonyítani is.
Ilyen hulladéktárgyunk egyedül két darab volt, mindegyik heti két órás (közgáz+menedzsment).
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
és csak utána mehet a linuxos tûzfal...
ajánlott oldal:
http://www.evtsz.bme.hu/education/jr/
Nem arra értettem hogy nem alkalmaználak, hanem arra hogyha csak azt tudod amit az iskolában taninatak (matek fizika)
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Mert ha nekem kell egy rendszermérnök, akkor olyan kell aki tudja hogy hogy kell beállitani a subnetek a cégemnek, a vpn-t, meg mondjuk egy linuxos tüzfalat, és természetesen össze tudja kapcsolni ezeket routerrel meg bridge-l. Ja és persze tudja kezelni a linuxos bindet, tudjon cisco routert konfigurálni, értsen a linuxos dolgokhoz (binden kivül postfix,ldap,samba) és esetleg lehet hogy windows szerver-t is kell konfigurálnia. Ha valaki ezekben vérprofi akkor álomfizetése is lehet az IT iparban, de kevésbé profi is jól kereshet, és én is meg leszek elégedve a rendszerrel.
Ellenben nagy ivben lesz@rom hogy meg tudja-e forrasztani az elromlott hálókártyát (nem tétel, max elviszem szervizbe), a szerverek garanciálisak és a beszállitó felel értük (megitncsak nem kell a rendszermérnökömnek az alapvetõkön túl sem fizikai sem matematikai ismeret), és nem kell érteni ahhoz sem hogy hogy kell processzort tervezni, vagy hogy milyen egy asszinkron idõzitõ...
Hogy öszinte legyek, például egy rendszermérnöknek gyakorlatilag az általános iskolai matek és fizika (na jó ha nagyon nagy igényem van akkor középiskolás) tudásán kivül semmi más nem kell, csak józan logikus gondolkodás és az elsõ bekezdésben emlitettek tudása.
Hidd el, ha dolgozni mész, és a fentiekhez értesz, nincs akadály elõtted az IT-ban, sem fizetésben sem munkahelybe. Ellenben vághatod bármenynire a matekot, a fizikat, lehetsz perfekt relativitáselméletbõl, ha nem tudsz postfixot konfigurálni, vagy csak bambán nézel hogy mi az a bind, akkor repülsz nem kicsit nagyon...
Persze a fizika meg a matek nagyon fontos, ha matematikusnak mész, vagy fizikusnak, vagy a cernben szeretnél dolgozni. De ha informatikus szeretnél lenni, és jól szeretnél keresni, akkor bizony hasznavehetetlen az egész.
(mellékesen a samba/bind/postfix-ról a fõiskolán, rendszergazda szakirányon! kb. összesen 2 azaz kettõ egész órát beszéltünk... Matekról 3 félévet...)
Ehhez pedig kellenek a digitális/analóg áramkörök, amikhez kell a fizika, amihez pedig kell a matek.
Ha valaki ezekkel nincs tisztában akkor homokra épít várat.
mindent!
mit kell tudnia a tanársegédnek?
mit, hol talál a könyvben!
és mit kell tudnia a professzornak?
hogy hol a tanársegéd.
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
mert a KREATÍV feladatokhoz szinte lehetetlen minden apró képletet megtanulni.
Ott a használható tudást kérik számon, és nem a bemagolt szöveget!
Egyetértek viszont azzal, hogy sokszor olyanok tanitanak olyanokat, akiknek összességében semmi keresnivalójuk nincs a területen, dehát a kényszerpálya nagy úr.
Matekot sem azért kell egy informatikusnak tanulni, hogy jól tudjon fejben integrálni, hanem azért, hogy a matematika alapossága és módszerei lehetõség szerint minnél nagyobb mértékben beépüljenek a kedves beutalt gondolkodásmódjába.
Vegyük már azt is figyelembe, hogy egyre inkább az informatikusokon áll a világgazdaság mûködése. Nem a next-next-finish telepitéshez kell a diploma, hanem a diploma megszerzéséhez szükséges több éves képzés kellene olyanná formálja a terület szakembereit, akik a látszólag könnyû ez, csak kattogtatok szakmában a fontos területeken képesek igényes, alapos, optimális és idõt álló megoldásokat adni.
A valóságban az történik persze, hogy az egyetemeken olyanok tanítanak, akik nem értenek a gyakorlathoz. Csak azzal tudják fenntartani a tudás látszatát, ha agyba-fõbe nyomják az elméletet. Persze ha valaki komolyan utánanéz, és kérdezni próbál tõlük, kiderül, hogy az elméletet sem tudják, sokszor csak kamuznak. De itt nehezebb rajta kapni õket, ezért van ez a rendszer. <#ejnye1>#ejnye1>
Tisztelet a kivételnek, számos olyan tanárom volt, aki elméletben és gyakorlatban is megállta a helyét, megtisztelõ volt tõlük tanulni, de sajnos õk vannak kevesebben... <#worship>#worship>
Más kérdés, hogy én önként kínzom magam vele, bár nem kell a munkámhoz, az igaz... szóval igazad van, de figyelj oda, kinek a szíve csücskét sértegeted a példáiddal. <#szeret>#szeret>
Tanár szakosok a pedagógiai és pszichológiai tárgyakkal szívnak fölöslegesen, na azok teljesen értelmetlenek, nem ragad ott rájuk semmi, meg is látszik az iskolák színvonalán. Mint a ti példátokon is, nem arról van szó hogy nem lenne hasznos, hanem rossz arányban oktatják, olyanok akik nem értenek hozzá, sokszor olyanoknak, akiknek inkább lapátot kéne adni a kezébe... <#hehe>#hehe>
Azért nem vagyok annyira jó relativitáselméletben, de szeretnék... <#email>#email>
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Az egész számítógép csak számokkal dolgozik. (És az emberek értelmesebb fele is. Értem ez alatt, hogy ami nem számszerûsíthetõ, az szubjektív. Ezen vitatkozni is kár. Ahol pedig belép a szubjektivitás azt nem nevezhetjük tudásnak, max. sejtésnek.)"
Na látod pont ez az a hülyeség amit nap mint nap belédvernek az iskolában.
Mert teljesen nyilvánvaló hogy nem a kettõrõl beszéltem. Azonban az hogy alapdolgokat tudni kell nem azt jelenti hogy tudni kell integrálni...
Hogy egy analógiát mondjak, egy taxisnak nem igazán kell tudnia a benzin szénatomjainak kémiai kötéseit és kapcsolatait...
Ellenben vazzeg mit kellet nekem napi 8 órában hallgatni a fõiskolán? felsõfokú matematikát, közgázt, fizikát (relativitás elmélet rulez) közgázt, meg villanytant (mer ugye nem csak az integrálás kell az informatikához, hanem a villanykapcsoló is...).
És mit nem tanultunk? Windows ismeretek, linux ismeretek, normális programozást, rendszertelepitést stb.
Szóval én nem azt mondom hogy ne tanitsanak felsõfokú matekot, de azért mérlegeljünk már hogy vajon egy informatikusnak mi kell? felsõfokú matek (villanytan közgáz stb) vagy felsõfokú informatikai tudás.
Azt még rendben lévõnek érezném hogy egy csomó informatika mellet tanulnák némi eztazt is hogy ne legyünk szakbarbárok, de manapság nem ez a helyzet, hanem az hogy egy csomó baromság mellet néha (1 félévben heti 1 órában...) tanulunk valami informatikát kapkodva felületesen és csak elméletben...
tulajdonképpen a mai felsõoktatásban szakmai analfabétákat képeznek, aminél még az is jobb lenne ha szakbarbárokat képeznének...
Ezért mondják azt hogy kitörölheted vele a segged. És ezért puskáz az értelmesebbje. Én speciel csak azt voltam hajlandó megtanulni, aminek láttam értelmét/tudtam hogy hasznos lesz."
Na ezaz, ezzel én is így vagyok, aminek nem látom értelmét nem vagyok hajlandó megtanulni. Mivel a magyar oktatás fõleg ilyen értelmetlen dolgokból áll, ezért én csak a papírért járok be. Ha valamit tényleg meg akarok tanulni, azt magamtól kell tennem, mert a magyar oktatás általános iskolától egyetemig így együtt, egy nagy rakás gõzölgõ híg kutyaszar(még lehet mellé képzelni pár negatív jelzõt, mert még ez is kevés). Az embert a használható gyakorlati tudás helyett értelmetlen elméleti baromságokkal szivatják, aminek értelme sincs, azért mert IDIÓTÁK alkották, és irányítják az egész rendszert, igazi sötét hígagyú önelégült barmok.
Ezt mindenki tudja.
Az egész számítógép csak számokkal dolgozik. (És az emberek értelmesebb fele is. Értem ez alatt, hogy ami nem számszerûsíthetõ, az szubjektív. Ezen vitatkozni is kár. Ahol pedig belép a szubjektivitás azt nem nevezhetjük tudásnak, max. sejtésnek.)
Azt hogy a közgáz egy f*sság azt aláírom.
"zerint az angolok kevesebb mint 20%-a mondja azt, hogy "nagyon" vagy "meglehetõsen" megbízik a nagyvállalatok vezetõiben"
ennek mi köze ahhoz hogy a diákok puskáznak???
vagy csak én nem értem hogy mi az összefüggés a cikk elsõ fele, a közepe, és a vége között? mert ez mintha 3 cikk lenne csak valaki egymás alá rakta...
És akkor mit csináltál 5 évig az egyetem? tanultál tanultál és tanultál, csak épp 50 éves elavult tudást, azt is csak felületesen és csak elméletben...
Egyszóval hasznavehetetlen az egész.
Ezért mondják azt hogy kitörölheted vele a segged. És ezért puskáz az értelmesebbje. Én speciel csak azt voltam hajlandó megtanulni, aminek láttam értelmét/tudtam hogy hasznos lesz. Az összes többi meg ment puskára, zh-t megir aztán szevasz. Én pl informatikus vagyok, senki soha a büdös életben nem fogja tõlem kérdezni az integrálást meg a diszkrét matematikát de még a marshall keresztet sem.
De amúgy pár napja volt itt egy cikk, pont az iskolákról, röviden a következõ volt benne:
adott két festõiskola:
a,kiváló tanárok-mérnökök tanitanat, kémiát,elektronikát geometriát stb, de festeni vagy festéket látni, nos azt a diákok soha nem fognak....
b,egyszerü festõk tanitanak, a diákok minden nap festenek valami újat, sokat járnak a természetbe hogy ott is fessenek....
te melyikbe iratnád a gyereked? és magyarországon szinte csak az "a" tipus van.
Ha te csak a papírért jársz oda, akkor utána töröld ki vele a s*gged.
Egy diák, amíg munkahelyre nem jut, végtelenségig le tudja becsülni azt a tényt, hogy egy állás elfoglalásakor nagyrészt ott és akkor fogja megtanulni, mit fog majd dolgozni, ma már szinte minden túl speciális ahhoz, hogy egy akármilyen diplomával a munkába állást követõen elvégezhetõ legyen.
a bolygón nincs ember aki normálisan képes felfogni és elsajátítani, megtanunli dolgokat amik nincsenek megalapozva és összehangolva.. szóval pl. senki se tudja azt megcsinálni hogy egyik pillanatban fermentációk szaporítási eljárásaikat tanulja, másik pillanatban belehalgat mondjuk hogy a gépészmérnök hogy méretezi a fészkes reteszelõket aztán utánna egy kis jelfolyam rendszertervezés, és mindezt az adott mérnöki terület részletességében és persze az azt bevezetõ megalapozó elõismeretek nélkül
legtöbben e szakon marhára szarnak az egészre csak leszarják és elvégzik aztán utánna mind1, de én olyan alkat vagyok akit ez kurvára zavar, szeretem megérteni és megtanulni a dogokat, és utálok csalni mert így semmi értelme
A managerek nem bírják managelni a saját képzésüket? 😉
Ne vedd sértésnek, de nagyon remélem hogy nem a Kövesi lesz az új rektor.
nálunk nem
Az információáradat korában egyrészt töméntelen mennyiségû adatból válogathatunk, és most ne is beszéljünk az ellenõrizhetõségérõl. Viszont ha valaki egy picit is beleássa magát egy témába, megdöbbentõ, hogy mekkora az információhiány. Nekem csak törvénysértés árán sikerült olyan dolgokhoz hozzájutnom, amikre a civilizációnk alapszik, és közkincsnek kellene lennie (konkrétan amerikai egyetemi könyvtárak beszkennelt és torrentre feltöltött kötetei).
Ne legyünk naívak, a világban továbbra is az információk visszatartásából származik a hatalom. Sõt, ebben az óriási hírözönben ami körülvesz minket, mégjobban el lehet rejteni a valódi kincseket. A történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy amit eltitkolnak, az elõbb-utóbb elveszik, és újra fel kell majd fedezni/feltalálni. Abból, ami jelenleg hozzáférhetõ, 99.99% a szenny, a maradékból kb. ókori szinten lehetne újjáépíteni a civilizációt.
Na jó, a háziknál ott igen (mecha, eldin.), de vizsgán, ZH-n ott nem.
Hogyhogy mi el tudjuk végezni?
en mindenesetre orulok, hogy ez a fajta hozzaallas azon az egyetemen ahol en tanulok teljesen ismeretlen. az evfolyamtarsaim kozul senki (!) sem puskazik, sott, elitelik azt. (nem is ertettek, mikor kerdeztem, hogy az miert lenne jo, hiszen sok sok ezer fontot fizetnek, hogy egyetemre jarhassanak, mi a fenenek puskaznanak??)
az informacio megosztas jo. de csak akkor, ha mar neked is van a birtokodban elegendo tudas, hogy fel tudd azt hasznalni.
en igy gondolom.