24
  • dez
    "miért gyorsabb akkor a bootolás?"

Talán mert így nem keresgéli a PATA vinyót, hanem gyorsan megtalálja, és már megy is tovább.
  • xuldar
    Több ponton is tévedésben vagy szombi:
    1. Az USB2.0 felső határa nem 10MB/sec, hanem jóval több: 480Mbps, vagyis 60MB/sec. Egyébként az USB rackemben lévő winyóm is 20-30MB/sec sebességgel megy, ami szintén jóval több, mint a 10.
    2. A flash-hibrid winchestereknek elsősorban az energiatakarékosság az előnyük, mert jóval kevesebbet esznek, mint a mozgó alkatrészek. Ez abban is látszik, hogy mobil eszközökben vezetik be először. Az olvasási sebességük is jóval nagyobb lehet, mint 7MB/sec, és pont ez a lényeg, mert egyfajta gyorsítótárként funkcionálnak.
  • szombi
    Na azér álljunk meg. A vinyó nem 3 megabájt/sec-re képes...
    A legújabb és leggyorsabb pendrive-ok is max 7-et tudnak, az USB 2.0 felső határa meg 10 MB/sec!
    A vinyóm meg 50 MB/s sebességgel is megy. Ez ugye még bőven az ATA133-on belül van.
    Való igaz, hogy a nagy fájloknál az S-ATA kihasználatlannak tűnik,
    de a kis fájlok nagy példányban másolásánál akár 5-ször gyorsabb az S-ATA!!!
    Ez leginkább bootolásnál látszik meg, például a winXP-m a fél éve történt telepítése óta 20-30 másodperc alatt feláll(a BIOS végétől kezdve).
    Ez egy hasonló kaliberű, cachelt ATA133-as vinyóval már 2 perc...

Egy kérdésem nekem is volna:
    Ha S-ATA-ról bootol az XP-m, és rádugom a gépemre az ATA133-as hordozóvinyóm, akkor a bootolás ideje lerövidül.
    Nem hiszem hogy gyorstárnak használja a másik vinyót, mert már ellenőriztem.
    miért gyorsabb akkor a bootolás?
  • Penge4
    "Nem az USB2.0 a sebesség felső határa, hanem a tároló egységé."

Pontosabban a winyód olvasási sebessége, amivel olvassa az adatokat, amiket a pendrive-ra ír.
    Én is lestem nem rég, mert megvettem az új gépem és például a DVD release-ek kitömörítésénél nagyobb sebességre számítottam (a procinál kb 20-30% a max), aztán bekattant, hogy ha másolok vagy hashelek egy 4,5 giga körüli fájlt egyik partícióról a másikra, akkor se gyorsabb, tehát itt megintcsak a winyó a szűk keresztmetszet. Hamarosan már a net letöltési sebességénél is az lesz.
  • Godefroy
    Tavaly egy SATA iro kb 25 rugo volt annyiért vettük a Plextor 716 okat.
    Idén 5200 Ft... hát azért esett az ára csöppet.

Egyébiránt nekem is Stackerem van, annál jobb ház nem kelle, most fejeztem be a hgáz keresgélést, ebben minden elfér a 11 nagyhelyen :)
  • szombi
    És a flashmemória mióta gyorsabb a forgó mágnestányérnál? Tudtommal a flash nagyon lassú.
    Például a pendrive-ok. Nem az USB2.0 a sebesség felső határa, hanem a tároló egységé.
    Persze lehet ez is fejlődni fog még, de nem hiszem, hogy sebesség terén ringbe tud szállni.

Esetleg ha megcsinálják egy egységen belül a párhuzamos olvasást-írást, azt megfelelően gyorsítótárazzák(DRAM-mal),
    akkor lényegében korlátlanul növelhető a sebesség.

De vinyóra is létezik ilyen, persze nem egy lemezegységen belül. ez a RAID...
  • whitehawk
    Egyébként a SATA jól ki lesz használva szerintem a hibrid vinyóknál, meg az SSDknél, flasht olvasni lényegesen gyorsabban lehet, és keresési idő se nagyon van, szóval nem is apad le nagyon.. A hibrideknél persze csak a flashen cachelt részre igaz, de az is jól jöhet.
  • Darth Sith
    azért amikor 4db SATA2-es vinyót bekötöttem RAID-be, cseppet érezhető volt a sebesség különbség, arról nem is beszélve hogy tized annyi helyet foglalnak a házban a kábelek mint az IDE esetében. Én csak pozitívumokkal találkoztam a SATA esetében eddig. Már jópár éve le kellett volna cserélni az összes IDE-s cumót.
  • szombi
    nem bukott rajta, mert hozzárakott 4000 ft-ot az árához, és vett egy 320-as sata-s vinyót...
  • Penge4
    "A szobatársam is kénytelen volt eladni az egyik 250 gigás vinyóját,
    mert az új alaplapján csak 1 darab IDE volt"

Hát többet bukott rajta, mint ha vett volna egy SATA->IDE átalakítót.
  • szombi
    A szobatársam is kénytelen volt eladni az egyik 250 gigás vinyóját,
    mert az új alaplapján csak 1 darab IDE volt, azonban 6 S-ATA...
    Lényegénen az alaplap szempontjából is jó, mert 4 S-ATA csati foglal el 1 IDE-nyi helyet.
    Tehát egy megfelelő vezérlővel 2x annyi lemezt csatlakoztathatsz...

És már alig várom a LÁGY SATA VEZETÉKet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • whitehawk
    Én tavaly már SATA dvd írót vettem, mert már nem volt PATA hely a gépemben, és valószínüsítettem, hogy a következőben még kevesebb lesz. Egyébként ugyanannyiba került mint a PATA megfelelője szóval nem volt benne semmi kompromisszum.

egyébként a SATAban a kábelezésen meg a hotplugon kívül pl az NCQ az ami nagy újdonság, ez dob valamennyit a teljesítményen. (bár nem minden esetben)
  • Polemius
    A flash alapú meghajtókat gőzerővel fejlesztik, nyilván a megbízhatóságuk is javul (illetve a megbízhatósággal nincs probléma, az újraírhatóság számával van).
    Holografikus tároló meg már van (kereskedelmi változat is). Csak drága még.
  • ProClub
    Mit szeretnél helyette? A flash memóriás tárolás kissé megbízhatatlan, a hologrammos és a krisztályszerkezetes tárolás pedig fényévekre van a gyakorlati alkalmazástól...
  • stinkydiver73
    Ideje van a sata terjedésének, de remélem hamar eltűnik a vinyóval együtt.
  • fourgee
    Nekem Stacker-em van, és szerintem is gagyinak tűnik a SATA csatlakozója (olyanra kellett volna csinálni, mint az USB-t, vagy a Firewire-t, vagy olyanra mint az eSATA), mégis jobban átlátható a ház belseje úgy, hogy nincsenek bazi nagy szalagkábelek. Az egyik cső alakú 80 eres kábelem néhány óvatos kihúzás és összedugás után úgy döntött, hogy érintkezési hibás lesz. Pedig nem a legolcsóbbat vettem belőle... Szóval, szerintem jobb ez így, főleg úgy, hogy minden meghajtó beszerelés előtt elfelejtettem beállítani a master/slave-t és persze mindig úgy voltak hogy ne működjenek együtt, és 2x kellett minden meghajtót beszerelnem a gépbe. :) Itt szerencsére megszűnt ez, meg nincs olyan, hogy egyik megajtót csak azért kell a legrosszabb helyre betenni, mert különben nem tudom összekötni a másikkal ugyanazon a kábelen. A SCSI tényleg jó lenne, csak ahhoz pénz is kell. :)
  • Penge4
    Nekem az IDE csatival soha nem volt bajom, pedig 2 winyó és 2 DVD meghajtó van a gépben és nincs nagy szerverházam. A SATA meg elég gagyinak tűnt így első rűnézésre, mint a régi Siemens telók töltőcsatlakozója. A hotplugról annyit, hogy amikor a régi gépemben dölgődött a 80-as winyóm szórakoztam vele és amikor bedugtam működő WinXP-nél a tápkábelét, felpörgött és elindult az új hardver felismerése. Persze nem ajánlatos megcsinálni, mert könnyen el lehet lőni a winyót, és még mást is, ami rendeltetésszerű használat mellett is képes rá, az az SCSI.
  • szombi
    Asszem már megelőztek. Kisebb hely, 1 madzagon egy meghajtó lóg.
    SATA2 pedig hotplug-ot is tud elviekben, kivéve ha a rendszerlemezedről van szó...

Ugyanakkor az S-ATA-t már 10 éve ki kellett volna találni,
    amikor a sok szalagkábel már teletömte sz egész gépházat!
  • Vorpal
    az előnye, hogy kevesebb kábel, és csatoló kell a gépbe -
    ennyi - nemhiszem, hogy több - a SATA 4ccer kisebb,D
  • Penge4
    Mondja már meg valaki mire jó a SATA. Az elméleti részét tudom, hogy mennyivel gyorsabb, meg minden, de a gyakorlati része érdekelne. Egy átlagos SATA2-es winyóról például mennyi idő alatt lehet behashelni 20 gigát?
  • ProClub
    Én örülök neki, mert a slave-re vagy secondaryre kötött optikai meghajtók igen csak tudnak lassúak lenni néhanapján...
  • turul16
    De 2 nagy vinyó már majdnem fullosan leterheli.
  • Sanyix
    Nem lassú a pata, a sata a mai meghajtókra megint csak olyan mint babakocsira a spoiler, mert a meghajtók nem tudják még a pata max sebességét sem kihasználni.
  • LADA Kalina
    ez vár6ó volt, a mai világban a (p)ata már nagy helyigényű, lassú és elavult...
    viszont így megint elkezdhetünk aggódni a kompatibilitás miatt...