74
  • HUmanEmber41st
    DX10-et lehet XP alá is telepíteni...
    9 GB-s os oprendszer nem sok 1 kicsit?
    Szerintem a 2 GB-t foglaló XP is már túl nagy.
    Lehetne max 1GB és sokkal jobban skálázható, mint annak idején a 98, mikor megkérdezte, mégis az alap rendszeren kívül mit telepítsen még?
  • A1274815
    "aha szal akkor cégeknek jó lesz a vista ,miért adnak ki akkor home verziót? :D"

Ezt most nem értem, akkor ne adjanak ki home verziót, otthoni felhasználók ne használhassák, csak azért mert a cégeknek ez olyan jó, és mindenki csak a cégnél játszhasson DX10-es játékokkal?
  • Zenty
    aha szal akkor cégeknek jó lesz a vista ,miért adnak ki akkor home verziót? :D
  • A1274815
    Vírushoz nem kell hardare színtű hozzáférés.

"Nem tudom...csak 4 éve haszálok Linuxokat, vírus álltal tönkrevágottat még nem sikerült találnom."

Az ezért van, mert olyan elterjedt, de nállunk egy servert feltörtek a hackerek és hagytak rajta egy olyan kis aranyoskát, ami tönkre vágta az egész rendszert.
  • BStage
    "ha mutatsz nekem .NET-es vírus forrást akkor elhiszem"

miért van az az érzésem, hogy te nemcsak .net-ben de semmilyen nyelvben sem láttál még virus forrást? Ezek szerint nem tudod mi kell egy virushoz... File irás művelet. Ha neten is terjedni akar, akkor hálózat elérés. Ezek mind elérhetőek .net-ben és bármilyen "meglepő" bitműveleteket is tud. Ezen kivül 2 sorból tud hivni nem managed kódot is, igy bármit meg tud tenni, amit nem .net-es kód tud, mivel eléri a teljes win32 api-t.
    Szóval .net-ben ugyanúgy lehet virust, férget vagy bármit irni, a biztonsági fejlettsége abból fakad, hogy ha akarja akkor a user pontosan meghatározhatja, hogy egy adott program (nem user, hanem maga a program) mit tehet. Tehát hiába van a futtató usernek admin joga, ha .net framework-ben letiltják a windows könytár elérését a programnak, akkor sem tud oda irni. (még akkor sem, ha buffer overrunnal feltörik a progit és olyanra próbálják rákényszeriteni amit a programozó nem akart)
  • roliika
    Hát...ha mutatsz nekem .NET-es vírus forrást akkor elhiszem. :D Szerintem /bár ez saját vélemény/ a .NET azért lett kitalálva, hogy gyorsan lahessen fejleszteni, és a hardware szintű dolgokból /ahol bármit is el lehet cseszni/, kizárja a programozót, és eszébe se jusson! Ne tudjon bitműveleteket végezni, ne tudjon memória blokkokat lockolni, ne tudjon közvetlenül regisztereket módosítani...mindent az operációs rendszer őhatalmassága fog eldönteni, hogy szabad-e vagy nem. Ha nem akkor a .NET a kezedre csap.

Nem tudom...csak 4 éve haszálok Linuxokat, vírus álltal tönkrevágottat még nem sikerült találnom.
  • A1274815
    "A rendszer fertőzött lesz, hiszen minden joga a programnak megvan, és mivel c-ben írták, nem a .NET fantasztikusan csodálatos rendszerét használja, és így bármihez hozzáférhet, módosíthatja azt."

Szerinted .NET alatt nem lehet vírust írni?!

A DOS .bat fájlainak a nyelve is alkalmas volt hozzá, akkor a .NET miért nem lenne az.
  • A1274815
    Normális használat esetén nem pattog folyton a UAC, csak akkor jön elő, ha: rendszer beállítást változtatsz, telepítőt futtatsz, olyan progit akarsz elindítani,amelyiknek a kompatibilitás fülön belötték a run as administrator pipát, saját önszántadból adminként akarsz futtatni valamit.
  • A1274815
    Ha root-ként futtatod a telepítőt, akkor a trójaid is root-kétn fog futni, onnatól kezdve, meg szépen vbeteszti magát az /etc/initrc-be, vagy mibe, de láttam már olyat is, hogy fogta és recserélte az init-folyamatot.

"Annyi eltérés van, hogy mivel alatta sokminden nem automatizált, így a féreg vagy képtelen futni, vagy nem fér hozzá a lényeges rendszer folyamatokhoz, észreveszed, hogy valami gebasz van és letörlöd...komoly kár nem keletkezett. Nem lehet vírussal tönkrevágni a Linuxokat..csak ennyi az eltérés."

Ne légy ennyíre naiv, csak ültesd Pistikét elé és mond meg neki hogy a feltözött poker progit honnan töltheti le. Ha a progi reklamálni fog neki, hogy csak root-ként teheti fel, hidd el meg is fohja afddni neki a root jogokat.
  • roliika
    Vegyük a legrosszabb esetet.

Pistike felteszi a gépre a Vistát.

Nem kapcsol ki semmit, tehát a Vista "biztonságos".

Van NOD 32 vírusírtó is, meg bekapcsolt tűzfal.

Pistike neten talál póker programot, ami nagyon jó, mert most 10 dolcsit kap is egyből ha telepíti!

Pistikének kell a pénz, felteszi, admin jogokat kétszer meg is adja a Vistának mert hát kell a progi, történjen akármi is!

Pistike nem tudja, hogy a programban trojan féreg van.

Nod 32 nem szól, mert trojanokkal érdekesen bánik el /konkrétan sehogy/.

A rendszer fertőzött lesz, hiszen minden joga a programnak megvan, és mivel c-ben írták, nem a .NET fantasztikusan csodálatos rendszerét használja, és így bármihez hozzáférhet, módosíthatja azt.

A Vista beadja így 1-2 nap után a kulcsot.

Namost Linux alatt a fertőzésig a dolog ugyanígy néz ki.

Annyi eltérés van, hogy mivel alatta sokminden nem automatizált, így a féreg vagy képtelen futni, vagy nem fér hozzá a lényeges rendszer folyamatokhoz, észreveszed, hogy valami gebasz van és letörlöd...komoly kár nem keletkezett. Nem lehet vírussal tönkrevágni a Linuxokat..csak ennyi az eltérés.
  • sathinel
    huh az egy kicsit érdekesen hangzik. Linux alatt tudtam hogy ha kódot kér, akkor mit üssek be, vagy hogy kell belépni hogy ne kérjen kódot. De amiket hallok, hogy ablakok ugrálnak elő csomószor, az kicsit durva. A sudo vagy su konsol-on használható dolog. Egyébként csak vezérlőpult előhozása, rendszer megváltoztatása esetekben kér még kódot. Nem használat közben. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy változtatni akartak rajta, és az nem jött túl jól össze.
  • A1274815
    "De egyébként nem is a játékról beszéltem, mert a cikkben elhangzott érvelések egyértelműen nem arról szólnak, hanem az otthoni, irodai használatról. Értsd: Word, Excel, esetleg Photoshop."

Az otthoni használattal vele jár szinte, hogy többekközött játszanak is a gépen. Iradai használatra, meg a mostani irodai gépek közül csak azon fut el, amelyebn nincs legalább 512 MB ram. Legfeljebb csak Aero Basic lesz rajtuk.

"Ami a Vista biztonságát illeti, ha megnézitek ez a jelszókérő csoda, ami bekéri a felhasználó jelszavát már létezik a Linux-ban mint oly sok minden (sudo)."

Nem egészen Vista-ban ugyan is van még rendszer virtualizáció, illetve jó sok mindent átterveztek a biztonság érdekében. Illetve itt ez két színtű rendszergazdát jelent, ha nem vagy rendszergazda jogú felhasználó, akkor bekér egy rendszerrgazda jogú felhasználó nevét és jelszavát. Illetve bizonyos esetekben automatikusan észre veszi, hogy emelt színtű admin jogra lesz szükség.
  • sathinel
    A hálózatkeresésről mindíg az jut eszembe, hogy router mögötti gépre ha installálsz linux-ot, akkor nállam a distrók 95%-a észrevette a routert, beállította a netet, és már netről frissített telepítésnél. Megnézem mikor jut el ide az MS:D Itt mindenki jön hogy milyen faszán fut a Vista. 3200+athlon, 1G RAM, 7600 GT melett nekem lasabb az XP mint az Ubuntu. Úgy hogy az XP registry átírva, grafika leszedve minimumra, mint egy 98, stb.

win szervert aki működtet, az mazohista, vagy csak túl sok szabadideje van)))) linux-nál már láttam több éves szervert, amihez hozzá sem kell nyúlni. Meg láttam olyat is hogy winyóról linux beboot, aztán winyóműveletek leállít, kiszed, és a gép a továbbiakban levelezőszerverként, tűzfalként, útvonalválasztóként működik. mindezt 512 Mega RAM-al? win alatt ha valaki ezt megcsinálja akkor le a kalapom előtte:D
  • roliika
    Kipróbáltam, nem csak beszélek róla! És az a véleményem, hogy egy csicsás szar!

Érdekes...a Wlan-os routerem összekötöttem UTP-vel a régi PC-mmel és a notimmal ami wlanos...valamiért Vista alatt a PC 5 perc alatt találja meg a notit...Linux livel-al tesztelve ez nem fordul elő!

Ha a kacsa nem tud úszni attól még nem a víz a hülye!
  • ProClub
    Nem tudom, nekem eddig a 2 éves, 3500+-os gépemen mindent sikerült elindítani. Nem tudok olyan játékot mondani, amelyiknek pl 4.8 GHz kellene a futáshoz. De egyébként nem is a játékról beszéltem, mert a cikkben elhangzott érvelések egyértelműen nem arról szólnak, hanem az otthoni, irodai használatról. Értsd: Word, Excel, esetleg Photoshop.

Egyébként akinek meg fontos a számítási teljesítmény, annak még kevésbé kell a procizabáló oprendszer, mert programokat akarunk futtatni azon a procin, nem? Egyébként a Stalker elindult az 1.5-ös laptopomon is, szal ki van az optimalizálva rendesen.

Ami a Vista biztonságát illeti, ha megnézitek ez a jelszókérő csoda, ami bekéri a felhasználó jelszavát már létezik a Linux-ban mint oly sok minden (sudo).
  • BStage
    "Aztán vannak itt ilyen apróságok, hogy Presentation Foundation...most őszintén..hogy meri fejleszőnek nevezni magát az aki kattingatással csinál a slideshow-t??? "

Bruhaha, roliika megint elolvasta egy technológia nevét amit még sosem hallott, foglalma sincs, hogy mi az és hogy működik és a nevéből elkezdett fikázni

"Tud ja. 5perc! alatt!!! "

érdekes, nekem 1-2 mp alatt felcsatlakozik a vállalati wifi-re és észrevétlenül roamingol is az AP-k között ha átviszem egyik épületből a másikba.
  • sathinel
    Igen az számomra is elfogadható hogy egy játék, vagy alaklmazás számára új gép. De hogy már annak is ami ezeket fogja futtatni? mi lessz így az én kis progimmal amit futtatok rajta?:DDD

how to install anything in Ubuntu bin, nél ha futtathatóvá teszed, és rákattintassz kétszer nem kezdi el futtatni?
  • roliika
    Pontosan! Régebben voltak a C64-esek ugye. Hülyén nézett volna ki a dolog, ha az eyik vason lassaban vagy egyáltalán nem futott volna a progi bármilyen ok miatt. Azonnal csődbe mentek volna. MS meg megteheti...egy ideig, de Linux miatt erősen szívják a fogukat, mert látják, hogy jó, és gyors..nomeg terjed.
    Tegnap próbálkoztam ezzel az Ubuntu linuxxal...hát bin kiterkesztés grfikus felületen telepíteni szint lehetetlen küldetés, szóval Linuxnak is van azért hova fejlődni.
  • Komolytalan
    Hmm, akkor az XP nem is annyira biztonságos, mint azt a (M$ által szponzorált) kutatások mutatták? A vista meg igen? Érdekes... Nem ugyanezt mondták el W98(Me)/WXP felállásnál is?
    Egyébként mekkora hülyeség már, hogy egy _oprendszer_ részére kell gépet venni. Az oprendszer feladata a hardware eszközök elérhetővé tevése, nem felzabálása, baz. Majd azért rakok bele 2Gigát meg 70eFt-s videokártyát hogy méltóztasson megmutatni a start menüt.
    Szerver témában a linux tudja azt, hogy 1000-es loadról magához tér néhány perc alatt és működik tovább minden alkalmazása (tapasztalat, most ilyen bugot javítunk 1 szerverben ami 1000+ loadot okoz). Windowsnál ilyenkor csak a resetgomb maradna, ami adatparkban lévő gépnél enyhén macerás.
  • Yv@n
    A vista hálózat kezelése engem egyelőre felkerget a falra, az XP-é nem csinált ilyen vad dolgokat mint ez...nem tudtam még kideríteni, hogy a hálókártya driver hibája lenne vagy az OS-é de szerintem vegyes lehet... egész pontosan, ha linket észlel, de nem kap ip-t a dhcp-től akkor felhúzza az interface-t a 169.... tartományból szült ip-vel. Ez eddig ok, teljesen hagyományos működés, de ha időközben visszajönne a dhcp, és egy renew-t kérek, akkro megtartja ezt a kapcsolatot, és mellé emeli a másikat. A default route-ot viszont nem frissíti be. A csili vili user felüelten nem sikerült meg megtalálnom, hogy tudnám csak az egyik logikai kapcsolatot tiltani a fizikai nélkül. Ekkor jött az ötlet, hogy egy disable/enable majd megoldja a problémát...nos az eszköz letiltása még sikeresen meg is történik, de az enable-be belehal a rendszer. konkrétan rebootig rommáhal az hálókártya, és a swapelést sem hagyja abba.
  • roliika
    Mindenről szó esik csak a lényegről nem. Mennyivel biztonságosabb a Vista bármelyik oprendszernél?

Szerver esetén a sok "innováció" nem-e megy a szerver sebességének a rovására?

Milyen multimédia konvergencia, és mire kell felkészíteni a mit? Wazze...Winamp.

De ez különösen tettszett, hogy kapcsolatot tud létesíteni vezeték nélküli hálózatokkal. Tud ja. 5perc! alatt!!! Nem 3-5ms(miliszekundum)...nem..5 perc! Mert intelligensen megnézi van-e joga hozzáférni a hálóhoz, és azon mi található, és ha úgy dönt hoy van itt egy tűzfal akkor próbálkozik még kicsit és ha nem tettszik neki valami akkor bontja a kapcsolatot...agyhalál

No meg a ki***szott automatikus frissítések. Unix alatt fantasztikus módon ki lehet könnyen kapcsolni, hoy ne zargassa a SZERVERT hagyja békén dolgozni...ez azért jó, mert ha írok egy progit ami neadjisten egy gyárban működik, vagy nagyobbacska cégnél vézi automatikusan a papírmunkát, akkor jön az elcseszett frissítés/igen volt már példa hogy a frissítést kellett frissíteni/, és az egyébként jól megírt programok leállnak ami komoly veszteséget okozhat!

Ezért tartom magam most is ahoz, hogy aki Win szervert működtet, az nem épelméjű.

Aztán vannak itt ilyen apróságok, hogy Presentation Foundation...most őszintén..hogy meri fejleszőnek nevezni magát az aki kattingatással csinál a slideshow-t??? Vagy egy programnak nevezett valamit!

A HDTV képesség meg nem a Vistában van csókolom hanem a hardwareben!!!!
  • strogg
    Ez a hw krédés pont olyan, mint hogy sokan sírnak a megélhetési gondok miatt, de majd mindegyik zsebében ott figyel egy méregdrága mobilteló :)
  • strogg
    "Ezt azért gondold át újra! Ugyan is ha játszik nem csak a proci 4-5 GIPS-ét vagy GFLOPS-át használja ki, hanem a viedókártya sokkal magasabb számítási képességeit. Már pedig nem kevesen játszanak, azoknak a gépe pedig messze túlmutat a Windows Vista fullos használatához szükséges ajánlotton is, nem hogy a minimumon."
    Tökéletesen így igaz. Aki ma játszani akar full felbontáson egy q4-el, vagy sztalker-el, annak kb: 2x erősebb vas kell, mint vistának. Szóval a gamer konfiggal rendelkezők hörgését nem értem. az egy másik kérdés, hogy én nem fogok venni egy (tényleg) vista ready laptopot 200e -ért, hogy utánna tehessek rá egy 40-70e forintos vistát. Arról nem is beszélve, hogy az ubuntum engem kielégit a napi munkám kapcsán. Játszani meg úgysem lenen időm.
    Ha egyszer eljutok oda (adná az ég) hogy központi problémám lesz a játék, akkor meg úgyis egy bivaly asztali gép kell, vagy konzol.
  • A1274815
    "A Vista célja szerintem nem más, mint megpörgetni az ipart, mert különben senki nem venne új gépet ha nincs mi kihasználja. Egy pár tech-gurun kívül, akik folding@home-ot futtatnak szabad idejükben, nincs olyan ember aki kihasználna másodpercenként 4-5 MILLIÁRD számítási műveletet."

Ezt azért gondold át újra! Ugyan is ha játszik nem csak a proci 4-5 GIPS-ét vagy GFLOPS-át használja ki, hanem a viedókártya sokkal magasabb számítási képességeit. Már pedig nem kevesen játszanak, azoknak a gépe pedig messze túlmutat a Windows Vista fullos használatához szükséges ajánlotton is, nem hogy a minimumon.
  • kanesoban
    "Aki nem elfogult a Microsofttal szemben, az elismeri, hogy a Windows XP kiemelkedő színvonalú operációs rendszer."

És miből emelkedik ki? A piacon lévő sok-sok konkurens oprendszerből, mi ? :)
  • Szefmester
    a Windows és a versenyképesség szavak egy mondatban nem kompatibilisek...

rengeteg új fejlesztés? azért jónéhánynak közülük már lehetett alternatívája korábban...
  • ProClub
    Azt elfelejti mondani, hogy a rendszergazdáknak szóló dolgokat az XP is tudta, de kizárólag akkor, ha vettél hozzá megfelelő szerverszoftvert (SMS - System Management Services) kemény pénzekért. Nyilván ez most sem lesz másképp.

Az XP valóban az első oprendszer, amelyik automatikusan frissítette magát. Az más kérdés, hogy ezek a javítócsomagok igen csak nyakára hágtak a szabad helynek.

A Vista célja szerintem nem más, mint megpörgetni az ipart, mert különben senki nem venne új gépet ha nincs mi kihasználja. Egy pár tech-gurun kívül, akik folding@home-ot futtatnak szabad idejükben, nincs olyan ember aki kihasználna másodpercenként 4-5 MILLIÁRD számítási műveletet.

Melyik nagy cég az, amelyik HDTV-ben akar videókonferenciázni pl. a magyar sávszél-viszonyok mellett? Arról nem is beszélve, hogy akinek ilyesmi kell, az rég megvette a céleszközt hozzá és nem kell a Vista.
  • Csatti
    és el is mondják...
  • Torrent911
    nagyjából semmiről beszéltek :)
    vazze ezt a sallang szöveget ez kb minden oprendszerről el lehetne mondani :)
  • T0nk
    Úgy emlékszem már a w95osr2 is tudott online frissíteni, ez ugye 96-ban jelent meg. De valószínüleg jóval korábban feltalálhatta a Microsoft, mert a Slackware már 94-ben merészelte online updatelni magát. Természetesen a Microsoft-tól lopták a technológiát hozzá, mégpedig a sivatag mélyén elhelyezett kutatólaboratóriumokból, a portást a vörös kommunista párttagsági könyv elkobzásával megfenyegetve...
  • mogyi925
    De főleg azon szegmensek érdeklődésének felkeltése fontos, akik sokat invesztálnak az innovációba.
  • mogyi925
    Kevesellem az intelligens, innovatív innovációkat ebben az invencióról készült interjúban, persze csak felületesen szemlélve a produktumot tűnik úgy, hogy a látványos innovációk mennyisége dekrementálódott az előző verziókhoz képest, és szerintem is roppant fontos, hogy az ADSL, mobil internet és HDTV korában a multimédia innovatív alkalmazása ne lehessen irreleváns, ezt minden inventornak az eszébe kell vésni, hiszen a HDTV-t támogató WPF-alapú Webalkalmazások használata nagyvállalati környezetben kommunikációra, ezen belül online konferenciákra, különösen az innovatív szoftveriparban elengedhetetlen, csakúgy, mint ahogyan a szoftverpark egyes moduljainak online menedzselésére, a komputerek, kiszolgálók karbantartására, is kell a jó, de főként innovatív adminisztrátor, aki a részletes logokat elemezve nem csak garantálni tudja a 99%-os rendelkezésreállást az alkalmazásokat használni képtelen felhasználók részére, ahogyan az innovatív marketingszakember zsargonosnak ható sallangja is elengedhetetlen az innovációt tartalmazó invenció, produktum végfelhasználók felé történő korrekt kommunikációjához, ezáltal a szoftvertermék eladási mutatóinak emeléséhez, vízuálisan innovatívan dizájnolt grafikonok kreálásához, így a további, ma még futurisztikusnak vízionált innovációra befektetendő tőke inkrementálásához.
  • braeburn
    Big Brother and the Holding Company. Vityi>Vitye>Vetye>Vegye!!!!!!!!!!!!!
  • egyember1
    ajjajaj.