76
  • Madve
    #76
    Ja még annyit hozzátennék, hogy rajtad inkább a windowsos agymosás eredménye látszik. Annyit tudok mondani, hogy csinálj úgy mint egy pék, vagy egy cukrász, menj el, és kóstold meg a konkurrencia termékét. Persze ne azt nézd közben, hogy a másiké miért nem olyan, mint a tiéd, hanem, azt, hogy biztos úgy jó-e, ahogy te készíted...
  • Madve
    #75
    Miért nem használnak a kormányzatok/hivatalok/cégek windows helyett linuxot?
    Azért mert használnak. Egyre többen. Most amire emlékszek: Egyre több német önkormányzat, ha jól tudom amerikai önkormányzatok egy része is tett lépéseket, ezenkívül a pentagon és az amerikai katonaság is linuxot használ éppen ott ahol a megbízhatóság fontos nekik. Suse és egy jópár más disztribúció esetében megveheted a támogatást ugyanúgy mint a winnél, mégis olcsóbban jössz ki, és ugyanúgy le vagy támogatva. Azért Susét emlegetem, mert pl. a német önkormányzatok arra váltottak/tanak.

    Képzeld el, hogy elmész vásárolni és fizetnél az eladó meg azt mondja, "mindjárt kiállítom a számlát csak előbb újrafordítom a kernelt, mert beleírtam egy-két sort a printer driverbe!".

    Na ez megint csak marhaság, mert nem akkor fogom buherálni az oprendszert, amikor az üzlet nyitva van, és ott áll a vásárló. Az viszont mindennapos eset, (amit magam is tapasztaltam pl. amikor internetszalonban dolgoztam), hogy azt kell mondanom a kedves vásárlónak, hogy márpedig várjál már egy kicsit, mert újraindítom a gépet, hogy meg tudjam oldani a problémádat, mert éppen az adott program nem indul, vagy nem úgy akar működni, vagy belassult az egész, vagy stb. Ebben az esetben persze egy állandóan használt gépről van szó "agyontámogatott" windows xp professional-al, amin folyamatosan ment képszerkesztés, nyomtatás, szövegszerkesztés, cd- dvd írás, mindenféle adatok másolása, konvertálása, stb.

    Másik vonulat, az átlag user agyvérzést kapna, ha letölt egy programot ami azt mondaná, hogy neki ez kell xyzlib.1.2.34.543.34.34-d34.34-3546.dll, amit ha fel akarna tenni, akkor a rendszer azt mondaná neki, hogy akkor viszont 6 másik program nem fog tőle működni mert összeakad a abc345.34-gr453.35.6464.6.dll-el feltehetőleg a program úgy repülne mint a sicc.

    Ezt már előttem megcáfolták azzal, hogy win alatt is összeakadnak a programok, stb. Egyébként nem tudom hogy mikor találkoztál linuxxal utoljára, vagy találkoztál-e vele egyáltalán, de sok linux disztribnél lehet telepítésnél egy ilyen funkcióval találkozni (persze ha az adott disztrib csomagkezelőjét használod telepítésnél márpedig win user azt fogja használni, mert ott csak kattintani kell): szóval ezt a programot akarod feletelepíteni? akkor ezeket is telepítened kell.. Ha akarod, akkor telepítem is őket.. OK? És innentől megszünt az összevadászás is. 3 kattintás és megy a program.
    Nem érdekel a microsoft idei felhozatala, hogy mik a fejlesztések stb, előbb, vagy utóbb úgyis összefutok velük. Nekem csak az lenne a lényeg, ha már nem is nyílt a forrása, hogy támogassa a meglévő szabványokat, és ne csak a sajátjait, persze ezt nem fogja, mivel akkor bármelyik linux szinte megfelelő alternatíva lenne, mivel minden ms termék "végeredménye" kifogástalanul kezelhető lenne bármelyik rendszeren. A másik meg pl. komolyan miért csak 98, talán millenium esetében találkoztam utoljára olyannal, hogy telepítésnél ki tudtam választani, hogy melyik szükségtelen program kell nekem, meg melyik nem? az sem volt teljes, de az legalább volt.
  • Mezcalero
    #74
    "Ismer valaki még egy céget ami ha nem megy valami akkor símán megteheti hogy nem foglalkozik vele?"
    PL: a gyógyszergyárak, vegyigyárak, hadiipari cégek, olajcégek!!! Sokkal nagyobb holdingok mint a MS, csak jobban elrejtik a mocskos ügyiket, egy csomó kisebb céggel takaróznak, és erősebb a cenzúrájuk. Ráadásul ezek az egészségeddel az életeddel szórakoznak és nagy ívben szarnak rá mi lesz veled!
  • remark #73
    "Az eu meg ha akar tegyen valami ÉSSZERÜT a microsoft ellen vagy semmitsem."
    A kerdes az, hogy mit is akar az EU.
    Meg az, hogy az MS-re vajon ra tudja-e eroszakolni az akaratat.
    Es hogy eddig milyen eredemenyeket ert el. Meg az hogy mi van vissza.
    Ezek az adatok rendelkezesre alnak?

    Mikor aktualis kerdes volt, sokat olvasgattam az EU vs. MS perlekedesrol, es nekem ugy tunt hogy teljesen esszeru az amit az EU csinal.
    Mikor kijelented hogy "tegyen valami esszerut" az EU, akkor kb. annyi informaciot tartalmaz amit mondasz, mint amit en most irok (semmit) meg amit a bulvarcikkekbol meg lehet tudni az MS vs. EU ugyrol. Hat akkor meg mirol beszelunk. Nezzuk meg milyen igenyekkel allt elo az EU es nezzuk meg hogy ezek jogosak-e es sikerult-e behajtani az MS-en. Ha a tenyek nem hozzaferhetoek (mint ahogy szvsz nem azok, ezert kertem hogy aki tud linkeljen be konkretumokat), akkor meg felesleges itt szidni az EU-t.
  • remark #72
    "Az nem válasz hogy linux alatt igy megy úgy és azt sem hogy kimondta hogy letöltöm."
    A "ki mondta hogy letoltom" azert valasz, mert feljott egy problema es te egybol meghatarozod hogy nekem azt hogyan kellene megoldanom. Ugy, hogy letoltok. Ezert valasz az, amit irtam. Megpedig a lenyegre ravilagito valasz. De determinald mar hogy mit es hogyan csinaljak. Mar a kerdes feltevesben megmondod a valaszt. Az embernek van agya, ha valami nem megy, kitalalja hogy mi a neki tetszo legjobb megoldas, nem igenylem hogy mindig a mindenttudo cegek meg kormanyok mondjak meg hogy nekem mi a jo.
  • remark #71
    Megoldas: VAN windows-hoz bongeszom (akarhol van, CD-n, masik gepen, szomszednal, honom alatt) es ha ez a meglevo bongeszo nem tetszik, arra biztos jo hogy letoltsek egy masikat.
    A lenyeg ott van, hogy ha en azt mondom hogy nekem nem kell bongeszo, akkor senkise mondja hogy marpedig nekem kell, ezert meg azert. Mert nekem amazert meg emezert nem kell. Hadd tudjam mar jobban hogy mi kell nekem.
    Na. Es ha mar tudom hogy mi kell nekem, akkor ugyanmar legyen meg a lehetosegem ra. Ha ez sok ember igenye, akkor ugyis elougrik a bokorbol egy ceg amelyik raharap, es olyan alternativ (az elkepzelt peldankban windows kompatiblis, mert ugy a peldankban VAN VERSENY) OS-t dob piacra alacsonyabb aron mint az MS, amire utana te ra tudod pakolni az ingyenes kiegeszitoket. De mivel nincs verseny, ezert az egesz dolog csak elkepzelt. Marad a linux. De azon meg nem megy a kedvenc jatekom. :-) Bar ez 1) kezd egyre kevesbe erdekelni 2) lehet ha jobban megneznem akkor kiderulne hogy megy az. ;-)
  • remark #70
    Majd reagalok masra is, de elobb:

    "Mert bizony ha az EUn múlik, a júgók még mindig tömegmészárolnák egymást akármennyire is szidjuk a hülye amcsikat."

    Vannak konyvek arrol is hogy miert is fulladnak kudarcba altalaban az ENSZ missziok. Jo hogy a boszniai dolgot hoztad fel, mert pont ott tortent az az eset meg hogy a holland katonak szeme lattara gyilkolasztak le parezer embert a szerbek.
    Az ENSZ alapokmanya szerint az ENSZ nem tehet semmit egyetlen tagallam teruleten sem hacsak abba a tagallam bele nem egyezik. Ez van, ezt kell szeretni. Az alapokmany megvaltoztathato, de ez "erdekes" modon ez senkinek se erdeke. Mert ha be lehetne avatkozni a tagallam akarata ellenere, akkor elkepzelheto lenne az is akar, hogy holnap a Biztonsagi Tanacs elfogad egy hatarozatot (jatszuk azt, hogy orosz nyomasra) miszerint nem lehet tovabb toleralni a hollandok "drogtamogato" politikajat, es itt az ideje bekuldeni az ENSZ eroket. A bizottsag elfogadja, megbizzak az ENSZ-t hogy dobja ossze a penzt es a csapatokat. A katonak ellepnek egesz Hollandiat es minden coffee shop-ot lezarnanak, az arusokat es fogyasztokat elfognak. Vicces lenne ez, nem? Az ENSZ igy gyakorlatilag egy nagyszeru jatekszerre valna, ami arra jo hogy a nekunk nem tetszo tagallamokat barmikor szetverethetjuk mas tagallamok seregeivel. Nekunk (mondjuk oroszoknak) nem kerul semmibe az egesz. Nem orosz katonak harcolnanak holland teruleten, a koltsegeket se feltetlen az oroszoknak kellene allnia. Az akciot raadasul az ENSZ zaszlaja alatt menne, igy az oroszok nyugodtan mondhatnak hogy nekik az egeszhez semmi kozul. Nos, a pelda vicces, de amerika mindig is eloszerettel hasznalta fel az ENSZ-et hasonlo modon a sajat celjaira. Egyesult nemzetek szervezete? Loszar. Par "elit" orszag klubja, ahol az elmaradt orszagokat ugy csicskaztatjak ahogy akarjak.
    Ugyhogy az ENSZ ugy mukodik ahogy. Meg lehetne valtoztatni a mukodeset, de a jelenlegi felallas az elit orszagoknak teljesen megfelelo es kenyelmes. A mindenkori ENSZ fotitkar meg hiaba kapalodzik, ugyis az lesz, amit az elit orszagok megszavaznak. Mert az ENSZ nem letezik, az tagallamok es azok szavazata meg azok penze, meg azok katonai, azok leteznek.
    Viszont az meglehetosen furcsa felallas, hogy amerika elfogadja (kieroszakolja) az ENSZ hatarozatokat, aztan szarik rajuk. Ahova neki ugy kenyelmes, oda kuld indiai meg pakisztani ENSZ katonakat. Ahova neki meg amugy kenyelmes, oda ENSZ hatarozat ellenere is bevonul. Aztan ha mar megsem kenyelmes, akkor behivja az ENSZ katonakat, akiknek ugyebar emlekezunk hogy ki adja a parancsokat, es hagyja oket kudarcot vallani. Lasd. pl. Szomalia esete. Vagy erdemes megnezni mit muvelt amerika Haitin.
    Vegeredmeny? Ez a kep, amit te is lefestesz: hos amerikai katonak, es tehetetlen ENSZ. Clinton nyilatkozta egyszer hogy az ENSZ megtanulhatna nemet mondani azokra a feladatokra amit nem tud ellatni. Khm. Hatalmas ferdites, de Clinton meguszta. Szalagcim lett belole, es az egesz vilag ezt olvasta, hogy amerika megfeddi az ENSZ-t. Masnap hiaba jott ki az ENSZ titkar valasza, az mar csak annyira volt erdekes es fontos hogy a belso oldalak egyikere keruljon. A fotitkar kifejtette hogy olyan nincs hogy az ENSZ nemet mond, az ENSZ azt csinalja amit a tagallomok mondanak. Pl. az USA. Ugyhogy ha egyszer az USA valamire igent mond, de aztan a misszio kudarcba fullad mondjuk azert mert az amerikaiak megvonjak a tamogatast, kivonjak a csapataikat, es elviszik a felszerelest, akkor mi van? Van a Foldon barki aki egy ENSZ misszio kudarcaert a resztvevo tagallamokat okolja? Hat, alig.
    Erdemes azt is megnezni hogy hany tagallama van az ENSZ-nek, hany tagja van a Biztonsagi Tanacsnak, es hany ALLANDO tagja van a Biztonsagi Tanacsanak, es melyek ezek az allando tagok. Az osszefuggesek es kovetkezmenyek felderitese hazi feladat.

    Szoval. Hogyan is allunk? Amerika az ENSZ-szel csak egy ujabb jatekszert kapott, ami addig volt jo mig a sajat erdekeit szolgalta. Aztan most hogy kezdi megunni az egeszet, leszarja nagy ivben. Mondanad-e azt hogy ez a kovetendo pelda mindenki szamara? Menjunk vissza 100 evet, es ujra minden nemzet tuzzel vassal erovel fegyverrel ervenyesitse a maga erdekeit mindenki mast teljesen figyelmen kivul hagyva? 100 eve ez szep lassan vilaghaborukat generalt. Hova vezet ma az, hogy az USA ilyen szinten leszar mindenkit?
  • Theodora
    #69
    Nem akarom őket bántani de ez lenne az alternatíva http://www.fsf.hu/index.php/Fs_softwares? Féltucat ingyenes program?
    Vagy ez http://theopencd.fsf.hu/?

    Ez már elegendő alternatíva? Vagy te is úgy gondolod, hogy sehol sincs a linuxban elérhető alkalmazások számától?
  • Theodora
    #68
    Az, hogy itthon az adóbevallás csak windowsos gépeken érhető el egy több éves hibás döntés eredménye.
    De, hogy mondjak pozitív példát is, az okmányirodai alkalmazások java nyelven íródtak, azaz akár képessek lennének nem windowsos környezetben is futni (a kliens windows, de a szerver unix).

    Amit kivettem az írásodból, hogy mit jelent(ene) számodra az alternatíva a következő:
    - A jelenleg monopol helyzetben lévők biztosítsanak olyan opciókat, amelyekkel te maga döntheted el, hogy mit szeretnél (alkalmazás, komponens szinten) és csak azért kelljen fizetni.
    - A nem monopolhelyzetben lévők vagy versenybe nem beleszóló játékosok, még nem jelentenek alternatívát.

    Kicsit a böngészőkre visszatérve, ha a böngészők ismernék a szabványokat, akkor teljesen mindegy lenne, hogy melyiket használod. Az sg.hu olvasásához teljesen mindegy. De egy az IE-re vagy Firefox-ra optimalizált alkalmazás esetén már nem lehet felcserélni őket.

    Alternatív javaslatok, az OEM buildereknek megvan az a lehetőségük, hogy további programokat telepítsenek előre vagy a telepítőt elérhetővé tegyék az előretelepített windowsokon. Sok esetben maguk az alternatív megoldást jelentők akadályozzák meg azzal, hogy licenszszerződésben tiltják a terjesztést, mert csak az ő oldalukról lehete letölteni az adott szoftvert.
    Miért nem készít senki (én legalább is nem tudok, persze biztosan van) olyan cég, újság, non-profit szervezet olyan CD/DVD kiadásokat ahol összegyűjti és pl: 3 havonta firssíti az alternatív programokat? Vagy ezek lennének havonta megjelenő "szakújságok" CD/DVD mellékletei? Persze vannak kötelezőnek tekintett alkalmazások (pl: 7Zip, Total Commander, IrfanView, stb.). Mégsem teszi fel ezeket előre egyetlen egy számítógép eladó cég sem! Miért? Mert nincs alternatíva?, vagy mert nem akar az 1bites user támogatásával kinlódni?
  • assdf
    #67
    Ja igen, lehet szidni a windowst. De:
    -ha nem lenne, ma lenne 5000 különböző elterjedt linux distrib amik még véletlenül sem lennének kompatibilisek egymással. Na akkor jönne el az aranykor és a számitógépet tényleg csak iformatikusok használnák.

    -A windows sem csak úgy hirtelen lett. (És Isten mondá, legyen windows minden számitógépen és vala...). Ha nem lenne olyan kib@ bonyolult és sokféle a linux, ha a Mac nem lenne olyan kib@ drága akkor azt hiszem nem lenne most miről beszélnünk. Tisztességes verseny lenne és szvsz. Azt kell felfogni hogy az emberek HASZNÁLNI akarják a gépüket és nem buherálni. És a microsoft bizony kinyalja a seggüket. Az apple meg olyan piszokul drága, hogy nem is csoda hoy nem terjedt el.

    Jelenleg egyedül az ubuntut érzem olyan linuxnak ami idővel képes lesz felvenni a versenyt a windowsal. Csak épp a microsoftnak már 10 ével ezelőtt volt ilyen felhasználóbarát oprendszere és ezt bizony nem könnyü behozni.

    Az eu meg ha akar tegyen valami ÉSSZERÜT a microsoft ellen vagy semmitsem. Mert bizony ha az EUn múlik, a júgók még mindig tömegmészárolnák egymást akármennyire is szidjuk a hülye amcsikat.
  • assdf
    #66
    na de itt most az volt a kérdés hogy hogy telepitesz (töltesz le a netről) windows alá böngészőt ha nincs böngésződ?
    Az nem válasz hogy linux alatt igy megy úgy és azt sem hogy kimondta hogy letöltöm.

    Én most le akarom tölteni a netről a firefoxot windowsra de nicns a windowsban böngésző (explorer). Akkor parancsoros ftp-n kivül hogy?
  • remark #65
    "2-3 böngészővel jön ki minden linux, hogy választhass) Egyébként böngésző nélkül is tudsz linux alatt netről telepíteni, de az már konsol:D"

    Meg ugyanezt teszik a package kezelo programok, nem?
    Igaz hogy igy csak a "disztribuciohoz tartozo" (a disztribuciot keszitok altal felkinalt) programokat tudod telepiteni, de az esetek tobbsegeben ez elegendo.
    Foleg egy olyan user szamara, aki most jott Windows-rol, es megijed a konzoltol.
    Mire kinovi a tobbezer azonnal elerheto, egy klikkre konnyen telepulo ingyenes programot, addigra valszeg belejon abba is hogy begepeljen 2 sort.
    (Otthoni user kontextusban ertendo ez a hozzaszolas! Nem idekeverni a nagyvallalati kornyezetet!)
  • MrPrise
    #64
    Köszönöm neked, hogy vetted a fáradtságot és leírtad azokat a gondolatokat amelyekkel szerintem minden nem 1 bites user egyet ért.
    Ha legalább egy 1 bites user elgondolkozik ennek hatására, akkor már nem volt hiábavaló a fáradtságod.
  • remark #63
    "Roviden szoval: elterjedtseg hianya."
    Erre meg egy komment: Hollandiaban az adobevallas szoftveret le lehet tolteni Windows-ra, Linux-ra es Mac-ra is. Csokolom. Itt biztos foldonkivuliek elnek, akiknek olyan fura szokasaik vannak, hogy neha mast is akarnak hasznalni mint Windowst. Na jo, flame off.

    Az, hogy 3 oprendszerre is elerheto az adobevallas szoftvere mit bizonyit ha nem azt hogy az elterjedt urban legenddel ellentetben igenis van igeny az alternativ operacios rendszerekre a plebsz koreben.
    Ugyhogy please, tobbet ne irja le senki hogy "mert a tomeg azt akarja" mert... mert nincs igaza. :-)
  • remark #62
    "Persze nagyon sok tudás kelett hogy beírjam: emerge mplayer, vagy apt-get install mplayer."
    Aki meg nem tud 3 karaktert begepelni, az nyomja be a windowson es linuxon is ugyanugy kinezo checkboxot a telepitesnel es megkapja az mplayert. De ha csak alap formatumokat akar lejatszani, akkor ugyanannyit kell tennie mint windows alatt. Semmit. Ja, nem, hazudok, duplan kell kattintani a fajl neven, mert sajnos a gondolatvezerles az csak a kovetkezo verzioban lesz benne.
  • remark #61
    "Azért miért nem veri senkisem az asztalt hogy mind a linuxban mind a macOsben felkerül alapból egy böngésző?"

    De most komolyan. Az Apple uzletpolitikaja tenyleg ugyanakkora hatasu mondjuk az EU kozigazgatasara mint az MS uzletpolitikaja? Nem? Akkor miert fura hogy a MS ilyen vagy olyan dolgai szoba kerulnek, de az Apple dolgai senkit se erdekelnek?

    A desktopok donto tobbsegen Windows van. Ez a problema egyik fele. Erre a problemara valasz mondjuk a Linux desktop, amirol sokat beszeltunk. Miert nem lehet linux-ra cserelni a desktopokat? Roviden szoval: elterjedtseg hianya. Azert nem lehet elterjeszteni, mert nincs elterjedve. Vilagos, nem? Az Windowst meg azert lehet elterjeszteni (fenntartani az elterjedtseget) mert el van terjedve. Nem az a kerdes hogy melyiket akarjuk vagy melyik jo, vagy melyik az olcsobb. Az emberek fejeben a WIndows az az a szoftver ami kell a gepre hogy az menjen. Kesz.
    A masik problema az az, hogy rendben, fogadjuk el egy pillanatra azt hogy a gepeken windows van. Es mi van a tobbi segedprogrammal? Semmi. Ilyen kategoria nem letezik. Az osszes, windows-hoz "seged" (aprobb, nem Office meretu) programot gyartot szepen megevett az MS. Vitatkozhatunk arrol is hogy kell-e pl. alternativ bongeszo Windowsra, de nekem ugy tunik, hogy kell. Akkor meg miert jo az, hogy az MS megoli a versenyt ezen a teruleten? Hat nem jo. Es ha nem jo, akkor valakinek meg kell emelnie a labat es seggberugni az MS-t.

    Nem folytatom. Ez meg csak a desktopok szegmense, es meg komolyan programokrol nem is beszeltunk.
  • sathinel
    #60
    Az emerge mplayer parancs pl a neten lévő forrásból fordítja be neked a gépre a progit. És nem kell mellé beírnod semmi mást. A linux-ba ha beillesztessz forrásnak egy netes forrást, akkor ilyenkor onnan telepít.
  • sathinel
    #59
    2-3 böngészővel jön ki minden linux, hogy választhass) Egyébként böngésző nélkül is tudsz linux alatt netről telepíteni, de az már konsol:D
  • sathinel
    #58
    A linux alatt is írtam hogy csak annyi, hogy megnyitsz egy ablakot, ahol fel vannak sorolva a programok különválasztva felhasználási területenként, és ha telepíteni akarsz, akkor csak rákattintassz, és megmondja hogy mire is való a program. A telepített programokat pedig folyamatosan nézi a neten hogy van-e fejlesztés, és ha van, akkor felajánlja hogy lecseréli a régit az újra.
    Persze nagyon sok tudás kelett hogy beírjam: emerge mplayer, vagy apt-get install mplayer. Biztos van amit nem ilyen egyszerű telepíteni, de amit felraktam:OpenOffice, Mpayer, GoogleEart(ez meglepően gyors linux-on), opera, skype, stb. Ezek mindegyike felment úgy hogy mindent google-n, kerestem ki, mert én fordítani akartam, nem pedig grafikusan installálni. Csak hogy szokjam.
    Azt valaki elmesélné hogy miért van hogy OO-ból world-be mindent át tudtam rakni, de visszafelé nem működik? Ha nyilt szabvány lenne, akkor már rég összehozták volna. Most is mit mond az MS? hogy megcsinálják a world-öt hogy mentsen opendokument-ként is. .. Ha nyílt, akkor miért is kell nekik ezt megoldani? miért nem lehet megcsinálni a másik progiban hogy normálisan MS formátumban mentsen??

    van IE is benne, de nem tudod megcsinálni hogy a rendszernek azt mondod hogy default egy másik böngésző legyen, mert a programok az MS miatt IE alapú
  • remark #57
    "Egyébként tényleg nagyon kiváncsi lennék, hogy hogy töltenéd le a firefoxot windowson explorer nélkül..."
    Ki mondta hogy letoltenem?
  • remark #56
    Elnezest a strukturalatlan es helyenkent zavaros hozzaszolasert. Mindennek az oka a tulfutottseg es a kapkodas. Ha valakit erdekel a tema, kerdezzen ra a nem ertheto reszekre, leirom magyarul is.
  • assdf
    #55
    Azért miért nem veri senkisem az asztalt hogy mind a linuxban mind a macOsben felkerül alapból egy böngésző?
    Vagy hogy van benne alapból valamilyen médialejátszó? Office? és még sorolhatnám.
    Egyébként tényleg nagyon kiváncsi lennék, hogy hogy töltenéd le a firefoxot windowson explorer nélkül...
    gondolom parancssoros ftp-n...
  • remark #54
    "Probaltal te mar barmikor az eletben barmit mashogy csinalni? Olyan mint szellel szemben ...tudodmit. De ez is egy eletforma, meg lehet tanulni ugy csinalni hogy ...mukodjon, csak epp a masik 1 milliardal szemben neked minden idod, energiad arra megy hogy az alternativaidert harcolj."

    Úgy gondolom, hogy ennek is meg van a helye: kutatás és fejlesztés.

    "De az üzleti életben, a futószalag mellett vagy az ügyintéző nem tud másképp gondolkodni. Nem mondhaja azt, hogy szerintem ez (munkafázis, jogszabály, stb.) baromság és nem úgy csinálom, mert mehet magának új munkát keresni."
    Nem ertem mirol irsz. Ennek lenne ahhoz koze amit en irtam, hogy X ceg vagy allami szerv fuggetlenedni akar az MS-tol vagy az USA-tol, de olyan helyzetben van ahol az egyetlen ut az a kenyszerpalya? Mikor alternativakrol irok, akkor nem azt hianyolom hogy en maszkalhassak a falon mert nekem jogom van az alternativakhoz. Nem a gravitacio ellen akarok harcolni.
    Hane mi ellen? Tenyleg semmit nem mondd neked az hogy monopolhelyzet? Ha valaki egy piac akkora hanyadat uralja hogy alternativakban effektive gondolkodni lehetetlen (te is jol leirtad hogy miert lehetetlen, szoval bizonyitottan LEHETETLEN), akkor az monopolium. A monopolium minden letezo ember szerint káros. Megoldas?


    "... Ahol ez szükséges a folyamatok újragondolása, alternatív megoldások keresése stb."
    Az EU szerint szukseges az alternativ megoldasok megtalalasa. Szerintem is. Szerinted?
    Ha a valaszod igen, akkor mirol beszelunk? Megintcsak nem arrol van szo, hogy az MS termekei jok-e vagy sem stb. stb. Monopolhelyzet van-e vagy nincs? Ahol monopolhelyzet van, ott MS termekei tarolnak. Ahol nincs, ott egyreszt nem tarolnak, masreszt az EU azt mondja hogy az MS mestersegesen kizarja a konkurenciat. Ez utobbi megitelesehez ADATOK kellenek, nem okosokodas. Van adat? Szeretnem latni pl. hogy MS termekkel egyuttmukodo programok fejlesztesehez ki milyen informaciot hianyol. Tudom, szerinted adott az info. Mondani mar mas is mondta. Az EU meg az ellenkezojet allitja. Igaza kinek van?

    "Van alternatíva ott a linux, ott a mac, vagy ott van a kockás füzet, ez mind-mind alternatíva. Lehet választani!"
    Jo a humorod. :-) Csak a temahoz nincs koze annak amit irsz. Hogy lenne mar alternativa pl. egy irodaban a mac? Arrol beszelunk hogy a 90% kenyszerpalyan mozog. Az mas kerdes hogy szerintem önnön nemtorodomsege miatt, de mivel a 90% determinalja a nekem felkinalt lehetosegeket, igy a 90%-ra igenis merges vagyok mert igy elolem szivjak el az eletteret es a lehetosegeket. Ezuton uzenem a 90%-nak hogy .........

    Sok szervezet a mai napig a "kockás füzet" rendszert használja, csak érdekes módon lassan, drágán és pontatlanul dolgozik. Otthon te eljátszhadsz a linuxoddal nincs gazdasági hatása, de egy termelő helyen erre nincs idő.

    "Képzeld el, hogy elmész vásárolni és fizetnél az eladó meg azt mondja, "mindjárt kiállítom a számlát csak előbb újrafordítom a kernelt, mert beleírtam egy-két sort a printer driverbe!"."
    Megintcsak jo a humorod, csak semmi alapja nincs annak amit irsz. Osszekevered a forraskod hozzaferhetoseget azzal amit te is irtal hianynak, hogy az alternativ megoldasok nem elterjedtek. Mert amikor azt fejtegeted hogy MS-nel van ez is az is meg amazis (support, hagyomany, ismertseg, tanfolyam, minosites, anyamkinja), alternativ megoldasoknal meg nincs, akkor nem mondasz annal semmivel se tobbet, hogy az MS elterjedt (en ugy fogalmazok hogy monopol helyzetben van) az alternativ megoldasok meg nem terjedtek el.

    "Tehát alternatíva van!"
    Minden csak attol fugg, hogy mit ertesz az alatt hogy "van". Igen, letezik alternativa, bar nem 100%-os. Te is leirtad hogy mi letezik (van OS, vannak programok ra) es mi nem letezik (pl. akkreditacio, meg a tobbi). Akkor most mit ertesz az alatt hogy van alternativa? 100%-os LETEZO alternativa NINCS, elemetben viszont elkepzeles, otlet, remeny, esely az alternativara VAN. Jelenleg egy onkormanyzat szabadon dont hogy windows vagy alternativ gepparkja lesz? Nem. Miert nem? Mert nincs meg minden ami a rendszer uzemeltetesehez kell. Szakember, oktatas, eleve elkepzeles vagy akaras, es meg szamtalan dolog (had ne kelljen mar mindent leirnom) hianyzik. Akkor van alternativa? Nincs. Es, miert van ez? Mert az evolucio, a szabadverseny ezt hozta? Hat nem egeszen. Es, jo ez a helyzet? Nem egeszen. Kell az alternativa? Kell. Akkor meg mirol beszelunk? Az EU csak tegye a dolgoat es addig usse az MS-t mig ki nem hullik az osszes foga.

    "Az a sok hülye 1 bites user aki már annak is örül, hogy behívott egy weboldalt nem alternatíva a forráskódból való fordítás, a driver patch és a többi 300 paraméteres parancssor."
    Utalom mikor a linoxon valo FEJLESZTEST hasonlitja valaki ossze a windowson valo BONGESZESSEL. Szerinted linuxon nehezebb behozni egy weboldalt mint linuxon? Szerinted windowson konnyebb megirni egy pl. hangkartyadrivert mint linuxon? Probald meg az osszetartozo dolgokat egymashoz hasonlitani es ne a zold almat a kek szolovel.
  • remark #53
    "Ennyit a nyitottságról."
    A te felsorolasod is kb. annyi informaciot tartalmaz mint az EU "puffogasa". Szerinted elegendo az informacio es a lehetoseg az egyuttmukodni kepes programok gyartasara, masok meg keveslik. Konkretumok hianyaban mondd meg hogy mi alapjan tudna barki eldonteni hogy most akkor jogos-e a birsag vagy barmilyen EU-s koveteles, vagy sem?

    "Beépített komponensek így vagy úgy"
    A Windows komponensek telepitesnel torteno kivalasztasanak semmi koze a Linuxnal torteno komponensvalasztashoz. A kettoben a kozos az annyi, hogy kivalasztod hogy mit telepitsen fel. Minden mas meg eltero. Foleg mikor mas forrasbol letoltheto, vagy megvasarolhato stb. verzioknal lyukadunk ki. Mert annak meg mar semmi koze a linix vagy windows "disztribuciohoz".
    Amikor hianyoljuk azt pl. hogy lehessen csupasz Windows-t kapni (vagy ki hogyan fogalmazza meg az igenyet), akkor arra nem az a valasz hogy a linuxhoz hasonloan a windowsnal is ki lehet valasztani hogy mi telepuljon fel.

    "Úgy gondolom, hogy az a Windows amiben nem lenne semmi (defrag, ie, mail, stb.) sokkal többe kerülne a külön megvásárolható külön álló programok miatt."
    Vagy epp nem. Miert elerhetetlen alom az hogy kivalasztom a 2-3 operacios rendszer kozul a nekem tetszot, kifizetem vagy megkapom az alap OS-t, aztan kivalasztom hogy milyen "segedprogramokat" kerek, kifizetem vagy megkapom oket. Az egeszet egy kellemes baratsagos feluleten, hogy az egesz csak 2 klikk legyen, az esetleges koltsegekkel meg megterhelik a szamlamat. Aztan eldontom hogy a 2-3 eltero architektura vegszamlaja es a nyujtott szolgaltatasok listaja kozul melyik a szimpatikusabb.
    Abban igazad van hogy akkor olcso egy OS, ha nincs verseny. Akkor olcso egy OS, ha minden fixen es 1 fele keppen van benne. Ha nem kompatibilis, ha nem flexibilis, ha nem kell felelosseget valallni a gyartonak, ha nem problema a minoseg esetleges hianya. Ez mind jo. Na de kinek? Amit leirtam az csak ez kizarolag az OS gyartojanak jo. Neki olcso igy a szoftver, es neki egyszeru igy megcsinalni. De attol meg nekem olyan aron adja es ugy erolteti ram a hulyesegeit ahogy akarja.
    Nyilvanvalo hogy a szabadsag eroforrasba kerul. A demokracia is csak akkor mukodik meg a szabadverseny, ha az ember veszi a faradsagot es kiall a jogaiert es megharcolja a magaet. A problema ott van, hogy szabad versenynek hivjuk, de aztan hiaba akarsz piacra lepni, semmi se biztositja az egyenloseget. Arrol nem is beszelve hogy a fogyaszto erdekei mar regen nehezen ervenyesithetove valtak.
    Ki van igy nyero pozicioban? Lehet arrol almodozni, hogy a vasarlo. Csakhogy nem igy van.

    "Másrészről melyik átlag user venne egy olyan operációs rendszert amelyről még az internetet sem éri el, hogy letöltsön egy browsert..."
    Ez is leragott csont. Te ne szabd meg hogy a user honnan es hogyan kapja meg az elso bongeszojet. Es ne hivatkozz az atlag userre. Az atlag ugyis azt csinalja amit mondanak neki, ha nem lenne az OS-ben bongeszo, azt ugyanugy hidegen hagyna mint az hogy most van. Ugy csinalunk mintha minden programot csak az OS-sel egyutt lehetne integraltan szallitani, es mashogy meg bonylult lenne. Nem azt mondom hogy ha valaki ezt valasztja, akkor ne legyen integralva a bongeszo. Azt mondom hogy semmi az eg vilagon nem indokolja hogy en ugy kapjak meg egy OS-t hogy abban benne van a bongeszo. Nem is beszelve a bongeszo OS-be integralt koltsegeirol.

    "Fejlesztési platform stabilitása/változatlansága: Egy feljesztés során fontos az állandóság."
    Miert, ennek a szempontnak megfelel a Windows? Vagy ugy erted hogy 1 verzion belul valtozatlan a platform? De meg ugy se az. Lasd DLL verzio mizeria, lasd VS 2005 "futtatokeszlet" a telepito mellett stb.

    "Másik vonulat, az átlag user agyvérzést kapna, ha letölt egy programot ami azt mondaná, hogy neki ez kell xyzlib.1.2.34.543.34.34-d34.34-3546.dll, amit ha fel akarna tenni, akkor a rendszer azt mondaná neki, hogy akkor viszont 6 másik program nem fog tőle működni mert összeakad a abc345.34-gr453.35.6464.6.dll-el feltehetőleg a program úgy repülne mint a sicc."
    Ja, a Windows igy mukodik. Nem mintha par Unix rendszerrel nem igy lenne, vagy igazabol barmivel lehet igy. Nekem nem ment az apache X verzioja a magyar office-szal. Na es? Ugy csinalunk mintha a komponensek egymastol fuggese az nem egy mindenhol letezo es mindmaig megoldatlan problema lenne. Meg ugy csinalunk mintha az MS ezt aztan tok jol csinalna...

    "Miért nem adja ki az MS a forráskódot? a dokumentációt, stb? Miért tenné?"
    Azert mert a gazdasag jovojere nezve az EU szerint rossz az ahogy az MS eljar. Ezert. Az allam joga es kotelessege fejbeverni az akadekoskodo cegeket. Es kotelessege szabalyozni a piacot.

    "USA-ban a dupla-klikk is le van védve!"
    Es ezt akarod Europaban is?

    "A HP kiadja a tinta összetételét, hogy a német xy tinta-utángyártó cég is tudjon "kompatibilis" tintát gyártani?"
    Ha most a HP pereire celzol akkor annyit javitanek hogy nem a tinta osszetetelenek titkossaga miatt van problema. Egyebkent meg a nyomtatok piacan van verseny. A nyomtatok 90%-a talan HP TINTASUGARAS?

    "Az Apple nem pont azért veszett össze ezzel-azzal, mert a zárt platformot szereti?"
    Mekkora az Apple reszesedese? Ergo mekkora problema az ha az Apple barmit is igy vagy ugy csinal? Semekkora. Ha a gepek 90%-an Windows van, akkor az MS barmilyen hulyesege problemat okozhat, megpedig nagyot. Ezert kell az MS-se foglalkozni, az Apple meg le van sza***.

    "Az autókat miért titkolják a bejelentésig?"
    Autopiacon van verseny.

    "Miért nem használnak a kormányzatok/hivatalok/cégek windows helyett linuxot? Azért meg szükségük van a "megbízhatóságra", a technikai és szakértői támogatásra. Ha majd ugyanannyi linuxos szakértő lesz, mint MCSA, MCSE minősítésű rendszermérnök, akkor változni fog a helyzet. De amíg az MS-nek van képzési programja, ahol lehet szakértőket előállítani (egy fix, egységes platformhoz), addig a linux-os oldalról 1-2 non-profit szervezett által létrehozott minősítő vizsgán kívül nemigazán van olyan termékorientált vizsga, amellyel versrenyre lehetne szállni a windows-zal szemben."
    Most szepen leirod hogy az MS hogyan es miert van monopohelyzetben. Senki se annak az erdemet akarja kissebbiteni hogy az MS ugyes volt es eljutott idaig. Azt mondja az EU is, hogy ahova jutott, az mar rossz nekunk, ilyen meg olyan okokbol, es ideje valtoztatni.
  • Theodora
    #52
    "Probaltal te mar barmikor az eletben barmit mashogy csinalni? Olyan mint szellel szemben ...tudodmit. De ez is egy eletforma, meg lehet tanulni ugy csinalni hogy ...mukodjon, csak epp a masik 1 milliardal szemben neked minden idod, energiad arra megy hogy az alternativaidert harcolj."

    Úgy gondolom, hogy ennek is meg van a helye: kutatás és fejlesztés.
    De az üzleti életben, a futószalag mellett vagy az ügyintéző nem tud másképp gondolkodni. Nem mondhaja azt, hogy szerintem ez (munkafázis, jogszabály, stb.) baromság és nem úgy csinálom, mert mehet magának új munkát keresni.

    Nem mondhatot az üzleti felhasználónak, hogy itt van meghekkeltem egy dll-t ettől majd jobban fog futni. A nagyvállalatoknál egy új rendszer bevezetése több hónapot vesz igénybe, ott nincs szükség "okoskodásra". Ahol ez szükséges a folyamatok újragondolása, alternatív megoldások keresése stb.

    "Windows? Koszonom nem. Alternativa? Az nincs."
    Van alternatíva ott a linux, ott a mac, vagy ott van a kockás füzet, ez mind-mind alternatíva. Lehet választani! Sok szervezet a mai napig a "kockás füzet" rendszert használja, csak érdekes módon lassan, drágán és pontatlanul dolgozik. Otthon te eljátszhadsz a linuxoddal nincs gazdasági hatása, de egy termelő helyen erre nincs idő. Képzeld el, hogy elmész vásárolni és fizetnél az eladó meg azt mondja, "mindjárt kiállítom a számlát csak előbb újrafordítom a kernelt, mert beleírtam egy-két sort a printer driverbe!".

    Tehát alternatíva van! Van választási lehetőség, csak gazdaságilag a tömeg számára nem éri meg vele foglalkozni. Az a sok hülye 1 bites user aki már annak is örül, hogy behívott egy weboldalt nem alternatíva a forráskódból való fordítás, a driver patch és a többi 300 paraméteres parancssor.
  • Theodora
    #51
    Ha valaki nézegette a 2007-es termékvonalat közelebbről, az láthatja, hogy a Microsoft furcsa mód áttér az XML használatára, a WebService alapú szolgáltatás elérésre, és az egyre linuxosabb (parancssoros eszközök, user kontroll) használatra.
    Az Office-ben kezdetek óta benne van az RTF támogatás, 2003-tól XML fájlformátum, 2007-ben pedig már az OpenXML dokumentum formátum (Én már a 2003-s XML formátumhoz írtam java-s dokumentum manipulálót, és lassan elkészül a 2007-s hez is. Ennyit a nyitottságról).
    Beépített komponensek így vagy úgy: Sokan írták, hogy a linux telepítése során tudja kiválasztani mi kell (Windows esetében is; Vistánál utána), vagy te magad letöltheded (számos ingyenes és fizetős program áll rendelkezésre).
    Úgy gondolom, hogy az a Windows amiben nem lenne semmi (defrag, ie, mail, stb.) sokkal többe kerülne a külön megvásárolható külön álló programok miatt.
    Másrészről melyik átlag user venne egy olyan operációs rendszert amelyről még az internetet sem éri el, hogy letöltsön egy browsert, ha nincs rajta browser (mint a modemes idők kezdetén: töltsd le a modem drivert, basz. most akarom telepíteni, honnan töltsem le?)?
    Fejlesztési platform stabilitása/változatlansága: Egy feljesztés során fontos az állandóság. Gondoljunk bele mi lenne, ha a TCP/IP protokollt minden hónapban egy kicsit módosítanák, bővítgetnék?
    Másik vonulat, az átlag user agyvérzést kapna, ha letölt egy programot ami azt mondaná, hogy neki ez kell xyzlib.1.2.34.543.34.34-d34.34-3546.dll, amit ha fel akarna tenni, akkor a rendszer azt mondaná neki, hogy akkor viszont 6 másik program nem fog tőle működni mert összeakad a abc345.34-gr453.35.6464.6.dll-el feltehetőleg a program úgy repülne mint a sicc.
    Miért nem adja ki az MS a forráskódot? a dokumentációt, stb? Miért tenné? USA-ban a dupla-klikk is le van védve! A HP kiadja a tinta összetételét, hogy a német xy tinta-utángyártó cég is tudjon "kompatibilis" tintát gyártani? Az Apple nem pont azért veszett össze ezzel-azzal, mert a zárt platformot szereti? Az autókat miért titkolják a bejelentésig?

    Miért nem használnak a kormányzatok/hivatalok/cégek windows helyett linuxot?
    Azért meg szükségük van a "megbízhatóságra", a technikai és szakértői támogatásra. Ha majd ugyanannyi linuxos szakértő lesz, mint MCSA, MCSE minősítésű rendszermérnök, akkor változni fog a helyzet. De amíg az MS-nek van képzési programja, ahol lehet szakértőket előállítani (egy fix, egységes platformhoz), addig a linux-os oldalról 1-2 non-profit szervezett által létrehozott minősítő vizsgán kívül nemigazán van olyan termékorientált vizsga, amellyel versrenyre lehetne szállni a windows-zal szemben. Persze lehet mondani, hogy értek a red-hat-hez vagy a SuSe-hez vagy az Ubuntu-hoz, bár alapjaiban hasonlóak mégis más és más, ahogy az adatbáziskezelők esetében az SQL hasonló csak a szoftver használata teljesen más!
  • remark #50
    "...addig amig minden évben pénzügyi rekordokat döntenek és bármikor kilóra megvásárolhatnak az eladásaikból egy kissebb országot, addig az lesz amire az emberek százmillióinak szüksége van. Nekik az kell, hogy telepités után működjön a rendszer. Akinek más kell, az felrak ezek helyett mást, semmi nem akadályoz meg benne."

    Ez annyira gyenge erv. Nem is erv ez, hanem onamitas. Az nem szabadsag, hogy szabadon valaszthatom az, amit a tobbiek. Az nem szabadsag hogy mindig ugyanazt kapom csak, amit a jol megvezetett, agyatlan, igenytelen, nemtorodom, felelotlen masik 1 milliard. Az emberek 90 (ha nem tobb) szazalekanak a szavazata, penze, sot a gondolatai, az egesz elete is elado barmikor barki szamara, cserebe csak azt varja el ez a tomeg hogy tegyek lehetove szamara hogy "elhesse az eletet".
    Az emberek 90%-a a matrix-ot választaná, mint ahogy Cypher tette. Az egy onamitas amit a film sugall, hogy a 90% az batran harcolna a keserves, bûzös, verejtekes, problemakkal es nehezsegekkel teli, de sajat eleteert. Dehat ez a lenyeg, hogy ezt hidd, hogy megtehetnel barmit es szabad vagy, de aztan valamiert megse teszed. Idealis. Nem lazadozol, hiszen tudod hogy azt tehetnel amit akarnal, de mivel jol vagy programozva, ezert ugyis csak azt teszed, amit elvarnak toled. Ez a valosag. Az emberek 90%-a csak azon nehezsegek elol nem fut el, ami elol nem futhat el. Inkabb valasztjuk a kenyelmes fuggest, mint azt hogy eljuk a sajat eletunket. Kapunk egy eletmodellt, rabolintunk, es leeljuk. "Zsir kiraly".

    Probaltal te mar barmikor az eletben barmit mashogy csinalni? Olyan mint szellel szemben ...tudodmit. De ez is egy eletforma, meg lehet tanulni ugy csinalni hogy ...mukodjon, csak epp a masik 1 milliardal szemben neked minden idod, energiad arra megy hogy az alternativaidert harcolj. Mindenhol. Such is life. Barmilyen szar is legyen a nap 16 orajaban arcodba tolt "alternativa", sokkal egyszerubb bolintani, es elfogadni, es beletorodni, mint elni az eleted.
    Aztan fogjak ezt a 90%-ot akinek "mindegy" meg aki inkabb "beletorodik", esetleg olyanokat akik habar bologatnak de aztan a sajat virtualis valosagukba menekulnek (nem szamitogepes ertelemben vett virtualis), es a 90%-kal egyszeruen es biztosan ram eroltetik az akaratukat. Ki tud egy demokraciaban vagy a kapitalista szabadversenyben a 90% ellen harcolni? Ez az egyenloseg illuzioja.
    Windows? Koszonom nem. Alternativa? Az nincs. Es felhozhatnek barmi mast peldanak, az elet masbol se all mint rankeroszakolt "alternativakbol".

    En mar nagyon torkig vagyok azzal hogy az USA iranyit mindent ahova csak be tudja eroszakolni magat. Elegem van az amerikai filmek altal sugallt sztereotipiakbol, a folyamatos agymoso politizalasbol, az agymoso marketingbol es reklamokbol, az agymoso bulvarcikkekbol, az megalapozatlan beszolasokbol. Es kozben meg latom hogy nem egyedul gondolkodok igy, de amig egy ceg, egy allam, egy barmilyen szervezet 100 millioszor nagyobb koltsegvetessel folytatja a "sajat igazaval" torteno agyferditest, addig mit szamit hogy hanyan csinalnanak barmit is "mashogy"? Szabadon megvalasztott operacios rendszer? Nevetseges.
    Zak McKracken and the Alien Mindbenders... Neha ugy erzem hogy ez mar az "Alien Mindbender"-ek idoszaka...

    Ha ujra elolvasom amit irtal, szamtalan eset ugrik be ahol az USA (beleertve az allami szerveket es az amerikai cegeket is) a te altalad felvazolt modon ervenyesiti dominanciajat, az ENSZ-tol kezdve... vagy inkabb a teljes 20. szazadi tortenelemben, es a gazdasagi eletben. Vilag rendore? Peldamutato allam amelyik magara vallalta azokat a nehez feladatokat amelyekre egyik masik nemzet se volt kepes? Szamarsag. Szlogenek. A mai napig nyomjak a hulyesegeiket. 95-ben gyakorlatilag kongresszusi hatarozat szuletett arrol hogy (sajat szavaimmal) a vilag le van szarva, oldja meg a problemait ahogy akarja, az USA a legfontosabb es csak az USA erdekei szamitanak. Latvanyosan felrugja az egyuttmukodeseket, diktal, befolyasol, hatalmat penzugyi vagy katonai eszkozokkel terjeszti. Mi meg orulunk neki. Orulunk ha neha odavet egy koncot.
    Tisztara mint a saskajaras. Megjelennek valahol, felelik az eroforrasokat, "dollarositjak", hazaviszik maguknak es tovabbalnak. Mondogatjuk, hogy amit az USA csinal az ugyan az mint a gyarmatositas anno, csak epp a mondogatason kivul nem foglalkoztat minket. Azt gondoljuk hogy "ugyan mar, ram nincsenek hatassal, szabad ember vagyok aki azt csinal amit akar". Ez szintiszta onamitas.
    Ja, es persze nem csak az USA csinalja ugyanezt, de most a vilagrol volt szo. Europan belul is megy a szarkeveres, de az EU se veletlenul alakult meg (pont ennek ellensulyozasara).

    En csak annyit mondok, hogy ha nem is vesszuk a faradtsagot hogy aktivan foglalkozzunk ezekkel a kerdesekkel, akkor legalabb ne bologassunk mint az a bizonyos rugos nyaku kutya az autok kalaptartojan...
  • ramolito
    #49
    nem tudom mit vagytok megint oda azzal a windowszal mukodik és kész csak egyszer kell megvenni azt hiszem win98 alá még mindig fol lehet tenni a IE6 ost vagy nem ez pont olyan mit a hardwer lehet fejleszteni de egyszer már nem tudsz tobbet kihozni belole és akor uj kell ez így van nekem nincs semmi bajom a winnel megy és kész ha valami nem teccik akkor folrakok más lejátszót nekem az a fontos hogy amire kell arra mennyen és ha minden igaz akkor itt vannak kivételek akiknek kulonleges elvárásaik vannak azok meg megoldják valahogy egyenlore ennyi!!!
  • remark #48
    "Ezt csupáncsak abból gondolom, hogy eddig még nem hallottam értelmes, szakmailag alátámasztható érvet a microsoft ellen az eutól, csak úgye olyat hogy vegyék ki a média playert, mert adják ki a forráskódot (egy kereskedelmi termék esetén... miért nem a legújabb bmw terveit kérik...) meg egy érthetetlen kérést a dokumentációval kapcsolatban."

    Nehez ugy megitelni azt hogy az EU hogyan is jar el az MS-sel szembern, ha az informacio ami az egesz kerdesrol eljut hozzank, hianyos. A dokumentacioval kapcsolatban pl. nem tudom honnan lehetne annal kicsit konkretabbat talalni mint hogy "the company (MS) did not disclose enough information about its server programs". Biztos valaki valahol tudja hogy mi hianyzik meg, de en nem.
    Maga az, amit az EU ki akar harcolni, az elegge vilagos es megalapozott ezert csak tamogatni tudom. Elviekben. Gyakorlati lepesekrol nehezen tudok nyilatkozni.
    Esetleg ha valaki tud reszletekkel szolgalni az MS vs. EU vitaval kapcsolatban, az linkeljen please. De csak a reszletek erdekelnek, bulvar, urban legend es pletyka az egyaltalan nem, abbol mar olvastam eleget (pl. itt is, az sg-n). Szeretnem latni hogy pl. hogy mit adott le az MS eddig, es mi az ami hianyzik. Ezt persze nem fogjak az orromra kotni, mert ez csak az MS-re, az EU-ra es az informaciot igenylo mas IT cegekre tartozik (az EU hatarozat alapjan).
    Amig semmit se tudunk abbol ami korulottunk zajlik, mehet az okoskodas, csak epp semmi ertelme.
  • assdf
    #47
    Végigolvastam a hozzászólásokat és megintcsak azt látom, hogy "szakemberek" probálják meggyőzni egymást hogy mi miért jobb...
    Nézzük a tényeket:
    -a világ számitógéphasználóinak kb 90% 1 bites user.
    -olyannyira 1 bites, hogy még az annyira szindott windowsba integrált cuccokat is képtelenek használni (ezzel van tele a tökük a helpdeskeseknek), nemhogy még letöltsenek valami überjót, amit aztán még annyira sem tudnak használni. Ez tény. A legtöbb user azt mondja hogy: megnyitom az internetet...(értsd: elinditom az explorert, na ettől szoktam én hajam tépni). Na őneki probáld meg elmagyarázni hogy azért jó a firefox mert kevesebb spyware-t kapsz be, ovatósabb a cookie kezeléssel, különbözö kiegészitések vannak hozzá stb... Na erre tudjátok mi lesz az 1 bites user válasza? "én csak használni akarom a gépet, én ehhez nem értek".

    Innentől kezdve ez az egész topic arról szól, hogy az a 10% emberke mit és hogyan szeretne használni. Az ms meg jót röhög, mert nem ő tehet arról hogy a 90% hülye hozzá mint a ... (ehhez miért nem kell jogsi? mert ugye számitógépet minden hülye használhat) viszont piszok jól meg lehet élni belőle.

    Ui:
    szerintem a windows média player egész jó. Én pl zene/klipphalgatásra mindig ezt használom, külsőre is tetszetős, és számomra sokkal jobb hangzása van mint a winampnak bár nem tudom miért. (tudom tudom, lehet winamphoz is pluginokat letölteni, de ezzel én is úgy vagyok mint az egyszeri user, hogy töltse a halál ha ez alapból is jobb számomra).
    Szóval sok mindent megértek, de szerintem a wmp az egyik legjobban eltalált szoftver a microsoftéknál, szemben pl az explorerrel.

  • sh4d0w808
    #46
    A fő probléma nem csak az, hogy a Windows-nak nincs alternatívája, hanem az, hogy a MS-on kívül senki nem tud teljesen kompatibilis szoftvert írni pl. irodai célokra, mert zártak azok a protokollok, amik ezt lehetővé teszik (talán ez változik most, de még kivárom a végét). Magyarul, ha egyszer megvettél mondjuk egy MS-Office-t, akkor kénytelen vagy mindig megvenni, mert a zárt protokollok miatt semmilyen más irodai alkalmazásban nem úgy fog kinézni a dokumentumod, ahogyan MS-Office alatt. A másik fele az, hogy a MS-Office a saját formátumán kívül semmi mást nem támogat. Ezek együtt pedig erősen versenyellenes lépések, mi több, piaci erőfölénnyel való visszaélés. Ha a MS támogatna szabványokat, vagy alkalmazná azokat, akkor mindenkinek könnyebb dolga lenne. Sajna egyenlőre ott járunk pl. Office-ban, hogy még egymással sem nagyon kompatibilisek a különböző verziók, nemhogy más programokkal...
  • peetig
    #45
    EU-s oprendszer így, EU-s oprendszer úgy... A helyzet az, hogy a Microsoft OS-e jelenleg alternatíva nélküli, de ez miért akkora gond(az árát leszámítva)? Ha nem lenne egységes operációs rendszer, akkor a japán/amerikai/európai stb. szoftvergyártók nagy gondban lennének, mert 100 féle rendszer alá kellene a programmjaikat írniuk. Ugyan ez igaz a hardvergyártásra. Igenis kell lennie egy egységes platformnak, enélkül káosz is lehetne. Szóval lehet, hogy tröszt, meg nem fair verseny, de hajrá Microsoft!
  • sathinel
    #44
    Erre van linux alatt egy ablak manapság grafikus környezetben, és ott kiválaszthatod a nem telepített progikat, vagy a netről szedheted le. De manapság már találni olyat is pl ubuntu alatt volt, hogy weblapon csak rákattintassz a telepít gombra, és feltelepítette a progit. A másik okos megoldás, hogy pl Suse csinálja, hogy elmenti a beállításokat, és ha akarod, akkor egy új telepítésnél minden amit megszoktál, beállítottál, megmarad az új telepítésnél. Elég jól jön egy winyócsere után. Tehát 1x megcsinálod, és utánna nem kell vele szórakozni. Azt ne mond hogy a win beállításával nem kell foglalkozni.

    Tehát nem 500 féle rendszert csinálnak, max te úgy érzed, de minden distró ugyanazokat a kerneleket használja(bár ennek vannak verziói), és max más parancsokkal tudsz vele bánni, de pl a programoknál ha source-ből fordítassz, akkor mindenhol használhatod. A felület sincs lefixálva, csak egy működő mag, amire építhetsz.
    1 rendszer van, amit aztán úgy öltöztetnek, ahogy akarnak, illetve elég csak azt lecserélni amit fejleszteni akarunk. Így dinamikusabban is fejlődhetne szerintem.
  • Hoho
    #43
    "Ha erre komoly igény lesz, akkor majd úgy adják. De addig amig minden évben pénzügyi rekordokat döntenek és bármikor kilóra megvásárolhatnak az eladásaikból egy kissebb országot, addig az lesz amire az emberek százmillióinak szüksége van."

    Azt miből szűröd le, hogy nincs igény rá, vagy hogy az embereknek a windows jelenlegi formájára van szükségük? Abból hogy azt veszik? Nem lehet hogy csak azért veszik, mert valamit venni kell és nincs más?
  • zzebi
    #42
    Pont azt ismeteled, amit en irtam le. Amirol te beszelsz, az a Cost Center. Tehat pl a WMP reszleg a MS-nal egy Cost Center, vagyis onmaga nem termel kozvetlen bevetelt, hanem a koltsegeit egy masik reszlegnek szamlazza ki. (Igy papiron mar nem veszteseges.) Ebben az esetben ez a masik reszleg a nagy kozos retail kassza, amely a Windows eladasokbol befolyo penzbol fizet.
    Ergo, a Windows arabol finanszirozzak a WMP fejlesztest.

    Latom, fogalmad sincs a nagyvallalati vilagrol. Lehet, hogy hihetetlenul hangzik, de valoban nem letezhet veszteseges reszleg egy nagy cegnel! A reszvenyesek soha nem nezik el ezt es ezt a ceg vezetoi is pontosan tudjak. Ha egy reszleg letezik, el es virul, akkor az azt jelenti, hogy osszessegeben hasznot termel a cegnek, akar kozvetlen eladasokbol, akar mint Cost Center.

    A MS WMP-es reszlege es az IBM linuxos reszlege tehat mindenkeppen hasznos a cegnek es nyereseget termel, es erre az a bizonyitek, hogy ezek a reszlegek leteznek.
  • sathinel
    #41
    Sokan megint nem értik a szoftware csatolás következményeit. Az 1 bitű emberke persze hogy azt választja ahol kevesebb az ellenállás. Tehát nem akar telepíteni, csak használni. Ez kb olyan mint amikor azt mondják hogy ne gondolkozz, csak szavazz. Szép okos fogyasztói társadalom. Így soha nem fog megszünni a kihasználás, ha még engedjük is. A net egy olyan fórum ahol lehet pofázni. ) persze én is windows-on nőttem fel a játékok miatt, de nem tartom túl korrektnek. A lényeg hogy pampogj ha valami nem tetszik, hátha változtat. (Nem sok esély van rá amíg sokan nem akarnak gondolkozni, csak élni) Sok kis cég megélhetne nagyon jól, vagy feltörhetne, ha nem csak olyanokkal tudnának foglalkozni amit még nem találtak ki. Mert ha a felhasználó nem kap valamit, akkor elkezd keresni. Ekkor pedig már lehet hogy utánnanéz, más alternatíváknak, amik ingyenesek, vagy más miatt érdekes számára. De amíg ilyen marad a win, addig a legtöbben csak megveszik és használják.

    Egyébként amcsi gyerekek is pampognak a vista miatt ha olvasod a blogokat, youtube-t. Pedig ott van pénz(vagyis több mint nekünk).
  • zzebi
    #40
    Ez nem ilyen bonyolult.
    Az igazi megoldas nem az lenne, hogy a MS 500 fele Windows verziot hoz forgalomba, hanem hogy csak egy fajta csupasz Windows-t arul, amire te azt telepitesz fel, amit akarsz.

    Egy idealis vilagban a felhasznalonak van valasztasa:

    John Smith elhatarozza, hogy vesz egy szamitogepet.
    - ellatogat a kedvenc online kereskedojenek a weboldalara
    - kivalasztja a hardvert
    - kivalasztja a Windows operacios rendszert (csupasz, olcso valtozat)
    - majd a felkinalt szoftver kategoriakban kivalasztja, hogy milyen segedprogramokat kivan hozza megvasarolni:
    - medialejatszo
    - biztonsagi szoftver
    - rendszer karbantarto
    - cd-dvd iro
    - bongeszo
    - levelezo
    - stb

    Jonehany szoftver kategoria eseteben ez ma is mukodik, de ezen kategoriak szama egyre csak csokken, ahogy a MS egyre tobb szoftvert integral az OS-be.
  • A1274815
    #39
    Nos én míg nem volt a WMP9-es addig, zene lejátszásra WinAmp-ot, filnézésre, meg BSPlayer-t használtam. WMP9 óta egyikre sem volt többé szükségem, film nézéshez nincsennek extra igényeim. Egyébként meg tök jó a lejátszási sor kezelője. Feíratokkal sincs problémám, ott van a DivXG400 illetve a VobSub. Most meg már WMP11-et használok Vista alatt néha pedig az MC-t, ha 4:3-as filmet nézek.
  • BStage
    #38
    "Sem a legujabb MP-t, sem a legujabb IE-t nem lehet olyan regi Windows-ra feltelepiteni, amiben nem voltak eredetileg benne "

    És? A régebbiek felmennek. Ezek szerint csak idén lettek fizetősek ezek a termékek? Haladunk...

    "Egy profitorientalt cegben nem letezhet veszteseges reszleg!"

    Baromság! Ha az a részleg önmagában csak kiadást hoz, de cserébe egy másik részleg (amit a veszteséges részleg támogat) irdatlan pénzeket hoz, akkor a kutyát nem érdekli, hogy az a részleg csinál némi aprópénzes veszteséget.

    "Elhiheted, hogy a MS reszvenyesei ket kezzel vernek az asztalt a cegvezetesnel, hogyha a WMP fejlesztese vesztegeset okozna a cegnek."

    Ismét baromság. A részvényeseg magasról tesznek rá, hogy a WMP részleg mit csinál, amig a windows, az office, a server részleg olyan mennyiségű pénzt termel a (wmp részleg termékét beépitve) hogy elkölteni sem tudják a pénzt.

    "Ugyanigy az IBM-nel folyo Linux fejleszteseket (mint minden mas profitorientalt linuxos cegnel) a szolgaltatasi reszlegek finanszirozzak. "

    És te ezt el is hiszed? A linux az ibm-nél ugyanúgy durván keresztfinanszirozott, a tizedét se tartaná el a linuxos szolg. részlet. Persze éppeszű embert nem is érdekli, hogy miből tartja el, addig amig a cég egésze nyereséges.
  • A1274815
    #37
    "Ki az a szadista aki WMP nélküli windws-t vesz, hogy aztán letöltse a WMP-t?"

    Én egy úgy mondott tegyük fel hogy esetet vizsgáltam, amit gondolom minden normális szervezet és cég is végig vizsgálna.