52
Olaszországban szeretnék dolgozni vagy élni
-
Szikorarobi #12 Szivesen beszelek akcentussal havi 2200 euroert. Foleg ha a felesegem is el tud helyezkedni ami itt magyarorszagon 5 eve nem sikerul. Marmint sikerulne 250-350 euroert. Pedig felsofoku kereskedelmi vegzetsege van. Akik olaszban a strandokon a napernyot allitgatjak azok kapnak 1200 at. LOL? -
Szikorarobi #11 Nalunk sajnos nincs ilyen gond. Rokonok elegge el vannak foglalva magukkal. A magyarok eleg nehezen mobilizaljak magukat ez teny. De mi mar egyszer eltunk egyutt mint csalad mas orszagban 8 honapig. Akkor is eladtuk a hazat es megszuntettuk a vallalkozast. Nem akkora dolog kulonben. Nyugaton ez teljesen termeszetes hogy oda koltoznek ahol van munka es jol fizetnek. Itt csak az a gond hogy mas nyelven beszelnek. De ez csak ideiglenes. Megtanulunk olaszul. Nekem tetszik az az orszag. A mentalitas az emberek, eghajlat stb... Pl nincs biztonsagi or a supermarketben. A masik az hogy en mar szereztem melot magamnak 1500 Euros kezdo fizetessel amit 2200 ra emelnek ha betanulom a dolgot. 3 het mulva mar kezdhetnek is..... -
Ronny #10 egy felnőtt soha nem fogja elveszteni az akcentusát, mind1 mennyit élt ott. Mindenkinek ismert példa lehet erre Kissinger vagy a hazalátogató magyarok. -
#8 itt elsősorban az a lényeg szerintem,hogy kiket hagysz itt(szülők,rokonok)
ugyanis gondolom szükségük lesz rád,ha nem most,majd valamikor.külföldre kiköltözni szerintem fiatalon érdemes,vagy öregen,amikor már a rokonok sem nagyon élnek -
#7 én ha tehetném most, szó nélkül mennék oda
csak egy szót se tudok olaszul :( -
#6 pff... mindent lehet :)
nem gondolod, hogyha vki kint van 12 éves kora után mondjuk 50 évet, az nem tanulja meg anyanyelvi szinten ? :) -
Szikorarobi #5 Lehet nem hiszitek de rengetegen mennek most olaszba melozni a romanoktol volt jugo orszagokbol es a bulgaroktol is. A nyelv nem gond mert mindenki a csaladban beszel legalabb egy masik nyelven is (nagyobbik lanyom 2)nagyon jol. Ahogy neztuk az olasz meg konnyen tanulhato es a magyaroknak a kiejtes sem problema. Szerintem a gyerekek kb 1 mi kb 2 ev alatt teljesen jol megtanulnank a nyelvet. Van kint ismeros aki kint szuletett es jol beszel magyarul is. O tudna nekunk segiteni eleinte. Azert is mennenk oda. Mar van ott egy haverom is es ha mi jol erezzuk magunkat jonne meg masik 2 csalad is a kikoltozesunk utan kb egy ev mulva. Ok a mi velemenyunkre kivancsiak hogy mi mit mondunk milyen az elet kint. Azok akikkel beszeltem kezdo keresetnek 900-1600 Eurot kaptak nyelvtudas nelkul. Bejelentve. A 900 euros 8 honap utan most pont a duplajat 1800-at kap. Szerintem most erdemes lenne kimenni. -
Ronny #4 én azt olvastam, hogy 12 éves kor felett már nem lehet egy nyelvet anyanyelvi szinten megtanulni. -
gyuri12 #3 sztem ne menj ki... a gyerekek nem szoknák meg. nem tudnak olaszul meg hasonlók... meg gondolom te sem,meg a feleséged sem... még a végén valami hülye maffiás ügybe keverednél,aztán meg leshetsz!:D -
#2 Én is ott élnék legszívesebben. Foci, csajok, Tiziano Ferro, Jovanotti, Alfa Romeo :-)
De én nem merném az itteni bizniszt, lakást felszámolni.
Egyúttal bocs, hogy nem tudtam válaszolni a kérdésekre. -
Szikorarobi #1 Már dolgoztam Kanadában 5 évig, nagyon tetszett, jól is kerestem, de itt M.o.-on találtam magamnak barátnőt aki később a feleségem lett és miatta hazajöttem. Azóta már született két gyermekünk. Eddig elég jól elvoltunk, de úgy érzem évről évre egyre nehezebben megy a sorunk. Már többször jártam kint Olaszországban, nagyon tetszett és most jöttem haza egy olyan útról Livornóból ahol azt néztem meg, hogy érdemes-e oda költöznünk. Egyelőre nem tudok dönteni. Itt működő vállalkozásom és családi házam van amit el kellene adnom, ha úgy döntünk, hogy kiköltözünk. Kint is, mint vállalkozó(fuvarozó) szeretnék pénzt keresni. Sajnos kinti ismerősöm nem tudott minden kérdésemre választ adni. Egy éve van kint, de ahogy elnéztem elég sokat dolgozik. Természetesen többet keres, mint egy magyar átlag, meg jobban is él, de valahogy úgy láttam nem boldog. Lehet, hogy a honvágytól, nem tudom... Szóval a nagy kérdés: Érdemes-e felszámolni az itteni vállalkozásomat, eladni a házamat és családostól kiköltözni? Toscana megye lenne a kiválasztott cél, Livorno. Lehet eleinte mint alkalmazott dolgoznék.
A kérdéseim:
2 gyermekem (9 éves, 13 éves) hogy és hova járna iskolába és mennyiért?
Milyen betegbiztosítás van, mennyit kell fizetni?
Vállalkozás, alkalmzottak után milyen és mennyi adó van?
Autóra mennyi a biztosítás és mi alapján számolják?
Mennyi egy átlagos lakás vagy ház bérlése?
Milyen közüzemi díj van és mennyibe kerül?
Még biztos, hogy más is eszembe fog jutni. Most egyelőre ennyi elég.
Legyetek szívesek segítsetek, ha tudtok. Ha van valami amit esetleg tudni kellene munkavállalással vagy egyéb dologgal kapcsolatban azt is írjátok meg légyszi. Ha másoknak lenne kérdése ők is írjanak nyugodtan ide.