<b><font color=green>Mezõgazdasági fórum</font></b>

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Dave531
Tegnap azért kituttad venni az ekés cuccokat? XD
Jah és válasz erre gomb nem elfelejtve. :D

Fendt, Case Ih, Claas, McCormick, Mtz 4ever!!!

SHADOWEYES7
napot

fiuk ,kattintsatok már a "válasz erre" --gombra,bocsi de eskü nemtodom kivenni kinek irjátok!!<#szomoru1><#confused><#help>

Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.

az lehet:D

AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB

gabor 892
hát az árábol vennél 5 JD4650et...xDDD

DoPpEnTyÛ---többet ésszel, mint ész nélkül...

ez az utolsó nem ide való :D amúgy nem vettem a szivemre csak ki mondtam az igazságot és elfelejtettem telerakni a végét ilyennel xD xD xD xD xD vagy ilyennel:d:D:D:D:D:D:D:D:D illyetve ilyennel :):):):):):):):):):):):):). Azért van sok JD mert az volt a lap elején:D találtam NH-t is csak azanyira kivolt égve hogy még Gábor se ismerné fel:D Ha NH TG-m lenne ( ami ugye lehetetlen:D)én biztos csak éjjel mennék szántani, pilács nélkül, há ne hogy má rajtam röhögjön a fél falu, mi ez a szar <#zavart1>

AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB

gabor 892
ja mer hülye vagy hozzá, látni lehet hogy made in china:DDDD kühne eke is jo ne szojjá be:D

Dave531
nah el téptem. jah errõl az uccsó no name ekérõl meg fingom nincs h milyen. :D

SHADOWEYES7
az

Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.

Dave531
Ez rabe félig függ. réselt kormánylemezzel. :P

SHADOWEYES7

SHADOWEYES7
<#schmoll2>

SHADOWEYES7

Dave531
El állt a szavad? :P

Dave531
Nh Tg + 7 fejes féligfüggesztett lemken v.forgató eke. Nah?

SHADOWEYES7

SHADOWEYES7
hülye!!:DDDdddddddddd

Dave531
V kék gerendely meg kormánylemez meg elõhántó meg munkahenger, vésõorr piros a felni? :D

SHADOWEYES7

Dave531
Akkó mit mondjak? :D 4 fejes váltvaforgató eke. Elõhántókkal v mit?

SHADOWEYES7
ne a tuljdonságokat nézd+!!!!:P

Dave531
Lemken euro opal. :D

Dave531
Nah látom nyomatod a nem tom milyen dózsa battyány cégnek képeit. nem tom a cég nevét.XD Csak azt nem tom h miért nem tettek fel új képeket?

SHADOWEYES7
akkor ez mien eke???

Dave531
Nekem nem kell ilyeneket mondanod. Perfect vok gépekbõl.

SHADOWEYES7

SHADOWEYES7

SHADOWEYES7

SHADOWEYES7
vógel ekéknek mindig zöld a kormánylemez végén a hant fordító!!

Dave531
Nah innen megmondom, h ez meg Vogel eke, köszi. Nem vok válogatás csak a miõséget szeretem. És nem kõ mocsok francia eke. Xd onnan csak bort érdemes venni. XD

SHADOWEYES7
megahalnék ha 2 fejjel kéne szántani,még az 50 esem is 3 fejet visz!

SHADOWEYES7
azzta mi válogatós vagy??!!!!!!!!!!:))

Dave531
Nah ez a gregoire besson se kéne. XD Vogel& Noot 4ever

Dave531
Nem vok lusta csak be nem ülnék 1 NH-ba. :D Jah már megvolt. Íjj ez gáz. XD

SHADOWEYES7

SHADOWEYES7
:DDDDDDDDDDDDddd

lusta disznó!

Dave531
Akkor be se ülnék a TM-be. XD Száncson halál. Jah meg a kasza Gábor. XD

Dave531
Te suttyó húzzá is. XD

gabor 892
azér mer az elsõ kerék az ekén a barázdába megy a hátso meg a tarlon, szal ha kacsázol akkor ciki:D

gabor 892
nah mentem szevasztok parasztok:D

Dave531
Tarlón járó az eke v mi a f@sz? Így van mond is meg. Ha nekünk lenen akár 1 Tm is én ki nem szálnék belõle. :D Még az utat is felszántanám. De azé szép volt ez az uccsó mondad. XD

gabor 892
azér nem kell éjjel dolgozni

SHADOWEYES7
én a Rábámmal parton járok,de elég fos igy szántani,a szemem kiugrik fõleg éjjel,!!<#duma>

gabor 892
miaz hogy nem vágom teeeh...:P bár NH-val nem nagyon szántottam, de nem is gyakran fogok, trakival no barázda, figyelni kell, figyeljen a faszom:D

SHADOWEYES7
<#vigyor1>

Dave531
Köszi Shad a nem is tom mit:D a kis tájékoztatót Ez annak jó aki nem vágja h mi van pl gábor. Nyugi poénkodok ;)

gabor 892
köszi shad:D

SHADOWEYES7
A szántás
A szántás alapvetõen forgatáson alapuló mûvelet, ahol a barázdaszelet kivágása után lazítás, porhanyítás és kisebb mértékû keverés mellett a barázda-keresztmetszetnek megfelelõ szeletet átfordítjuk. Az eke mûvelõeszköze, az ekefej, úgy van kialakítva, hogy egy függõleges és egy vízszintes vágással a talaj felszínébõl egy, a barázdaszelet keresztmetszetének megfelelõ részt kihasít, majd a barázdaszelet sarka környékén elhelyezkedõ elméleti forgáspont körül átfordítja (39. ábra). E folyamat során a talaj eddigi szerkezete megváltozik: fellazul, aprítódik és keveredik.
A szántás mûvelete egy bonyolult, összetett folyamat. Jelentõs vonóerõt igényel, amely kifejezhetõ a traktor függesztõberendezésén jelentkezõ, az ekére jellemzõ vontatási ellenállással. A vontatási ellenállás Gorjacskintól származó képletének elemzésébõl megismerhetõk azok a tényezõk, amelyek energetikai szempontból leginkább jellemzik az eke munkáját. Az elterjedten használatos képlet az alábbi három tagból áll:

F = F1 + F2 + F3 = fFG + knab + εnabv2 .

A kifejezés elsõ tagja – F1 – az eke súlyerejét, valamint a barázda falán és fenekén fellépõ súrlódási tényezõt (f) veszi figyelembe.

A második tag – F2 – függ az ekefejek számától (n), a barázda keresztmetszetétõl (a × b) és a kihasítási és tömörítési munkát jellemzõ deformációs tényezõtõl (k).

A képlet harmadik tagja – F3 – a talajszelet gyorsításához, oldalirányú szállításához és tereléséhez szükséges erõhatásokat veszi figyelembe, ahol az n × a × b szorzat az eke által átmûvelt teljes keresztmetszet, ε az eke és a talaj jellemzõinek egymásra hatását fejezi ki. A sebesség (v) négyzetes alakban szerepel.

A fenti kifejezés kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a szántás elvégezhetõségét és munkaminõségét – egy adott munkaszélességû gépnél – csak a munkamélységgel és a haladási sebességgel lehet befolyásolni. A munkamélység általában szükségszerû követelmény, így csak a mûveleti sebesség megválasztására van módunk.

Az ekék szerkezeti felépítése
Az ekének – traktorhoz való csatlakozásának alapján – függesztett vagy féligfüggesztett (40. és 41. ábra) változata különböztethetõ meg. A technikai fejlõdés egy régebbi szakaszában a vontatott ekék voltak az elterjedtebbek, de ma már alig lehet ilyen géppel találkozni

Az eke munkavégzõ szerve az ekefej (1), amelybõl általában többet fognak fel az eke keretére. Ezen a kereten helyezik el a kiegészítõ berendezéseket is. A keretszerkezet (2) fogja össze egy egységgé a gépet, teszi lehetõvé a traktorhoz való csatlakoztatást (3).

Az ekefej
Az ekefejek végzik a szántás tényleges mûveletét. Oldható kötéssel, általában csavarok segítségével vannak a keretszerkezethez rögzítve. Az ekefejszár (42. ábra, 1) a felfogó résztõl az eketestig nyúlik le. Az eketest (43. ábra, 1) fogja össze mindazon funkcionális elemeket, amelyek a szántásban részt vesznek. A haladási irány szempontjából legelöl halad a szántóvas (43. ábra, 2), amely a barázdaszelet vízszintes kivágását végzi. A szántóvas felületével egy síkot alkotva a kormánylemez (43. ábra, 3) követi azt. A kormánylemez barázdafal felé esõ éle választja el a barázdaszeletet a még szántatlan területtõl. A kormánylemez felületén végigcsúszó talajszelet átfordul, közben rögökké töredezik szét. Az összetett mozgás eredményeként a rögök részben keverednek is. A kormánylemez munkájának jellemzõ tulajdonságait felületének görbületei határozzák meg. A kormánylemezeket többé-kevésbé azonos elvek szerint kialakított görbületi szabályok szerint (44. ábra) csoportosítva gyártják. A talaj minõségének, kötöttségének, az agrotechnikai követelményeknek stb. megfelelõen – különbözõ típusú kormánylemezzel szerelt ekéket lehet vásárolni.

42. ábra - Ekefejszár a felfogóelemekkel

43. ábra - Az eketest a csatlakozó szerkezeti elemekkel

Az ekék fajtái
Azokat az ekéket, amelyeket az ekefejek jobbra forgatnak, ágyekéknek nevezzük. Az ágyekékkel mindig úgy kell a szántás irányát, a szántandó terület nagyságát megválasztani, hogy a lehetõ legkevesebb össze- és szétszántott barázda keletkezzen.

A váltvaforgató ekék alkotják a másik csoportot. Ezen belül alapvetõen két típust különböztethetünk meg: a váltóekét és az ikerekét. Mindkét típusnál ugyanannyi jobbra és balra forgató ekefejet találhatunk, csak azok a váltóekénél egymáshoz képest 90°-ra, az ikerekénél 180°-ra helyezkednek el (46. ábra). A váltóekék ma már kimentek a divatból, mert a traktorból vezérelve hidraulikus úton forgatható ikerekék kiszorították õket. Így, ma ha váltvaforgató ekérõl beszélünk, ikerekérõl van szó.

46. ábra - Két- három-, négyekefejes váltvaforgató ekék (ikerekék)

A váltvaforgató ekék jobbra és balra forgató fejeit a keretükkel együtt váltogatni lehet. Ha a táblán a jobbra szántó fejekkel kezdtünk el dolgozni, a tábla végén átváltunk a balra forgató fejekre. Ugyanabban a barázdában jöhet vissza az eke, amelyikben az elõbb ment, így elkerülhetõk a tábla közepén az össze- és szétszántásból eredõ egyenetlenségek (lásd az ágyekéknél). A váltvaforgató ekékkel történõ szántásnak különösen nagy jelentõsége van a lejtõs területeken, dombvidéken a rétegvonal menti szántás esetében, mert így mindig felfelé lehet forgatni a földet, ami elõnyös a talajerózió megakadályozása szempontjából.

gabor 892
hát jah, jol néz ki fõleg xenonnal

gabor 892
kackac:D

Dave531
a 8530-as az meg legalább design-os.