<b><font color=green>Mezõgazdasági fórum</font></b>
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Jah és válasz erre gomb nem elfelejtve. :D
Fendt, Case Ih, Claas, McCormick, Mtz 4ever!!!
fiuk ,kattintsatok már a "válasz erre" --gombra,bocsi de eskü nemtodom kivenni kinek irjátok!!<#szomoru1>#szomoru1><#confused>#confused><#help>#help>
Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.
AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB
AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB
DoPpEnTyÛ---többet ésszel, mint ész nélkül...
Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.

lusta disznó!
A szántás alapvetõen forgatáson alapuló mûvelet, ahol a barázdaszelet kivágása után lazítás, porhanyítás és kisebb mértékû keverés mellett a barázda-keresztmetszetnek megfelelõ szeletet átfordítjuk. Az eke mûvelõeszköze, az ekefej, úgy van kialakítva, hogy egy függõleges és egy vízszintes vágással a talaj felszínébõl egy, a barázdaszelet keresztmetszetének megfelelõ részt kihasít, majd a barázdaszelet sarka környékén elhelyezkedõ elméleti forgáspont körül átfordítja (39. ábra). E folyamat során a talaj eddigi szerkezete megváltozik: fellazul, aprítódik és keveredik.
A szántás mûvelete egy bonyolult, összetett folyamat. Jelentõs vonóerõt igényel, amely kifejezhetõ a traktor függesztõberendezésén jelentkezõ, az ekére jellemzõ vontatási ellenállással. A vontatási ellenállás Gorjacskintól származó képletének elemzésébõl megismerhetõk azok a tényezõk, amelyek energetikai szempontból leginkább jellemzik az eke munkáját. Az elterjedten használatos képlet az alábbi három tagból áll:
F = F1 + F2 + F3 = fFG + knab + εnabv2
A kifejezés elsõ tagja – F1 – az eke súlyerejét, valamint a barázda falán és fenekén fellépõ súrlódási tényezõt (f) veszi figyelembe.
A második tag – F2 – függ az ekefejek számától (n), a barázda keresztmetszetétõl (a × b) és a kihasítási és tömörítési munkát jellemzõ deformációs tényezõtõl (k).
A képlet harmadik tagja – F3 – a talajszelet gyorsításához, oldalirányú szállításához és tereléséhez szükséges erõhatásokat veszi figyelembe, ahol az n × a × b szorzat az eke által átmûvelt teljes keresztmetszet, ε az eke és a talaj jellemzõinek egymásra hatását fejezi ki. A sebesség (v) négyzetes alakban szerepel.
A fenti kifejezés kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a szántás elvégezhetõségét és munkaminõségét – egy adott munkaszélességû gépnél – csak a munkamélységgel és a haladási sebességgel lehet befolyásolni. A munkamélység általában szükségszerû követelmény, így csak a mûveleti sebesség megválasztására van módunk.
Az ekék szerkezeti felépítése
Az ekének – traktorhoz való csatlakozásának alapján – függesztett vagy féligfüggesztett (40. és 41. ábra) változata különböztethetõ meg. A technikai fejlõdés egy régebbi szakaszában a vontatott ekék voltak az elterjedtebbek, de ma már alig lehet ilyen géppel találkozni
Az eke munkavégzõ szerve az ekefej (1), amelybõl általában többet fognak fel az eke keretére. Ezen a kereten helyezik el a kiegészítõ berendezéseket is. A keretszerkezet (2) fogja össze egy egységgé a gépet, teszi lehetõvé a traktorhoz való csatlakoztatást (3).
Az ekefej
Az ekefejek végzik a szántás tényleges mûveletét. Oldható kötéssel, általában csavarok segítségével vannak a keretszerkezethez rögzítve. Az ekefejszár (42. ábra, 1) a felfogó résztõl az eketestig nyúlik le. Az eketest (43. ábra, 1) fogja össze mindazon funkcionális elemeket, amelyek a szántásban részt vesznek. A haladási irány szempontjából legelöl halad a szántóvas (43. ábra, 2), amely a barázdaszelet vízszintes kivágását végzi. A szántóvas felületével egy síkot alkotva a kormánylemez (43. ábra, 3) követi azt. A kormánylemez barázdafal felé esõ éle választja el a barázdaszeletet a még szántatlan területtõl. A kormánylemez felületén végigcsúszó talajszelet átfordul, közben rögökké töredezik szét. Az összetett mozgás eredményeként a rögök részben keverednek is. A kormánylemez munkájának jellemzõ tulajdonságait felületének görbületei határozzák meg. A kormánylemezeket többé-kevésbé azonos elvek szerint kialakított görbületi szabályok szerint (44. ábra) csoportosítva gyártják. A talaj minõségének, kötöttségének, az agrotechnikai követelményeknek stb. megfelelõen – különbözõ típusú kormánylemezzel szerelt ekéket lehet vásárolni.
42. ábra - Ekefejszár a felfogóelemekkel
43. ábra - Az eketest a csatlakozó szerkezeti elemekkel
Az ekék fajtái
Azokat az ekéket, amelyeket az ekefejek jobbra forgatnak, ágyekéknek nevezzük. Az ágyekékkel mindig úgy kell a szántás irányát, a szántandó terület nagyságát megválasztani, hogy a lehetõ legkevesebb össze- és szétszántott barázda keletkezzen.
A váltvaforgató ekék alkotják a másik csoportot. Ezen belül alapvetõen két típust különböztethetünk meg: a váltóekét és az ikerekét. Mindkét típusnál ugyanannyi jobbra és balra forgató ekefejet találhatunk, csak azok a váltóekénél egymáshoz képest 90°-ra, az ikerekénél 180°-ra helyezkednek el (46. ábra). A váltóekék ma már kimentek a divatból, mert a traktorból vezérelve hidraulikus úton forgatható ikerekék kiszorították õket. Így, ma ha váltvaforgató ekérõl beszélünk, ikerekérõl van szó.
46. ábra - Két- három-, négyekefejes váltvaforgató ekék (ikerekék)
A váltvaforgató ekék jobbra és balra forgató fejeit a keretükkel együtt váltogatni lehet. Ha a táblán a jobbra szántó fejekkel kezdtünk el dolgozni, a tábla végén átváltunk a balra forgató fejekre. Ugyanabban a barázdában jöhet vissza az eke, amelyikben az elõbb ment, így elkerülhetõk a tábla közepén az össze- és szétszántásból eredõ egyenetlenségek (lásd az ágyekéknél). A váltvaforgató ekékkel történõ szántásnak különösen nagy jelentõsége van a lejtõs területeken, dombvidéken a rétegvonal menti szántás esetében, mert így mindig felfelé lehet forgatni a földet, ami elõnyös a talajerózió megakadályozása szempontjából.