Mezőgazdasági fórum
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az AMAZONE ZA-M 1500 profiS ikerszórótárcsás mûtrágyaszóró pontosan megméri és sebességarányosan kijuttatja a mûtrágyát az AMATRON+ vezérlõ segítségével. Az online-súlyméréssel lehetõség nyílik ara, hogy a munka közben ellenõrizzük a már kijuttatott és a még tartályban levõ mennyiséget. A pontos mérés egyenletesebb kijuttatást és pontosabb elosztást tesz lehetõvé. A ZA-M 1500 profiS tartálytérfogata 1500 l, mely 2500 l-re magasítható. a munkaszélessége 10-36 m között változtatható. A ZA-M 1500 profiS szerelhetõ GPS vezérléssel és hidraulikus szórótárcsa meghajtással egyaránt.
Környezetünkért: Az Amazone ZA-M mûtrágyaszórók Limiter szóráshatárolóval felszerelve elnyerték az Európai Környezetvédelmi Normát, EN 18739.
nagyteljesítményû ZA-M 1800 ultra és ZA-M 3000 ultra kifejezetten a nagygazdaságok részére lett kifejlesztve. Az új OM szórótárcsák segítségével 24-48 m munkaszélességet érhetünk el kimagasló precizitással. A 1800 és 3000 l-es alaptartályokat 2400 és 3600 l-re magasíthatjuk. Az integrált terelõ lemezek optimális elosztást tesznek lehetõvé. Az Online-súlymérés és a sebességarányos kijuttatás opciós tétel a ZA-M ultra mûtrágyaszóró esetében.
AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB
\"When no one else will fuck you, I\'m always there.\" - Life
Agrárágazat
A tápanyagok nagyobb részét a talaj felszínére juttatjuk ki, amely szántóföldi gépekkel és esetenként légi úton egyaránt elvégezhetõ. A szilárd tápanyagok zömét akár egymenetben, akár külön menetben végzik a talajra szórják ki a kijuttató géptõl függetlenül. A folyékony oldatban megjelenõ tápanyagokat azonban más munkamûvelettel kapcsoltan (lazítás, magágykészítés, vetés, stb.) végzik, mikor az értékes tápanyagot a talajfelszín alá juttatják.
A tápanyagok nagyobb részét a talaj felszínére juttatjuk ki, amely szántóföldi gépekkel és esetenként légi úton egyaránt elvégezhetõ. A szilárd tápanyagok zömét akár egymenetben, akár külön menetben végzik a talajra szórják ki a kijuttató géptõl függetlenül. A folyékony oldatban megjelenõ tápanyagokat azonban más munkamûvelettel kapcsoltan (lazítás, magágykészítés, vetés, stb.) végzik, mikor az értékes tápanyagot a talajfelszín alá juttatják.
A termõterület tápanyag-visszapótlását a talaj védelmére, a termelékenység fokozására és a talajfélék használatának eltérésére vonatkozóan kell végezni. A tápanyag-visszapótlásnál figyelmet kívánnak a természeti hatások által keltett következmények, amelyek magukba foglalják a talaj természetes tápanyag-szolgáltató képességét, az elõvetemény hatását, az elõzõ évek tápanyag felhasználását, valamint a kultúrnövény fiziológiai tápanyagigényét is.
A szerves és mûtrágyák kiadagolásának gépei nagyobb százalékban a talajfelszínre szóró gépeket jelentik, míg kisebb hányaduk alkalmazása a talajba történõ injektálással valósítható meg. A talajfelszínre szóró gépek erõgéphez történõ csatlakoztatástól függõen lehetnek függesztett, vontatott, rászerelt, illetve ritka esetekben magajáró kivitelûek.
I. A mûtrágyaszórás gépei
A mechanikus rendszerû gépek esetén a tartályból való kijuttatás és a talajfelszínre történõ szórás is mechanikus úton történik. A különféle pneumatikus elven mûködõ mûtrágyaszóró gépek többnyire a szórófejek kialakításában, valamint a mûtrágya légáramba történõ adagolása tekintetében térnek el egymástól. A központi adagolási rendszerû gépeknél a szemcsék a tartályból a gravitáció hatására, vagy cellás adagolón keresztül kerülnek a fõvezetékbe. A levegõben áramló szemcsék elosztó szerkezeten és mellékvezetékeken jutnak el a szórófejekig. Az un. osztott rendszerû adagolásnál a mûtrágyaszemcsék az adagolószerkezet által meghatározott adagmennyiségben kerülnek a szórófejeknek megfelelõ számú elosztó vezetékbe.
A kijuttatott mennyiség szabályzása térfogat szerinti adagolással, és állítható méretû adagolórés közbeiktatásával történik. A szórószerkezet a mûtrágya kilépésének helyén közvetlenül a tartályhoz kapcsolódik. Ez elsõsorban a mechanikus rendszerû gépeknél kialakított konstrukciókra vonatkozik, a gyakorlatban e gépek jelentõsége a legnagyobb a tápanyag-visszapótlás technológiájában. A szórószerkezetek szerinti felosztásuk a következõ lehet:
- röpítés elvén mûködõ gépek,
- mechanikus szétosztás és terítés elvén mûködõ gépek.
A röpítés elvén mûködõ gépek esetén a szilárd mûtrágyaszemcséket egy röpítõszerkezet teríti szét a talajfelszínen. A röpítõszerkezetek kialakításától függõen lehetnek:
- Röpítõtárcsás rendszerû gépek
, melyek közül a kis tartálytérfogattal rendelkezõ változatok általában függesztett, ritkábban vontatott kivitelben készülnek. A fordított kúp, vagy gúla alakú tartályból a mûtrágya gravitációs úton állítható adagolórések mellett közvetlenül kerül a szórótányérokra. Innen a mûtrágyaszemcsék a tárcsán elhelyezett lapátok mentén a perem felé haladnak, majd arról a fizika törvényszerûségeit követve lelépve mozog, és a talajra hull. A szemcsék a tárcsa pereméig a centrifugális erõ hatására gyorsulva haladnak. A mûtrágya folyamatos utánfolyását boltozódásgátló szerkezet biztosítja. A nagyobb tartállyal rendelkezõ gépeknél a mûtrágyát kihordó szerkezet (pl. kaparóléces, csigás stb.) szállítja a szórószerkezethez. A kisebb méretû gépeken egy, a nagyobbakon két szórótárcsát alkalmaznak. A tárcsaátmérõ 500-700 mm, a tárcsa fordulatszáma pedig 500-1000 min-1 között változik. A gépek által használt átlagos haladási sebesség 8-12 km/h, de egyes típusoknál a szórásegyenletesség még a 15 km/h-s haladási sebesség mellett is megfelelõ.
- Lengõcsöves mûtrágyaszórók
a szóróelem kialakításában, mûködésében és hajtásában tér el a röpítõtárcsás rendszerû gépektõl. A mûtrágya szórását végzõ lengõcsõ ~15-18 s-1-os lengésszámmal vízszintes síkban végez lengõmozgást kb. 80-100°-os szögben. Használatuk elsõsorban speciális kultúrák (pl. szõlõ, gyümölcs, zöldségfélék, stb.) termesztésekor ajánlatos. Szórásegyenletességük elsõsorban a szemcsés mûtrágyák alkalmazásakor megfelelõ. Elõnyük, hogy a szórócsõ hosszának változtatásával a gép szórásszélessége egyszerûen változtatható, a szórócsõ végén lévõ ütközõlap eltávolításával a sorba szórás könnyebben végezhetõ, a szórócsõ eltávolítása után mélymûtrágyaszóró adapter is felszerelhetõ a gépre, s szerkezeti felépítésük egyszerû, könnyen kezelhetõk. Hátrányként jelentkezik a kis munkaszélesség, ami több ütközõlap egyidejû felszerelésével és megfelelõ elhelyezésével növelhetõ.
- Röpítõdobos rendszerû gépeknél
a mûtrágyát adagolóhengerek juttatják a terelõ-, illetve dobóhengerekhez. A szórást két irányban oldalra végzi a szórószerkezet, így minden szerkezeti egység duplán található meg a gépen. A szabályozható fordulatszámú az adagolóhengerektõl a terelõhengerek révén kerülnek a mûtrágyaszemcsék a gumiborítású dobóhengerpár közé. A nagy kerületi sebességû forgó dobpár között a szemcsék felgyorsulva repülnek a talajfelszínre.
A mechanikus szétosztás és terítés elvén mûködõ gépek a haladási irányra merõlegesen álló szórószerkezete csatlakozik a tartály alsó részéhez. A gép szélessége megegyezik a terítés szélességével. A szállítószerkezet konstrukciójától függõen ezek a gépek lehetnek:
- Csigás
kivitelûek, melyeknél a mûtrágyát csigalevél szállítja egy szállítócsõben a teljes szórás-, illetve munkaszélesség mentén. A szállítócsõ alján egymástól egyenlõ távolságban, állítható méretû adagolónyílások helyezkednek el, melyeken keresztül a mûtrágyaszemcsék a talajra hullanak. A mûtrágyát a központi tartályból szállítószalag juttatja a szóróadapterhez. A kiadagolási mennyiség a kihordószalag sebességével és a tolózár segítségével szabályozható. A szórócsigáknál a fogadóvályúba került mûtrágya a csigaköpeny alsó részén elhelyezkedõ szóróréseken keresztül hullik a talajfelszínre. A csigás gépek a porszerû és kristályos mûtrágyát a röpítõtárcsás gépeknél egyenletesebben adagolják ki.
- Szalagos konstrukciójú gépeknél szalag mozog a négyszög keresztmetszetû házban. A mûtrágyát a szalaghoz erõsített kaparóujjak a szalag és a ház közötti állítható méretû adagolórésen keresztül juttatják a talaj felszínére.
A pneumatikus rendszerû szórógépek esetén egy radiálventilátor által keltett nagy sebességû levegõáram az útjába adagolt mûtrágyaszemcséket magával ragadja, és a szórófejekhez szállítja, amelyekrõl lepattanva a talajfelszínre kerülnek. A szórófejek a gép haladási irányra merõlegesen álló szórókereten helyezkednek el. Az egymástól való távolságukat a szórófejekrõl lepattanó szemcsék szórásképének az optimális szórásegyenletesség figyelembevételével határozzuk meg.
A különbözõ pneumatikus rendszerû mûtrágyaszóró gépek a szórófejek kialakítása (merev szórólap, bordás gumiszórólap, szóróujj, légáram által hajtott forgó szórófej, stb.) tekintetében, illetve a mûtrágya légáramba történõ adagolása és vezetése alapján különböztethetõ meg. A mûtrágyaszemcsék adagolása és vezetése tekintetében kétféle mûszaki megoldás létezik:
- Központi adagolású
, mûtrágya tartályból a szemcsék gravitáció útján vagy cellás adagolószerkezet segítségével kerülnek a fõ légvezetékbe. A levegõvel áramló szemcsék egy elosztó szerkezeten és a mellékvezetékeken keresztül jutnak el az egyes szórófejekhez. Az elosztás ebben az esetben egyszerû térfogatarányos módon történik, a mûtrágyaszemcsék egyenletesen töltik ki a légvezetékek terét. A kiadagolt mûtrágyát az adagoló után elhelyezett terelõkúpos elosztó osztja szét az egyes szórófejekhez vezetõ csõvezetékeken. A mûtrágyát egy lapátkerekes központi adagolószerkezet juttatja légáramba. A lapátkerék hossza és ezzel a kiadagolt mennyiség egy csõ rátolásával változtatható. A légáram által szállított mûtrágya a légcsatorna tetején az útjába helyezett ütközõkúpnak ütközik, és szétterül rajta. Az elosztófejhez szárnyvezetékek csatlakoznak, amelyek ütközõlapos szórófejekben végzõdnek. Ezekrõl a mûtrágya lepattanva szétterül a talajon. A központi elosztású gép megfelelõ szórófejek felrakásával a mûtrágya levél alá juttatására is alkalmasak.
- Osztott adagolásnál
a mûtrágyaszemcsék központi tartályból a szórófejeknek megfelelõ számú elosztóvezetékbe kerülnek, közvetlen kényszeradagolás útján. Az adagolás mechanikus úton, résszabályozás vagy bütykös henger segítségével történik. A tartályban lévõ mûtrágyát több fokozatban járókerék-arányosan hajtott kihordószalag szabályozható nyíláson keresztül viszi hátrafelé. Az anyag a szalag szélessége mentén elhelyezett rekeszes elosztóba kerül. Minden rekeszhez egy-egy csõ csatlakozik, amelyen a ventilátor légárama a mûtrágyát a csõ végére elhelyezett szórófejen át legyezõszerûen a talajra szórja. A szórófej lehet ütközõlapos vagy forgó rendszerû. A mûtrágyát a tartály alján elhelyezett pontos elosztást biztosító bütykös elemek adagolják a légáramba. A mennyiség az adagolószerkezet fordulatszámával, Norton-szekrénnyel szabályozható. Annyi bütykös elosztó van, ahány szórófej. Az osztott adagolású gépek az egyes szórófejekhez jutó mûtrágyaadagok pontosabb kiadagolása következtében egyenletesebben szórnak, mint a központi adagolóval felszerelt gépek. Ezért az osztott adagolású gépeket precíziós mûtrágyaszóróknak is nevezik.
A folyékony mûtrágyák technológiáját, illetve gépesítési megoldásaira két alapvetõ módszer létezik:
- felszíni kiszórás,
- talajfelszín alá injektálás.
A felszíni kijuttatáskor
szántóföldi szóróberendezés alkalmazása a legelterjedtebb. Kisebb nyomás és nagyobb cseppméret szükséges, mint a növényvédõ szerek permetezésekor. Ezeket a gépeket alap-, illetve vetés elõtti fejtrágyázásra, továbbá gyepek, legelõk, tarlók mûtrágyázására lehet használni. Oldatok kipermetezésekor a növényvédelmi gépeknél nagyobb szórónyílású szórófejeket kell alkalmazni. Szuszpenziók kijuttatásakor szórófejcsere szükséges, de ugyanazon gépek használhatók, melyekkel az oldatok szórása végezhetõ. Az oldat vagy a szuszpenzió állandó nyomás alatt szórófejeken keresztül kerül a talaj felszínére. A növényvédelmi permetezõgépek egy része folyékony mûtrágyák kiszórására is alkalmassá tehetõ. A folyékony mûtrágyák felszíni kiszórására ma már számos gép áll rendelkezésre. A talajmunkák, illetve vetés elõtt a nagyteljesítményû szóróberendezésekkel a felszínre kiszórt folyékony mûtrágyát a soron következõ talajmûvelõ gép keveri be a talajba. A légi kijuttatáshoz a szilárd mûtrágyák kiszórására rendszeresített repülõgépeket és helikoptereket használják, de azokat permetezõegységgel szerelik fel. A csepegtetõ eljárásnál a folyékony mûtrágyát a lelógó csövekkel a talaj felszínére csepegtetik. Megfelelõ kialakítású csoroszlyákkal a mûtrágyát 1-3 cm mélységben a felszín alá is juttathatjuk. Az ilyen megoldások elõnyösen alkalmazhatók a vetéssel, ültetéssel egyidejûleg végzett mûtrágyázásnál. A csepegtetéssel sûrûbb, nagyobb koncentrációjú, szuszpenzió vagy zagy típusú folyékony mûtrágyák is kiadagolhatók. Az öntözõvízzel végzett mûtrágyázáshoz a vízzel jól elegyíthetõ oldat típusú mûtrágyák alkalmasak. Ilyenek például a nitrogénalapú oldatok. Nyitott barázdás öntözésnél a mûtrágyaoldatot a kiömlõ csõ végén adagolják a vízhez. Zárt vezetékes öntözésnél, illetve esõztetõ öntözésnél a mûtrágyaoldatot a szivattyú szívó- vagy nyomóágába bekötött injektáló berendezéssel adagolják az öntözõvízhez.
Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.
Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.
annyira nincs idõm... hogy semennyire
pénteken mennénk szórni a mûtrágyát... de nem tudok menni, mert suliba kell mennem. íyg péntek délutántól vasárnap estig be kellene taszítani 290 ha-t. sajnos még késni sem lehet, mert egy spanommal vállatuk be maszekba.
Mezőgép - BN
már ide sem merem tolni a képem.... több hónapja nem voltam
miújság felétek?????
Mezőgép - BN
Azzal a ténynel én is tisztában vok, hogy horribilis összegeket elkérnek, de csakis az játszik közben, hogy találtam ilyen olcsó ajánlatot a neten...
Mellesleg én is MTZ párti vok.
A galériában lehet korábbi adásokat is megtekinteni asszem fél évre visszamenõen.
UMM
Amúgy ez a mûsor minden vasárnap 7:10tõl 7:50ig megy az ATV-n. Úgyhogy mek is mindjárt nézni😄
ASUS M4A77T | AMD Phenom II X2 560 3.30GHz AM3 BOX | KINGMAX 4096MB DDR3 1333MHz | VTX3D VX6750 1GBD5-H PCIE | SEAGATE 320Gb Barracuda 7200.12 7200rpm 16Mb SATA3 | Corsair Builder Series CX430
Kockázat nélkül semmire nem mentek az életben.
AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB
agro-mashexpo2008 - UMM

Itt van pár kép a másikról is:

\"A zseni csak akkor szól, ha kérdezik.\" \"Okosság: Ha tudod a választ. Bölcsesség: Ha nem mondod ki.\"