24942
  • gibic
    Gazdakör - 2008.10.07
  • nandorb
    volt a falunkban olyan eset ebben az evben hogy a tarlot vagy ami maradt a tores utan felgyujtottak amit nem szabad egyaltalalan,es mellette levo kukorica ami nemvolt letorve 3hold leegett a 6bol a karterites asszem 1000eu-volt az egyik az utcabol ment leszantani a kukoricat hogy ne egjen le az egesz
  • ZTM
    átfestett 514-es:D
  • caseih9400

• nandorb
    iesmit vettel a fiadnak?
    de nemtudtok 1jo weblapot ahol vannak ien 2.5x2.5 os poszterek?
    Mar unnom a szobamat.

Ja beszamolok ma gyakorlaton ugyszinten 7-8t kukoricat kaptunk hogy dobaljunk be,ja meg susnyazuk le is:D meg a tanar ott volt fel8-tol 9ig lassan ment a munka,de miutan lelepett elkeztuk bedobalni az elevatorba susnyaval egyutt majd meglassuk mit szol majd ha lassa a tanar hogy ugy lett berakva no de,azt is hogy megfogjuk-e kapni az igert + -t
  • lippet
    Na ma vetették el nekünk a búzát! Részünkről már jöhet az eső!
  • caseih9400
    szerencse h mi még naprába vagyunk :D de van vagy 150ha kuksz biztos...annak a fele elmegy a disznóknak azt annyi
  • SHADOWEYES7
    nem lehet elég korán kezdeni,john deere-os nyáladzó stb ... :Ddd

• SHADOWEYES7
  • SHADOWEYES7
  • nandorb
    tudtok nekem mutatni gigant posztert traktorosat,kombajnosat lattam 1et az unokaocsemnel es en is akarok beszerezni szal olyan ami ellege nagy 1.5nm
  • Gaben87
    Nálunk békés megyébe 1950 a kukorica!Tavaly több ezer mázsa búzát vitettünk olaszba fix helyre,most meg az ottani főnök még a mintát se nézte meg!Azt mondta hogy nekik is tele a magtár!Szoval raktározzuk mi is de a kukoricának meg kellene a hely!
  • JD4650
    Jelenleg 2200Ft a kukorica.
    A búza 3500, csak éppen a kutyának sem kell, még a malmok sem veszik!
    ez több mint vicces
  • Gaben87
    Igen de a dán francia stb gazdák legalább 15-20 évvel előrébb vannak mint a magyar gazda!Ez egyszerű hiszen náluk a kapitalizmus,nálunk addig meg a szocializmus volt az eszmerendszer!Hát meg is lett az eredménye!TSZ-eket szétlopkodták elsősorban az irodai dolgozók,hiszen ők nyujtogatták be először a felmondási nyilatkozatot,a többi meg levolt ejtve,mindenki mehetett amerre lát!Hát nemtudom,de ami ebbe az országba zajlik az már nevetséges.....!!!
  • JD4650
    Holnap aratunk, JD W660. Csak délben lehet kezdeni, mert jönnek matricát ragasztani az MVH-tól, megnézik meg van-e a kombájn :D
  • caseih9400
    Amúgy a ZTS kezd döglődni :S
  • caseih9400
    mégis két forduló és ment egy fuvar...
  • SHADOWEYES7
    jó szar napraforgó
  • caseih9400
    Zétées Egykettőkettőnegyvenöt

1milliót érő sasok otthona :D
  • gibic
    Dánok már tovább léptek, 10-15 farmer üzemeltet egy hűtőházat, v tejüzemet, vágóhidat....stb.
  • El Ray
    Kell alapítani 1 hatalmas integrátori hálózatot, mint ahogy a sertéstartásban is kezd végre valahára összejönni 19 év után. Ennek az egésznek annyi értelme van, hogy érvényesíteni tudják az érdekeiket, jobb minőség,több húskihozatal extra profitot jelent(ki is van kötve a szerződésekben.) Több termelő, ha rendel nagy mennyiségben szóját sokkal olcsóbb és ezáltal versenyképesebbé válik a termelés... a dánok is ezt a mintát követik már évtizedek óta!
  • El Ray
    máshogy nem i lehet érvényesülni, csakhogy a magyar valóság az hogy i van öregedve a mezőgazdaság, begyökösödött sztereotíapíák hajtják az idősebb korosztályt. Kevés az utánpótlás, aki belátja hogy egyedül kevesek vagyunk 1 új eszme megvalósításában azok meg szedik össze társaikat az érdekeik érvényesítésére. Én is ezt hajtottam nagyapámnak, fogjon össze 5 haverjával,alapítsanak 1 TSZ-t közösen, de mindneki külön gazdálkodik. amikor meg betakarítás folyik, akkor meg mindneki segítsen a másiknak.Akinek van pótkocsija az szállítson,akinek krumplikombájnja, az betakarítson, akinek meg válogatógépe, az válogasson. De hát nem jött össze, nem igazán tetszett az 5letem. De ezért vagyok én/mi itt,, hogy mi tegyünk 1 kicsit többet amagyar mezőgazdaságért!!!
  • gibic
    Gazdakör - 2008.10.06
  • gibic
    Nem old meg semmit. Amúgy a magosz meg nem a gazdákat képviseli, sokkal inkább a jobboldali pártpolitika mozgatja. Múltkor mikor a dinnyéket burogatták a parkolóba az mszp-s képviselő vezetésével, máris kijelentették hogy független akció és elitélik.....stb.
    Megoldás a dán német mintára épülő szövetkezés, tészek.
  • El Ray
    komoly gondok lesznek itt a világ mezőgazdaágában, már várom mikor jelenti be a MAGOSZ az országos szintű sztrájkokat, útlezárásokat, gabona,tej és hús Parlament elé billentését...
  • caseih9400
    kiscsizmások nem fognak többet termelni , nagy cégek meg ugyanúgy termelnek csak egy picit meghúzzák magukat..
  • Gaben87
    Aszta k..va életbe,a gabonaárak lefele a műtrágyaárak erősen felfelé ereszkednek!Mi lessz itt???!!!
  • gibic
    Szerintem még az 5-800ezer is sok. Termelőtől a legesleg olcsóbban veszik meg ha megveszik. Mire a boltba kerül arra 10 kézen megy át és annyi haszon is megy rá tehát abból nem nagyon lehet következtetni.
  • El Ray
    ezt már néztem, de mait keresek azt nem találok rajta. engem pont nem azok a növééynek érdekelnek amiket mindenki termel itthon, hanem ilyenek mint amaránt,hajdina, és tárasik, amikre a közeljövőben megnő a kereset, és lehet bio módszerekel is termeszteni mert névleges kártevője sem betegsége nincs és gyomirtót sem lehet használni, mert lepörköli...
    Ahogy említettem az amarántra nagy igénye van a kozmetikaiparnak és az élemiszeriparnak. tömegtermelési árat nem tudok csak a kiskereskedelmi 250g-os csomagból következtettem 1 1200ft/kgos árat--> ami 1,2millió ft/t árra jönne ki amit én 1 kicsit soknak találok.

Mondjuk személyem szerint a 500-800ezer ft/tonnás árat találnám reálisnak a jelenlegi réselt piaci helyzetben, csak vevőt nem találtam rá.mert nem hirdetik magukat... és emiatt még tippelni sem merek árat, emiatt kéne 1 világpiaci tőzsdei táblázat, ami alapján be tudnám magam lőni...
  • SHADOWEYES7
    itt gabona szekció van

• El Ray
    Shad 1 kis segíséget kérnék tőled! Tudsz nekem adni 1 olyan oldalt amin az összes tőzsdei mezőgazdasági termék fenn van a búzától kezdve,az amaránt és egyéb növényeket is beleértve a napraforgóig? tisztában szeretnék vele lenni ha esetleg belefognék vm olyan növény termesztésébe amire kereset van egész európában, de nem túl elterjed kicsiny hazánkban. Rá akarok állni az ilyen növényekre és integrátori szerepet is vállani szeretnék...

Pl az amarántra a mai világban igen nagy kereset van a kozmetikaiparnak, mind pedig a sütőiparnak és a bioélelmiszert gyártók körében. csak éppenséggel sem céget,sem felvásárlót,sem pedig technológiát nem találok ama célból, hoigy magam építsem ki ráa feldolgozását...
  • gabor 892
    hát járt már ugy hogy a szalmarázo ládáknál is teletömte szal akkor kellett voltna felgyujtani:D
  • Scamp
    Az MDW az már kicsit modernebb az nekem is tetszik :)
  • hencike7745
    JO a 514 estek nekunk mdw 514 esunk volt
  • Scamp
    Az már ciki mikor az bemedvézik :D
  • gabor 892
    itt is haverunk tx63asa megy egész nyáron semmi gond, max bemedvézik:D
  • Scamp
    Bocs félre nyomtam: 30 hektár :D
  • gibic
    Itt is van egy tx 66os de azzal nincs ennyi gond nyáron is végig melózta az idényt. Acsád fele vettek 2 cr combit, múltkor láttam az egyiket naprába. 30q??
  • Scamp
    Összes New Holland kombájnra jellemző.
    Egyik ismerősünk vett egy TX66-ost.3 éves és 2 naponta baj volt vele szezonban.Azt mondta hogy nagyon nagyot kell neki teljesíteni hogy a háznál maradjon. Sokat áll és sokba van a javítása.
    Igaz 30q a napi teljesítmény de sosem bírta teljesíteni mert kilehelte a lelkét mindig.
  • Miky90
    ilyenje volt a sulinak is.most cserélték le vmi újabbra.van hozzá kis tárcsa, 1 fejes eke, sorközművelő meg egy talajmaró ami kicsit nagy neki.múltkor csinálták a focipály körül a salakot és csak 1.be bírta húzni.:D:D