Mezőgazdasági fórum
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB
#16985 megnéztem tegnap reggel , eredmény ; egész nap aludtam a suliban 😄
khm...khm...
AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB
Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.
H-Dunaföldvár
H-Dunaföldvár
Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.
Hát kérlek Shad bácsi, ezek esõben is dolgoznak, 20T földel nem lehet valami kellemes a vizes talajon, aztán faszán elrakta a gépet. De könnyen kiszedtük. Képem nincs, de sztem holnap is dolgozni fogna😄
\"When no one else will fuck you, I\'m always there.\" - Life
Amúgy csinálják az M6-ost itt is 14 Rába És 4 K-700-as gréderezik itt jelenleg nagyon kemények ha megyek arra tolok képet
H-Dunaföldvár
CB|Ðömpi™ \"90 a max, és életben maradsz!\"
H-Dunaföldvár
Gaben! Megkerdezhetem meik varosbol vagy?
Bocs hogy nincs ekezet de jelenleg nincsen magyar betukeszletem...😄
Optimista hiszi, hogy a lehető legjobb világon élünk, a pesszimista pedig bízik benne, hogy ez nem így van.
DoPpEnTyŰ---többet ésszel, mint ész nélkül...
A topikomnak hogy lehet hátteret berakni?😄
ASUS M4A77T | AMD Phenom II X2 560 3.30GHz AM3 BOX | KINGMAX 4096MB DDR3 1333MHz | VTX3D VX6750 1GBD5-H PCIE | SEAGATE 320Gb Barracuda 7200.12 7200rpm 16Mb SATA3 | Corsair Builder Series CX430
Csak ne akadjanak el, nameg nem tesz jót a földnek mert nagyon megtapossák és olyan lessz mint a szikla ha kiszárad.
am reggel amiko a busz+be vártam elmegyelõttem 1 landini 1 böhömnagy 2tengelyes póttal.silózni mehettett me silómaradványok voltak a pót kiálló részein(bár esõbe is lehet silózni?).aztám miko beértünk a másik városban ott volt 1 claas jaguar xxx
össze volt csukva az asztala nemtom ebbõl ki lehet-e deríteni mien típus
képek nincsenek sajna.😞
Fajta leírás
A programban alkalmazható fajta a GK Bétadur.
A fajta származása: BD 546/GK Pannondur
Minõsítés/szabadalmaztatás éve: 1996/97
Leírása, élettani jellemzõk
Télállóság: közepes, jó
Szárazságtûrés: közepes
Betegségellenállóság:
- lisztharmat: közepes-jó
- levélrozsda: közepes
- szárrozsda: jó
- DTR/PTR: jó
- kalászfuzárium: közepes
Vegyszerérzékenység: az elõírások betartása mellett nem érzékeny
Bokrosodó képessége: közepes- kiritkult állományban nagyon jó
Levélzete: felálló, világoszöld, vékony
Magassága: 80-90 cm
Állóképessége: kiváló
Érésideje: középérésû, a Jubilejnajával azonos idõben
Kalásztípus: erõteljesen szálkás, oszlopos
Kalászban csirázási rezisztencia: közepes
Szem színe: borostyánsárga
A fajta minõségi paraméterei
Termõképesség: 5-6 t/ha
Ezerszemtömeg: 42-46 g
Hl-tömeg: 82-86 kg/hl
Fehérje tartalom: 14-15 %
Nedves sikér tartalma: 30-35 %
Esésszáma: 300-400 s
Sikérterülése: 1,5-3 mm
Bétakarotin tartalom: 10-12 mg/kg
Üvegesség: 75-95 %
Termesztéstechnológia
Talajigény
Legkedvezõbb a csernozjomnak különbözõ változatai: a kilúgozottabb löszháti, réti, réti szolonyec, mészben nem szegény öntéstalajok. Kerüljük a tömörödött, hideg, kötött, savanyú és túlságosan laza talajokat. A legjobb termõhelyek az Alföldön, a Duna-Tisza közének déli részén valamint a Dél- és Közép-Dunántúl középkötött mezõségi és erdõtalajain helyezkednek el.
Elõvetemény
Az elõvetemény igénye hasonló, mint az õszi búzáé. A legjobb elõvetemény a nyáron betakarított hüvelyesek, pl: borsó, lóbab, csicseriborsó, valamint az õszi káposztarepce, fehér mustár, olajretek. Kerülni kell a búza, egyéb kalászos, kukorica, napraforgó, burgonya, cukorrépa egyéb ipari, szántóföldi zöldség- és gyógynövény utáni vetését.
Talajmûvelés
Gyakorlatilag megegyezik az õszi búzáéval.
Vetés
Az optimális vetésidõ október 15. és 25. között van. A vetéskor 5,7-6,2 millió csira/ha mennyiséget biztosítsunk. A vetésmélysége egyenletesen 4-5 cm legyen.
A tápanyag-utánpótlás és növényvédelem
A minõségi durumbúza termesztés alapja az agrotechnikai, tápanyag-utánpótlási és növényvédelmi technológia. Ezekkel az elemekkel nem a termést növeljük, hanem a fajtában rejlõ potenciális adottságokat használjuk ki. Egy adott technológia kihagyása drasztikusan csökkenti a termést és rontja a minõséget.
A következõ technológiai elemeket kell kötelezõ jelleggel elvégezni:
1. Alaptrágyázás
2. Tavaszi fejtrágyázások (I.-II.)
3. Gyomirtás
4. Kórokozók elleni védelem
5. Poloskák elleni védelem
A tápanyag-utánpótlás
Az durumbúza fajlagos tápanyag igénye egy tonna szemtermés és a hozzátartozó szár és gyökértömegre vetítve: N: 29 kg, P2O5: 11 kg, K2O: 18 kg, CaO: 6 kg, MgO: 2 kg/ha. Ezek a mennyiségek csak kismértékben térnek el az õszi búza igényétõl. Általában elmondható, hogy 10-15 %-al magasabb a nitrogénigénye fajlagosan, de mivel az elérhetõ termésátlag alacsonyabb, ezért hasonló mennyiségû tápanyagot kell kijuttatni, mint a Pannonbúza termesztésénél.
A GK Bétadur 5,0-6,0 t/ha jó minõségû terméséhez átlagosan 130-150 kg/ha N, 50-80 kg P2O5 és 50-60 kg K2O szükséges.
Tápanyagellátás ideje és módja:
.A nitrogén számított adagját megosztva kell adni. Õsszel magágy készítéskor, illetve tavasszal fejtrágyaként több részletben. Az õszi nitrogén mennyisége függ a talaj fizikai tulajdonságától és az elõveteménytõl. Jó elõvetemény, kevés szármaradványt visszahagyó kultúra után 20-30 kg/ha hatóanyagot, nagy szártömeget visszahagyó kultúra után a pentozán hatás elkerülése miatt 40-50 kg/ha hatóanyagot kell kiszórni.
Az õszi nitrogéntrágyázásnál figyelembe kell venni, hogy a téli csapadék hatására kimosódás következhet be, ezért õsszel csak annyi nitrogént juttassunk ki, amennyit a növény õsszel hasznosítani tud (Helyes Gazdálkodási Gyakorlat).
Tavasszal a vegetáció megindulása elõtt (február 15. után-március eleje Nitrát direktíva) kell kiszórni az elsõ nitrogén adagot (50-70 kg/ha), illetve a megosztott PK trágyázás 2. részletét (jó vízoldékonyságú Kemira mûtrágyák) szintén ebben az idõpontban kell elvégezni. A kora tavaszi vegetációt megindító nitrogénadagnak az erõteljesebb bokrosodást és a kalász differenciálódást kell elõsegítenie.
A második fejtrágyázás áprilisban szárbaindulás idején történik (30-50 kg/ha). Az elsõ két fejtrágyázást a megfelelõ minõség érdekében kötelezõ elvégezni.
Az õszi és tavaszi nitrogén trágya mennyiségének el kell érnie a kalászhányásig 120 kg/ha hatóanyagot. Ezen mennyiség alapvetõen meghatározza a termés nagyságát és a kívánt minõség biztosítását.
Durumbúza tápanyag-utánpótlására javasolt NPK mûtrágyák:
Mûtrágya Tápanyag tartalom % Kijuttatási idõpont
N P2O5 K2O CaO MgO S B Cu Fe Zn Mn
POWER 8-30-10+ ME 8 30 10 8 2 4,5 0,05 0,02 0,05 0,02 Õszi alaptrágya
POWER 8-24-24+ ME 8 24 24 1,2 3 0,05 0,02 0,05 0,02 0,1 Õszi alaptrágya
POWER 16-12-14+ ME 16 12 14 3 2 2 0,05 0,05 0,02 Õszi alaptrágya, fejtrágya
POWER 16-27-7+ ME 16 27 7 2 2 0,05 0,05 0,05 0,1 Õszi alaptrágya, fejtrágya
NPK 15-15-15 15 15 15 9 Õszi alaptrágya
NPK 8-21-21 8 21 21 5 3,5 Õszi alaptrágya
NPK 10-20-10 10 20 10 8 5 1 Õszi alaptrágya
NPK 20-10-10 20 10 10 11 Õszi alaptrágya
Pétisó 28 5 Fejtrágya
Nitrosol-30 30 Fejtrágya
A gyomirtás
A durumbúza gyomirtása megegyezik az õszi búzáéval.
A levél- és kalászbetegségek elleni védelem
A durumbúza kórokozók elleni védelme megegyezik az õszi búzáéval. Mindenképpen szükséges a kétszeri védekezés technológiában illesztése. Az elsõt a levélbetegségek ellen irányítva, míg a másodikat a kalászfuzárium ellen elvégezve.
A állati kártevõk elleni védelem
A durumbúza állati kártevõk elleni védelme megegyezik az õszi búzáéval. Ahogyan a minõségi Pannonbúza termesztésnél, itt is nagy jelentõsége van a poloskák elleni védelemnek.
Betakarítás
A fajtára jellemzõ minõségi paraméterek a szem 17-18 %-s nedvesség tartalmánál már kialakulnak. Ettõl az idõponttól kezdhetõ meg a betakarítás. Mivel a szemtermés kemény, ezért aratáskor a kombájn beállítására ügyelni kell. A teljes érésben lévõ búzára hulló 5-10 mm csapadék már minõség rontó lehet, fõleg akkor ha a csapadékot követõen 4-5 napig hûvös az idõjárás. Ekkor a búzaszemben alfa-amiláz enzim termelõdik, aminek csirázást elindító és esésszám csökkentõ hatása van.
A termesztés során elérendõ minõségi paraméterek
1./ Malmi I. osztály
MSZ 6383/1998 szerinti (kivéve nedves sikér tartalom és teljes üveges szem)
Hektolitersúly min. kg/hl 78
Nedvességtartalom max. tömeg% 14,5
Tisztaság min. % 98
Keveréktartalom max.% 2
- ezen belül káros kev. max.% 0,5
- ezen belül könnyû kev. max.% 0,5
Keveréktart. felül még megengedett
- törött szem max.% 2
- csírázott szem max.% 2
- rozs, legfeljebb max.% -
- csökkent értékû búzaszem max.% 3
- elszínezõdött felületû szem max.% 3
- poloskaszúrt szem max.% 2
- közönséges búzaszem max.% 4
Teljes üveges szem db% min. 75
Nedves sikér min.% 28
Esésszám érték sec min. 300
Nyersfehérje-tartalom min.% 12,5
Sárga pigmenttart. szárazanyag min. mg/kg 5
Állati kártevõk és maradványaik nincs megengedve
Nem egészséges az a durumbúza, amely üszkös, fuzáriummal érzékszervileg megállapíthatóan fertõzött, penészes, (sötétebb magbelsejû), romlott, bemelegedett, fülledt, dohos vagy egyéb idegen szagú, vagy 5%-nál nagyobb mennyiségben földdel szennyezett szemeket is tartalmaz. Megrendelõ az ilyen tételeket nem köteles megvásárolni.
2./ Malmi II. osztály
Teljes üveges szem db % min. 50-74%.
A többi paraméter a malmi I. osztály kategória szerint.
tud vk adni nekem 1 viszonyítási pontot hogy mennyivel éri emg jobban durum és tönkölybúzát termeszteni a hagyományos búzafajtákhoz képest?