Mezőgazdasági fórum

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

jaja.jó kis DT.birom ezeket a trakikat.erre is van egy.kegyetlen hangja van😊

Itt a Fiat, asszem 1880-as

AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB

ez meg most ment szántani

csak nálam szarakodik a képfeltöltõ?fél napot kell szenvedni vele mire feltölt egy képet:S

itt csak 1 Fiat kimetn tárcsával, 5 perc múlva jött vissza😄

AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB

este vagy hajnalba lehetett esõ mert van egy kis sár az udvarba de ahhoz képest elég nagy a forgalom😊

Jelen esetben passzolok, több hozzáértõ ember javasolta hogy semmiképp ne hagyjuk a szárat a földön vetés elõtt mert nagyban hozzájárul a fuzárium megjelenéséhez...ugyhogy ezen a téren gõzöm nincs a dolgokról.
Gombaölõ hiánya biztos nem okozta mert gombaölõztünk rendesen, kalászhányáskor is rá mentünk gombaölõvel. Esõ az sok volt de ahol nem volt sok ott is elõjött rajta nagyon. Tényleg nem tudjuk, így maradt az egyetlen magyarázat hogy a kukorica szárról maradhatott a földön a fuzárium, mert hogy azon is megél.

Optimista hiszi, hogy a lehető legjobb világon élünk, a pesszimista pedig bízik benne, hogy ez nem így van.

SHADOWEYES7
Növényvédelem

A fuzárium ellen idén is védekezni kell

2008-ban a búza fuzáriumos betegsége fokozottan fenyegetett, a virágzás idõszakában, illetve azt követõen kedvezõ mikroklíma alakult ki az állományokban, ezt a hatást erõsítette a csapadékos idõjárás. A fertõzés valószínûleg a virágzás utáni néhány csapadékos napon következett be.

Az elmúlt évektõl eltérõen a virágzástól az aratásig sok volt a csapadék, de a hõmérséklet ingadozások nem kedveztek igazán a fertõzés terjedésének. A teljes érés idején végzett felvételezések alapján a vizsgált területek 5 %-án állapítottak meg gyenge kalászfertõzést. Az aratás elõtt közvetlenül lehulló csapadék miatt csak késve tudták elkezdeni a munkát, ennek következtében még augusztus közepén is voltak aratatlan táblák. A betakarításkor végzett laborvizsgálatok már átlag 14,37 %-os fuzáriumos belsõ magfertõzést mutattak ki, amely jóval meghaladta a 2004 évi 9,24 %-os fertõzöttséget. A betárolt búza vizsgálata alapján a termés 50 %-a takarmány búza. A fuzárium fertõzés kialakulásában döntõ szerepe van a kalászolás és virágzáskori idõjárásnak. A következõ termesztési ciklusban a betegség elleni védekezés kiemelt szerepet kap, s ez a vetõmag beszerzéssel, vizsgálatával és a csávázások elvégzésével kezdõdik. A tenyészidõszakban fontos a helyi idõjárási tényezõk folyamatos figyelése, mivel az adott területen ezek határozzák meg a fertõzés fellépését és mértékét. A pirenofórás levélfoltosság és levélszáradás tüneteit csak helyenként észlelték 2004. év október végén az állományokban. A tavasz folyamán csak egyes, rövidebb idõszakokban volt kedvezõ körülmény a gomba felszaporodásához, május folyamán a fertõzés alig emelkedett.

Az újabb fertõzési hullám június elején indult el és július elejére a vetésterület 20 %-án fordult elõ gyenge fertõzés, ez alól csak az ország északi tája a kivétel, ott a hûvösebb klíma miatt több hullámban fertõzött a kórokozó az asszimilációs felületet jelentõsen csökkentve. A klimatikus viszonyok általában a levélbetegségeknek kedveztek, de a termelõk egy idõzített kezeléssel megállították a betegség súlyosbodását. A fertõzõanyag mennyisége az elõzõ évekhez viszonyítva kissé emelkedett, járványszerû fertõzés fellépésére kevés az esély, mert a termelõk az õszi búzában legalább egy gombaölõ szeres kezelést elvégeznek. 2004 õszén a gabonafutrinka lárvakelést gátolta a szeptemberi száraz idõjárás és a gyommentesítések miatti tarlóápolások elvégzése is. Amíg az árvakeléseken közepes mértékû kártétel is elõfordul, addig fõként csak a monokultúrás táblákon figyeltek meg gyenge lárvakártételt. Az áttelelés kedvezõ körülmények között történt, de tavasszal sem emelkedett a gabonafutrinka kártétel mértéke. A kártevõ a vetésváltás betartása estén jelenleg nem okoz jelentõsebb növényvédelmi problémát. 2005. októberében az árvakeléseken csak elvétve fordult elõ gabonafutrinka fertõzés, így 2006-ban is csak gyenge lárvakártételre lehet számítani. A vetésfehérítõ bogarak a telelõ helyüket március végén hagyták el, majd ezt követõen az elsõ imágók betelepedését a táblákra április elején figyelték meg. A kártevõ az elõzõ évihez viszonyítva nagyobb egyedszámmal volt jelen, a tojásrakás intenzív volt. Az elsõ lárvák május elején jelentek meg, május végén gócokban már gyenge kártétel jelentkezett. A termelõk a védekezésekkel megakadályozták az asszimilációs felület csökkenésével járó kártételt. Júliusban az imágók nagy egyedszámban vándoroltak a szomszédos kukorica-táblákra. A vetésfehérítõ bogarak tömeges felszaporodására akkor várható, ha két egymás utáni év áprilisának és májusának idõjárása meleg és mérsékelten csapadékos. A gabona levéltetveknek nem kedvezett a változékony, gyakran heves esõkkel és viharos szelekkel járó tavaszi és kora nyári idõjárás. A növényállományokban észlelési szinten voltak jelen a levéltetvek. A kártevõ betelepedése tavasszal a táblákra vontatott volt a hûvös idõjárási viszonyok miatt. Az elsõ levéltetû egyedeket április elején figyelték meg a táblákon, általános elõfordulásuk május 20.-a körül a felmelegedés következtében jelentkezett. A tenyészidõ folyamán a levéltetvek fertõzése gyenge mértékû volt és rövid ideig tartott. A kártevõ egyedszámát a vetésfehérítõ bogarak elleni védekezések is erõteljesen csökkentették. 2006 évben a levéltetû fertõzés mértékét az elõrejelzés alapján lehet majd meg állapítani és ennek figyelembevételével dönteni a védekezésrõl.

A gabonapoloskák egyedszáma és károsítása az egész tenyészidõ folyamán alacsony mértékû volt. A kártevõ táblákra történõ betelepedése május végén kezdõdött el. A gabonapoloskák június végén általánosan jelen voltak a táblákon, de nagyobb mértékû kárt ott nem okoztak, ahol idejében learatták a termést. Az aratás elhúzódása miatt a kártevõ tömeg egyre kisebb területre koncentrálódott, ezeken a helyeken a kártételük emelkedett. A telelni vonuló népesség átlagos, tömeges felszaporodásuk a májusi-júniusi idõjárási viszonyoktól függ. 2004/2005-ben a gabonaféléknek kedvezõ idõjárási viszonyok a búzához hasonlóan az õszi árpában sem okoztak jelentõsebb növény-egészségügyi problémát. A fellépõ gombabetegségek gyenge-közepes mértékben fordultak elõ, többnyire az alsó szárrészeken és leveleken. Az állati kártevõk közül a vetésfehérítõ bogarak és azok lárvái károsították kisebb mértékben a vetéseket.

Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.

nandorb
ma 1szerb gyerek a suliban megjelent 86ezer euros CASE piros trakival vadonatujjjal😄
nem kis dolog azert

\"When no one else will fuck you, I\'m always there.\" - Life

SHADOWEYES7
Elmondanám a fuzárium nem a szántás hiány miatt van,hanem a csapadékos idõjárás miatt,és esetleg a gombaölõ hiánya miatt.

Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.

gabor 892

DoPpEnTyŰ---többet ésszel, mint ész nélkül...

jó de szántásról nincs videóm. Majdmég a szünetben szántunk bérbe, talán az már nem éjszaka lesz és tudok menni videózni😄

ZTM
Látom felétek zajlik az élet😄felénk tegnap is egész nap csak az a lejjebb látható ZT járkált le fel😄nameg 1 zetor IH vetõvel.

gabor 892
szántás-vetés😛

és akkor mi lesz a videóba?😄

gabor 892
elmunkálást kihagynám😊

azt jól látni rajta milyen jó volt a szántás😄😄

Csináltam 1 videót, elég szar lett, mivel nem konvertálta át a videókat mp4-bõl aviba, csak 3-at:S ezé vannak benne képök

Mi idén búza alá szántunk, nem akarunk úgy járni mint ebben a szezonban a fuzáriummal.

Optimista hiszi, hogy a lehető legjobb világon élünk, a pesszimista pedig bízik benne, hogy ez nem így van.

SHADOWEYES7
nem,jövére a nagytáblámba szántok repce alá 70 hektárt

idén nem is szántottál?

SHADOWEYES7

SHADOWEYES7

SHADOWEYES7
bele engedtem emberesen,birja a 1025-ös 😄

te szántasz a tárcsával?😄

SHADOWEYES7

SHADOWEYES7

SHADOWEYES7

SHADOWEYES7

SHADOWEYES7

SHADOWEYES7

SHADOWEYES7
itt 1 mili sem volt,pedig jólenne a vetésre

Kecsón is süt a nap, reggel volt egy kis esõ de már felszáradt...

kispalko
Nálunk süt a nap.

ZTM
Akkor ez 1 fasza párosítás:

ezt is ma reggel kaptam le.

Nálunk szakad az esõ.Sajna be is zavart az ásásból:S

nem nagyon látszik.lehet hogy volt egy kicsi este de nem lehetett vészes.

😄😄
felétek nem volt esõ? itt senkisem dolgozik

azért ezen már jobb papucsok vannak😊

nandorb
SHADOWEYES7 dobjal kepeket

\"When no one else will fuck you, I\'m always there.\" - Life

asszem a suli IHjának is van vmi hasonló kereke.meg MTZ kereket szoktak rárakni mikor megy vele szántóversenyre a tanár.a 4650es nagyon keményen nézhetett ki vele<#wow2><#wilting>😄😄

ilyen gumik voltak 1 4650-esen😄
most a 120-as IH-n vannak.

ZTM
Reggelt!!!!
Ez ébresztett fel,és még a felénél se tarta a kertnek😄

lippet
<#eljen>

ASUS M4A77T | AMD Phenom II X2 560 3.30GHz AM3 BOX | KINGMAX 4096MB DDR3 1333MHz | VTX3D VX6750 1GBD5-H PCIE | SEAGATE 320Gb Barracuda 7200.12 7200rpm 16Mb SATA3 | Corsair Builder Series CX430

Az én gondolataimmal kiegészítve: A többi általa gyártott gép mintájára is csinálnak még gépeket: lásd T0-88-as trágyaszóró ami nem ezen a néven kisebb változtatásokkal még mindig él egyes modellekben. Valamint ha értesülésem nem csal akkor a gyorsbálázók a mai felépítésüket a fortschritt gyárnak köszönhetik.

"Nos a nagy módszer váltások eltüntették (sajnos) Azokban az idõkben ment mint Fortschritt MDW (E-514,E-517 ) Módszer váltás után lett MDW ami csak az 514-est tartotta meg a régi palettáról és fejlesztette és gyártotta tovább az 520 szériákat . 98-ban viszont az IH-hoz került minden kivéve az 514-es amit a Hemas cég azóta is gyárt nagyobb módosítások után Hemas Farmerként 3 féle változatban amik közül a 220-as (ha jól emlékszem a tipusszámra) de már hudrosztatikus járkerék meghajtás ... . Nagy vonalakban ez lett a régi nagy és túlságosan lenézett Fortschritt Kombinátból ."

// http://www.agroline.hu/?q=forum/fortschritt-e-516-fortschritt-kombajnok&page=2 - Hús futár hozzászólása //

Tudtommal átalakult elõbb MDW-vé azután megszûnt, de néhány termékük példájára még csinálnak gépeket.