24947
  • caseih9400
    Mennyi földjük van?
    Körülbelül 750 hektár Békés megyében, Gyomaendrődön. Persze nem egyben, 16 darabban. Brüsszelben azt mondják, valahol ötszáz hektár körül van az életképes birtokok alsó mérethatára. Először ötven hektár kivételével bérbe adtam ottani közepes és kisméretû agrárvállalkozásoknak. Aztán fokozatosan kiterjesztettük a saját gazdálkodást. Most a terület 40 százalékán napraforgót termesztünk, az viszonylag megbízható ipari növény. A többin megterem a disznók takarmánya, a tritikálé, a takarmánybúza, az árpa, a kukorica.

Milyen disznók?
    Először vettem egy traktort a földhöz. Aztán a traktornak kellett garázs, javítóbázis. A garázzsal együtt adtak hatszáz disznót. Most háromezer disznó van, és hat traktor.

A gazdaság hozza vagy viszi a pénzt?
    A disznó önköltsége 300 forint kilónként, a felvásárlási ára most 245 forint. De volt már 400 fölött is. A mezőgazdaságban szinte minden termék olyan, hogy az egyik évben veszteséget termel, a másikban hasznot. Azért az elgondolkoztató, hogy az Alföld déli részén a rendszerváltás óta volt egy jó és egy közepes év. A többi rossz
  • El Ray
    hol van e a telep, az ország mely részén,mivel foglalkoznak,mekkora területen?
  • caseih9400

Telep...
  • SHADOWEYES7
    magyar
  • caseih9400
    Am szerintem erre az árpákra megérte rászórni hisz veszik át a zöld színt
    a sárga helyett :D:)
  • nandorb
    felenk is megdragult
  • caseih9400
    Ugye nem román műkakit vettél ?
  • SHADOWEYES7
    1 mázsa

én 250 mázsát vettem de csak 8000 nettóért adták ide, eszméletlen ára lett a nitrogénnek.
  • caseih9400
    gondolom egy zsák :D
  • El Ray
    mekkora mennyiség?
  • SHADOWEYES7
    ammóniumnitrát: 8350 + ÁFA
  • caseih9400
    Nincs az annyira megművelve csak az eső megtette a hatását velük és
    szombatra szépen megszáradt ilyen szépre a föld :) Azt én nem nagyon
    tudom de nekik ennél többre nem tellett :

Bezzeg mi akkoris márkát veszünk ha drága
  • El Ray
    CSá! elég szépen eg vannak arrafelé űvelve a földek, merre van? Műtrágyákat mennyiért vették/vettétek?
  • caseih9400
    1x volt ezelőtt betárcsázva ... azt magyarázta a hapi hogya azért szórják most
    a műkakit mert nem kaptak ammóniumos műkakit ami a kukszba meg a naprába kellene azt ezt 3-4héttel előtte be kell szórni
    a másik (Attila) kombinátorozta befele...családi vállalkozás amúgy:)
  • SHADOWEYES7
    okos

tarló volt még?? :O
  • caseih9400
    Csak h tudjátok hogy az igazi emberek szórnak ROMÁN műtrágyát nagy viharban is ! :DDDdd
  • SHADOWEYES7
  • nandorb
    nem kell mostmar burgonya vetogep azt tavaly tanultuk.most inkabb a kaszalogepeket tanuljuk(kis,kozepes,nagy)
  • SHADOWEYES7
    :DDdd
  • JD4650
    3 generáció múlva a cigányok ugyan anyian lesznek mint a magyarok, szóval olyat ne vess ami lopható:D
  • SHADOWEYES7
    Nándi itt a burgonya vetőgéped.

• nandorb
    cooool meg te is csinalhatnal egy ilyen hasonlot
  • SHADOWEYES7
    Ezt most találtam nagyon király :DDddd

• SHADOWEYES7
    Jóoa :)
  • gabor 892
    cseroki gazdák, vagyis mi:)
  • kismajom30
    [email protected]

Szerintem amilyen gyorsan változik a klima, sokminden elképzelhető ami a jövőt illeti. Arról nem is beszélve, hogy egyes fajok sokszinűsége is eltűnik. Saját magunk alatt vágjuk a fát. Ki tudja, hogy pár generáció múlva, hogy fog a laszti visszacsapódni ránk.
  • SHADOWEYES7
    A klímaváltozás magyarázata és a jövő kilátásai

A becslések szerint Földünk átlaghőmérséklete 1,1 és 6,4 oC közötti mértékben melegedhet attól függően, hogy a ma belátható gazdasági és társadalmi fejlődésből milyen határok közötti üvegházgáz-kibocsátás következik. Az elkövetkező negyed században az előrebecslések kevéssé különböznek egymástól. A társadalmi-gazdasági folyamatok eltérései igazán csak 2030 után jelentkeznek majd. Az addig tartó időszakban tízévenként mintegy 0,2 oC-kal emelkedik majd a Föld átlaghőmérséklete. Ezt valamelyest gyorsítja az a folyamat, hogy a melegedéssel párhuzamosan a szárazföldi növényzet, és az óceánok is kicsivel kevesebb szén-dioxidot tudnak elnyelni, ezáltal növelve azt a kb. 50%-os arányt, amekkora hányada a kibocsátásnak benne is marad a levegőben. (Ez a hányad erősíti az üvegházhatást.)

A jelentés bevezet egy új fogalmat: az eddigi kibocsátások miatti büntetést (committed warming). Ez azt jelenti, hogy az átlaghőmérséklet emelkedése akkor is közel 0,1 oC lenne évtizedenként, ha a légkör összetétele már nem változna (így az üvegházhatású gázok koncentrációja sem nőne tovább). A teljes "büntetés", a korábbi évtizedek kibocsátásai miatt további 0,5 oC melegedés lenne, aminek az a magyarázata, hogy az óceánok eddig visszafogták a melegedés egy részét. De a következő évtizedekben ez a mélyben tárolt hő kikerülne a légkörbe is.

A kibocsátás további növekedésével számoló globális melegedéshez tartozó tengerszint-emelkedést a jelentés további 0,2-0,6 méteresnek mondja a 20. század végéhez képest. Ezen értékhatár teteje kisebb ugyan, mint a korábbi jelentésé, de azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a szintemelkedés még évszázadokkal a légköri hőmérséklet remélt, valamikori stabilizálódása után is folytatódni fog.

A jelentés csaknem bizonyosnak mondja, hogy a mai átlagnál sokkal hidegebb nappalok és éjszakák aránya csökken minden kontinensen. Ugyanígy nő a mai átlagnál melegebb nappalok és éjszakák aránya is. Nagyon valószínű, hogy az ilyen események több napon keresztül való fennmaradása és a hőhullámok is gyakoribbakká válnak. Ugyancsak nagyon valószínű, hogy a kontinensek többségén nő a hirtelen lehulló nagy csapadékok gyakorisága is. Ezzel párhuzamosan a jelentés valószínűsíti az aszállyal sújtott területek növekedését. Kedvezőtlenül alakul a trópusi ciklonok aktivitása is, amennyiben ezek erőssége (szélsebessége, kihulló csapadékának hozama) erősödik.

Végül, a regionális változások összeállítása rámutat, hogy a tenger szintjének növekedése az egyszerű szintemelkedésnél nagyobb mértékben fokozza a kiugróan nagy tengerszintek gyakoriságát. Ennek oka, hogy a légnyomásváltozásból adódó víztömegmozgások erőteljesebb kilengésekhez vezetnek. (Ehhez hasonló jelenség kicsiben a Balatonon is megfigyelhető volt idén januárban. Ekkor a Kyrill mérsékeltövi ciklon mintegy félméteres szintkülönbséget okozott a tavon belül.)

• SHADOWEYES7
    Klímaváltozás van emberek, 2010 után belelehet szarni a mezőgazdaságba nagy ívben.
  • El Ray
    Csá mindennkinek! Kezd ez az időjárás egyre jobban aggasztani... 1ik pillanatban szikrázó napsütés a másik pillanatban meg lehullik 5-10 mm csapadék secperc alatt. Pénteken lent voltam nagyfaternál elszórtuk mi is a műtrágyákat,szombaton meg rendet raktunk,kihúztuk a szivattyúkat a szín alól, hogy hozzáférhessünk a Nibexhez. Zöldségvetéshez állítottuk át,hatalmas szél,dübörgés,ránkszakadt az ég. A műtrágyaszóróra 2x raktam vissza a palát,1x 1 fatuskót raktama tetejére 2xra meg 1 nehezebb felnit.Utána megelégeltem a dolgot mikor láttam 2 métert repülni... :D
  • SHADOWEYES7
    Biztos :)
  • caseih9400
    :) Akkor jöttél volna hozzánk szerelni XD
  • SHADOWEYES7
    Ott.
    Szervíztechnikusi állás, meg is kaptam volna ha alapfokon vágom az angolt, volt hátszél is hozzá.
  • caseih9400
    Tán Véderstádtnál dolgoztál volna ? :O
  • SHADOWEYES7
    Nincs, több angolnyelv tudás kelett volna, mivel kinn folyik a továbképzés Svédországban :S
  • caseih9400
    Amúgy megvan azaz állás ?
  • caseih9400
    T.árpa vetés
  • caseih9400
    :)
  • caseih9400
    a vetőgép 3m-es
  • gabor 892
    hány m-es?
  • caseih9400
    Itt nem esett éjjel meg csak fél 9ig vetettünk :D (a képek fél 7fele kerültek készítésre :) )