24947
  • gabor 892
    mtzvel megcsinálom haggyadmáá:D
  • gibic
    Hát szerintem szántásra mindenképpen a körmös kerekek kellenek, hogy meglegyen a megfelelő súly. Közbe apámat megkérdeztem, igen a kuplung a baj, kellene nekünk is egy felező akkor simán vinné. Meg krumpli ültetéshez mondtam mi mit használunk, és szépen bevált eddig, asszem van fenn kép az elültetett krumplinkról.
    Gábor arra értette, hogy ekével nem tudsz olyan munkaminőséget elérni mintha felásnád. Csakis időt nyersz vele, meg nem döglesz ki a munkába.:D
  • SHADOWEYES7
  • gabor 892
    pont néztem ezt tegnap igen áéllat, de hogy lehet ezt megcsinálni...
  • ZTM
    Hát mit mondjak így legalább hozzáférnek a gép aljához
  • ZTM
    szerintetek melyik kerék érdemesebb sorkihúzásra szántásra és burgonyaszedésre egyaránt?választékok:körmös vaskerék
    sima gumis recés kerék
    szabadonfutó gumis recés kerék
    köszi
  • gabor 892
    kézifék:D hiába nyomom le teljesen, visszajön magátol 2-3mm-t és az már elég hogy ne nyomja vissza teljesen azt a pöcköt és már villog is
  • SHADOWEYES7
    az a piros lámpa miért villant fel a jobb felső visszajelzőnél?
  • ZTM
    jaaa értem szerintem van olyan mély sőt......
    hát remélem bevállik 2-3 benzin(kapáláskor 1 is elég volt de már az előtt is kapáltam a próbakapáláskor) és 1 olajtankolással az egész földet felszántom +még a kissebb darabokat a ház mögött mert hát ugyen nem csak elől van....
  • ZTM
    Mármint hogy miért nem érek vele olyan minőséget mint az ásás most az ekére vagy a gép erejére gondolsz vagy arra hogy ez eke és úgy se lesz olyan?mert a föld az minőségi nem fagyott kutyazsar és nem is az a porhanyós.
  • gabor 892
    hát mélységre gondolok elsösorban, bár nemtom, ilyen kis kerti képpel nem szántottam még
  • ZTM
    Ezt kifejtenéd bővebben?
  • gabor 892
    itt a video:
    szártépőzés
  • gabor 892
    ásás minöséget sztem nem fogsz elérni vele
  • ZTM
    Remélem 4 LE elég az ásásnál jobb minőséget elérő szántásra.
    Mert ha nem akkor csak pénzkidobás:SHa meg túl gyors lenne a gép infógyűjtésem során találtam 1 olyan szerkenyűt aminek az a neve hogy sebességfelező,bár az ára borsos(26000Ft).ami azt illeti bírnia kéne mert gondolom 5,5 és 4 LE között azért még sincs olyan sok külömbség.
    És általában 5,5 LE gépekkel hasogatják a földet nem kis minőséggel.
  • gabor 892

videot már töltölm gépre
  • gabor 892
    mindjárt képek+video
  • gibic
    Gazdakör - 2008.10.24
  • nandorb
    nem azert rakjak oda tudod a talaj lassan hul le melegszik fel de ha ott szamitod tartani telira akkor feszket kell kesziteni neki,ha nemtudtad
  • gibic
    Megvan még, mert ha egyszer már pénzt adtunk ki érte, majd valahova még jó lesz. Most úgyis át lesz építve a tároló, akkor majd tudok képeket is csinálni.
  • gibic
    Nem, mert a répa és a petrezselyem 2éves növény, tehát az első évben nő a gyökér, a 2. évben megnyúlik és virágzik, majd magot hoz. Tehát eleve nem fagyhat meg.:) Addig nem szoktuk bennhagyni, március-áprilisra kikerül.
  • ZTM
    Tudnál majd vmikor képet rakni az ekéről(ha még megvan)?A jobb és bal oldalról kéne.
  • ZTM
    Mi minden évben megtrágyázzuk de sajna olyan nagy a kert hogy nem jut mindenhova ezért felváltva trágyázunk 1ik éveb 1ik fele a másikban másik.
  • SHADOWEYES7
    a répa nem fagy meg a földben?
  • gibic
    Na ez jó kis termés, főleg hogy az első éved.:D Am sárgarépa, petrezselyem nálunk a májusi vetés bennmarad, majd kora tavasszal lesz belőle szedve meg most.:) Már csak a cékla, zeller, meg pár bokor kelbimbó van a földbe, meg elkezdtem felásni a letakarított területeket. Sajna trágya idén se megy bele pedig már nagyon kéne, tavaly is csak egy kis műtrágyát kapott, meg ősszel egy vékony komposztréteget.
  • gibic
    Áhh ez hülyeség. Mi is a krumplit ezzel vetjük, és nem kerekek vannak rajta. Először fel van rotálva a terület azután a két szélső kapasort leszedjük, feltesszük a sorhúzó ekét és szépen kihúzza. Sőtt a takarást is ezzel csináljuk, már mióta az eszemet tudom. Kiizzad persze mert van vele munka bőven. De amúgy ez volt régen a fűnyírónk is, át lehetett szerelni, mondjuk az árkot még ezzel nyírjuk. A kertet meg az újjal (4éves) az 5,5Le 4ütemű, de csak fűnyíró.
  • nandorb
    mindet elszoktatok fogyasztani vagy megy eldobasra is?,en kul. utalom sose szoktam enni,pedig mindig annyit keszit anyu be mintha arulni szanta
    volna:)
  • ZTM
    Nekünk is volt ilyen erős gépünk de az évek során elhagyta az ereje és már megszerelni se lehetett ezért vettünk tavasszal 4,5 le-set.
    Papám meg mamám azt beszéli nem bírná a sort kihúzni se mikor ültetjük a krumplit meg hogy szántani se mert látták hogy a szemben lévő kertbe nagyobb gép húzta a sort az emberke meg megizzadt hát nem csoda mert még kapák voltak rajta nem kerekek nem csoda ha az nem bírja húzni.....
    mikor csak kaparászik....
  • SHADOWEYES7
    fú hát anyósom csinálta de olyan 40 liter tuti lett
  • nandorb
    az jo,hany litert paradicsom befoztet lett?
  • SHADOWEYES7
    fúú hát,a krumplit felszedtem lett 8 zsákkal,a hagyma is felvan:3 zsákkal a répát most szedjük a napokban,rengeteg paradicsom lett sok üveg lé készült belőle,összeségében jó lett a termés igaz ez volt az első gyakorló év
  • gibic
    Shad a kiskerti projekt hogy áll, mostanság nem hallunk felőle?:)
  • gibic
    Ha hagynám hogy menjen, akkor menne amerre látna, kikapná az ekét a földből. Csúsztatott kuplunggal, simán vitte csak hát a csúsztatott kuplung a gond, nem akarom megölni. Az eke az rendesen benne volt a földbe, meg jól is fordít, de a kapáló túl pörgeti a kerekeket. És ez még anno a szocializmusba készült, és nem mai darab pannónia, és kb 10lovas.
  • JD4650
    amúgyis 30-35 litert zabál, bár akkoris meg van a 35cm :D
  • ZTM
    kösz mostmár legalább értem az egészet.
  • ZTM
    És az hagykérdezzem már meg hogy ti milyen technikával szántottatok?Csak hagytátok hagy mennyen vagy nyomtad a szarvakat lefelé közben hogy minél mélyebb legyen,vagy rááltál az ekéreesetleg húztad kicsit hátra a gépet hogy nem menjen olyan gyorsan?
  • SHADOWEYES7
    kicsit olvasgass :)
  • SHADOWEYES7
    tehát a lóerő nem egyenlő a LÓ erejével!

a F1 autók 800 lóerősek ergó nem 800 ló kell az elhúzásukhoz

az MTZ ha 80 lóerős és húz 1 lajtát nem 80 ló kell az elhúzásukhoz mert ha úgynézem akkor mondjuk már 6-8 ló elhúzná

• SHADOWEYES7
    takarékos a Johni
    csupán 42 l/ha
  • ZTM
    Én 2 hete szárzúzózni voltam sógorommal(sry hogy nem raktam képet de nem volt nálam semmi fényképezésre való dolog csak a teló de hát azon is VGA kameraXDXD)És az 1ik föld mellett törték a kukit de ebbe az hibádzik hogy a zsigulijukkal az általunk művelt föld végében áltak szal kiértünk és tolatásra kellet fogni néhány csúnya szó után:D.....már kapart a traktor és 1x csak megindult de már a szárzúzó nélkül XDXDXD alig bírtuk visszarakni ezek után már nem mert tolatni vele:D