21
meteorithullásról
  • Kmarha
    #21
    inkább ilyen: http://www.youtube.com/watch?v=-fYHJKWMAfU&mode=related&search=

    Nem a ráközelített kép, hanem mikor elöször rámegy a kamera a dombokra, és felette ott az a kicsi, de láthatóan kiterjedéssel rendelkező vöröses-sárgás folt (8. másodperc), és úgyanigy viszonylag tovább lehetett láttni (ha jól emlékszem).

    Lehet valami ürszonda zuhant bele a légkörbe? :)
  • _Vegeta_
    #20
    En tegnap lattam 4-5-t az egyik igen szep volt olyan esthajnalcsillag magnitudoju kb es eleg hosszan ment.
    Amugy ilyen par mm max par cm atmeroju kis pordarabkak ezek. :)
    Amit linkeltek videok azok szerintem max par10 cm-esek lehetnek.
  • Sland
    #19
    Az Uccsó egy terepjáró reklám...
  • Neoncsoves
    #18
    az uccsó az kész :D:D
  • Landren
    #17
    milyen volt?

    meteor1

    meteor2

    meteor3

    meteor4

    ez a kedvencem, de nyilván kamu
  • Kmarha
    #16
    mondjuk nagyon-nagyon-nagyon régen volt amit én láttam.. még ugy 8 éves lehettem, lehet azóta az idő kicsit felnagyította a történteket. De jelenleg én tényleg úgy emlékszem hogy ott volt fent, nem csak egy pont, hanem egy nagyon aprócska de gömbnek tünő vörös vényű dolog, alig valamicske csóvával (inkább csak mintha valami köd lett volna körülötte, kicsit megnyulva, és mozgott).. néztem egy ideig, lehet csak másodpercig, csak nekem tünt többnek. Anyám hivta rá fel a figyelmemet. Egy biztos, maradandó élmény volt (gondolom ez egy nagyobbacska, még a légkörben elégő darabbocska lehetett.. falun voltunk, olyan helyen ahol egyeltalán nem volt akkoriban közvilágítás)

    A többi hullócsillag amit láttam az a rendes komersz fehér vonal volt csak. Még városban is sikerült párat elkapnom. Tegnap sajnos nem jött össze
  • sz4bolcs
    #15
    én is sokszor láttam régebben hullócsillagot, ma már annyira nem kémlelem az eget.
  • _Atti_
    #14
    amugy holdfogyatkozás estéjén láttam olyasmit amit leirtál bár fél percig azért nem lehetett látni inkább olyan 3-4 másodpercig de az is láng szinű volt.

    de azóta már láttam sima fehér fényűt is ehónap 6.-án
  • Landren
    #13
    nem az volt...
    egy gázfelhő rekedt meg az termozsebben és az tükrözte vissza a vénusz fényét
  • _Atti_
    #12
    tegnap mintha villanást láttam volna kétszer is pedig tök tiszta volt az ég, akkor lehet hogy ez volt csak nem láttam pontosan mit is kéne látnom:D
  • Mirk
    #11
    a meteorit nem hullik csak a meteor
    a meteorit már lehullt
  • Landren
    #10
    Hulló csillagot gyakorlatilag minden tiszta éjszakán lehet látni, csak ilyenkor mikor áthaladunk egy sublimáló üstökös maradványain, lényegesen több és nagyobb kerül a föld útjába. Városban és a nagyon fényszennyezett területeken a halványabbak egyáltalán nem is látszanak, mert a valóságban ezek parányi "porszemcsék". Nagy többségük mindössze 0.001-1 g tömegű, méretük 0.01 mm-től a néhány cm-ig terjed. Persze azért vannak nagyobbak is, azok a látványosabbak, mint amit te is láttál korábban. Vannak olyanok amik a beesési szögük és a méretük révé egyszerüen csak áthaladnak a légkörön, azok rendkívül látványosak, mert sokáig látszanak.

    Egy kis leírás ha valakit érdekel:

    A meteorok átlagos feltűnési magassága -- tehát, amikor megpillantjuk a fényes csíkot az égbolton -- 80-120 km, míg eltűnésük 40-60 km magasan következik be. A légkör határához 10-70 km/s sebességgel érkeznek a meteoroidtestek, így kis tömegük ellenére óriási mozgási energiával rendelkeznek. A levegő molekuláival ütközve atomok szabadulnak fel a meteortestből, és ezek leadják kinetikus energiájukat a környező levegőmolekuláknak. Az energiának kb. 1%-a gerjesztési és ionizációs energiává, a többi hővé alakul. A gerjesztés hatására fényjelenség lép fel (ez, amit végülis megpillanthatunk), és a létrejött ionok csak bizonyos idő múlva rekombinálódnak (fény formájában kisugározzák a gerjesztett állapotuk energiatöbbletét). A meteor pályája mentén így kialakuló ioncsatorna visszaveri az elektromágneses hullámokat, ezért a meteorjelenség pl. radarral, ill. rádióval is vizsgálható, időjárástól vagy napszaktól függetlenül.

    Egy 30-40 km/s sebességű, 0.1 g tömegű meteoroid kb. 0 (nulla) magnitúdós fényjelenséget képes okozni. Ez a fényesség megegyezik a nyári égbolton látható legfényesebb csillag (ez a Vega a Lyra csillagképben) látszó fényességével. Egy 10 cm átmérőjű meteor viszont már akár telihold fényességű látványt produkál. A Vénusz látszó fényességénél (-4 magnitúdónál) fényesebb meteort tűzgömbnek nevezzük. A szétrobbanó tűzgömb neve bolida.
  • Kicsikiraly
    #9
    nappal szépek a hullócsillagok :P (ha elég nagy lehet látni nappal is, én már láttam)
  • Kmarha
    #8
    hát itt Székesfehérváron is egy nagy nulla. Amig tiszta volt az ég, addig semmi. Aztán jött a csillagászok álltal ajánlott 3 óra, és befelhösödött/ködösödött az ég. A Hold még halványan látszik, az esthajnal csillag is kivehető, de a többi, egyeltalán nem. Így hát hulló csillagot sem fog láttni az ember.

    Kár, kicsit reménykedtem.

    Már nagyon régen volt, mikor szerencsém volt látni egyet. Az egy hatalmas, talán majdnem földet ért vörösen izzó óriás volt, majd fél percig szabad szemmel is láttható hullócsillag. Az akkori kivánságom nem teljesült (ahogy a korábbiak sem). Azóta rájöttem, hogy tök ellenkezőt kell kivánnom, mint amit akarok, és akkor az nem teljesül, ergo amit valójbáan kivánok, az fog megvalósulni :DD De ez még csak az elmélet, a gyakorlati megvalósítás eddig nem jött össze :D
  • magus
    #7
    én 4 körül kezdtem el nézni, najó igazából így minden csillagból sokat látok meg már nem 3 óra van de nem láttam egyet sem :/
  • phalanx
    #6
    itt meg köd van lol
  • Ronny
    #5
    itt csak felhőket látni
  • jefferson83
    #4
    Én is gondoltam megnézem, de ragadnak le a szemeim.
  • asdfjkl
    #3
    ok.köszi,de asszem addig nem fogok várni
  • jefferson83
    #2
    Meteor. Meteorit az ami már elérte a Földet. Egyébként én úgy hallottam hajnali 3-kor érdemes nézelődni.
  • asdfjkl
    #1
    hali!érdekelne a többi fórumozó véleménye,láttak e valamit akik kimentek megnézni a meteorithullást.mert én személy szerint semmit se láttam pedig tök tiszta volt az ég.