41
-
JTBM #41 Szerintem ez egy remek technika házi barkácsolásra, de az ipar ennek már fényévekkel előtte jár és nem véletlenül gyártják a nyomtatott áramköröket úgy, ahogy...
A technológiát egyébként akár valami használhatóvá is tovább is lehetne fejleszteni:
Olyan tintapatront kellene kifejleszteni, ami folyékony fémmel tud nyomtatni a megfelelő szórással (pontossággal)
Természetesen ez teljesen más technikát igényelne, mint ami a nyomtatókban van.
Kérdés még a sebesség és az ár is, mert hiába lehetséges valami, ha 100-szor annyiba kerül... -
villiavereb2000 #40 Üdvözlet Uraim!
Van pár dolog a megjegyzéseitekben ami miatt billentyűzetet ragadtam:
-A rézfóli általában 35mikrométer vastag a nyákon. De a réz vezetőképessége jóval alatta van az ezüsnek.
- A bónusz nem az olcsóságában van hanem abban minden egyéb mocskolás nélkül kész áramkört gyár akár egyszerre egyet. Nem kell hozzá filmet készíteni, a nyákot fótólakkozni, maratni a fotó lakkot lemosni. Tehát mindenféle egyéb környezetromboló technikát bevetni. Szinte sterilen lehet áramkört gyártani.
-Alakítanak most is ki ezüstből vezető pályákat fóliára, szitázásal.
De itt az ezüst por keverve van kb 30-40% hőre kikeményedő ragasztóval.
Ha valakit érdeke (www.achesonindustries.com). Itt járatos vastagság 5-10mikron. A minimális pálya szélesség kb 0,3mm.
-Miután utánna néztem megtalátam,hogy a 0,5 Ohm/sqr a minimális ellenálás amit a tag létre tudott hozni. Ez kb a 10 szerese mit amit szitázással el lehet érni de izgalmas a dolog.
Üdv Vilmos -
szivar #39 Igen, arra tettem célzást. De inkább nm vastagságról kellene beszélni a fotópapír esetében....
Mellesleg ha azt nézzük hogy egy processzorba milyen átmérőjű tyúkbél(ek)en megy a delej, akkor a fentebb említett technológia nem nagyon elveszett egy dolog. Sőt ha nem csak ezüstel és arannyal (meg hasonlóan olcsó fémekkel) működik a dolog, hanem -mondhatni- kommerszeb fémekkel is, akkor jó esély van a nagyüzemi felhasználására. -
dez #38 Ha a #28-asra célzol esetleg, hát a fotópapír v. film ezüstrétege ennek töredéke, talán 1um sincs az. -
szivar #37 Egyszóval 50...100 mikrométer. thx. -
dez #36 Van, előrejelez. De ez szerintem ez sem 100%-os megfelelő, és szerintem abba a mondatba jobban illett a másik. -
dez #35 0.05-0.1mm -
WinG #34 Minek megerőszakolni a szókincset, ha van rá magyar kifejezés? -
szivar #33 Öööö, a hagyományos rézfólia az milyen vastagságú? -
dez #32 Prognosztizálni nem ugyanaz, mint várni. Miért kellene leszűkíteni a szókincset, és a jelentések palettáját????????? -
nbarnabas #31 suliba is volt egy nyák maro robot, eagle-ből átküldted neki a rajzot az meg kimarta, ennyi, ja és még magának is cserélte a különböző vastagságu fejeket -
Emmegki #30 "A tintasugaras nyomtatáson alapuló áramkör előállító technikát és az első nyomtató prototípust elsőként a japán Epson jelentette be még 2004 novemberében, bevezetését pedig az idei évre prognosztizálták."
1, Végre valami értelmes fejlesztés ami meg is valósul!
2, Aki meg a prognosztizál szót használja az nem tud magyarul. Tudom, azért kellett bele hogy szakmainak tűnjön de nem kell a marketingmagyar. Választható helyette a "várják" és "jelzik" szép őshonos magyar szavak. -
dez #29 40 dollár (7000Ft!)/nyák??? Az egy kicsit drágácska lesz... Ma ennek töredéke egy nyák, cakompakk. -
dez #28 Olyan könnyen nem tudsz elkeseríteni: légy tekintettel a mennyiségekre is. Az általad mondott réteg mikronos nagyságrendű, próbálj azon áramot vezetni... -
kvp #27 Ilyen megoldasok mar leteznek evtizedek ota, csak nem vizbazisu, hanem alkoholos ezust oxid tintakkal. (levegon aktivalodik) Ilyet hasznalt a toshiba mar 1983-ban is. Az irasvetito foliakhoz hasznalt muanyagra nyomtattak az aramkoroket, majd ragasztassal rogzitettek az alkatreszeket, es vegul forrasztas helyett az ezustoxid tintaval hoztak letre a labak csatlakozasait. A megoldas stabil, javitottam ilyen rendszert es kibirta, pedig tobb mint 20 eves hasznalat volt mogotte. Az alkoholos plotteres megoldas masik elonye, hogy olcsobb es hazilag is eloallithato, egy ezustoxidos nyak javito filcet (kb. 40 dollar/nyak) adva egy jobb minosegu ipari plotter 'kezebe'. Papirra nem mukodik, csak vizallo foliara, de azert sajat celra megfelel. A megoldas egyebkent furhato is, tehat akar dip tokos chip-eket is hordozhat. Erdemes megerositeni az aramkorok alatt egy kis plusz merevito beragasztasaval, hogy ha lehet akkor ne ott hajoljon. Ilyen megoldast hasznal a sony playstation 3 is, a belso kabelezest valtottak ki vele. (az xbox360 szabvanyos es olcso pc-s kabeleket hasznal) -
brueni #26 mászaki=műszaki
(reggel van még) -
brueni #25 asszem itt az elvről volt szó. a technikán lehet finomítani, lehet más vegyületeket kersni, lehet az eljáráson tökéletesíteni.
apropó
láttatok már dvd-feliratozó adaptert tintás nyomtatókhoz?
szóval mehetne egyből rézmentes nyáklapra is.
egy mászaki zseni barátom házi készítésű 3d-s marójával (szó szerint) maratja a hagyományos nyákjait. baromi pontos, nincs vegyszer, csak egy kis forgács, és tökéletesek, gyönyörűek a nyákok.
más. ha plotterbe teszel egy vezető folyadékot tartalmazó filcet, és 3-szor rárajzoltatsz vele 0,2-es bakelit lapra, az eredményed majdnem tökéletes nyák. csak a vonalvastagságodat behatárolja a filc vastagsága. -
hypno #24 Nem akarlak elkeseríteni, de a hagyományos fotópapírokon és filmeken is ezüstvegyület a fényérzékeny réteg. Annyira nem drága.
Az ellendrukkerek meg gondoljanak arra, hogy mit tartottak az emberek a levegőnél nehezebb tárgyak repüléséről, vagy arról, hogy egy vonaton tud-e lélegezni az ember. -
ProClub #23 Határozott előny lenne, ha nem kéne sufnizni a megtervezett áramkörökön. Én személy szerint azért nem foglalkozom a témával, mert nincs olyan helyem, ahol normálisan le tudnék ülni forrasztgatni meg maratni. Jó lenne, ha ebből egy tiszta előállítási folyamat kerülne ki. -
dez #22 Nagyszerű... hobbi célokra, prototípusokhoz, stb. Csak sajnos az ezüst kicsit drágább, mint a réz... -
babajaga #21 "Teljes mértékben vízben oldható bázist akartak használni"
Ez nem akarat kérdése mert a kapillárisokon csak vízben teljesen oldható tinta megy át. Szemcséket nem tartalmazhat mert rögtön eldugulnak a fuvókák. -
#20 Uhhh. Na ettől eldobom az agyam. Ekkora hülyeséget. Már túlvagyok jó néhány panelen. Nem forrasztanék rá szívesen semmit sem. Egy szó sem esik arról, hogy hányszor lehet forrasztani, rajzolat finomság, arról nem is beszélve, hogy hajtogatásra azért igencsak sérülnek a vezetősávok, hogy azt már ne említsem, hogy egy erősebb hajtásra lepattognak az alakatrészek. (első sorban a felület szereltek) -
oneman #19 és olyan hosszú nyakú zsiráfot láttál-e már? -
stinkydiver73 #18
régi cikk
És nemrég is volt valahol szó ilyemiről, de nem találom. -
duke #17 vagy falon pokot ? voltal mar torok bortonben ? -
duke #16 mostanaban nem me,van bennuk valami erdekes ? -
CeNTeR #15 Láttál már pucér kutyát? =) -
szivar #14 Láttál már cd meghajtót belülről? ;) -
duke #13 Hat nem rossz,de majd ha tranyokat feteket kondenzatorokat is lehet nyomtatni akkor lesz az igazi.Beallitom a tranzisztor tipusat vagy parametereit es pont egy olyat nyomtatna.Vagy ha ledet is tudna nyomtatni,az milyen fasza lenne. -
CeNTeR #12 És olyat nem lehet csinálni hogy az pl a piros szín helyett legyen az ezüstnitrát, a kék szin helyett az aszkorbin-sav. És akkor csak fele idő a nyomtatás. Mivel akkor lila színűt kellene nyomtatni és akkor mind a két kommponensből ugyan annyi kerül rá. Meg meghack-elem a paront 50 pikoliresre, kitágítom a fröccsengetőjét egy tűvel :D meg fel kell venni fullra a nyomtatás minőségét és akkor kissebb lépésekbe nyomtat. -
roliika #11 Na ezaz. :D Van ami csak 2-3 pikoliteres, pl pont a HP-k. Az ötlet jó. Házilag előhívni nyomtatott áramkört miért macerás? Ne filctollal csináld, hanem írásvetítő fóliára kinyomtatod, aztán rá a nyákra és levilágítod. -
CeNTeR #10 Lézernyomtatóval nem lehet megcsinálni? Az legalább rásütné a rezet v ezüstöt. .) Ja meg ezek a vezetők nem oxidálódnak el? vagy azt is le kell lakkozni utánna.
Meg ha jól tudom a tintasugaras nyomtató fején, 5 pikoliter festéket rak oda a felületre. Az édeskevés. Nembaj 1000x nyomtatunk és akkor talánjólesz <(^^,)> -
CeNTeR #9 Láttál már olyan nyomtatót amibe hátulról is bele lehet rakni a papírt? Na azokba nem kell a papírnak hajlongatnia, így más dolgot is bele lehet rakni hogy rányomtassanak. pl fóli, (amit most is használnak nagyon sok helyen, mint a laptop képernyőjét a géppel összekötő szalagkábel. Telefongombsor stb.)CD, nyák, bakelitlap...
Egyébként meg bírják a hajlítgatást, csak az extrém megtöréseket nem. Azért kell alá vmi merev v flexibilis alap.
Utánna ki lehet fúrkálni vagy lyukaszgatni és beleforrasztani az alkatrészeket. Vagy felületszerelt SMD dolgokat használni.
Mennyivel megkönnyítette volna ez régen a munkámat. Régen csináltam egy pár nyákot és tudom milyen szenvedés ha laborba, v házilag csinálod. -
roliika #8 A papír lap és a nagyon vékony fém réteg kibír egy forrasztást?
Ha feltekerem, a forrasztások nem sérülnek? -
Kagemusha #7 LOL!!! Ez nagyon tetszik! Meg az elozo hozzaszolas is jopofa! -
#6 5 év múlva beszélgetünk: Te! Megvan már a legújabb asus alaplapod? Jaja most töltöttem le a terveket hozzá. Megvettem a csatlakozókat meg a chipeket a sarki kínai warez boltban a lapot meg most nyomtatom :D -
LADA Kalina #5 ennek a hírnek örülök -
Szefmester #4 lassan eljön az az idő hogy eldobható telefont nyomtatunk.. mint az Aeon Fluxban -
AranyKéz #3 Mostantól teljesen új értelmet kap a "nyomtatott áramkör" kifejezés :)
-
bandypappa #2 A sok ráérös brainiac-töltelék!!!