74
  • Filiic
    Ebben igazad van, csak a heti hetesnek sincs sok köze Simonyihoz. Nem csak a heti hetesben volt róla szó, de kiválasztottad, mert politizálni akartál.;c)
  • Tetsuo
    Épp annyira politizáltam, amennyire feltétlenül kell, ha az ember a Heti Hetesről beszél..
  • mrzool
    Te meg ezek szerint nem tudod, hogy űrtúrista != túrista. A hivatalos elnevezésük 'spaceflight participant', túristának a bulvársajtó hívja őket, mivel fizetnek az utazásukért.
  • babajaga
    Nem tudod mi az turista?
  • mrzool
    "Az űrturisták nem szoktak kutatni."

Komolyan azt hiszed, hogy 10 napig csak a lábát lógatja majd? Mert akkor elég naiv vagy. Nézz utána, hogy az eddigi 'űrturisták' miket csináltak, illetve Charles miket fog.
  • babajaga
    "Ő odafennt fontos kutatásokat fog elvégezni, ami valszeg használni fog az egész emberiségnek."

Milyen kutatásokat? Én nem tudok semmiről.Az űrturisták nem szoktak kutatni.
  • babajaga
    "Előszöris Gyurcsányi pénzéről miért nem beszéltek, h ő mire költi"

Hogy kerül ez ide? És ő az egyetlen gazdag ember magyarországon? Minden ember a világon más emberek rovására gazdagodik meg, vagy vannak jó gazdagok meg rossz gazdagok?
  • Filiic
    Egyáltalán hogy jön ez a politikai maszlag ide?
  • Tetsuo
    "De amíg ez a rendszer van kár ezen bosszankodni mindíg lesznek akik bármit csinálnak szopóágon vannak, olyanok is akik kemény munkával sikereket érnek el(nem pont egy szövegszerkesztő és egy táblázatkezelő lemásolására gondolok) és lesznek ingyenélők is(a meglévő tőke befektetését nem tartom munkának kövezzetek meg). Amíg az ingyenélők nem esnek akkora túlzásokba hogy a szopóágon levők kiirtsák őket egy kicsit(lásd forradalmak) addig csak a lelkiismeretükkel kell elszámolniuk."
    1et értek. A Heti Hetes tagjai is ehhez az ingyenélő bagázshoz tartoznak.
  • Atomy
    Én láttam azt a Heti Hetest, nem emlékszem pontosan de mintha Hajós mondott volna vicceset nem Hernádi. Valmi éhezők meg fürjpecseny volt benne és valóban egyszerre volt vicces és elgondolkodtató.
    Valószínűleg azért nem Gyurcsányról beszéltek mert nem azzal van tele a média hogy Gyurcsány hova költi a rengeteg pénzét, értelmes dolgokra vagy sem.
    Egyébként mindenki nyugodtan magába nézhet mennyi értelmetlen dolgot csinál divatból, presztizsből, megszokásból amivel tönkretszi a földet, környezetét, elnyomja embertársait, stb. de az igazán nagy tételekből lehet csak viccet csinálni.
    Én is kiváncsi lennék egyébként hogy milyen kutatásokat végez Simonyi odafent, mert eddig csak azt hallottam hogy űrTURISTA, meg hogy fürjpecsenyét visz fel. (súlytalanságban végzett pecsenyekísérlet lefényképezése?)
    Az éhező embertársainkat meg valóban nem elég életbentartani, valami felzárkózási program is kéne, de akkor a luxusban élőknek pár ezrelékkel csökkenne az életszínvonala és ezt elég nehéz és kellemetlen beadni nekik. Viszont ha maguktól kipusztulnak akkor még golyóra sem kell költeni hogy "felszabadítsuk" az országukban levő erőforrásokat.
    Az meg hogy ha azt a kis 25 millió dollárt afrikának adta volna tényleg nem indította volna el a fejlődést az egész kontinensen, de lehet hogy egy kis részen igen, lehet hogy jópár ember nem halt volna éhen, kaphattak volna gyógyszert, stb. Azért kiváncsi lennék ha te lennél ott is azt mondanád e hogy inkább ne is adjon ha nem old meg minden problémát.
    De amíg ez a rendszer van kár ezen bosszankodni mindíg lesznek akik bármit csinálnak szopóágon vannak, olyanok is akik kemény munkával sikereket érnek el(nem pont egy szövegszerkesztő és egy táblázatkezelő lemásolására gondolok) és lesznek ingyenélők is(a meglévő tőke befektetését nem tartom munkának kövezzetek meg). Amíg az ingyenélők nem esnek akkora túlzásokba hogy a szopóágon levők kiirtsák őket egy kicsit(lásd forradalmak) addig csak a lelkiismeretükkel kell elszámolniuk.
  • mrzool
    Kövezzetek meg, de engem abszolút hidegen hagyna. Utálom a demagógiát, Judit ezek szerint megint hozta a formáját...
  • VRSDM
    a müsorban ez hangzott el, Judit művésznő szájából...

" vajon milyen érzés lehet azzal a tudattal repkedni az ürben hogy közben elhaladsz az föld összes éhező országa felett "

és ez így is van... elgondolkodtató ... szó sem volt arról hogy Ő megválthatná a világot
  • Tetsuo
    A Heti Hetesben állítólag -én nem nézek olyan szennyet, nemtom biztosan- azon csámcsogtak h Simonyi, a ráfordított pénzt miért nem inkább az éhező afrikaiaknak adta!!
    Abban a műsorban mindig ilyen demagóg szöveget nyomatnak, tele baloldali csúsztatással.
    Előszöris Gyurcsányi pénzéről miért nem beszéltek, h ő mire költi??
    Másodszor, miért nem hasonlítják össze Simonyi és a saját adakozásukat??
    Harmadszor, Afrika nem sokra menne azzal a pénzzel, csepp a tengerben, nameg lehet h pl másra költenék, nem a szegényekre.. (ahogy arrafelé szétosztják a cuccokat).
    Negyedszer, nem halat kell adni a szegénynek, hanem meg kell tanítani halászni!
    Ehhez pedig nagyonnagyon kevés Charles Simonyi. Ide az amcsi és EU cégek (pl fegyvergyártók, bányavállalatok) hozzáállásán kéne változtatni, nameg az elcseszett Világbankon, meg az ENSZen.
    Ötödször, Simonyi nem egy bohóc műsorvezető szintjén van, Ő odafennt fontos kutatásokat fog elvégezni, ami valszeg használni fog az egész emberiségnek.

Ha nem így történt a műsorban, akkor sry, ha igen akkor ez a véleméyem. ;)
  • kvp
    Az anettka altal alitolag hasznalt mig a regi szovjet muholdelharito rendszerhez keszult, jelenleg ket mukodo prototipusa van, orosz kezben. A gepeket gyakorlatilag kibeleztek, minden harci elektronika helye ures vagy uzemanyagtartallya valt. A gep kepes harom dologra: felvinni egy muholdelharito raketat az inditasi magassagba, felvinni egy mikromuhold-hordozo raketat az inditasi magassagba vagy kulso gyorsitoraketaval feljutni az ur hataraig. Az utobbi kulso raketa hasznalhato arra, hogy a gep nagymagassagban begyujtsa es az leoldas nelkul tovabb emelje a gepet az ur hataraig. Felhasznalasaval ugyanakkor az a gond, hogy vadaszkent meglehetosen pontantlan, muholdfelvitelnel pedig csak egeszen kis muholdakat vihet. Az urbe valo kijutasnal pedig csak kb. 60 kilo lehet a hatso ulesen elhelyezett plusszteher sulya, ami meg muszernek is keves. (viszont az emlitett holgy meg talan eppen belefert)

"Az utolsó három percben megindult a nitrogén befecskendezése az oldalsó és középső égéskamrákba"

Az a vicces a sojuzoknal, hogy teljesen mechanikus a hatjomuvuk. A turobszivattyukat cseppfolyos allapotbol elparolgo gaz hajta, amit utanna hutesre is fel lehet hasznalni. Erre az amerikaiak egy elektromos szivattyut es a folyekony hidrogen uzemanyagot hasznaljak. Mondanom sem kell, hogy melyik rendszer a bizonsagosabb. Erdekes meg, hogy a sojuzt akar egy kerekes vontatora szerelt inditoallvanyrol is el lehet inditani, mivel ugyanez a raketa sorozat szolgal ballisztikus atomraketakent is. Az amerikai inditotornyokkal ellentetben az orosz rendszer csak egy kis tamasztosinbol all. (amivel egyebkent is felallitottak a raketat)
  • Tetsuo
    A mai technológiákkal igen.. de ha egy objektum folyamatosan 1km/s sebességgel halad (a Földhöz képest), akkor a Naprendszert is elhagyhatja, sőt a Tejútrendszeret is (bár, picit sokáig tartana:))!
  • Sanyix
    Nincs kozmikus sebességi fokozat, ez nem sebességváltó.

Űrugrásról hallottál már? Nem kell elérni a ~7,6 km/sec horizontális sebességet (valamiért sokan ezt első kozmikus sebességnek nevezik, csak tudnám hogy miért, mert elég hülyén hangzik) ahhoz hogy kijusson az űrbe valami, az csak ahhoz kell, hogy fent is maradjon. Spaceship One is 1,4 km/sec sebességet ért el, mégis kijutott az űrbe egy ideig.

Mellesleg a ramjet és a scramjet is sugárhajtómű, és ezek 30 km fölött is bőven működnek.
  • Su0my
    az milyen már, hogy az utsó kép jobb felső sarkában ott van az a Q nagy NASA felirat?:D
  • kamov
    Hűtés.
  • babajaga
    "Az utolsó három percben megindult a nitrogén befecskendezése az oldalsó és középső égéskamrákba"

Nitrogén?
  • gyuri12
    1. pont azt írtam,hogy nem érdekel:) tehát valószínűleg nem is értek hozzá...ennyi
    2. a 12 csak régen jelentette a koromat,mostmár 13:)
  • babajaga
    El kell érni valamelyik kozmikus sebességi fokozatot, és folyamatos gyorsulással hogy az űrhajósok túléljék lehetőleg.
  • Mo.Organ
    Az a legnagyobb szégyen szerintem hogy mindenki csak most ismerte meg Simonyi nevét. Holott ő volt aki kitalálta a word és az excel programot.
  • Cactus
    Engem speciel érdekel....
  • bertino
    hát pedig higyjétek el, hogy egyeseket kurvára érdekel :)
  • Sanyix
    Hát 30 km alatt még elég sok levegő van :) mert ugye az űrbe jutáshoz nem feltétlenül a folyamatos tolóerő, hanem inkább a lendület kell :D
    Amúgy nincs hajtóművem, nem lenne mire rárakni :)
  • mrzool
    1. Akkor miért fikázol olyasmit, amihez nem értesz?
    2. A nickedben lévő 12 az életkorodat jelöli?
  • gyuri12
    na látod,én eztse tudtam:D
  • kamov
    No egy két dolog:
    1.
    A Szojuzban kapszulák maximum az orvosi készletben vannak.
    Az emberek a kabinban ülnek.

2. A Szojuz hordozórakéta hajtóművei a jelenleg használt FG változathoz némi ráncfelvarráson mentek keresztül (új alkatrészek, modernizált vezérlés), ezért a D jelű középen elhelyezett fokozat hajtóművét RD-118-nak, az oldalt elhelyezett A,B,G,V-jelű gyorsítórakéták hajtóműveit pedig RD-117-nek nevezik.

Forrás:
    http://www.astronautix.com/lvs/soyuzfg.htm
  • EagleeyE
    Ja, csak a hajtóműved már elég nehezen kapná meg a szükséges levegőmennyiséget
  • Sanyix
    Talán ki lehetne menni megfelelően erős sugárhajtóművel, de ott maradni csak pár percig lehetne :)
  • akyyy
    anettka sosem volt az űrben, max a kiképzést kapta meg.

meg repült egy katonai repülőgéppel.

ha egy miggel ki lehet menni az űrbe, és a sugárhajtásával "szálni", rég a marson lennénk.
  • gyuri12
    ki nem kakilja le? ez engem kb annyira érdekel,mint anettkájé:)
  • kricsi
    mondjuk mostmár a csapból is ez folyik...
  • kricsi
    ennyire érdekel mindenkit a cikk?