87
-
#47 A sztrimeléskor, folyamatosan töltik a háttértároló(k)ról a textúrákat/hangot stb. a memóriába.
Egy focis játéknál értelemszerűen nem igazán van értelme, de FPS-nél RPG-nél, ahol nagy a bejárható terület, ott jól jön.
Az X-es Gears of War használja, a PS3-as Resistance nem. Az Oblivionnál mind a PS3 mind az X esetében használják. A GoW nagyon szép játék, a Resistance láthatóan kevesebb/kisebb felbontású textúrákkat használ. Az Oblivionnál viszont már érdekesen alakult a helyzet, a PS3 verzió szebb, láthatóan nagyobb felbontású textúrái vannak. És a grafikai előny valszeg nem csak a programozók által beépített új shadereken múlik. Az X-es verzió DVD-je fullra tele van, ráadásul mivel a core verzió nem rendelkezik wincsivel ezért nem használhatták ezt a töltések gyorsítására sem, annak ellenére, hogy a premium verzióban meg van. Ez kicsit ricegősebb játékot, az objektumok feltűnő pop-upját eredményezi.
Szal, ha nem kell az egész pályát betölteni a memóriába, mert folyamatosan a szükségesek kerülnek csak be, akkor a GPU számára rendelkezésre álló nagyobb memcsi már kevésbé számít az X esetében. -
BiroAndras #46 "Szerintem meg nem idegen a többszálúság, de egyszerűen az eredeti játékra szánt architektúrák nem több processzoros rendszerek voltak, így a programozók soha nem voltak rákényszerítve a többszálúságra, illetve lehetőségük sem volt rá."
Nyílván ez az ok, de ettől még igaz, hogy a játék fejlesztők nem szoktak hozzá a többszálúsághoz, a meglévő rendszereik nem támogatják, stb.
PlUsz a többszálúság új, kellemetlen hibalehetőségeket hoz be.
"A hagyományos megvalósításokhoz, sokkal közelebb áll, hogy 3 általános célú magon futtassanak nagobb progi egységeket, mint hogy minnél elemibb szálakra bontsák a programokat és a terhelés függvényében dinamikusan osszák el az egységek között."
Nincs nagyon szükség dinamikus elosztásra szerintem. A játékoknaál többnyire jól belőhető a szükséges teljesítmény, és ha változik is, nagyjából egyformán nő minden komponens igény. A sok elemi szál adminisztrációs költsége viszont nagyon nagy lehet. Általában az az ajánlás (nem csak játékoknál), hogy minden hardver szálhoz tartozzon egy feldolgozó szál, és minden I/O eszközhöz egy adatkezelő szál. Az elemi szálakat jobb emulált cooperative szálakként kezelni, mert így sokkal kisebb az adminisztrációs költség, viszont megmarad a rugalmasság.
"Az utóbbi hónapokban kiszivárgott infók szerint viszont a szakadék nem áthághatatlan, és valóban ki lehet használni a cell teljesítményének nagyrészét."
Amennyiben az architektúra tervezési gyengeségeivel kapcsolatos kétségek alaptalannak bizonyulnak, akkor nem kérdés, hogy ki lehet használni. A probléma az, hogy sokkal nehezebb, mint az x360 esetén. Nem elég, hogy több szálon kell dolgozni, rögtön 8 szálról van szó, amiből 7 ráadásul csak számítási feladatokban igazán erős, és speciális programozást igényel.
"Had ismételjem meg: nem fogja megváltani a világot!"
1. Nem váltja meg a világot, hanem egy alapvető fícsör, amit ma már elvárnak egy erős játékgéptől. Nem véletlen, hogy sokan meg is reklamálták az elmaradását.
2. Mint már mondtam nem erre van az EDRAM, hanem általában gyorsítja a rendert (sőt épp az FSAA-hoz kevés a 10 mega).
"Amúgy ezek szerint PC-n nyomulsz, hát ott rengeteg lehetőség van arra, hogy a játékod beállításaival játszogass, ízlésednek megfelelően állítgasd. A konzol jelentette egységes HW viszont sokkal nagyobb lehetőséget jelent az optimalizációra, mint amit utólag a beállítások buzgerálásával kihozhatsz a gépből és a játékból. És pont emiatt nincs is rá szükség, hogy a júzer ilyenekkel űsse el az idejét"
Nem értem ez hogy jön ide.
"A sztrímelésről volt szó, amiben úgy tűnik a PS3-nak előnye van, ha kihasználják."
Nem vagyok nagy 3D guru, úgyhogy nem biztos hogy pontosan értem a kifejezést. Elmagyaráznád, hogy ez miez? Ami jelentését én ismerem, annak semmi köze a témához. -
winters123 #45 úristen. -
MasterChief #44 "Na ja merthogy az x nem támogatja ezeket az eszközöket, de azért tudod PS-en ez máshogy van ám! Azt tudod olyanokra is használni, mint a PC-det."
Én szeretem a pcmet használni dolgokra amire a pc való:)
Amúgy nem az x volt az a konzol amihez lehetett billentyűzet-egér adaptert venni?
"Pendrájvról meg ilyenekről hallottál már?
Vagy ezek boxon macerás dolgok? Hát ez is lehet hogy PS-en máshogy van?"
És a pendrive melyik ps3 csomag része?
Ja hogy külön veszed! :P
Amúgy azt is megnézném, hogy honnan szerzel 20 gigás pendrive -ot:)
"Ja meg egy PC sem árt hozzá."
Hmm... a pc minek?
Tudod egy ilyen adapter úgy működik, hogy egyik fele belemegy az x-be, a másikba meg szépen bedugosz egy satás winyót és kész.
"Erre mondtam, hogy szopás!!!!"
Hát nekem csak egy 20 gigás winyóm van, a cikk meg azt írja, hogy kettő vagy több winyóról nem tudok másolni. -
#43 Én csak ilyen multiplatform játékoknak nevezett teszteket ismerek részletesebben, ott meg akkora különbség nem igazán van, ráadásul a PS mintha jönne felfelé látványban is.;))) -
#42 A hozzászólásod nagyrészével egyetértek, és nem is vitatom. Csak egy két dologba kötnék bele pl: "A többszálúság is elég idegen a játékoktól, de itt sokkal többről van szó." "Egyébként nagyon kellemes X360-ra fejleszteni, az MS nagyon komoly rendszert tol a dolgozó alá, ráadásul itt végre megszabadulhattak az x86-os kompatibilitási rémálomtól."
Szerintem meg nem idegen a többszálúság, de egyszerűen az eredeti játékra szánt architektúrák nem több processzoros rendszerek voltak, így a programozók soha nem voltak rákényszerítve a többszálúságra, illetve lehetőségük sem volt rá. A hagyományos megvalósításokhoz, sokkal közelebb áll, hogy 3 általános célú magon futtassanak nagobb progi egységeket, mint hogy minnél elemibb szálakra bontsák a programokat és a terhelés függvényében dinamikusan osszák el az egységek között. Az utóbbi hónapokban kiszivárgott infók szerint viszont a szakadék nem áthághatatlan, és valóban ki lehet használni a cell teljesítményének nagyrészét.
""EDRAM ez egy jó dolog, de azzal a 10MB-nyi mennyiséggel, ami az X-ben van sajna nem fogja a világot megváltani"
Dehogynem. Nagyon jó az.
Én pl. 1600x1200-ban játszom, ami kb. annyi pixel csak 4:3-ban, és teljesen jól látom az FSAA hatását."
Had ismételjem meg: nem fogja megváltani a világot! Nem azt mondtam, hogy nem jó, de csak egyfajta púder, az se csinál egy 60-éves vénasszonyból 16 éves fruskát, csak a reklámokban;)))
Amúgy ezek szerint PC-n nyomulsz, hát ott rengeteg lehetőség van arra, hogy a játékod beállításaival játszogass, ízlésednek megfelelően állítgasd. A konzol jelentette egységes HW viszont sokkal nagyobb lehetőséget jelent az optimalizációra, mint amit utólag a beállítások buzgerálásával kihozhatsz a gépből és a játékból. És pont emiatt nincs is rá szükség, hogy a júzer ilyenekkel űsse el az idejét, nem úgy mint PC-n ha már a gyenge hw és az optimalizálatlan kód miatt játszani nem tud a programmal. Nálam az első az AA, amit kikapcsolok ha szarul fut a gáma, aztán az anizo szűrést és csak utána veszem lejjebb a felbontást, persze ízlések és pofonok.
""Az osztott RAM-nak igazából, meg akor van értelme, ha nincs lehetőség a textúrák háttértárolóról történő sztrímelt betöltésére"
Megint csak pont nem erre jó. Remekül használható pl. arra, hogy lassú ide-oda másolgatás nélkül hozzá lehessen férni a textúrákhoz kódból is.
Meg ugye eldönthetem, hogy mennyi RAM-ot adok a GPU-nak, és mennyit a CPU-nak."
Félreértesz, olvasd el a szövegkörnyezetet. A sztrímelésről volt szó, amiben úgy tűnik a PS3-nak előnye van, ha kihasználják. Az X UMA rendszere ezt a viszonylagos hátrányt csökkentheti, hiszen sokkal több adatot lehet beszlopálni a memcsibe, így a sztrímelés jelentősége csökken. -
#41 Az viszont full igaz, hogy az x gpu-ja erősebb mint a ps3-é. Pár tesztben jó esetben ugyanannyit tud a ps3 gpu-ja mint az x-é, viszont a többi tesztben szép előnye van az x-nek. -
#40 hát bizony van különbség az ogl és a dx között, az egy dolog hogy te csak a nagyon "trendy" shadereket veszed észre, de nem minden van sederből :)
m$ soha nem fog olyan jó dolgokat csinálni, mint az erre szakosodott, hozzáértő szervezetek... max jól szájbarágott, és agyonhypeolt utánzatot. -
#39 "Nem tudom te hogy vagy vele, de én speciel jobban szeretek netezni a jó öreg PC-n, mivel a net valamivel barátságosabb egérrel és bill. -el, mint kontrollerekkel."
Na ja merthogy az x nem támogatja ezeket az eszközöket, de azért tudod PS-en ez máshogy van ám! Azt tudod olyanokra is használni, mint a PC-det.
"A külső vinyó előnyei (tapasztalatok alapján): haverékkal simán tudjuk cserélni egymás vinyóit, mikor játék mentéseket, vagy egyebeket akarunk mutogatni egymásnak, mindezt anélkül, hogy szét kéne bontani az egész konzolt."
Pendrájvról meg ilyenekről hallottál már?
Vagy ezek boxon macerás dolgok? Hát ez is lehet hogy PS-en máshogy van?
"Erre csak enyit mondok: sata-xbox adapter enyíííí."
Szuper!!!
És melyik Xbox csomagban adják?
Ja hogy külön veszed! Ja meg egy PC sem árt hozzá. Hát ez valóban egy költséghatékony megoldás!;)))
"X-ek közötti közvetlen hálózat. És kész."
Azért egy kis kieg: Link
Erre mondtam, hogy szopás!!!! -
BiroAndras #38 "Erről már beszéltünk valahol, a DX10 önmagában nem jelent csodát. Az eddigi DX-ekkel is meg lehet csinálni ugyan azt, csak jelentősen lassabb lesz ugyan azon a hw-en."
Ez így nem igazán igaz. Pl. a Geometry Shader teljesen új, ílyet eddig csak szoftveresen lehetett csinálni.
Meg aztán, ha kikötjük, hogy értelmes sebességgel kell futnia a fícsörnek (nem egy elvadult feltétel azért), akkor a "sokkal lassab" ugyanaz, mint a "nem lehet megcsinálni". -
BiroAndras #37 "Amit írtál igaz, lesz olyan progizó, aki biztos csak 2010-11-re jut el oda, hogy többmagos rendszereket tudjon progizni."
Nem csak erről van szó. A többszálúság is elég idegen a játékoktól, de itt sokkal többről van szó. A Cell erejét matematikai számításokra (azon belül is vektorokra) specializált procik adják. Ezeket sokkal nehezebb programozni, mint 3 általános célú magot. Persze az is igaz, hogy ha valóban úgy muzsikál a cucc, ahogy a Sony állítja, akkor elég durva dolgokat lehet kihozni belőle.
"Amúgy az az "összehányt szutyok" cell minimum 10X-es teljesítménnyel rendelkezik ahhoz képest a géphez képest, amiről most írsz."
Igen is meg nem is. Bizonyos számítási feladatoknál valóban gyorsabb ennyivel, de simán lehet olyan értelmes feladatot találni, amiben a PC agyonveri. És persze ha a PC-be betolunk egy G80-at, akkor már számítási feladatokban is kicsit más a felállás.
"EDRAM ez egy jó dolog, de azzal a 10MB-nyi mennyiséggel, ami az X-ben van sajna nem fogja a világot megváltani"
Dehogynem. Nagyon jó az.
"FSAA-ra jó"
Pont nem arra való, hanem általánosságban jócskán gyorsítja a renderelést. Pont FSAA esetén kell egy kicsit trükközni, mivel oda már kevés a 10 mega.
"persze kérdés, hogy mennyi láccatja van a FSAA-nak 1080p-ben?"
Gagyi TV-n nyílván nem nagyon. De normális megjelenítőn ég sé föld a különbség. Én pl. 1600x1200-ban játszom, ami kb. annyi pixel csak 4:3-ban, és teljesen jól látom az FSAA hatását.
"Az osztott RAM-nak igazából, meg akor van értelme, ha nincs lehetőség a textúrák háttértárolóról történő sztrímelt betöltésére"
Megint csak pont nem erre jó. Remekül használható pl. arra, hogy lassú ide-oda másolgatás nélkül hozzá lehessen férni a textúrákhoz kódból is.
Meg ugye eldönthetem, hogy mennyi RAM-ot adok a GPU-nak, és mennyit a CPU-nak.
Egyébként nagyon kellemes X360-ra fejleszteni, az MS nagyon komoly rendszert tol a dolgozó alá, ráadásul itt végre megszabadulhattak az x86-os kompatibilitási rémálomtól. -
#36 "Hol élsz te kérlek szépen? Általános célú számításba az X procija az erősebb, ez tény..."
Az meg mifán terem?;)
Hidd már el, hogy az SPU-k nem csak lebegőpontos vektor műveleteket tudnak csinálni. Természetesen nem olyanok, mint az X 3 általános célú magjai, kevésbé összetettek, de egy sima vektor egységnél azért jóval fejlettebbek.
"Ja kérlek szépen nézz utána a technikai adatoknak az X GPU-ja erősebb mint a PS3-é, picit elszámoltad a shader műveleteket... Látom nem értesz hozzá :)"
Számolt a fene!
Ezek elvileg hivatalos adatok, nézz utána!
"Nem csak játékgép? Ne röhögtess... Linux futtatása Röhej. Ja X-en is fut linux erről, ennyit :) Sőt játékot is futtattak rajta (linuxon keresztül)."
LOL ez annyira szép blöff volt, hogy majdnem bevettem.
Az PS3 Linux támogatottsága, meg az hogy az X-en más rendszert is futtass az alapon kívül (beleértve wint is) enyhén szólva marhára nincs egálban és akkor még finoman fogalmaztam.
"Teljesítményben nagyjából azonos a szint, csak utálom ha a hozzá nem értő emberek mondják PS3 10-20szor jobb mint x360, vagy a pcnél."
Bocs, úgy tűnik félreérthető voltam, az X-nél olyan max 2X erősebb, a PC-nél viszont 10-20X.
"Ja egy apróság, nézz összehasonlító videókat, mindenhol az X nyer :) részben köszönhetően a EDRAMnak :)2
Pl Oblivion?;)))
"Bocs nincs 4éves kisöcsém, X-em sem lesz 65 nanos verzióig. És számomra a lecsatolható vinyó nagyobb kompatibilitás..."
Minél? Annál hogy kisajtót kinyitsz, aztán bármilyen winyót bepakolsz a PS3-ba, megformázod és használod?
Na ennél azért az X-en nagyobb megkötöttségek vannak, azon kívül hogy drágább is ha ilyen fajta fejlesztésben gondolkodsz.
"De a legegyszerűb amivel lezárhatjuk a teljesítményvitát... G80 :)"
Na az egy jó kari, már csak egy cell teljesítményű proci kéne végre a PC-be és akkor jobb is lenne, egy ilyen PC mint a PS3;)))
Amúgy mennyi most egy g80-as kari? Bőven 100 felett ha jól gondolom.
"Az egymagában megeszi reggelire bármelyiket... A PC-k máris odaverik grafikában mind az XBox360-at mind a PS3-at. Erre legjobb példa a Crysis és még ők ki sem használják a DX10 lehetőségeit."
Még meg sem jelent! Erről már beszéltünk valahol, a DX10 önmagában nem jelent csodát. Az eddigi DX-ekkel is meg lehet csinálni ugyan azt, csak jelentősen lassabb lesz ugyan azon a hw-en. Amúgy az Ati egyik szakembere pont a Crysissel kapcsolatban kijelentett, hogy azt azért még elbírná az X.
Csak gondolj bele, hogy ha kiadnák X-re, hogy tudná az M$ rávenni az embereket, hogy Vistát vegyenek, amit ugye nagy DX10-es gámer OS-nek szeretnek hírdetni.
Az M$ kétfrontos harcot folytat, a PS3-mal szemben többet kéne, a PC-vel szemben viszont kevesebbet kell mutatnia az X-nek.
Aki viszont mindenképpen szop, az az X-box júzer. -
MasterChief #35 "Böngésző? Mert gondolom ez a XXI. század vagy mifene és nem csak azt a tartalmat óhajtom megnézni a neten, és a PS3 winyójára tölteni, amit a M$ nagy kegyesen megenged."
Nem tudom te hogy vagy vele, de én speciel jobban szeretek netezni a jó öreg PC-n, mivel a net valamivel barátságosabb egérrel és bill. -el, mint kontrollerekkel.
"Külső vinyó előnye: letudja építeni a 4 éves öcséd játék közben? Mire gondolsz? A PS3ban viszont garancia elvesztése nélkül olyanra cseréled amire akarod!"
A külső vinyó előnyei (tapasztalatok alapján): haverékkal simán tudjuk cserélni egymás vinyóit, mikor játék mentéseket, vagy egyebeket akarunk mutogatni egymásnak, mindezt anélkül, hogy szét kéne bontani az egész konzolt.
"A PS3ban viszont garancia elvesztése nélkül olyanra cseréled amire akarod!"
Erre csak enyit mondok: sata-xbox adapter enyíííí.
"Amúgy olvastad már hogy fogod tudni átrakni a cuccosaidat az x-nél az új 120-as winyóra: szopás."
X-ek közötti közvetlen hálózat. És kész. -
sylverangel #34 Ja és AI nem csak útkereső algoritmusból áll... :)
Egy kis gyors tree keresés nem váltja meg a játékipart :) -
sylverangel #33 Eh...
Hol élsz te kérlek szépen? Általános célú számításba az X procija az erősebb, ez tény...
Ja kérlek szépen nézz utána a technikai adatoknak az X GPU-ja erősebb mint a PS3-é, picit elszámoltad a shader műveleteket... Látom nem értesz hozzá :)
Hogy segítsek RSX 550 mhz 24 pixel 8 (bár asszem csak 4 :P )vertex szemben 500 mhz 48 pixelével. Számolj és láss csodát :)
Ez tény, nem pedig vita... X gpu erősebb, nem sokkal de erősebb, az igazi előnye a megosztott memória. Gondolom mondanom sem kell olyannak akik értenek a grafikai programozáshoz hogy ez mekkora előnyt jelent... Akkora trükköket lehet eljátszani, aki persze nem ért hozzá, nem tudja mekkora kín pl pcie-n lekérdezni a modellt és textúrát, hogy tudj vele játszani, az nem látja mi az előnye. Ja és stream loading? Nem nagy dolog? Gratulálok... :) lásd töltési idők...
Nos pl Epic (ha nekem nem hiszel) kijelentette, hogy 512 GPU ram nélkül a GoW nem lett volna olyan szép... Éééérted? :)
Nem csak játékgép? Ne röhögtess... Linux futtatása Röhej. Ja X-en is fut linux erről, ennyit :) Sőt játékot is futtattak rajta (linuxon keresztül).
X-nek nincs előnye... Ne feledjük el, hogy a ps3 ugyanakkor rajtolt volna mint az X. Sony elb@xta... Erről ennyit...
Nem azt mondtam, hogy nagyságrendekkel erősebb az X. Annyit mondtam, hogy GPU fejlettebb technika, és a CPU jobban használható általános célokra.
Teljesítményben nagyjából azonos a szint, csak utálom ha a hozzá nem értő emberek mondják PS3 10-20szor jobb mint x360, vagy a pcnél.
De TÉNY hogy X jobban van megtervezve... És TÉNY hogy X programozóbarátabb (nem csoda hogy egy rakat régi csak ps-es cég is fejleszt már X-re)... És TÉNY hogy valószínű előbb lesz X3 mint PS4 :) Mire (A SONY szerint) kihasználják a ps3-at itt az X3...
Ja egy apróság, nézz összehasonlító videókat, mindenhol az X nyer :) részben köszönhetően a EDRAMnak :)
Bocs nincs 4éves kisöcsém, X-em sem lesz 65 nanos verzióig. És számomra a lecsatolható vinyó nagyobb kompatibilitás...
De a legegyszerűb amivel lezárhatjuk a teljesítményvitát... G80 :)
Az egymagában megeszi reggelire bármelyiket... A PC-k máris odaverik grafikában mind az XBox360-at mind a PS3-at. Erre legjobb példa a Crysis és még ők ki sem használják a DX10 lehetőségeit. Csak pár shadert, de semmi gs... Ha majd a rendesen DX10 architektúrára megjelenő játékok megjelennek... No akkor szégyenkezhetnek a konzolok, de már most is :) -
#32 Azt tudod, hogy nem vagy tisztában a PS3 architektúrával ugye?
"10x sebesség? Hol? Egyedül floatin point számításban... (ott 3szoros) de pl általános célú számításban már az x vezet háromszorosan... (és ez egyedül a fizikához elég, AI-hoz már komplexebb cuccok kellenek)"
Az SPU-k NEM csak floating pointra jók! Épp a multkor volt egy kis hírecske, hogy hogyan lehet szépen pl a hagyományos CPU-khoz képest, akár hatékonyabb branching (pl útkereső) algoritmust felépíteni a SPU-k segítségével!!!
link
"A 10 mega EDRAM igen is jó :) nem csak FSAA hanem hdr és így tovább, amivel a ps3 nem tud versenyezni..."
Mondtam én hogy nem jó, csak azt mondtam, hogy nem fogja megváltani a világot. Ha akkora jelentősége lenne, akkor látványos előnyét kéne látnunk pl multiplatform játékoknál, de a kezdeti minimális X-es előny ezen a téren is kezd elolvadni.
A PhysX kapcsán nem tudom mit akarsz mondani. A Ps3-ban nincs külön fizikai csip, ha a PC-dbe beraksz egy ilyen kártyát akkor ott van. Ilyen egyszerű.
"Nos az ati mérnöke egyszer írt a ps3ról és a kezdeti tervekről..."
(teljesen "autentikus" személyiség;))), bár a mondandója elejében van is igazság)
Lehet fényezni az X GPU-ját, pl hogy sokkal modernebb meg flexibilisebb, skálázhatóbb asszerint, hogy mire van szükség. Csakhogy erre szükség is van mert az RSX 78.4 mrd shader műveletet tud max végrehajtani másodpercenként, az X-é meg 48 mrdt. Az RSX-nél persze fix shader architektúra van, szal a játékokat nagyon meg kell tervezni hogy maximálisan kihasználja, az X-GPU-ja viszont bizonyos határok közt skálázható, asszerint, hogy pixel vagy vertex jellegű műveletre van inkább szükség.
Lehet spekulálni, de mivel nem az Ati mérnöke tervezte, nem biztos hogy hallgatni kell a szavára.
Az hogy melyik milyen APi-t használ, meg nincs belevésve a hardverbe, az RSX is tudna DX-et futtatni, csak ugye marhára nem valószínű, hogy megírják alá. Szerintem folyamatosan fogják fejleszteni, mind a Sony, mind az M$.
"Böngésző? Minek?...Néztél te sebességteszteket? X gyorsabban bootol be, X gyorsabban éri el az online szolgáltatásokat, X-en gyorsabban indul el, ugyanaz a játék... Talán egyetlen teszt volt, ahol a ps3 ugyanolyan gyors volt, mint az X. A többiben az x nyert jelentős másodpercekkel..."
Böngésző? Mert gondolom ez a XXI. század vagy mifene és nem csak azt a tartalmat óhajtom megnézni a neten, és a PS3 winyójára tölteni, amit a M$ nagy kegyesen megenged.
Gyorsabb ez gyorsabb az. Persze az egyik ezen a másik azon. Momentán az X-nél van egy kis előny minekután a PS kb 1 éves késésben van, de azért van olyan gáme ami meg PS-en jobb.
"Külső vinyó előnyei.. Sorolhatnám órákig... No meg most van már 120-as is :)"
Külső vinyó előnye: letudja építeni a 4 éves öcséd játék közben? Mire gondolsz? A PS3ban viszont garancia elvesztése nélkül olyanra cseréled amire akarod! Amúgy olvastad már hogy fogod tudni átrakni a cuccosaidat az x-nél az új 120-as winyóra: szopás. Meg mennyiért fogod megvenni? Most a 20GB-s van olyan 30 körül, 20-ért a Ps3-ba megveszem a 120-asat. És maradjunk annyiban, hogy nem: van, hanem lesz, x esetén!
Szal itt megállnék.
Játékgépért én sem adok ki 160-at de 70-et sem. A PS3 nem csak játékgép, és ezért kerül ennyibe.
-
sylverangel #31 Öh... nézz utána rendesebben.. a dx9+ többet tud, mint ogl2.0, van hozzá speciális micro assembly kód, illetve hardveres tesszaláció (ami ps3-ban nincs ugye).
OGL 2.1 ua mint DX10 a lényeg a shader modell 4.0. Ugyanazt a ahardvert használják csak apócska tévhit, hogy különbségek vannak köztük. Persze használatban van, meg ogl képes szoftveresen futni, ennyi, de tudásban semmi. Szóval tessék utaánaolvasni a dolgoknak :). -
#30 "ima dx9-es kari sm3.0 (aminél nem több az RSX, csak ugye OGL-t használ), több utasítás, (dx9.0+),"
Micsoda? Ogl nincs hátrányban a dx9-el szemben... sőt a 10-nél is fejlettebb, mivel az opengl 2.1 specifikációi alig fél évesek. Persze ps3-ban nincs ogl 2.1 támogatás, de bizony az ogl mindíg előbbre jár az aktuális dx-nél, csak a hype kisebb körülötte, mert nem nyomja az emberek pofájába az m$, hoz ezzel magához láncolja a piac, és a játékfejlesztők nagy részét, olyan módon, hogy ugye dx-es program csak m$ cuccon megy... -
sylverangel #29 JA még egy apróság...
Killzone 2 videó ugye kamu... -
sylverangel #28 Nem becsülöm le a programozókat, csak tény hogy sokáig tart míg kihasználják a csodás ps3 képességeit...
10x sebesség? Hol? Egyedül floatin point számításban... (ott 3szoros) de pl általános célú számításban már az x vezet háromszorosan... (és ez egyedül a fizikához elég, AI-hoz már komplexebb cuccok kellenek)
A 10 mega EDRAM igen is jó :) nem csak FSAA hanem hdr és így tovább, amivel a ps3 nem tud versenyezni...
Szoftveresen számolja amit a phy hardveresen... Gratulálok, szép hozzászólás :) . A phy sm3.0 architektúrára épül (ha jól tudom, de nem 100%), a ps3 csak annyit csinál hogy a vektorprocikkal számoltatja amit a phy shaderszerű procikkal... Ennyi, ez nem szoftveres megoldás... :)
Nos az ati mérnöke egyszer írt a ps3ról és a kezdeti tervekről...
Nos Sony professzionalitása...
Első tervek szerint több cell lett volna és még a grafikát is cellekkel számolták volna, de hopp rájöttek, hogy ez hülyeség... Ezután bajba kerültek és kerestek gyorsan egy videókártyát... A gef 7900 elég jó volt, belerakták... Ennyi
X módszere, M$ megkérte szépen ATit hogy tervezzen nekik egy specifikusan x-hez GPUT, így született meg az X gpuja... Mondanom sem kell az alapvető tervezési előnyöket.. Alapban többet tud mint egy sima dx9-es kari sm3.0 (aminél nem több az RSX, csak ugye OGL-t használ), több utasítás, (dx9.0+), kitisztított működés, sokkal gyorsabb mint a sima dx9 és így tovább...
Böngésző? Minek?
Néztél te sebességteszteket? X gyorsabban bootol be, X gyorsabban éri el az online szolgáltatásokat, X-en gyorsabban indul el, ugyanaz a játék... Talán egyetlen teszt volt, ahol a ps3 ugyanolyan gyors volt, mint az X. A többiben az x nyert jelentős másodpercekkel...
Külső vinyó előnyei.. Sorolhatnám órákig... No meg most van már 120-as is :)
Blue Ray, ugye tudod, hogy lassabban olvas mint a sima dvd? Ugye tudod, hogy X-hez vehetsz hddvd-t ha akarsz... És nem kötelező mint ps3-nál a blue ray (testreszabás).
Sony szavahihetősége...
Kirakták hírbe, hogy nem lehet ps3-at kapni... Fórumokon elkezdték leírni, hol melyik boltban, hány ps3 porosodik a polcokon (több mint WII(ami majdnem 0) és talán picit több mint X360). Ezekután sony szavahihetősége 0.
Sajnálom azokat az embereket akik ps3-at vettek jó drágán, pedig ugyanazt a grafikai élményt (vagy tán jobbat) olcsóbban is megkaphattak volna... Jobb online támogatással stb...
Mondanom sem kell, hogy a ps3 játékokhoz milyen gyenge az online támogatás... -
IGAZIWILLIAMS #27 Ja igaz...és mikor volt a híres "ha találtok bárhol a polcon gépet,1200 dodót fizetek érte" eset? :) -
#26 Persze szívesen.;)))
Monnyuk nem olyan régen volt ugye.
A megjelenéskor a két nagy piacon összesen pár százezer példányt tudott a Sony leszállítani, ami valójában még a beígért 400-500 ezernél is kevesebb lehetett. Japánban pár 10 ezerrel indított.
Mindezt a karácsonyi vásár közepén. Simán eladhattak volna az induláskor 1-2 milliót, januárban meg csodálkoztak hogy az emberek nem akarnak PS3-at venni.
A média az egészet egyből mint a bukás nyílvánvaló jelét állította be. -
IGAZIWILLIAMS #25 "Jó de akkor azt se felejtsük el, hogy a PS3 Japcsi és Amcsi indulása ugyan ilyen okok miatt sikerült katasztrófálisra, és járult hozzá a PS3 negatív imidzséhez."
Tényleg? Én nem így emlékszem...kicsit felfrissítenéd az emlékeimet? -
#24 Jó de akkor azt se felejtsük el, hogy a PS3 Japcsi és Amcsi indulása ugyan ilyen okok miatt sikerült katasztrófálisra, és járult hozzá a PS3 negatív imidzséhez.
Szal lehet játszani, a mi lett volna ha játékkal, de mindegyik cégnek megvan rá a lehetősége, hogy elhalassza az indulási időpontot a készletek felhalmozása érdekében. Persze a túlzott időhúzás is negatív dolog, meg az is ha az indulás után jelentős készletek maradnak a polcokon, szal igen csak taktikázni kell.
De úgy tűnik a sikeres induláshoz kapcsolódó pozitív sajtó fontosabb, mint a néhány hónapos csúszás. -
IGAZIWILLIAMS #23 "Minden esetre érdekes elgondolkozni rajta hogy
X360 - 500.000db - 1hónap
Wii - 700.000db - 1hónap
PS3 - 600.000db - 2nap"
Azt azért ne felejtsük el,a tények kedvéért,hogy mind a Wii mind az x360 erős hiánnyal küszködött a megjelenés idején...ugyanis a 2005 novemberi 500 ezres x360 kezdőkészletet tisztán emlékszem,hogy kb. karácsony tájékán követte a következő 300 ezer db-os szállítmány...tehát ez az összehasonlítás egyáltalán nem mérvadó. -
lcsapo #22 Az utóbbi időben eléggé rákattantam a netre, méghozzá a külföldi nextgen war témájúakra. Sajnálattal látom, hogy mindenki azonnal szidja a PS3-at, amint sz tesz egy lépést bármely irányba. Ha van időtök akkor ajánlom a már cloud.strife által említett n4g.com -ot, mert sok jó cucc van, és amennyire látom elég objektívek.
Ezt csupán azért mondom, mert itt találtam azt a cikket is amit a Killzone 2 vezető mérnöke nyilatkozott, hogy: - "soha nem volt még ekkora élmény, ennyire jó, játékot tervezni mint a PS3-ra, és pl. a fények és az árnyékok használatával, sikerült megközelítenünk a valóságot" - Itt szeretném megjegyezni, hogy az Insomniac Games vezetője is azt mondta, hogy szerinte is nagyon jó a PS3-at programozni. (nekik köszönhetjük a Little Big Planet-et - FPS fanok, kérlek kíméljetek) Amúgy elolvasta valaki a fennt említett úriember cikkét?
Ha minden igaz, akkor itt, a n4g.com-on találtam egy cikket, videóval a Getaway PS3 -ról, ami az Edge használatát hivatott bemutatni. Engem meggyőzött (50 autó, 150 külön mozgó ember realtime-ban egy nagy téren)
Ezek ellenére, nekem sem lenne semmi bajom a 33-33-33 -as felosztással, de ugye ez nem működhet...
Minden esetre érdekes elgondolkozni rajta hogy
X360 - 500.000db - 1hónap
Wii - 700.000db - 1hónap
PS3 - 600.000db - 2nap
[URL=http://www.n4g.com/industrynews/News-32650.aspx]"More PS3's in 2 Days Than Xbox360's in A Month"[/URL]
-
DagadtNinja #21 Fikazzatok csak egymast, es a gepeket. Nekem is tetszik a ps3, soot, lehet meg veszek is egyszer. DE en mar legalabb egy eve jatszom a jobbnal jobb jatekokkal, es mindazon emberek is, akik vettek X360-at. Es meg nem leirando egyaltalan a box, mert hol vannak meg a tovabbi jobbnal jobb jatekok. Engem nemigazan erdekel, hogy mi van benne (najo, egy kicsit igen), de kozelsem annyira, hogy az ilyen csolatastol vezerelve ne szorakozzak kedvemre, ha eppen ugy tetszik. Szoval hajra X360, es hajra PS3. Inkabb menjetek, es jatsszatok, e helyett... -
MasterChief #20 Ha lemmene a PS3 ára, tényleg egy elfogadható próbálkozás lenne a konzol piacon.
Ha már a programozóknál tartunk, az X360 megjelenése után nemsokkal nem kisebb név, mint John Carmack jelentette be, hogy fejleszteni szándékozik x-re A konzolban saját állítása szerint a következő lépést látja.
Az architektúráról, csak anyit mondánék, hogy szerintem az x360-nak példás, menyire sikerült a játékra kihegyezni. A PS3-ét még nem ismerem, de majd pótolom eme hiányosságom. -
#19 LOL vagy barátom, jónagy betűkkel... -
#18 Nem győzöm hangsúlyozni:
Angoltudás előnyben... :) -
n0k0m #17 NEXUS Ramozdult az osszes ps3 fikazo topicra :) -
vax #16 az idő pedig sok pénz.
-
vax #15 én az szeretném ha fej fej mellett haladnának mind a hárman 33-33-33%-ban a három gyártó. Nem lenne jó ha egyik is kiesne. De egy biztos sajnos a ps3 programozása, hogy kihozd belőle a "kakaót" annyira más hozzéértést igényel, hogy meghaladta a korát.
-
Szefmester #14 Mert a kitalálójának elméletileg a Final Fantasy lett volna az utolsó játéka.. az más kérdés hogy akkora siker lett hogy még maradt egy kicsit.. persze azóta már nem igazán ő a felelős a mostani részekért... -
feamatar #13 PS3:a cell télleg brutál viszont videokariban gyengébb mint az x360; ha az xboxban elromlik meghajtó veszel külsőt, nem kell egészet lecserélni. Sok előnye van a Cellnek, de nem valószínű hogy pl: pont a Final Fantasyk használnának akkora irdatlan nagy MI és fizikai számításokat...
Brutál progrramokat fognak rá írni(remélem) de messze nem sikerült olyan jól az egész. És főleg látványban lesz szívás, mert a cell nem sokmindenben tud annyit dobni a videokarin; ráadásul csak tovább nehezíti a programírást. Ráadásul pl az anti-aliasing is nehézkesebben müxik.
Ennek ellenére vannak olyan dolgok ahol jól jön a Cell teljesítménye; ahogy lentebb említetve volt: fizika & mi. Csak sok játék jól meg van ezek nélkül is
-
angol #12 igazi pisztolyért virtuálisat -
#11 Most olvasom, hogy Mexikóban minden leadott illegális pisztolyért egy x-boxot adnak cserébe.
Szal így akarja az M$ az elsőbbségét megőrizni a Sony-val szemben???!;))) -
#10 A PS2 vezette, vezeti és fogja vezetni egy az eladásokat még egy jó darabig. Xbox? Egy éve nincs támogatva, csak hogy kénytelenek legyenek X360-at venni az erre hajlamos emberek. És még a Sony a g*ci. -
#9 Szerencsétlen . Az ilyeneknek nem is való a PS3. Fikagép nulla tudással. -
Akuma #8 Bocsi az elírásért, PS3 :)