30
  • dez
    Fizetnek az OLPC-ért, és a cikkbeli cuccért. Úgy lett kitalálva, hogy elég olcsó legyen ahhoz, hogy az ottani kormányok átvállalhassák a költségeket a családoktól (amiknek amúgy sem tellene rá, de mindegy).
  • n0k0m
    Sokkal bővebbet nem tudok adni, de sokat ne várj tőle. Csak dereng, de ha jol emlekszem akkor ilyen nagyon alapon visz egy quake 3-at. Sry ha rossz infot adtam.

De ez nekunk miert erdekunk. hogy nyomjuk oket mindenfele cuccal? Addig oke, hogy a szemetunket letesszu, de onnan hova tovabb?
  • torrente111
    sziasztokabban kérném a segítségeteket,hogy ha vki tudna bővebb infót erről a VGA-rol: Intel 940GML integrált.mert sehol sem találok hozzá leírást köszönöm. gugli is volt
  • BiroAndras
    Most is oda szórják a szemetet. Nemrég volt is róla cikk, hogy panaszkodtak a sok haszált gépre amit kapnak, mert többségük használhatatlan.
  • n0k0m
    1.Mindenkepp olcsobb mint notebook-ban osszedobni.

2.Tokmind1, en arrol beszelek, hogy a szemetet oda lehetne szorni es meg joknak is tunnenk. Ki nem szarja le mit csinalnak vele? Mert ezeken? Tehenet rajzolnak paint-ban? Valszeg az fellenditi az oktatast.
  • dez
    1. Pár ezerből igencsak nem. Eleve a kijelző sem pár ezer.
    2. Azok bármikor elromolhatnak, és akkor mehet a szeméttelepre (ott nem igazán van újrahasznosítás), mert nincs háttér a javítgatásra, alkatrészellátás sem lenne egyszerű 1000-féle konfighoz. És ki döntené el, hogy ki kapja a jobb gépeket, és ki a rosszabbakat, egyátalán, melyik jobb és melyik rosszabb a százmillióból. Drágább lenne a leves, mint a hús.
  • n0k0m
    par ezerbol osszedobhato ez a notebook asztali formaban. Mellesleg azt sem ertem, hogy a fejlett orszagokban kihajitott + teljesen mukodokepes, de szamukra mar elavult gepeket miert nem lehet elszallitani. Mellesleg megoldana a kornyezetvedelmi gondot is ezen a teren (jelenleg szetkapjak es kiszedi a nemesfemeket).
  • Hege15
    azt nem értem mért nem jó a rendes gép?
    szerintem aztse nehezebb kezelni ráadásul mindenhol az van.
    bocs ha hülyeséget mondok csak probálok logikusan gondolkodni
  • csorfab
    Jól hangzik amúgy a gép a specifikációja is jó.. WiFi, 4 óra üzemidő, meg valami rádiós tollról is van itt szó, lehet hogy valami tabletpc megoldás?

mondjuk azt nem értem, hogy miért winxp proval adják, home helyett. Amúgy én tinyxp-t raknék rá :)
  • csorfab
    Igen, csak az OLPC oprendszere egy nevetségesen és szánalmasan szar speckó linux disztrib, amit gyakorlatilag semmire se lehet használni (kiórbáltam vmware-el), ezen pedig egy teljes értékű (?) Windows fut, amire bármilyen programot fel lehet tolni.
  • A1274815
    "Vízálló billentyűzet Afrikába... Minek? Ez nem esik le? :) "

Afrika sem csak a Szaharából áll ám, ott is vannak esőerdők, ahol naponta zúhog az eső.
  • huuu
    Végre talán lesz ebből valami.
    A cikk az megint siralamas.:(
  • Csóka
    Vízálló billentyűzet Afrikába... Minek? Ez nem esik le? :) Inkább kiépítenék az infrastruktúrát stb, hogy ne legyen annyi betegség, akkora szegénység meg ilyenek... Egymilliárd dollár vazz! Azért nem normálisak...
  • turul16
    OLPC laptopja akár 3x tovább tart :)
  • turul16
    Van uj oktato film
    TCPA
  • sathinel
    Azért arra kíváncsi lennék hogy mennyiért lessz win, lin gép ára. :DDD win-ért még + pénzt fognak kérni????
  • Akuma
    Nem egyértelmű? Olcsóbb a gyártása! Minnél bonyolultabb alakzatot csinálnak, annál több pénzbe kerül. Profitorientáltnak kell maradni, akármennyire is fáj.

Mellesleg az "olcsó" az relatív fogalom, én inkább úgy mondanám, hogy alacsony (gyártási) költségű "low cost" termék... Amit adhatnak drágán is a gyártási költségekhez viszonyítva... pl lehet, hogy csak 30 dolcsi 1 gép sorozatgyártása, viszont 150-ért adják el és akkor már rögtön nem nevezhető olcsónak, csak alacsony költségűnek...
  • GVG
    ezt rohadtul nem értem...olcsó latopnak olcsó design miért kötelező????
  • Axon
    A gyártó oldalán ez áll:

Operating System: Windows XP Pro*/ Linux*

Tehát linux oprendszerrel is szállíthatják. Gondolom ez opcionális, bár az is lehet, hogy megkérdezik a kis tuareg gyerkőcöt, hogy melyiket kéri :-)
  • k0zi
    900Mhz-es ULV mobil proci, 256MB DDR memória
    Haha, biztos olcsó lesz és sokáig fog menni egy feltöltéssel :)
  • Caro
    Jól értelmezem a leírásból, hogy van a gépben trusted platform module?
    Mi a halálnak?
  • Axon
    Na végre! Ezen már windóz van!

"valamint egy beépített biztonsági megoldás, amely a digitális azonosító hálózaton keresztüli elküldését igényli, megelőzve a készülékek illetéktelen felhasználását"

... és természetesen az elmaradhatatlan kémszoftver is rajta van.

Inkább kapjanak a néger gyerekek a 100 dolláros laptopból.
  • roliika
    Aham. :) 150 dolcsi kürül az, w-lannal Linux-al, az olyan kis aranyos noti, fülekkel...gyrekeknek. :) Hát ez meg ránézésre gagyi a dizájn miatt, Winnel, Intel cucc...ejjhajj.
  • Theodora
    Szerintem is túlságosan visszafogottan semmitmondó a cikk.
    Gratulálunk!
  • echo
    MIért kell vajon ilyen irreálsian nagy ház egy ekkora kijelzős cucchoz?
  • wanek
    "Ezek között említhető például a vízálló billentyűzet" - akár még kakaóbiztos is? :))
  • Borgi
    volt itt valami ilyesmi ilyen rikitós zöldbe, az sokkal jobbnak tünk, leirásai alapján is.
  • Sanyix
    Intel? Olcsó? 2 együtt? Na ilyen még nem volt :)
  • LADA Kalina
    nagyon dizájnos...(ez nem dícséret...), ráadásul vindóz van rajta, na ennyit az olcsóságról... elhiszem hogy a képernyő nem olcsó, de ha tovább kicsinyítik egy betű se fér rá... mért nem hagyták ki mindjárt? nyomtató meg leporellópapír megteszi
  • szombi
    ,,A részletekről a gyártó oldalán tájékozódhatunk.''

Miért? Nem azért olvassuk az SG-t, hogy magyarul olvashassuk el a ,,részleteket''????
    A képen szereplő notiról semmi szót nem ejt a cikk? Ami érdekes, azt kifelejtik???