29
  • Borzpapir
    #29
    ez annyit számít? a múltkor még azért volt a ricsaj, hogy eladják a földeket a marson. és? lakatlan terület. azé, aki fektet bele annyi pénzt, hogy joggal mondhassuk , hogy az övé. asszem ez elég igazságos...
  • bippo
    #28
    Arról nem esett szó, hogy az a jég hogyan lesz az övüké (és utána rohadt drágán eladják)? Aki először odamegy, azé lesz, vagy mi?
  • Borzpapir
    #27
    A magánűrkutatásról: Ha van, az nekünk csak jó, mert meg lehet adóztatni, és nem kell a közvélemény miatt aggódni, mert a földhözragadtak nem verik ki a palávert oktatás- meg egészségügyben. Kérdem én, mire jó az oktatás, ha a tudósok nem dolgozhatnak az űrkutatásban, és mire jó az egészségügy, ha fejbe b@sz egy aszteroida.
  • Borzpapir
    #26
    Beesési szög? Az a Földön a sarkokon azért baj, mert a föld felszíne majdhogynem párhuzamos a Nap sugaraival, nade ha felállítasz egy napelemet, az merőleges, nemde? Ennek tetejébe még légkör sincs, így a nap fénye tizesekkel erősebb. Aztán meg a hideg végképp nem számít. Ha az ISS napelemei mennek az űrben, akkor a Holdon mindenképp. Fúzió kizárva, az atom is, mert mekkora hiszti volt, amikor a Plútószonda nukleáris meghajtással felkerült az űrbe... fosnak a buták, ez van.
  • Commandante
    #25
    viszont a fejlesztéseit nem adja el bárkinek, aki fizetne érte: ruszkik, kínaiak, irán... a biztonságnak is meg van az ára
  • jeec
    #24
    Ha ez megnyugtat..
    Nincs igazad.
  • dronkZero
    #23
    "A 19 kilométer széles kráter belseje állandó árnyékban van, míg peremét szinte folyamatosan éri a Nap fénye."

    Erre gondolsz? A 19 kilométer átmérőjű kráternek durván 300 kilométer a pereme. Azt elhiszem, hogy folyamatosan éri a nap fénye, csak azt nem, hogy az _egészet_. Egy 300 kilométer hosszú napelemet nem hiszem, hogy sokkal olcsóbb felvinni, mint egy atomerőművet. Másrészt a sarkok ugye azért hidegebbek itt a Földön is, mert kicsi a napsugarak beesési szöge, és az így nem nagyon melegít. Szal a napkollektorok hatásfoka sem lenne túl nagy.
    A körbeforgatható napelemtáblát nem nagyon tudom elképzelni... Itt _kilométerekről_ beszélünk vízszintes, és (jó esetben) többszáz méterről magassági értelemben(már ha nem akarjuk, hogy a kráter pereme beárnyékolja a napelemet).
    De ne legyen igazam...
  • cye
    #22
    Nos, a hold delisark resze, ha figyelmesebben elolvastad volna, arrol nevezetes, hogy ott (majdnem) mindig sut a nap a legmagasabb ponton. Mert (majdnem) pont azon a ponton halad vegig a forgastengelye. Vagyis 1-2 nap kiesessel, egy korbeforgathato napelemtabla igenis egesz honapban tudna energiat termelni.

    Nem kene neki olyan durva alvanyzat mint itt a foldon, hiszen kisebb a gravitacio, sot, meg merem kockaztatni, hogy nem is napelem tablakkal oldanak meg, hanem tokrokkel (valami nagyon vekony muanyag+femreteg keverekkel), ami rettento konnyu, es hoeromu termelne az aramot, mert meg mindig olcsobb, es jobb hatasfoku lenne ez a megoldas.

    Ezeket az eszkozoket feljuttatni azert mar latszik kapasbol, hogy nem olyan nagy melo, hogy folyamatos!!! nehany MW-ot termeljenek ott fent...
  • dronkZero
    #21
    "Az erőforrás, ha valóban létezik, folyékony oxigénné és hidrogénné választható, ami egyenértékű a modern rakéta hajtóanyaggal."

    Ja, csak arra lennék kíváncsi, hogy 15 milliárd dollárból hogy a pékbe juttat fel a Holdra egy atomerőművet, pár tonna uránt, ólmot, betont, ilyesmit... Mert ugye a víz szétbontásához kell némi elektromosság, ahhoz meg nem árt egy erőmű. Esetleg gyorsan feltalálja a fúziós erőművet a pénzből, felviszi a Holdra, aztán a hidrogén meg kéznél van? Vagy majd napelemről? Aztán a (hold)hónap felében meg nem termel, mert sötét van?
  • scs17
    #20
    Ez így van. 1950-es évektől volt egy űrprogram és miután a szovjetek alább maradtak, le is állították. Ebben a programban az szerepelt h 1980-ban a NASA már a Marsra küldött volna embereket...
  • Wittgen
    #19
    USA kormányát is csak addig nem érdekli a NASA sorsa, amig Kína v. más ország el nem kezd tevékenykedni a nagy végtelenbe. Amint az első kínai űrhajós leszáll a holdra, újra indul a fegyverkezési program, le merem fogadni. Jah, #9 hsz.-ből is látszik, hogy ami nem kapcsolódik háborúhoz, fegyverekhez az Bush papának nem tetszik.
  • AranyKéz
    #18
    Fekete lyukkal, mi ?
  • BCs design
    #17
    nem kevés az ?
  • Mo.Organ
    #16
    az űrkocsmába dukál egy pár űrqrwa is.
  • lokko
    #15
    az USA az egyetlen nemezet melyben a többség úgy gondolja, hogy az űrkutatás felesleges pénzkidobás ... bár az is igaz, hogy az ő pénzükről van szó, és ha övék a dominancia az űrben, mifityfenéért költenének rá mégannyi zsetont ... az amerikaiak már csak ilyenek ... mi meg a durván pazarló korházaktol sem nagyon akarjuk megvonni a támogatást, és simán lenyeljük, hogy az állam gazdálkodik a fizetésünk felével
  • brueni
    #14
    vennék részvényt, mindenki véleményétől függetelenül...
  • cain
    #13
    a hidegháború óta a nasa pengeélen táncol. 89ben vagy 99ben (asszem) egyetlen kongresszusi szavazaton múlt, hogy meg ne vonják a teljes költségvetését, azzala felkiáltással, hogy a holdra már eljutottunk,a ruszkik szétestek, a hidegháborút megnyertük, nem kell a pénz csillagháborús programra.
    minden egyes rosszul sikerült kilövés, felrobbant űrsikló, hordozórakéta hatalmas blama, és égés a nasának, amely szélsőséges esetben akár a tönk szélére is sodorhatja őket, mind morális, mind anyagi értelemben véve. de a nasa próbál tenni ez ellen, megfigyelhetőek az állami éves költségvetés megszavazása előtti időszakra "eltárolt" felfedezések sajtón keresztüli megszellőztetése, amilyen a marsi életre utaló jelek voltak.
  • cain
    #12
    a műegyetem egyik tanszéke állandó jelleggel vesz részt különböző űrprojektekben, tervezésben, kivitelezésben egyaránt. persze nem űrhajóépítésre kell gondolni, hanem a tudományos kísérletekhez, esetleg műholdakhoz szállítanak külön a célra tervezett műszereket, mérőeszközöket.
  • Szemi90
    #11
    15 milliárd dolcsi?
    Én is tervezem, hogy nagy házba költözöm, és a garázsokat megtömöm Ferrarival, meg Rolls-okkal, ha valaki átutal nekem 15 milliárdot. (az is jó, ha forint)
    Valami önreklámot sejtek a háttérben.
  • Cactus
    #10
    Jah, és útálom hogy csak pénzért lehet szerkeszteni a hülyén sikerült postokat :)
  • Cactus
    #9
    "A terv nem teljesen új keletű, egy 2003-as előterjesztésen alapul, amit akkor a Bush kormányzat elvetett."

    Jellemző...
    Remélem megcsinálják, mert aztán a űrbenzikútnál lehetne nyitni egy hotelt, amiben megszállhatnak az űrturisták megszállhatnak. Utánna jön az űrkaszinó :) Jó lesz ez :D
  • juzosch
    #8
    A NASA állami pénzből dolgozik. ez azt jelenti, hogy minimum 3x olyan drágán csinálják meg(3x pénz, 3x idő ...), mint egy üzleti vállakozás-
  • juzosch
    #7
    nem is tudod, itt olvastad? Hát akkor ez csakis így lehet:D LOL
  • Sanyix
    #6
    Hát a nasa hatalmas költségvetéssel, és 6almas szarakodással csinál mindent amitóta nincs szovjetúnió, így elképzelhető hogy meg lehet előzni simán. Az oroszok pl 2012-re tervezik az első holdutazásukat, és ezzel együtt a holdbázis építésének megkezdését, és a kínaiak is errefelé kacsintgatnak, már csak az a kérdés hogy tényleg megcsinálják-e.
  • valamit
    #5
    szimpatikus kezdeményezés
  • qtpman
    #4
    gratulálok ... nem is tudom mintha itt olvastam volna hogy nem lehet semmit sem létesíteni a holdon mert felületi kisülések vannak és olyan finom a por hgoy mindent tönkretesz... gratulálok nekik nagyon okosak XD
  • WinG
    #3
    Nekem csak az a furcsa, hogy ez a cég már 2015-re a Holdon akar lenni a maga 15 milliárdos költségvetésével (ráadásul addigra már egy teljes holdbázist meg a hozzá csatlakozó orbitális "űrbenzinkutat" fel akar építeni), míg a legfejlettebb technológiákat felvonultató, hatalmas költségvetéssel dolgozó NASA is csak 2020-ban tervezi az odalátogatást.

    Azért reménykedjünk, hogy minden rendben van :)
  • sathinel
    #2
    Legyen egy magyar kezdeményezés is valami űreszköz tervezésére. Ezek már most kezdik az űrbenzinkutakat? Akkor mi nyissunk űrkocsmát:D
  • AnonyX
    #1
    Húú... klassz. Hajrá. Inkább ilyenekre mennyen a pénz, mint a háborúzásra... Bár azért én a Földet nagyobb előnyben részesíteném sokkal.. A környezet védelme, üvegházhatás csökkentése. Szén-dioxid valami módon való kisebb szintre csökkentése.