97
  • Komolytalan
    "jelenleg mindent a wownak tulajdonítanak, mert az a legdivatosabb játék:P"
    Érdekes ez a divat felvetés. Mégis, szerinted ki játszik nyilvános helyen wowot? Szerintem az ismerőseim 90%-a rólam se tudja, sőt lehet azt se tudja mi a wow. Azért világszerte 8.5M előfizető nem egy akkora tömeg (1000 emberből 1.pártized). Meg van még pár ember aki tudja miről van szó (mondjuk még 80M), de még ez is csak 1% körül van teljes lakosság tekintetében. Ráadásul ők ált. masszívan fikázzák mind a wowot mind a wowozókat. Akkor meg mitől is divat?
  • Komolytalan
    "azért jóval több szabadságbeli különbség van. míg pl wow-ban a griff (van ezen kívül más repülő hátas is?) egy adott pályán közlekedik, addig itt te arra mész, olyan alacsonyan vagy épp magasan ahogy azt te akarod."
    L70-en lehet venni repülő hátast, amivel szintén arra repülsz amerre csak akarsz. Mondjuk 1 napig tök élvezetes, utána meg használja az ember, mint a mountot a földön. Annyi különbség azért van, hogy beállok nagy magasságba, run mode be, és nem akad fel semmiben sem. Szóval inkább praktikus, mint élvezetes.

"saját maga által craftolt hajón utazgatni, nomeg az sem egy rossz érzés, amikor egy ilyen kis player hajót lerohan a csapat, kalózkodás címén :)"
    Hát ilyen spec tényleg nincs a wowban (bombázás van, az is buli:-).

A wow craft rendszere úgy általában elég gyengusz, viszont legalább nem borít balancet. Mert ugye a wownak más játékokkal szemben ez a nagy erőssége: gyakran állítja nehéz döntések elé az embert. Milyen classot indítsak? Ez is jó, az is jó, mindegyik jó valamire. Pl nincs olyan hogy szóló-képtelen class. Ez akkora brutális balance borítás, amitől 1000x kisebb is botránynak számít a wowban (nem mondom hogy abszolúte nincs, a bliz kínosan törekszik a kiküszöböléseikre). A rengeteg class, amiből a fele szólóképtelen nem biztos hogy jó út. WoWban pl minden class tud többféle talentre specelni, amelyekből van ami pvp-re, van ami szólózásra, van ami partizásra jó. Időnként át is lehet specelni (nyilván nem ingyen), ha az adott területre ráunt az emberke. Ha így nézed akkor wowban legalább 3x annyi class van, mint amennyi közül karakter kreálásnál választasz.
    Milyen professiont válasszak? Mit farmoljak? WoWban nincs abszolúte "pénzkeresési" módszer sem. Amit elkezdenek csinálni páran, az törvényszerűen deficites lesz egy idő után, és akkor kell új ötlet. Ami az egyik szerveren megy, az a másikon már nem. Ami tegnap ment, az ma már nem. WoWban extrém gazdagnak számít egy játékos, akinek van kb 50ezer G-je, holott egy epic repülő hátas 5200g (ha sima már megvolt). Szóval az 50K G ehhez képest nem is számít soknak. A bonyolultabb craft rendszer ezt valószínűleg tönkretenné, és ezzel párhuzamosan a játék balance-t is.
  • GVG
    jelenleg mindent a wownak tulajdonítanak, mert az a legdivatosabb játék:P

(és ez nem jelenti azt hogy istenkirály...archlorddal ha 8 millióan játszanának, már a legjobb gém lenne a földön??)
  • Indigo
    Gratulálok! A mezei pirospontot te kapod...
    Csak tudnám, miért kell minden új mmo játéknál benyögnie valakinek, hogy "a kezelőfelület egy az egyes koppintása a wow-nak"... Mintha a wow-é annyira eredeti volna...
  • ekre
    azért jóval több szabadságbeli különbség van. míg pl wow-ban a griff (van ezen kívül más repülő hátas is?) egy adott pályán közlekedik, addig itt te arra mész, olyan alacsonyan vagy épp magasan ahogy azt te akarod. nem kicsit jó érzés, az embernek a saját maga által craftolt hajón utazgatni, nomeg az sem egy rossz érzés, amikor egy ilyen kis player hajót lerohan a csapat, kalózkodás címén :)
    amit írtam, hogy 2 perc alatt leszedtem, az nincs azzal összefüggésben, hogy 60-70 szintig élvezetes (hogy is lehetne :)). ez utóbbit azon társaim megnyílvánulásaira mondtam, akik wow-ból jöttek át VG-ba, nekik az volt a legnagyobb bajuk, hogy a wow rohadt uncsi egy idő után. BC-t megnézték, de asszonták, hogy maradnak VG-ban.
    grafikáról annyit, hogy élőben überbrutál, képek alapján engem sem fogott meg (tegyük hozzá, hogy a képek elég gáz minőségűek is, eléggé nagy tömörítést választottak defaultnak)
    skillekről annyit, hogy wowos cimboráink ujjongtak, hogy lvl15 kariként több skilljük van mint wowban 60-ként :) nomeg (wowban nemtom hogy van-e ilyen) itt pl keverheted a skilljeidet, szép kis combókat lehet kihozni, szép sebzésnöveléssel, arról nem is beszélve, hogy totál új, egyedi skillt is gyárthatsz magadnak.
  • sathinel
    Ha vlódi szerepjáték kell akkor NW2 és egy mesélő szerverére felmentek 4-5 haverral, és skype-ne meséli a sztorit. Mint D&D-ben. Ha szerepjáték akkor ez hasonlít a legjobban. Manapság az arcade és minimál RPG már MMORPG-nek számít. Persze ezek a régi asztali dobókockás szerepjátékra kicsit sem hasonlít. Max egy arcade stratégia game. De nagyon tetszett a wow is. Bár a DDO-ban tetszik hogy néha 10000 dollárt lehet nyerni játékkal:D
  • nobook
    Thx.
  • nobook
    Pont erre kívántam rávilágítani, hogy az "RPG-zés" a résztvevőktől függ és nem a programtól. Ha valakinek mond valamit a mush vagy mud, hát ott is tökéletesen lehetett szerepjátszani. WoW-ban és GW-ban is tökéletesen lehet. Tehát miért is MMORPG a WoW, miközben a GW nem az?
  • unknown nick
    Egyre nehezebb kategorizálni az MMO-kat, mert manapság erős differenciálódás van köztük. Gyüjtőfogalom, amibe a GW is bele tartozik.
  • moRtiZ
    En szerepjatszottam (fokent ADnD 2nd Ed.) eleg sokat (4 ev minden hetvege). A wow rp szerveren egesz alkalmas lehet RPG-zni.
  • nobook
    Őszintén érdekel, hogy szerinted mi az a bazi nagy különbség pl. a WoW és a GW között ami miatt a WoW MMORPG, a GW pedig nem? (Szerintem egyébként egyik sem az, legalábbis aki szerepjátszott valaha is életében az egyiket se hívja RPG-nek...)
  • Torzonborz
    igazából nem a shotokat kéne nézni hanem kipróbálni. más érzés. igaz WoW vs VG grafkiai összehasonlításnak sincs sok értelme . elöbbi meseszerű utóbbi realitás felé hajlik.
  • Torzonborz
    csak tudnám miért kell ilyenkor mindíg benyögni a GW-t amikor annak mmorpg-hez sok köze nincsen....
  • moRtiZ
    "WoW vs. VG flamebe nem érdemes bele menni." - Eszem ágában nem volt flame-elni.

A grind rendszer minden egyes hasonló jellegű játék velejárója, mindenképp grindelsz valamit előbbutóbb. Talán az egyetlen kivétel ezalol az EVE Online.

A magántulajdon és a craftrendszer meggyőzően hangzik, hogy valaki belekezdjen VG-be (ennyi a több szabadság így első ránézésre) de nekem ez nem elég meggyőző. Ismétlem nekem semmi bajom a VG-al, egy szóval sem szoltam le, csak megjegyeztem, hogy a GFX egyáltalán nem olyen lenyűgöző, hogy ekkora gépigény legyen.

Jacek igen, nekem kifejezetten tetszik a WOW grafikája, a területek/diszítőelemek szépek, és változatosak, és kifejezett előnyként jegyzem, hogy meg sem próbáltak "real humanoid" formákat adni a karaktereknek.
  • nobook
    Szerintem a Guild Wars nagyságrendekkel jobban néz ki, főleg a követelmények fényében:
    Intel Pentium III 1 GHz, or equivalent / 512 MB RAM / 3 GB Available HDD space ATI Radeon 8500 or GeForce 3 Series video card, with 64 MB VRAM

Például
  • skorpio7
    Bocs Jacek de kötve hiszem hogy voltál minden instában. De ha mondasz egy karakternevet talán elhisszük. :)
  • unknown nick
    "Az olyan "fikázásokat" meg, hogy WOW 2 gombos egyszerű játék..."

"3 gombost" írtam csakhogy egy szóval sem említettem mire/melyik játéra értem, hogy az lenne . Pusztán tényként írom, hogy ez a game "nem 3 gombos". WoW vs. VG flamebe nem érdemes bele menni. 1.5 évig játszottam WoW-al (raidek, és BG rank 13 Warlock; arénát már nem ismerem), most pedig ezzel. Ennek fényében azt mondom, hogy nincs értelme összevetni a 2-t. Első ránézésre én is beleestem a hibába, hogy hasonlítgatok, mert a GUI egyértelműen a WoW-ra hajaz. Egy biztos a játékos szabadsága nagyobb a VG-ban, akárhogy is nyilvánul meg.
  • Jacek
    akinek bejon a wow grafja meg az egesz grind alapu rendszer szive joga nem vagyunk egyformak de remelem marad is a wownal:)) es mondhatok velemenyt kezdetek ota jatszottam vele voltam minden instaban:)
  • cain
    egy ilyen programban mindig van mit javítani. pláne kiadás után. pláne ha félkészen adják ki, mert erre igenis ráfért volna még 3 hónap, de inkább fél év tesztelés. csakhogy elfogyott a pénz/rászólt a soe a sigilre, hogy érkezika bc, nem kéne leveszíteni a reménybeli usereket. mindenki a számára jobban tetszőt mondja.
    btw, a játék szép, de annyira nem, amennyire ezt a rettenetes gépigénye indokolná. ennél szebb játékok is kijöttek már, atomerőmű-igények nélkül.
    nem tudom, hogy miért emlegeti annyira a cikkíró a wowot, de ez nem egy wow teszt, szóval kéretik az imádott játéktól elvonatkoztatni - pl. a shard az egy egy egyben eq, ami nem csoda, hiszen a készítők egy jó része az everquest fölött is bábáskodott.
  • Vucli
    Kár hogy nincs trial, amivel ki lehetne próbálni, mert
    1. Nem vagyok benne biztos hogy bírná a vasam
    2. Elég zsákbamacska, egy egy graf bugot vagy küldi bugot ellehet viselni de mindenkinek más a tűrés határ
    Na mind1 talán egyszer ha lesz "fölös" 7k m (sose lesz:)) vagy izmosabb lesz a gépem (vagy lesz trial)
  • moRtiZ
    2 percből meghatároztad, hogy 60-70. szintig jo a jatek utana meg fos? Grat, látszik mennyire belefolytál a WOW-ba. Nembaj, a divatnak eleget tettél, ügyes vagy.

A wow "Baltával faragott grafikája" full detailbe, mérföldeket ver a Vanguardot prezentáló screenshotokra (igen, megnéztem a linkelt shotokat is). A WOW kinézete meg sem próbál a realitásra törekedni (hála istennek), mert Warhammeres illetve korábbi warcraftos beütést akartak belevinni (szvsz. sikerrel).
    Az olyan "fikázásokat" meg, hogy WOW 2 gombos egyszerű játék, légyszi csak olyanok engedjenek már be, akik vagy lvl 60-on Naxxramast raidelte sikerrel, vagy BC-be aréna ratingja 2000 körül mozog/de legalábbis játszott Battlegroundot premade csapattal premade csapat ellen. (Aréna lan döntő Szöul-ban, ha jól tolod végig a szezont. Jó kis díjazás lesz, ha annyira egyszerű hát hajrá hajrá, biztos menni fog). Köszi.

A "sok retardált wowos"-ra meg csak annyit mondok, hogy minél több egy játék előfizetője, annál több benne a hülyegyerek, ez elerülhetetlen bármennyire is jó egy játék (sőt minél jobb annál több -lásd még Counter Strike anno-). Egyszerűen csak jó csapatot kell kifogni, és kb. ezzel egyidőben már az összes idióta megszűnik létezni a játékban.

Én nem mondok véleményt a Vanguard-ról (gfx-et a más hirportálokon lévő, és itt lévő shotokból azért nagyrészt meg lehet ítélni) mert nem játszottam vele, lehet hogy jó játék, a craft rendszer izgalmasnak hangzik, a kasztok/fajok mennyisége szintén impresszív, és bár minden hírt ami magyar portálon megjelent belőle elolvastam, nem igazán "kényszerített" arra hogy mindenképp ki kell próbálnom.

Talán majd a Warhammer.
  • Remetix
    Nalam "csak" 18 GB-t foglal, pedig egesz sok screenshot es log van mar.
  • ekre
    jaja kb annyi
  • NEOreg3
    tényleg 22 giga hely kell neki? D:
  • ekre
    egy kis javítás: a kiadó már rég nem a Microsoft Games, már egy ideje a SOE, azaz a Sony Online Entertainment felel a kiadásért, szerverekért stb.
    amit Torzi írt, az tényleg így van, a srácok meg olyan lelkesek, hogy rég láttam ennyi fixet/újdonságot mint ami itt szokott naponta érkezni
  • ekre
    ja, a boss spanwról meg annyit, hogy nem hiába kell várni, ha vlki előtted leveri a boss-t, lévén, direkt úgy alakították ki, hogy boss camp ne nagyon lehessen. ez annyit jelent, ha leölnek egy boss-t, akkor az addig nem spawnol vissza, amíg a közelben player van. egy idő után azért spawnol, de teljesen más algoritmus nyomja a spawnt ha player van a közelben (ez boss-okra, nyersanyagokra igaz, egyéb mobokra nem)
  • Torzonborz
    ja és Shrekes idézet : az ogre olyan mint a hagyma. nos a VG is. ha csak felületesen nézed meg akkor lehet nem tetszik nagy hirtelenjében de minnél inkább belemerülsz annál inkább bontakoznak ki az apróbb részletek amitől klassz ez a játék. ja és már közel sem olyan bugos mint a kiadáskor volt. elég lelkesek a srácok ( remélem így is marad ).
  • ekre
    igen, de tegyük hozzá, hogy nem volt még olyan mmo ami bugmentesen került ki. sőt, a VG ahhoz képest hogy 1 hónapos, baromi jó. eddig amiket néztünk mmo-k, mind jóval több és játékélmény rontásban súlyosabb bugokkal indult. ez annyira nem vészes.
  • Torzonborz
    nos igaz a wowot sokan ismerik de a VG rétegjáték nem a széles tömegeknek készült mint a wow. interface : már a béta alatt is első dolgom volt lecserélni (Drox UI-t használok , sokkal jobb mint a default ).
  • ekre
    Jason Hunter: wow helyett inkább járj be nyelvtan órákra, elég gyér a helyesírásod. ;)
  • ekre
    sőt, ranger über brutál pvp-ben (pve-ben is!), melee-ként és ranged-ként is egyaránt.
    amúgy elég sok class über solozásra, de tény, hogy van ami használhatatlan solo-ban.
    jah, pár apróság ami miatt a wow soha nem lesz mmorpg a szememben:
    craft az 0 a wowban, player city és player housing meg még hírből sincs a wow-ban (ahhoz képest, hogy 2000-ben, amikor a wow-ról először lehetett hallani, úgy volt, hogy lesz player housing és player city, nos, maradtak az egyszerűségnél és a tömegterméknél, így kimardt.
  • Torzonborz
    így van rangernek lehet petecskéje aminek köszönhetően pvpben elég jó .
  • ekre
    öööö nemtom már ki írta, de butaság hogy a rangernek nincs petje, simán tud summonolni, magasabb szinten több féle állatot is.
    wow vs. vanguard. wow gyerekeknek való, ahol semmin sem kell gondolkozni, csak menni oszt nyomogatni pár gombot, ez az idősebb korosztálynak lett kitalálva.
    bár tegyük hozzá, a wow elég élvezetes addig amíg nem gyúrsz ki egy karit 60, ill 70 szintre, utána dög unalom. bár nekem az első 2 perc elég volt az uninstallhoz :) wow=randa, baltával faragott grafika, community intelektuális szintje a béka segge alatt, holott egy mmo-t a community tesz igazán élvezetessé.
  • Jacek
    ha ez a buta jatek akkor mi a wow?
  • unknown nick
    Ellentmondásos. De igaz. A játék helyenként bugos, optimalizálatlan, viszont elég élvezetes. A skillek jól átgondoltak használhatóak és változatosak (annál a kasztnál amivel játszok, nem 3 gombos az irányítás).
  • Runo
    Én meg azt nem értem, hogy kapott 4 csillagot, ha "Bughalmaz. Befejezetlen. Képtelen gépigények. Hibák, hibák, hibák."
    Kissé ellentmondásos nem?!
  • unknown nick
    "A gámáról meg: hát az hogy mindig parti kell, az baromira nem vonzó. Innen kezdve bukós is a dolog számomra."

Ez nem teljesen igaz. Rengeteg single mission van. Hamarabb megléptem a szükséges szintet, minthogy a single missziók elfogytak egy zónában.

A csapat küldetések nem olyan vészesek, mint ahogy hangzik. Könnyű groupot találni, mert a csapatok kis létszámmal futnak és nincs sok egyhelybe toporgás, ha kell gyors benne a cserélődés. 1 jön 1 megy.
  • JaSoN HuNTeR #20
    Ez egy tiszta buta játék...WoW Powa
  • Remetix
    Ja, csak amíg EQ2 nálam nagyon szaggat ha szép grafikát akarok, addig VG 30-35 FPS-el fut azzal a grafikával, amit a képeim látsz. VG mellett EQ2-ben raidelek, és mindig ledöbbent, hogy mennyire csúnya VG után.

Egyébként az tény, hogy rengeteg bug van, és hogy még nem kellett volna kiadni a játékot. Ezt Sigil-ék is tudják: írták, hogy elfogyott a pénz, és SoE nem támogatja tovább csak a fejlesztést, kell bevétel is.
  • Jacek
    Na ez a baj mert eleteben nem latott meg mmorpg-t csak wow-ot ami messze van az mmorpg-tol...