15
The Great Escape
 • Dexantreal
  #15
  ebszerezhető=beszerezhető
 • Dexantreal
  #14
  Mi a neve a játéknak? Ugyanaz, mint a film? Még ebszerezhető? :S
 • zoolee
  #13
  Igen, van haver azzal tolja egy éve...
  Kínszenvedés volt megszereznie...
  Nem csúcs graf, de teljesen vissza az élményt...
 • Bammy
  #12
  Én most szedtem le s néztem meg, és azt kell mondjam hogy nagyon jó film:) állítólag van belőle egy nagyon jó játék is ami visszaadja teljesen a film hangulatát.
 • zoolee
  #11
  Én imádom ezt a filmet , kerestem sok helyen de nincs.
 • B0B0
  #10
  Jó példa a kelet európai foglyokkal szembeni embertelen bánásmódra ez is.
 • Seten
  #9

  Na igen, az oroszokkal tényleg másképp kezelték de azt ebben a filmben is mutatták. Vagy pl a "Hart háborúja"-ban.

 • Dexantreal
  #8
  Ja tényleg, így már más. Na, de az úgy nevezett untermensch-ekkel (szóval az alsóbb rendűekkel, nem tudom jól írtam-e :S) kesztyűs kézzel bántak.
 • Seten
  #7

  A németek azért nem engedhették meg a túlzott embertelen bánásmódot a szövetségek hadifoglyokkal mert a Vöröskereszt kapcsolatban volt velük és ha kiderül, akkor a német hadifoglyok is jobban "kapták volna az ívet".

 • Dexantreal
  #6
  Az milyen volt?

  Amúgy nem a tiszteknek csak, hanem az egész szökő specialistát hurcolták ide. Ám ettől függetlenül szerintem nyugodtan bánhattak volna velük embertelenül is. A tiszteket is beleértve. Úgy értem, hogy megannyi koncentrációs tábor volt a második világháborúban a németeknél és semelyik se tett kivételt az ott lakókkal; kihasználták, zsákmányolták őket, aztán irány a gázkamra. Vagy egyből megölték és azt mondták, hogy különleges bánásmód. Ebben a táborban meg csak egy kis magánzárka részleg volt és még, akkor se büntették meg a végén visszatérő Hills (ha így írják a nevét :S), amikor ő részt vett a tömeges szökésben és kis híján átszökött Svájcba. Visszajött és a németek csúnyán néztek rá, aztán magán zárkába dugták és az őrök hallgathatták megint a labda pattogását.
  Más helyen legalább tízszer kinyírták volna ezért és felélesztették volna.


  Szóval nem értem, hogy miért nem bántak így velük :S, hiszen semmi értelmet, hasznot nem láthattak bennük, csak azt, hogy potenciális veszély források, mivel szökő specialisták és, ha kiszöknek, akkor megpróálják őket összezavarni, vagy mi és hazajutni.

  Ennek ellenére jó film, csak mégegyszer ismétlem: nem értem, hogy miért voltak olyan "barátságosak" velük. Igaz, eleve nem egy kivégző tábor volt ez, de hát... na mindegy.


  Sry, csak kicsit belegondoltam ebbe, hogy miért is nem volt így, meg úgy.
 • Seten
  #5

  Nem a "pilótákkal jobban bántak" hanem ez egy különleges, összeválogatott tábor volt, főleg tiszteknek.
  Olyan mint Angliában a Grizedale Hall-i fogolytábor.

 • Dave John
  #4
  Én még régebben láttam ezt a filmet és nagyon tetszett. Bár néha olyan érzés fogott el ,mintha egy közepesen erős iskolai napköziben lenne az ember.. :D (jólvanna tudom ,hogy a pilótákkal jobban bántak a fogolytáborokban ;) )
 • Dexantreal
  #3
 • Szabi1991
  #2
 • Dexantreal
  #1
  No kérem. Újabb második világháborús filmet láthatott Magyarország a hétvégén. Ami azért is örvendetes, mert én szeretem a második világháborút, mármint érdekel és úgyis a hazai adók valami fatális hiba miatt nagy ritkán adnak le ilyen nagy második világháborús, klasszikus filmeket. Pedig a TCM gyakran ad ilyen filmeket, csak az meg angol.  A nagy szökés
  (The Great Escape)

  színes magyarul beszélő amerikai kalandfilm, 165 perc, 1963

  rendező: John Sturges
  író: Paul Brickhill
  forgatókönyvíró: W. R. Burnett, James Clavell
  zeneszerző: Elmer Bernstein
  operatőr: Daniel L. Fapp
  vágó: Ferris Webster

  szereplő(k):
  Steve McQueen (Virgil Hilts)
  James Garner (Bob Anthony Hendley)
  Richard Attenborough (Roger Bartlett)
  James Donald (Rupert Ramsey)
  Charles Bronson (Danny Willinski)
  Donald Pleasence (Colin Blythe)
  James Coburn (Louis Sedgwick


  A II. világháborús történet hiteles dokumentumokon alapszik, mely szerint a német hadifogolytáborokban szinte mindennaposak voltak a szökési kísérletek a brit, amerikai és ausztrál katonák részéről. A Birodalom sok időt és energiát fordított a hadifogolytáborokból megszökött ellenséges tisztek újbóli kézrekerítésére. Éppen ezért a németek létesítettek egy speciális tábort a legkorszerűbb és legszigorúbb biztonsági intézkedések szerint, melyből szinte lehetetlen volt megszökni. A Luftwaffe főparancsnokságának az volt a célja, hogy az összes nehézfiút begyűjtse egy helyre. A hadifogoly tiszteknek azonban szent kötelessége a szökés. Bartlett repülőőrnagy is ebbe a táborba kerül, előtte három hónapig a Gestapo foglya volt. Elhatározza, hogy több ember fog megszökni ebből a tökéletesen őrzött táborból, mint eddig bárhonnan. Nem kettőt-hármat juttat ki innen, hanem két-háromszázat és szétszóródnak majd Németország négy égtája felé. A németek ugyanis a legkiválóbb szabadulóművészeket gyűjtötték be ide. De vajon milyen ára lesz ennek a kísérletnek?


  Tehát, amint látható: az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb szökést próbálták végre hajtani az angolok és amerikaiak egy németekkel jól őrzött táborban, ahol kifejezetten az ilyen szökés menőkre specializálódtak az őrök. A színészek is neves és jó színészek, szóval egy klasszikus és kiváló második világháborús film.


  Képek és a forrás is
  port.hu.


  Éltem az alkalommal hétvégén és felvettem videóra. Kitudja, mikor jut eszükbe a hazai adóknak megint leadni ezt, vagy egy másik második világháborús filmet.


  Vélemények, sima hsz-k csak kultúráltan jöhetnek ide. Akinek nem tetszik a topik, az ne látogassa, ennyi. Csak, mert tapasztalatból tudom, hogy sok barom mászkál, akinek a topik rombolás a célja.