88
  • NEXUS6
    Az hogy egy optimalizálatlan játék jobban fut az új GFX kártya 2X memcsi sávszélessége illetve egyéb, nyers teljesítmény növelő képességei miatt, és ezért már be lehet kapcsolni azokat az effekteket is amik eddig játszhatatlanná tették volna; az nem jelent valódi fejlődést, és nem jelenti a GFX kártya tudásásnak kihasználását sem. Hiszen olyan játék olyan effektjeit kapcsolod be amit jó esetben az előző generációhoz terveztek.

Röviden: az hogy nem kell tovább szart enned még nem fejlődés.
  • fflx
    "Szal a Crysisig nincs egyetlen olyan gámae, ami rendesen kihasználná, max az FSX."

Nekem pont eleg, hogy a Company Of Heroes minden szir-szar csili-vili, bizbasz bekapcsolasa utan sem igen esik 50 fps ala.

Ja es a 6600GT utan olyan volt, mintha egy uj jatekkal jatszanek. Ezert aztan szamomra ugy tunik, hogy eleg rendesen kihasznalja a jatek a 8800-at. (persze ertelek am, hogy mit ertesz az alatt, hogy nem hasznalja ki, de attol meg nagyon jol jon az a plusz teljesitmeny DX9 alatti jatekoknal is, mert a Core2 2 magjat se hasznalja ki a CoH, de megis sokkal jobb pl. replayt nezni azzal, mint a P4 2.8-cal)
  • CeNTeR
    Haveroméknál a munkahelyen van 2db PS3 is (meg xbox360, nintendo wii, psp....meg olyan telefon amiből európában pár darab van. Videókártya van benne)
    Ja ők programozók. Azt mondja iszonyat a PS3. A GT HD-n össze hugyozta magát...
    A másik PS3 meg 18kiló és akkora mint egy bőrönd, mivel a fejlesztői verzió, mindenfajta kibemenettel, meg blue-ray dvd író is van benne! :P De jó nekik. Játszanak mint állat :D
  • NEXUS6
    Mégegyszer a pS2 úgy került szóba, hogy Sanyix kijelentette, hogy csak pár gagyi játék van a PS3-ra, ami nem igaz, mert több száz játék van rá. Viszont ami igazán ki is használja abból télleg csak néhány.

És én csak azt mondom, hogy az a néhány is nagyságrendileg több, mint amennyi a GF8800XT-re optimalizált PC-s játékok száma.

Amúgy mivel nincs PS3-asom így nem tudom, mennyire jobb a képe a pS2-höz képest amikor PS2-játékokat futtatunk rajta.

De pl a PS2-őn be lehetett kapcsolni, hogy a PS1-es játékoknál is használjon textúra szűrést, meg gyorsabban is pörögtek a játékok. Szal ennyit a Ps2-nél is láttunk, de én akkor sem mondtam azt a lükeséget, hogy már csak ezért is érdemes lenne PS2-őt venni 3X annyiért, hogy csak PS1 játékokat futtassunk.

Szal a Crysisig nincs egyetlen olyan gámae, ami rendesen kihasználná, max az FSX.
  • BiroAndras
    "Hátkösz! A 8X AA, meg a 24X aniso biztos jelentősen emeli a játék élményt"

Igen emeli, mert gyorsabban mennek a játékok, és jóval szebbek is. Még nagy felbontás mellett is sokat dob a kép minőségén az FSAA, és az is sokat számít, ha 20 helyett 50 fps-sel megy a játék.
    Egyébként visszakérdezhetnék, hogy a PS2-es játékoknál mekkora élmény növekedést okoz a PS3.
  • Godefroy
    Mert lassú, a 9600 os képest mindenképp.
  • kvp
    "Hátkösz! A 8X AA, meg a 24X aniso biztos jelentősen emeli a játék élményt: egyből öszetetteb pályák jelennek meg, nagyságrendekkel több ellenféllel, akik nem csak elesnek mint egy darab fa, hanem szétlőhetőkké is válnak és apró kis darabokra szakadnak szét. A lövések gellert kapva cikáznak a falon, és mindegyik szikrázásnál az összes tárgyról valós árnyékokat vetítenek. Kinn az erdőben a fákon mókusok, a fűszálakon meg hangyák katicabogarak és szöccskék szaladgálnak."

Ezt mar egy eredetileg voodoo2-re (majd dx7-re) irt mmoprg is tudta. Igaz, hogy szinte mindent a proci szamolt de tudta. Az ujitas pont az, hogy a dx10-zel vegre visszakapjuk az opengl-ben mar az 1.1 ota ismert feedback buffer-t, azaz uj neven geometry shadert. A pc-s kartyak a geforce 1 ota csak szoftverbol tudtak ezt az uzemmodot, most vegre implementaltak hardveres szinten is. Es nem csak a regi fix funkcios, hanem programozhato modon. Ez jo. Az, hogy a gf8800-as vegre kepes nativ felbontasban hasznalhatoan mukodni egy uj nagyfelbontasu lcd monitoron az mar csak bonusz. (igen igy a regi jatekok, mint pl. az oblivion sem fog szaggatni 1440p mellett hdr-ben)

A ketmagos rendszerek pedig alacsonyabb orajel mellet gyorsabbak, meg ha csak az egyik mag jar akkor is. Koszonheto mindez a 2-rol 3 darabra novelt alu-knak, az 1-rol 3-ra novelt vektoregysegeknek es egyeb kivulrol nem lathato boviteseknek. (a core2 sorozat a pentium pro kozvetlen leszarmazottja, mint a PII es a PIII volt, a P4 sajnos mukodeseben a transmeta crusoe rokona volt)

A cell-ben van 1 cpu es 6 hasznalhato dsp (1-et az oprenszer hasznal). Ez megfelel 0.75 darab azonos orajelen mukodo core2 duo-nak vagy 1 darab 3 magos ppc-nek (xbox360). Annyi kulonbseggel, hogy mig a pc-kre konnyebb programot irni, addig a cell-hez dsp-s gyakorlattal rendelkezo programozok kellenek. Ilyenbol keves van es jelenleg is jobban fizetik oket, mint a jatekfejelsztoket. A sony nagy lepese az volt, hogy most ugyanaz a proci van a bravia tv-kben, a ps3-asokban es az ibm szuperszamitogepekben. A 8 jo dsp-seket az ibm kapja, a 7 jo dsp-s megy a ps3-ba, a meg kevesebb jo magos meg a bravia tv-kbe. Az oprendszer ugyanaz a linux, csak a vasarlok nem tudnak rola. Egyebkent dsp-kent hasznalva a cell tenyleg jo, de ez nem altalanos felhasznalast jelent, hanem pl. a video es a hangkartyat lehet igy kivaltani. (a bravia-kban igy kevesebb aramkor van, egy cluster-be meg minek videokartya)

"Mért rossz emlékű az FX5200??én nagyon csipázom!"

Mert shader programok eseten gyengebb mint egy gf4ti volt.
  • zuza
    Mért rossz emlékű az FX5200??én nagyon csipázom!
  • Sanyix
    Csak egy példa volt, de az is lehetett volna, hogy végre egy régebbi bazinagy gépigényű játék max grafikán se szaggat be.
    cell meg aztán nagyon emeli a játékélményt mekkora érzés az a sok flops ami rá van írva \o/
  • NEXUS6
    Hátkösz! A 8X AA, meg a 24X aniso biztos jelentősen emeli a játék élményt: egyből öszetetteb pályák jelennek meg, nagyságrendekkel több ellenféllel, akik nem csak elesnek mint egy darab fa, hanem szétlőhetőkké is válnak és apró kis darabokra szakadnak szét. A lövések gellert kapva cikáznak a falon, és mindegyik szikrázásnál az összes tárgyról valós árnyékokat vetítenek. Kinn az erdőben a fákon mókusok, a fűszálakon meg hangyák katicabogarak és szöccskék szaladgálnak.

Naneetess! Szólok a Szőkének hogy mutasson már nekem is egy 8800GTX-et!;)))
  • fflx
    "...amiből már eladtak vagy 1.5 milliót. Hány 8800GTX-et adtak el vajon eddig..."

Ha az nvidia is vesztesegesen joval a valos ara alatt adna, lehet mar joval tobbszoros lenne az eladas
  • dez
    "Egyébként ebben az esetben a videodrivernek kell kihasználnia, nem magának a futtatott programnak"

Ez csak félig igaz. Van egy pár fontos újdonság a DX10-ben, amit a programnak is támogatnia kell. Pl. Geometry shader, illetve minden művelethez új utasítások, lehetőségek.
  • zserrbo
    Hát nem egy hozzászólással nem értenék egyet. Én most készülök venni egy C2D E6400-et. Sztem jobb választás a 2 magos proci, vagyis inkább úgymondanám a C2D. Sokkal jobban tuningolható, keveseb a fogyasztása jóval (Lapotopokba lesz 35W-os C2D!). Nem kell akkora batár állat hűtő rá, aki nem akarja húzni. Azért egy 4GHZ-sre húzott P4 eléggé forró fejű. 4 magos procit meg nem is vennék még 2 évig. Nemrég ovlastam, asszem a PCworld oldalán, hogy egyes játékok el sem indúltak rajta! Lehet E6600-ot kellene vennem inkább, majd még meglátom, csak az kb 20 ezerre drágább az E6400-től.
  • Sanyix
    Bármelyik játék kihasználhatja, ezzel lehet 2048*1536-ban 8x os aa val meg 24x anisoval futtatni a régebbi gémeket is pl...
    Az újabbak meg már ennek kihasználására készülnek. Egyébként ebben az esetben a videodrivernek kell kihasználnia, nem magának a futtatott programnak, mint a többmagos prociknál.
  • NEXUS6
    Hát ez sem teljesen igaz:

Ugyan az az egy magja télleg olyan, mint a hagyományos procijé, de a nyolc másik viszont sokkal több mint ha csupán vektor egységek lennének.Annyival, hogy így akár több OS-t is lehet rajta futtatni.

Az a pár "béna játék" sem igaz, mert ugye a ps2-eseket is tudod rajta futtatni.
    Másrtészt az a kifejezetten erre megjelent "pár béna" meg úgy nagyjából ki is használja a gép teljesítmányét, amiből már eladtak vagy 1.5 milliót.

Hány 8800GTX-et adtak el vajon eddig, és hány olyan játék jelent meg ami kis is használja?
  • Sanyix
    Aminek csak 1 magja olyan mint a 2 magos proci magjai, ráadásul kitörölheted vele... mert csak pár béna játék van rá :D
    Egyébként is 100 ezeré 8800 gtx-t et vett... ha úgy tetszik 128 magosat.
  • Vers
    100 ezeré vetté egy koszos procit két maggal, 120ezeré van ps3 10 maggal

hülye e vagy???????????????????

az hát:D

• Vers
    mer az intel tud lolllllllllllllllllllll

http://www.onlinelib.de/ps3/ps3CellFlvPlayer.html
  • fflx
    hol toroltek el az AFA-t??? (ha ezt nekem szantad, akkor fel kell vilagositsalak, hogy ott is van AFA, azon a linken levo arakon, igaz nem 20%, de mondjuk legyen 19%)

Egyebkent Pentium D-t talan ma mar nem igen akar venni senki, mivel tenyleg semmi elony nem lesz abbol, hogy 2 mag van benne. Ellenben a Core2, ahol eleg szemmel lathato a gyorsulas a korabbi Pentium 4-ekhez kepest. Es csak hogy maradjunk a Toms Harware -nel (core2 vs p4, nagyjabol ugyanaz a config, elteres 50 fps)
  • sathinel
    lol kicsit elkattintottam ) ja igen a 60Hz-es beállítás monitoron) Sok ember aki gépet használ ..... Inkább kérnének meg valakit hogy beállítson mindent és karbantartsa a gépét) monitor beállítása meg már túl bonyolult) Sok emberrel találkozok akinek jobb click a desktop-ra és ott properties-settings-special bemutatása után még le kell diktálni mert leírják.
  • sathinel
    Szerintem nem hülyeség csak még mostanság csak néhány progi használja ki a többmagos dolgokat. pl rendereléshez. http://www.tomshardware.com/2005/08/01/dual/page10.html gyorsabbak de nem túlságosan. Otthonra játékra nem igazán éri szerintem meg. Az árkülönbséget videókártyára költöd szerintem jobban jársz. Az árak meg azért ilyenek nállunk mert más normális országokban eltörölték az áfát az IT termékekről. Csak hogy ki tudjon alakulni az információs társadalom nem úgy mint itthon...
  • dez
    A mai procik nagyjából ezt csinálják -- egy magon belül, ezt hívják superscalar architektúrának, amikor a különféle végrehajtó egységek között, sőt mindegyikből több egyforma között, szétosztja a proci a végrehajtandó utasításokat. (Amire közben figyelnie kell: csak azokat az utasításokat lehet párhuzamosan végrehajtani, amik nem függenek egy másik eredményétől.) Szóval, akkor már egyszerűbb lenne az általad leírt "megoldásnál", ha még jobban megtöbbszöröznék a párhuzamosan működő egységek számát, egy magon belül. De nem teszik, mert egy bizonyos szám fölött már nem éri meg, egy program-szálon belül, mert azok a fránya utasítások általában többé-kevésbé függenek egymástól. Keresztül-kasul, így főleg több magra elosztani nem lenne túlzottan hatékony.
  • fflx
    En kerek elnezest, hogy ma Magyarorszagon a nagykerekben vannak olyen _NETTO_ arak, mint amik a kiskereknel ott a bruttok...

Hardver skot
  • Dodo55
    A többmag ebben a formában hülyeség, mert nem fog a programozók többsége párhuzamos végrehajtásra optimalizálni, mert az nagyon eltérő a megszokott PC programozástól.

Én azt mondom, hogy a több magnak akkor lenne értelme, ha a processzor kívülről sorosként működne, és a beérkező utasításokat a proci elosztogatná a magok között.
    Így a soros végrehajtásra optimalizált progig kb. 1.8x olyan gyorsan futnának egy többmagos belső párhuzamosságvezérlésű procin, mint egy sima egymagoson.

Szóval valahogy így:
  • Alfa Of NS
    A több mag nem csak népszerűség kérdése. Ha lassan már nem lehet mást kapni, akkor jóhogy elterjed...
  • nenad
    sztem az dual negymagos
  • Dave000
    Inkább az a durva, hogy az emberek 10%-ának 10 Mbites nete van...
  • Dave000
    nem, csak ott mindenki tft-t használ, ahol semmilyen jelentősége nincs a hertz-nek. :)
  • DMZ
    A legtöbb TFT is 60 Hz-en megy, biztos az dobja meg a statisztikát.
  • vadmotoros
    Én a statisztikát nézve azon lepődtem meg hogy az emberek 65%-a 60Hz-en használja a monitort. Ennyire öreg lenne a monitorpark hogy többet nem bírnak, vagy csak nem tudják hogy kell feljebb állítani? :)
  • scorpeeon
    Hát igen, az FX5200 meglepő hogy ilyen számban van. Gondolom akiknek olyanja van, az nem Source-os játékokkal játszik, hanem CS 1.6-al :)
  • Kandurex
    hol vetted? :)
  • fflx
    120-ert vettem mult heten csokolom, a GTS pedig mar 100 alatt van.

Core2 Duo-t meg nem csak azert vesz az ember, mert 2 mag van benne, hanem azert is mert, kevesebben fogyaszt >>> nem kell ra brutal hutes >>> csendes es nem tobb magra optimalizalt programokat is sokkal gyorsabban futtat mint a sima P4 es mellesleg sokkal jobban is tuningolhato. (szerintem)

es mellesleg a 8800GTX-et a kozepes (6400-as) Core2 se tudja rendesen kihajtani.

en egyebkent ezen az FX5200-on csodalkozom a leginkabb, mert hat ugye azert vegulis foleg tolunk nyugatbbra hasznaljak a Steam-et es hogy ennyire szarragok lennenek, nem gondoltam volna.
  • Sadist
    Jaj de buta vagy, a több magos chipeket nem földugják, hanem bedugják, méghozzá alaplapba :|
  • Vers
    dugják föl a több magos chipket
  • Kandurex
    neh igen, de hát 150+ k felett adják ami nevetséges ár
  • snorbi
    Mámegménincs?!?
    Észellenérveiddel elvettél minket a lábunkról...
  • scorpeeon
    8 cpus - 2 :) LOL, van 2db ember a világon, akinek 8magos procija van :)
    3.7 Ghz and above 1,652 0.19 % ez is kemény :)
    NVIDIA GeForce 8800 4,484 0.52 % ez meg az utolsó helyen áll, meglepő kicsit, de új a kártya végülis, de annyira azért nem új

NVIDIA SLI (4 GPUs) 2 0.02 % Ezek is betegek :)

3360 x 1050 229 1.01 % Vannak, akiknek 1 monitor nem elég :)
  • ZolEE F1
    Hüjjjee :)))
  • Tinman #9
    Ok, megveszed az ikermagos procit, mire kezdenek szálingózni azok a címek, melyek támogatják az ikermagot, addigra már a 4 magos procit is lehet kapni ebben biztos vagyok ;-)