47
-
dez #47 HD Ready követelmények, magyarul. -
dez #46 Most veszem észre, hogy te a HDTV meghatározását linkelted be. Az nem ugyanaz, mint a HD Ready. -
BiroAndras #45 Nézz meg egy nagy méretű full HD plazma vagy LCD TV-t. A MediaMartk-okban van sok kirakva (full HD cask 1-2 van még sajnos). Szegeden láttam egy jó 2m képátlójú full HD plazmát (10000:1-es kontraszt). Na az nem gyengén néz ki (végre kezdenek rájönni, hogy nem TV adással kell ezeket reklámozni). -
bippo #44 Utoljara fel eve lattam, akkor nem gyozott meg. Egymas mellett volt egy 1366x768 meg egy 1280x720as. Nekem az 1280 kepe megis jobban tetszett. Azota gondolom javult a dolog, de meg mindig inkabb marketingfogast latok a dolog mogott, mint a nagyobb pixelszamnak koszonheto valos minosegi elonyt.
El kene mennem megnezni, lehet, hogy feleslegesen parázok itt. -
dez #43 De egyébként nem gond a 1366x768 sem, elég jó már ahhoz a rescale ezekben, hogy filmnél nem látszon. -
dez #42 Erről a Samsungot kellene megkérdezni, asszem ők gyártják az ilyen felbontású panelokat. Viszont vannak (HD-)szabványos 1280x720-as panelos tévék is. -
bippo #41 "Ez a szamitogepmonitorok gyakori beallitasa. Ezek az lcd tv-k gyakorlatilag sima lcd minitorok (4:3-as vagy 16:9-es aranyban), amibe integraltak egy tv tunert. (konzolhoz pl. tokeletesek)"
Ez teljesen nyilvanvalo, csak azt nem ertem, hogy ha mar TV a lenyeg az egeszben, akkor miert nem tudnak egy TV-zeshez igazitott felbontas rakni ra. Raadasul (tudtommal) a konzolok kozul egyik sem hasznal 1024-es kepet vagy a szelesvasznu variansat. A regiek tv-felbontast nyomtak, az ujak meg a HD szabvanyokat.
Szoval igazabol azert nem ertem, mert barmit csinalsz azon a TV-n,(foleg ha arra hasznalod, amire ki van talalva:Tv-zel, DVD, HD video), akkor nagyitani kell a kepet (foleg nem is egesz szamu tobbszorosre), es nem nativban megy a kep.
Teny, sokkal rondabb nem lesz (de megis az), meg szebb sem lesz a nagyobb felbontastol.
(aztan valaki okositson ki, ha rosszul gondolom) -
dez #40 Magyar HD-s adásra gondolsz? Arra talán igaz, de idegen nyelvűből tucatnyit lehet már fogni. (Bár a többsége fizetős.) -
#39 A méret a lényeg. Nekem már kisképernyős vakulásnak számítana egy 81cm-s LCD. Monitoron filmet nézni meg a legnagyobb igénytelenségek egyike. -
Benoke #38 A felbontás miatt valóban jobb a számítógép monitorán nézni, feltéve ha az adás valóban igen jó minőségű, ellenkező esetben ugyanis a kisebb felbontás ellenére em lesz igazán jó minőségű. Márpedig ez itt MO, kétlem, hogy marhajó minőségű HD adást lehetne bárhol is fogni mondjuk az elkövetkzendő 10 évben.
A számítógépes tuner 5k ért az csak kukatörmelék, mert működni azt nem fog. Egyébként számítógépen jóval macerásabb az egész felületet irányítgatni. Vannak próbálkozások amik szépen de lassan fejlődnek. Kipróbáltam már én is egy pár ilyen media centerhez hasonló programot amik ingyenesek, de egyenlőlre mindegyik a gyerekbetegségeitől küszködik. Arról meg nem beszélve, hogy az ilyen hatalmas felbontású kijelzőknek ára is van, méghozzá nem is kicsi :)
Mondjuk úgy 2x-3x többe van mint egy LCD-Plazma TV. -
kvp #37 "ezt ki birtam szamolni, de amugy mi hasznal ilyen felbontast?
Mert mondjuk TV-ben az 1024 is elég hasznalhatatlan méret."
Ez a szamitogepmonitorok gyakori beallitasa. Ezek az lcd tv-k gyakorlatilag sima lcd minitorok (4:3-as vagy 16:9-es aranyban), amibe integraltak egy tv tunert. (konzolhoz pl. tokeletesek)
Egyebkent en a 16:9-es lcd monitor + szamitogep + tunerkartya kombinaciora eskuszom egy jo taviranyitoval es vezetek nelkuli billentyuzettel, igaz hogy telepiteni kell, de lesz benne:
-tv (kb. 5000 forint egy kombinalt analog/digitalis tunerkartya)
-dvd felvevo (merevlemezes, bovitheto)
-hifi hangrendszer (ez hangkartya fuggo)
-internet bongeszo (igen, internetezni is lehet rajta)
-jatekkonzol (az en kedvenc strategiai jatekaim szinte csak pc-re jottek ki)
es sokkal olcsobb mint ezek kulon-kulon megveve.
Ha pedig valodi hd kell, akkor az 2048x1152-es lcd monitort ajanlom, ez veri a hdtv-t is minosegben. Ha pedig valakit zavar a nagyito algoritmus, akkor szoftvercserevel barmikor atallhat egy masik megoldasra. (en pl. kis elteresnel inkabb a keretezest szeretem, igy veszit az ember par pixelt a szeleken, de 1:1-es lesz a valtas, nem kell skalazni, tehat tueles a kep)
A mai magyar adas minosegere pedig hagy hozzam fel a upc peldajat. Analog adast digitalizalnak be, visznek at uvegszalon, majd a hazak elosztodobozaiban alakitjak vissza a kepet analogga. Igy mind az analog zaj, mind az mpeg2-es kodolas hibai rakerulnek a kepre... -
dez #36 Ja, és pl. az egyik bővebb szövege így kezdődik:
"Samsung Electronics Co., Ltd., the world's largest provider of thin-film transistor, liquid crystal display (TFT-LCD) panels, has developed the first 70-inch LCD panel for use in the consumer TV market." -
dez #35 Én nem vagyok ilyen "bennfenntes", viszont a Samsung site-ján ilyen hivatalos press-release-ek olvashatók:
"Samsung Electronics Develops First 70-inch LCD TV Panel - Features Full HDTV ..."
"Samsung Electronics Showcases Diverse TFT-LCD Technologies at FPD Internation..."
"Samsung Develops World's Slimmest Mobile LCD Screen - One More Durable and Ea..."
stb. (És sok monitor paneljének meghatározásánál is csak a Samsung név szerepel.)
Ez legalábbis félrevezető. -
Godefroy #34 Én nem találkoztam már 3 éve külön Samsung panellal, tudnál konkrét példát is említeni? Lehet elkerülte a figyelmemet, itt a Samsung szervizben.
-
Godefroy #33 Nem, paneleket gyártanak közösen.
-
#32 Itt, Ausztráliában jelenleg kb. 12 digitális TV-csatorna van, ebből - ha jól számoltam - 4 HD. Ha valahol, itt biztosan elkél egy nagyfelbontású TV. Karácsonyra egy 107 cm-es LCD TV vett az a család, ahol vendégségben vagyok és meg kell mondjam, a HDTV-hatás lenyűgöző! -
bippo #31 ezt ki birtam szamolni, de amugy mi hasznal ilyen felbontast?
Mert mondjuk TV-ben az 1024 is elég hasznalhatatlan méret. -
crisztof #30 ha jól tudom akkor a 1366*768-as felbontás az 1024*768-as 16:9-es változata. -
bippo #29 Valaki, aki tudja, mondja mar el nekem, hogy miert jo ez a 1366x768-as felbontas. Nem tudom semmihez sem kotni. az 720-as videot nagyitja, a sima tv-adast nagyitja, az 1080-ashoz meg keves.
Mi az, ami nativan ilyen felbontason megy, vagy egyaltalan miert talaltak ki ezt a (szamomra) fura felbontast? -
dez #28 A felbontás nem jobb, de az analóg zaj hiánya sokat dob rajta. (Bár tömörítési zaj lehet helyette, ami jó esetben csak hullámzó víznél látható, rosszabb esetben kisebb mozgásnál is, de csak egyes csatornákon.) -
dez #27 Már be vannak vezetve a digitális adások: AH "ingyenes" földfelszíni (Bp és Balaton környéke), bár ez csak néhámny csatorna; AH AntennaDigital (korábbi AM-Mikro helyett); UPC-Direct; Digi-TV. -
dez #26 Az a 2-3 inkább 5-6. -
dez #25 Sajnos ma még a legmárkásabbakba sem a lehető legjobb elektronikát teszik, pedig azzal kapásból használhatóbb lenne PAL adással is. Pl. 100Hz-es tévémben nagyon jó a deinterlace és a dinamikus zajcsökkentés is (ez időben mos, nem egymás melletti pixeleket, így nem lesz homályosabb, és csak ott csinálja ezt is, ahol nincs mozgás, így nem csinál "motion blur"-t sem). -
dez #24 Igen, van közös cége a Samsungnak és a Toshibának, de a Samsung külön is gyárt panelokat. -
#23 igen kevesen gyartanak panelt, de pl a sima tv-nel nezz emg egy Philipset meg egy Loewe-t ugyan az a kepcso se kicsit mas az egesz:) -
GABOR16 #22 Ez a magyar műsorszórás minősége.
Ezt kell szeretni, itt nincs más... -
TH448 #21 Ez így sajnos igen erős csúsztatás. Ugyanis a digitális adás bevezetése nem feltétlen jelenti a felbontás növelését. Innentől kezdve ugyanúgy nem natívban fog menni, és ugyancsak nem lesz a legszebb a képe... -
stukov #20 Ha egy ilyen HD(Ready) LCD,Plazma TV-re rádugom a koaxkábelt, akkor a rtlklub sokkal rosszabbul néz ki rajta, mint egy hagyományos tv-n. Meg lehet nézni a supermarketekben, egymás alatt plazma és crt, ég és föld.
Az emberek többsége egyelőre a tv-műsort szokta nézni, nem HD filmeket.
A digitális adások bevezetése a felbontás-> minőség növekedésével jár majd, na akkor kezdek el HD tv-ben gondolkozni! -
avman #19 gondolom az egy dolog, h milyen panel kerül bele. de van azért ott még jópár egyéb alkatrész is.(mittomén: képjavító áramkörök, konverterek, stb) -
muerte2 #18 Nem tudom hogy a tv-knél hogy van de úgy tudom hogy az LCD monitorok esetében az összes panelt talán 2 v 3 cég gyártka és mindenki azokat használja. Valószínűnek tartom, hogy TV-k esetén is hasonló a helyzet, akkor viszont lehet az a TV NO NAME is.
Ha nem így van világosítsatok fel!
-
kristiaan #17 "Na most ugye az LG és a Philips ugyanaz, hiszen, az LCD gyártására közös céget hoztak létre LGPhilips néven."
nm csak kijelzoket gyartanak a kozos ceggel?
-
Godefroy #16 "Az említett öt nagy - a Samsung, a Sharp, a Sony, a Philips és az LG Electronics (LGE) - a globális piac 60 százaléka felett uralkodik"
Na most ugye az LG és a Philips ugyanaz, hiszen, az LCD gyártására közös céget hoztak létre LGPhilips néven.
Ez olyan mint a TSS Corp, másnéven ToshibaSamsung ezek is együtt gyártanak, aztán más más márkanéven adják el ugyanazt.
Vagy például kevesen tudják, hogy a JVC az a Matsushita kezében van, ami Panasonic néven forgalmaz.
Ezért furcsa, ha valaki valamelyik márkára esküszik, mert 4-5 gyártó lehet max a piacon, igaz rengeteg márkanéven.
A legjobban a Funai belépő márkaneve tetszett, miért a Funai márka? :)
Régebben a nem sikerült Sony cuccokat kellet Funai néven árulni.
-
Szefmester #15 a samsungnál melózom.. és lehet hogy a noname gyártóknál jobbat keresve sem találhatsz.. nem mindíg a márkás cucc a jó... -
avman #14 fahancba, ezt akartam
link -
avman #13 azért a magyar szférában is találni ám referencia pontot, nem kell állandóan a wikit belinkelni:
link -
avman #12 igazából csak arra gondoltam, h ha valamire még rányomják a hd ready matricát önmagában még nem jelent minőséget, sajnos. és a minőség egyértelműen az áron látszik. ha járok valami műszaki markey jellegű helyen mindig elnézelődöm, és szt tapasztalom, h 300-400e forint alatt nem igazán látom, h olynagyon szép lenne, még akár a bemutatófilm is, dvd-ről nem beszélve. igaz szg-et igen ritkén kötnek rá, pedig úgy egy hd-s anyaggal jobban le tudnák nyűgözni az egyszeri vásárlót. aki nagyjából annyit tud erről, h most menő.
erről jut eszembe az a poén amint a minbiztes kollega sütött el nemrég: a CE jel valós jelentése elektronikai terméken: Chinese Electric. -
FecaA #11 Ne terjeszd már ezt, a HD ready, az tökéletesen elég, ahoz hogy egy termék megkapja a hd ready logót, legalább natívan 720 sornyi pixelnek kell lennie a panelján, és rendelkeznie kell hdcp komptaibilis HDMI bemenettel... bár persze magyar "áruházak" néha olyanokat is rányomnak egy 854*48-as plazmára, hogy HDAVI xD LOL -
dez #10 Akarom mondani, fölött. :D -
dez #9 LCD-ből kb. 68cm alatt ma már egyszerűen nem is tudsz 1280x720-as felbontásnál kisebbet venni. Viszont ez még kevés a "HD Ready"-séghez, ahhoz HDCP-s HDMI csati is kell. -
dez #8 De jelent: legalább 720 natív sornak kell lennie. LCD-n ehhez (lévén 1:1 pixelméret-arány és 16:9-es képarány) 1280 oszlop tartozik.
HD Ready@wiki