23
Honnan tudhatom meg, hogy egy cég magyar vagy külföldi tulajdonban van-e?
  • stringz
    #23
    "Előző munkahelyem egy informatikai vállalkozás volt - 100% magyar tulajdon, területén szerintem bennevan a Top 3-ben -, zsebbe fizetős mókát űztek. Frankó volt minimálbérre bejelentve dolgozni."

    Garfield: És tudod-e, ez miért volt? Azért mert a magyar adórendszer olyan, hogy egyesek rákényszerülnek, hogy ezt csinálják. Neked is jobban megéri így, a cégnek is. A külföldi multiknak nem győzi a hatalom adókedvezményekkel kinyalni a seggét, ezért nem zsebbe kapod a lóvét (meghát kell az is azért, hogy pl. itt az SG-n jóhírét terjeszd és megvédd az olyan kritikus "általánosító" elemektől, mint én - még ha nem hiszed, akkor is, ide a rozsdás bökőt, hogy van valami hasonló a marketingrendszerükben). Nameg ha ilyen jól megy nekik, hogy zsíros kis fizetést adnak, mit gondolsz, mennyi lehet az ő hasznuk, aminek a nagyrészét kiviszik az országból?

    Meg kellene értse mindenki, hogy nem érdekünk multiknak melegágyat biztosítani ebben az országban. Olyan multiknak, akik szemétkaják árulnak nekünk (nem csak a Mega Trade címkézi át az élelmiszert). A legnagyobb probléma, hogy a pénz kimegy az országból.

    Tessék csak utánanézni, miért ment csődbe a Pápai Hús. Azért, mert a tulajdonos multimocsok tönkrevitte (és akkor mondjátok, hogy "munkahelyeket adnak"). Azért vitte tönkre, hogy behozhassa saját szemetét külföldről és ez sajnos nem egyedi eset. Nap mint nap történnek ilyenek, és én ezt bűncselekménynek tartom (dehát érdektelenség van).

    BUÉK!
  • Lammer
    #22
    ok jatsszunk, most en jovok...
    en nem top3rol meg topXrol beszelek, hanem a TOP1rol!
    Magyarorszagon a legnagyobb biztonsagtechnikai ceg/penzszallitmanyozasi stbstb. cege(beugrott ugyi? de segitek, az angol csoport szo szerepel a nevukben)...
    hmmm miiiii' meglepo, hogy gyerekkori baratom is otthagyta oket, mert a hocipoje telivolt ... ugye nem kell mondanom, hogy minimalber, a tobbi zsebbe moka(raadas nevetseges oraberrel), tehat kb havi nevetseges penzert az eletet kockaztatva szallitgatta a te penzedet(akar lehet)...

    tapsolhatunk?
  • NFP
    #21
    Az én vállalkozásom magyar tulajdonban van, de a reklám fórum beli tilalma miatt nem konkrétan nevesítem meg az Ingatlantúrát. :-)
  • Checkerboy
    #19
    Tesco az egy angol üzletlánc , nehogy félreértésekbe essünk. A Tesco az NEM magyar , picit sem :P Tesco gazdaságos stb , angol üzletlánc , angol tulajdonosa van .
  • Garfield
    #18
    Egyébiránt pedig tessék elgondolkodni annak az idézetnek a közvetlen és közvetett mondanivalóján, miszerint a multi kizsákmányolásánál már csak az a rosszabb, ha nem zsákmányol ki. De lehetőleg ne olyan felszínesen, hogy "multi - rossz, magyar - jó".
  • Garfield
    #17
    Külföldi befektetők/cégek többsége igenis azért van itt, hogy olcsó munkaerőből profitot termeljenek és lévén, hogy "olcsó munkaerő" nem feltétlenül lesz olyannyira visszaforgatva.
    [...]
    de én figyelembe veszem, hogy magyar vagy külföldi, mert attól, hogy valaki ide jön befektetni külföldről, persze, hogy magyar cég, csaképpen viszi kifele a profitot az országból, a munkásokat kielégíti minimálbérrel, úgy kezeli őket, mint az állatokat.


    Ebben az országban sokan szeretnének annyit havonta hazavinni, mint pl. amennyit az én munkahelyemen, egy 100%-ban külföldi tulajdonban levő, kizsákmányló mobilszolgáltatónál fizetés címén és egyéb, brutális juttatások formájában kiosztanak szegény bérrabszolgáknak. Lehet tippelni, a minimálbérnek hányszorosáról van szó...

    Szóval hagyjuk már ezt a kizsákmányoló bullshit dumát. Tipikus, buta ellenségkép-kreálás, mely a realitásoktól teljesen elszakadva a világot fekete-fehérre próbálja felosztani: a külföldi/multi az rossz, a magyar az bezzeg jó, ha meg mégse, akkor max. a körülmények áldozata. A másik oldala ennek ugyanis az szokott lenni, hogy amikor meg a magyar cég ad minimálbért, akkor azt nem kizsákmányolásnak hívják, hanem jajj, szegény cégnek nem telik többre. Aha, persze. Előző munkahelyem egy informatikai vállalkozás volt - 100% magyar tulajdon, területén szerintem bennevan a Top 3-ben -, zsebbe fizetős mókát űztek. Frankó volt minimálbérre bejelentve dolgozni.

    Szóval van egy olyan érzésem, hogy te az életben nem fogsz elfordulni az olyan magyar cégektől, akik kimerítik a csúnya multi kritériumait, azon az alapon, hogy mert magyarok. Csak akkor kérdezném: minek ez az álszent szelektálás, holmi profitkivonásra meg kizsákmányolásra hivatkozva? Megnézed az adott társaság céginformációját és ha 100%-ban magyar, akkor veszed, egyébként nem. Ennyi. Minek kell ezt cifrázni?
  • DJ BP
    #16
    a munkásokat kielégíti minimálbérrel, úgy kezeli őket, mint az állatokat.

    Miért általánosítasz? Az összes külföldi ilyen? Pl. Tescoban nem láttam rácsos cellákat állatoknak :DDD Honnan tudod, hogy magyar tulajdonosú cégek közül egyik sem kezeli így a munkásait?
  • rushman
    #15
    Egy pár ismertebb
    a reklám miatt szpojler
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

    Kürt rt.
    Fornetti
    CBA
    Interware
    nem biztos: Caola-Alfa Zrt.
  • PetruZ
    #14
    Nem mondtam akkora hülyeséget. :) A Pick-Délhús fúzió (és nem felvásárlás) nov. 30-án zajlott le, nem 3-4 hónapja. A jelenlegi felállást tekintve nem tudom, hogy mekkora Csányi (Délhús) része a buliban, de a fúzió előtt a Pick jelentős (84%) többségi tulajdonosa az Arago volt. Függetlenül attól, hogy szigorúan pénzügyi cég, és nem szakmai befektető. Egy ugyanilyen (a Wallis) vágta sz*rnak a Hajdú-Bét-et is...
  • bcs78
    #13
    És ha az adott magyar cég mondjuk adót csal és kritikán aluli szemetet árul, akkor is azt veszed meg inkább? Miért garancia bármire is az, hogy egy ténylegesen hazai kézben lévő cégről van szó? Szerintem ez a világnézet eléggé fekete-fehér.
  • Bucser
    #12
    Jelenleg a Pick termel. A Délhús kapacitásait is a Pickben lévő vezetőség kezeli. tulajdonképpen a Délhús megvette a Picket majd beleolvasztják a Délhúst a megvásárolt cégbe. Jelenleg a húspiac kb. 85%-át uralja ez a kettős. Új vágóhidat üzemelnek be a délalföldi régió lefedésére és számolnak az Erdélyi esetleg Vajdasági importra is.

    Aki meg Olcsó munkaerőből akar rofitot termelni már rég Romániában meg Bulgáriában van.
  • Bucser
    #11
    Az a külföldi befektető aki "kiviszi a profitot" az nem befektető hanem pénzügyi spekuláns. Egy szakmai befektető nem azért veszi meg a céget, hogy kivigye a profitot, hanem hogy eredményesen működtesse beruházzon. A külföldi befektetők pedig nem az olsó munkaerő miatt szerette eddig az oszágot, hanem a nyugalma és stabilitása miatt. Amiből mindkét politikai oldal sikeresen döntögeti ki a bilit....
  • Bucser
    #10
    Jó nagy hülyeséget sikerült most mondanod már bocsánat.... A Picket kb 3-4 hónapja megvette a Csányi birodalomba tartozó Délhús. Így a Pick Nem az Arago-é. Elég régóta. Az Arago minden befektetése szigorúan pénzügyi. Beeszed magad felmarkolod a lét feldarabolod kicsit fejlesztessz majd eladod darabonként. Ilyen egyszerű. Nem szakmai befektető. A Délhús esetén ez nem így van.
  • PetruZ
    #9
    A H-B-ben majdnem az utolsó percekig dolgoztam, tehát azt onnan tudom. :) A Pick-bulit meg a weboldaluk infói és nagyjából kettő perc további google-fu után ki lehet deríteni...
  • stringz
    #8
    Petruz: Na ilyen infokra gondoltam, hogy honnan lehet megtudni..
  • PetruZ
    #7
    A Hajdú-Bét már nem létezik, felszámolták, ráadásul nem külföldi, hanem belharc és rossz irányítás nyírta ki. A Délhús/Ringa a Pick-kel egy cégben van (úgy egy hónapja fuzionáltak). A Pick döntő többsége (több, mint 80%-a) meg a jól ismert Leisztinger-birodalom (Arago Befektetési Rt.) kezében. Ennyit a "külföldi befektetők/cégek többsége igenis azért van itt, hogy olcsó munkaerőből profitot termeljenek" álomról...
  • stringz
    #6
    Köszönöm a válaszokat!

    Bucser: baromi nagy hülyeség CSAK ÉS KIZÁRÓLAG eszerint osztályozni vagy döntéseket hozni, de én figyelembe veszem, hogy magyar vagy külföldi, mert attól, hogy valaki ide jön befektetni külföldről, persze, hogy magyar cég, csaképpen viszi kifele a profitot az országból, a munkásokat kielégíti minimálbérrel, úgy kezeli őket, mint az állatokat. Nos, én ilyen cégeket nem vagyok hajlandó támogatni és ha én vásárolok valaki termékéből, azzal támogatom tudni illik. Jó és akkor mondd, hogy most általánosítok. Külföldi befektetők/cégek többsége igenis azért van itt, hogy olcsó munkaerőből profitot termeljenek és lévén, hogy "olcsó munkaerő" nem feltétlenül lesz olyannyira visszaforgatva.
    Köszi a linket egyébként, tanulmányozgatom :)

    Pick és Délhús kinek a tulajdonában van?
    És a Hajdúbét, amely miatt öngyilkosok lett néhány gazda?
  • Bucser
    #5
    Szerintem meg baromi nagy hülyeség a szerint osztályozni a a magyar vagy külföldi céggeket, hogy éppen magyar vagy külföldi a tulajdonosuk. Az számít, hogy mely piacra termel, kik az alkalmazottai és honnan szerzi be az alapanyagokat. Attól, hogy külföldi tőkés magyarországon fektet be az még magyar cég.

    Egyébként stringz javaslom megtekintesre:

    http://elelmiszeripar.lap.hu/

    Egyébként Pick Szeged Rt és Délhús RT 100 magyar tulajdon:)
  • zebulon
    #4
    Azok a részvénytársaságok akiknek nem ismertek a részvényesei azok hova tartoznak?
  • SHADOWEYES7
    #3
    Szerintem reklám lenne nem????
  • ColdFire
    #2
    Compex só kft
  • stringz
    #1
    Üdv!

    Szeretnék összegyűjteni - főleg élelmiszeripari szektorban lévő - cégeket, melyek biztosan magyar tulajdonban vannak (nem csak mondják magukról, hogy "magyar terméket" árulnak, mint pl. Globus [unilever,angol]). Ehhez kérnék most egykis segítséget Tőletek, ugyanis ha van is egy ilyen cég, nem tudom biztosan megállapítani, hogy ténylegesen magyar kézben van.
    Ha valaki tudna linkelni/becopyzni egy listát magyar árukat forgalmazó magyar cégeről, annak is nagyon örülnék.

    Köszi előre is
    stringZ