49
  • BiroAndras
    #49
    "Amúgymeg szerintem 3 évre videókártyát és rögtön egy updatelt api elején..(dx10) venni akkor se jó.(1:elején nem használja ki semmi 2:kb 1.5 év után vehetsz ugyanolyan sebességű kártyát fele annyiért (vagy még gyorsabbat is) stb de ezt már 50x le van irva."

    Én is leírtam már 50x: MOST kell nekem egy gyors kártya, és értelmetlen most DX9-et venni, amikor ugyanannyiért DX10-est is kapok, ami ráadásul DX9-ben is másfélszer gyorsabb.
    Ha most veszek egy DX9-est, és fél év múlva eladom, bukok rajta egy valag pénzt, és közben lemaradok az új technológiákról.

    "Amúgy mégis mi a munkád, amihez elengedhetetlen egy dx10-es kártya 2006 decemberében????"

    Játékfejlesztés, de nem elsősorban a munkámhoz kell. Már leírtam fentebb, hogy miért. A munkámat annyiban érinti, hogy önszorgalomból ismerkedem a legújabb technológiákkal. Pl. a G80 esetén a korábbinál sokkal komolyabb programozhatóság, és az óriási teljesítmény kombinációja elég csábító. Pl. fizikai szimulációkkal szándékszom kísérletezni rajta.
  • BiroAndras
    #48
    "akkor jó ha ráérsz vele és mégis ezt vetted.."

    A Vista driver ér rá, mivel hivatalosan még nem is lehetne Vistám. XP-hez meg régóta van driver.
    Egyébként azóta már van Vistához is, bár nem hivatalos (most találtam, még nem tudtam kipróbálni) : http://www.laptopvideo2go.com/forum/index.php?showtopic=12229http://www.laptopvideo2go.com/forum/index.php?showtopic=12229
  • who am I 7
    #47
    "Halo2? Egyébként nem az számít, hogy most mi van, én hosszú távra gondoltam ezt a kártyát. Ideális esetben 3 évig is jó lehet. A DX9 megjelenésekor ugyanígy vettem R9700-at, és 3 év után csak azért kellett lecserélni, mert az új alaplapom nem AGP-s."

    najó ez az egy.Amúgymeg szerintem 3 évre videókártyát és rögtön egy updatelt api elején..(dx10) venni akkor se jó.(1:elején nem használja ki semmi 2:kb 1.5 év után vehetsz ugyanolyan sebességű kártyát fele annyiért (vagy még gyorsabbat is) stb de ezt már 50x le van irva.Ezt amúgy nem érted meg? :D Amúgy mégis mi a munkád, amihez elengedhetetlen egy dx10-es kártya 2006 decemberében????
  • who am I 7
    #46
    "Nem erőlködöm, csak úgy emlékeztem. Mivel még nem is lehet Vistát venni, ráérnek vele."

    akkor jó ha ráérsz vele és mégis ezt vetted...a többi mondatodat fölösleges lenne elemezni, ezek után...
  • BiroAndras
    #45
    "én dx9es kártyát vettem.Vajon miért is ne érné meg?"

    Mert fél év múlva le kell cserélned egy DX10-esre. És a 8800GTX DX9-en is sokkal erősebb a korábbi generációnál, már csak emiatt is megéri megvenni (ha van rá pénzed).

    "mondjál már nekem játékot ami csak vista alól megy és csak dx10-es?"

    Halo2? Egyébként nem az számít, hogy most mi van, én hosszú távra gondoltam ezt a kártyát. Ideális esetben 3 évig is jó lehet. A DX9 megjelenésekor ugyanígy vettem R9700-at, és 3 év után csak azért kellett lecserélni, mert az új alaplapom nem AGP-s.

    "ja és nincs hozzá driver hiába erőlködsz"

    Nem erőlködöm, csak úgy emlékeztem. Mivel még nem is lehet Vistát venni, ráérnek vele.

    "Én ugy gondolom még mindig, h elég tájékozatlan vagy ezügyben"

    Miért is?

    "És hidd el sokkal praktikusabb megvárni a felső-közép kategóriát az év közepén vagy picit utána"

    Attól függ, milyen kártyád van. Ha még jó, akkor természetesen érdemes várni a DX10-től függetlenül. Ha viszont már gyenge a régi kártyád, akkor a várakozás felesleges szenvedés.
    Egyébként meg én nem csak játszom, hanem programozom is, így sokkal hamarabb ki tudom használni a DX10-et is, mint ahogy az első játékok megjelennek rá.

    "Csak úgy mint a dx9nél.2-évre rá lettek normális dx9es játékok.."

    Viszont nagyon szépen vitték a DX8-as játékokat is.
  • who am I 7
    #44
    én dx9es kártyát vettem.Vajon miért is ne érné meg?amivel játszok 1280-ba vagy 16x12-be minden megy gond nélkül.kivéve oblivion vagy r6 vegas.DE ez engem végképp nem izgat mert nem is játszok velük, meg a közeljövőben nem is fogok :D
    és én ugy gondolom, h teljes mértékig jól választottam, mert mondjál már nekem játékot ami csak vista alól megy és csak dx10-es? :D ja és nincs hozzá driver hiába erőlködsz mivel majd később fogják csak bemutatni a dx10es drivert, : a legfrissebb 97.46- vista > " Unfortunately GeForce 8800 is not yet supported though. Please regard this set as beta drivers. You use and install them at your own risk" magyarul nem ismeri hidd el nekem.Vagy neked a meg nem jelent vista van a gépeden és már javában a dx10-es játékokkal játszol, a még ki nem adott 8800vista driverrel?erre szeretném tudni a választ :) ezek azért kőkemény hülyeségek szerintem...
    Én ugy gondolom még mindig, h elég tájékozatlan vagy ezügyben.És hidd el sokkal praktikusabb megvárni a felső-közép kategóriát az év közepén vagy picit utána, és úgy vásárolni dx10-es kártyát.SŐT tovább megyek, sztem jövő év elején is elég lesz vásárolni.Mivel a játék/gfx kártya ipart a nagyobb mennyiségben eladott gyengébb kártyák határozzák meg.Tehát majd ha nagymennyiségben kelnek el dx10-es low cost kártyák akkor majd talán be indul a dömping..és ez kb 1.5 év mulva lesz.Csak úgy mint a dx9nél.2-évre rá lettek normális dx9es játékok..
  • BiroAndras
    #43
    "úgy gondolod, h százhetvenezer forint egy videókártyára nem fölösleges hülyeség?"

    Csak 150K. És hogy megéri-e, az attól függ, hogy kinek. Ha van rá pénzed, és ki tudod használni, akkor miért ne?

    "hány afrikai kisgyerek kapna ebből élelmet....úristen!"

    A demagógiát hagyjuk plíz.

    "lehet, h jómenő melód van, de szerintem a dolgokat nem tudod átlátni józan ésszel."

    Miből gondolod?

    "Az Áfa nem mindig igényelhető vissza."

    Többnyire visszaigényelhető, de ha nem akkor is csak +20%.

    "hogy tudd még1x, ennyi erővel lopott lepottyant GTX-eket is felhozhatnál, azok effektive 0 forintba kerülnek némi kockázattal."

    Ugye nem gondolod komolyan, hogy a kettő összemérhető.

    "Szóval szerintem sokkal értelmesebb várni jövő év közepéig vagy akár szeptemberig."

    Attól függ. Én úgy döntöttem, hogy nem várok.

    "amit most még egyszerüen nem tudsz kihasználni!"

    Miért ne tudnék? DX9-en is elég szép teljesítménye van, és a DX10-es cuccokkal se lesz gondom. Szerintem most DX9-es kártyát hülyeség venni.

    "a vista pl. még csak nem is látja a 8800as 170ezer forintos kártyád..."

    Már miért ne látná? Van hozzá driver.

    "bár ez téged nem érint, mert jó fizető állásod van és a praktikusság ilyenkor már nem menő"

    Attól, hogy valakinek sok pénze van, még nem pazarolja azt. Ha szigorúan nézed a praktikusságot, akkor egyáltalán 3D gyorsítós videokártyát venni pazarlás, hiszen az csak játékra jó.
  • Sanyix
    #42
    Hát egy homokos műanyaglapra, némi rézzel, ami 3 év múlva semmit sem ér, és még le is kell cserélni mindíg sok még 100k-is.
  • BiroAndras
    #41
    "Próbálom elképzelni mennyit változhatott az autód ára,de mindig beugrik,hogy a helikopterem ára sokkal többet változott, mint amennyit az autód ára változhatott......Videókártya vs. autó...jó hasonlat"

    Ezt arra mondom, hogy relatív az, hogy mi a drága. Egy autó, vagy egy lakás olyan dolog, amit többnyire minden ember vesz, és az áruk több tízszerese egy ilyen kártyáénak. De ha egy jobb fizetéshez (nem igazgatói, hanem rendes dolgozói) nézzük, akkor se sok.

    "Jah és az áfa nem mindig igényelhető vissza"

    Ha ügyes vagy, megoldható. De ha nem megy, akkor is csak 20%-kal drágább.
  • who am I 7
    #40
    úgy gondolod, h százhetvenezer forint egy videókártyára nem fölösleges hülyeség?:D:D:D:D hány afrikai kisgyerek kapna ebből élelmet....úristen! :D

    lehet, h jómenő melód van, de szerintem a dolgokat nem tudod átlátni józan ésszel.Az Áfa nem mindig igényelhető vissza.Tehát nem 125ezer forint a 8800GTX hanem 170 csak, hogy tudd még1x, ennyi erővel lopott lepottyant GTX-eket is felhozhatnál, azok effektive 0 forintba kerülnek némi kockázattal.
    Szóval szerintem sokkal értelmesebb várni jövő év közepéig vagy akár szeptemberig.100E forint körül már 100%hogy lehet kapni dx10-es kártyát, amit most még egyszerüen nem tudsz kihasználni!a vista pl. még csak nem is látja a 8800as 170ezer forintos kártyád...és a fogyasztásuk is kevesebb lesz a teljesitményük pedig kb ugyanaz...a mainstream kategóriáról meg már nem is beszélek, ha lesz jól húzható dx10.1-es kártya ati részéről 60-70E forint körül...bár ez téged nem érint, mert jó fizető állásod van és a praktikusság ilyenkor már nem menő ;)
  • cateran
    #39
    Próbálom elképzelni mennyit változhatott az autód ára,de mindig beugrik,hogy a helikopterem ára sokkal többet változott, mint amennyit az autód ára változhatott......Videókártya vs. autó...jó hasonlat:P
    Jah és az áfa nem mindig igényelhető vissza.......(magánemberként cinkes egy kicsit)
  • dez
    #38
    "Igy egy uj nvidia chip gond nelkul alkalmazhato a mai szuperszamitogepekben cpu-kent."

    Egyedül kevés lenne hozzá. A Cell okosabb chip, mégis tesz mellé az IBM 1-1 Opteront is az új szuperszámítógépében!
  • BiroAndras
    #37
    "én is csak akkor adnék ki SZÁZHETVENEZER forintot VIDEÓKÁRTYÁRA"

    Nettó 125K körül van (az áfa meg visszaigényelhető). Próbálom soknak látni ezt az összeget, de nem megy. Mindíg eszembe jut, hogy amikor a kocsimat vettem, az utolsó pillanatban ennél többet változott az ára.

    "Tuti stikkes az aki ennyiért videókártyát vesz"

    Vagy egyszerűen csak egy dolgozó ember, akinek történetesen jó fizetése van, és nem szórja el a pénzt más hülyeségekre.
  • kvp
    #36
    Az nvidia egyik legjobb huzasa az volt, hogy kiszedte a ramdac-okat az uj chipekbol, es rakott a helyukre 3 link portot. A videokartyakon egy port megy a kulso ramdac-ok fele, egy a jobb oldali sli-hez, egy meg a bal oldalihoz. Igy annyi kartyat tudnak osszefuzni amennyit akarnak. Mas topologiaban, ketfele valasztva a linkeket (kuldes/fogadas) pont a mai szuperszamitogepek processzorbusz halojat kapjuk. Igy egy uj nvidia chip gond nelkul alkalmazhato a mai szuperszamitogepekben cpu-kent. (a szalutemezoje is fel van ra keszitve) Akar operacios rendszert is futtathatunk rajta, mint tettek azt annak idejen egy hasonlo processzoron a xerox parc alto gepeiben kb. 34 evvel ezelott (az meg csak 16 szalas volt, mint most az 1+8-as cell). A pc meg sehol nem volt, nekik meg mar volt 3d grafikajuk. :-)

    Jelenleg a kutatasi celra hasznalt legjobb rendszerek 65536 magosak. Szemely szerint en csak egy 16384 magos rendszert tudtam hasznalni rovid ideig. Gyors, nagyon gyors... (es akkora meretu mint egy mai atlagos cpu, csak joval dragabb)
  • who am I 7
    #35
    Egyébként meg idióta vétel most 8800GTX-et venni.Nvidia mondjuk nem hülye és tudja, h elég sok burzsuj játékőrült van aki rögtön megveszi.Mondjuk a teljesítményével nincs probléma, de én is csak akkor adnék ki SZÁZHETVENEZER forintot VIDEÓKÁRTYÁRA ..lol... ha a seggemet is pénzzel törölném.Tuti stikkes az aki ennyiért videókártyát vesz :D :D :D mennyibe is kerül egy xbox360 vagy egy ps3? :D:D:D
  • BiroAndras
    #34
    Egyébként jó vétel a 8800GTX/GTS, csak az ember legyen tisztában vele, hogy egy brutális szörnyeteget fogad be (és van sok pénze).
    Először amikor kicsomagoltam a méretével és súlyával sokkolt. Nehezebb, mint 1 kiló, és lelóg az alaplapról. A hűtése is elég durva. Aztán jött a következő sokk: 4 azaz négy darab molex csati kell neki, vagy két SLI táp. A max. fogyasztása 150W felett van. Viszont meglepően halk a hűtés. Alapjáraton nem is lehet hallani, és ha felpörög a venti, akkor se zavaró.
    És itt még mindíg nem ért véget a meglepetések sora. A következő sokkhatás a kártya hőmérséklete. A gyártó szerint alapjáraton normális a 70 fok, terhelve pedig akár 100 felett! Sőt, gyárilag a túlmelegedés riasztás 127 fokra van állítva! Szerencsére az én házamban nagyon jó a szellőzés, így alapjáraton "csak" 63 fok körül van, és terhelve sem megy 75 fölé (igazából még nincs mivel komolyan terhelni).
    Na de ha ezeket a dolgokat az ember megemésztette, akkor meg lehet nézni a teljesítényt is, ami illik a többi paraméteréhez, szintén brutális. Sajnos hiába van erős procim (X2 4200+), minden játék erősen CPU-limitált, még magas felbontásban (1600), élsimítással, meg minden ilyesmivel együtt is. Vicces látni, amikor egy játék sebessége teljesen független a grafikai beállításoktól.
  • BiroAndras
    #33
    "A Vista vagy is a DX10 még nem elérhető a hómjúzernek, csak pár hét múlva. A játékok meg télleg még hónapokra vannak."

    Aki most akar vásárolni, annak már hülyeség DX9-et venni. Én már év elején is csak egy olcsó DX9 kártyát vettem, hogy kihúzzam a DX10 generáció megjelenéséig. Szóval már most van/lenne kereslet DX10-es kártyákra. Ráadásul mint már többen írták a 8000-es sorozat nagyon ütősre sikerült DX10 nélkül is. Ugyan ma még kissé nagyok és sokat esznek az átlag gépekhez képest, de a gyártástechnológia fejlődésével ez hamarosan meg fog változni.
  • dez
    #32
    Hát, két tényező mindenképp van:
    1. Akinek kevés az előző (AMD-ATI-nál csak köv.) gen. csúcsteljesítmény (nagyobb felbontásokon, 4x[MS]AA-val [vagy ennél alig terhelőbb 16xCSAA-val], Oblivion és társaival) már DX9-ben is, és van zsozsó, megveszi a 8800-asok valamelyikét.
    2. Nem fél év múlva, hanem annál jóval hamarabb jönnek majd a 8800-as kisebb testvérei, hasonlóan DX9-ben is 2x körüli teljesítménnyel a maihoz képest. (Jópár játékkal már átlagos felbontáson sem túl fürgék a mai középkat. kártyák.)
    Tehát, AMD-ATI-nak legalább egy újgen. középkat. kártyát ki kellene hoznia egy időben az Nvidiával. Ehhez képest csak most hoztak ki egy olyan (DX9) kártyát, ami végre felveszi a versenyt egy mai 7600GT-vel...
  • NEXUS6
    #31
    Azért egy csöppnyi igazság van abban, amit az Ati-AMD-nél mondanak, még ha a GeF8800 télleg brutál még DX9 alatt is.

    A Vista vagy is a DX10 még nem elérhető a hómjúzernek, csak pár hét múlva. A játékok meg télleg még hónapokra vannak. Addig megvenni egy olyan kártyát, amit erre terveztek pénzkidobás. Fél év alat 30-40%-ot is eshet a kari ára, vagy kijöhet egy kicsit lassabb teljesítményű középkategóriás széria.

    És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a Vista valszeg kicsit igényesebb lesz más területen is a géppel kapcsolatban, memcsit mindenképpen kell még pakolni bele.
  • gyuri12
    #30
    tudtam hogy a GoW-ról fognak képet berakni!:D
  • dez
    #29
    Khmm, csak 1-2 hozzászólást kellett volna visszaolvasni. Vagy megérteni nem sikerült?
    Ha a 8800GTS/GTX még drága is, mindjárt megjelennek a kistestvérek is, és azok is 2x gyorsabbak lesznek, mint a mai közép és alsó kategória... De "jó szokásukhoz híven" (de ez a minimum, mert amúgy is drágán adják) nem ezek lesznek jóval drágábbak, hanem a régiek ára megy le (amíg még kapható). ATI meg mit állít ezekkel szembe: semmit, vagy a leértékelt mai felső-közép kategóriát (mert az lesz kb. pariban az új középkategóriával).
  • Troppauer
    #28
    Pedig igaza van az ATI-nak: marha dragan megvenni a DX10-es kartyakat, amikor nincs is ra jatek?
  • fade2black
    #27
    DX9ben is majd 100%al gyorsabb mint az ATI üdvöskéje.... az igaz DX10még nemkell de mekkora röhelyes marketingduma ez itt.....

    1950xtx vs 8800gtx
  • dez
    #26
    Ha a G80, és leszármazottai csak annyival tudnának többet, hogy DX10, ez rendben is lenne. Csakhogy azok sokkal gyorsabbak is az előző gen.-nél, ezért is fogják venni őket... Meg ott van a CSAA is. (A HDR+AA-t nem írnám, mert az a mai ATI-kban is van.) Az ATI/AMD meg annyit tehet, hogy leárazza a mostani csúcskártyáit, ergo erősen csökken a bevétele - miközben az Nvidia jó üzletet csinál.
  • Cobra.
    #25
    Az tény, hogy az Ati az elmúlt 1 évben nem tudott a középkategóriában versenyképes kártyát bemutatni (bár most az 1950pro annak tűnik a felső középkategóriában), de abban igazuk van, hogy 2007 4. negyedéve előtt nem várható játék, ami használná a DX10-et. Őszre valószínűleg meglesz a középkategóriás DX10-es AMD/Ati kártya is, az R600 meg kijön majd a 3DMark07-tel egyidőben
  • Magnum PI
    #24
    Ha tényleg gázban van az ATI akkor ideje imátkozni hogy hamar talpra álljon, mert ha nem akkor mi fogjuk megszívni..."nem kicsit...nagyon". Ha nincs az nvidianak ellenfele akkor....nos mindenki tudja mivel jár.

    Az igaz hogy a DX10 még jópár évig nem fogja kihasználni 100%osan semmi, a HDR is csak most kezd alap effekt lenni pedig DX9 ( sőt még PS2.0ával is megvalósíthaó), de minél késöbb jönnek a DX10es kártyák annál késöbb jönnek a szoftverek.

    A DX10 olyan mint anno a 64bites CPU, vagy most az duplamag. Nemsok játék használja, de ami igen az sokkal többet ad.
  • kbupdate
    #23
    "Az AMD szerint késik a DirectX 10" maga a cím is elég érdekes. A DX 10 már VAN, a Vista-val megjelent, december 1-én be is lett mutatva hivatalosan, január 30-ától meg bárki megveheti. Mert mint tudjuk directX 10 CSAK Vistaval lesz, gyengébbek kedvéért: XP-re nem lesz dx10.
    Továbbá: "Az AMD szerint késik a DirectX 10" ezt így is lehetne mondani "Az ATI szerint késik a DirectX 10".. blabla
    Mint itt sokan le is írták: az nVidia DX10-es kártyái már kaphatók. Az ATI (vagy ha jobban tetszik AMD) sehol sincs.
    A játékokról meg annyit: Készülnek a DX10-es game-ek.
  • grebber
    #22
    Remélem valamelyik cég fog kiadno olyan középkategoriás DX10-es kártyát ami X1950pro-xt szinten van és olyan 70-80 ezerért.
  • Sanyix
    #21
    Nem lesz olcsóbb, az nvidia és az ati is meg van állapodva az árak magasantartásában.
  • item
    #20
    Mekkora loller banda ez az AMD Valami gáz van a kártyájukkal,vagy szivatják a jónépet. Ha nem jön az R600 akkor az AMD-ATI nagyon elbaltázza,az nVIDIA megelőzi jócskán az olcsóbb Dx10 es hárdverekkel.
  • dez
    #19
    Az adat GF8800GTX-re vonatkozott, és inkább 20+"-es (20"-től felfelé) monitoron. Oké, nincs mindenkinek ekkora monitora, de 17-19"-esen, 1280x1024-ben sem valami gyors pár újabb játék a mai középkat.-tal.
  • NeoMaN
    #18
    Ughh, szószerint ugyanezek jutottak eszembe.

    Meg mondjuk az is, hogy 100ezret nem ér a DX10.
    :DD
  • dez
    #17
    24"-es monitoron (natív bontásban, mert úgy az igazi) már csak 30-50fps (átlagban, ami néha leesik).

    Amúgy ciki. Nvidiának már kint lesz a középkat. G8x-e, amikor az AMD még csak a csúcsot fogja kihozni. (A kisebbeket később hozzák ki általában, megvárják, hogy a türetletlenebbek elvigyék a drágábbat.)
  • Brainpumper
    #16
    Minek? Nincsenek is olyan játékok amik ezeket az erőműveket ki tudnák még használni. Akkor meg minek sietni? Nem mindegy hogy 566Fps-el megy a cucc vagy 166-al?
  • Vorpal
    #15
    Szerintem meg az AMD késik - és?
  • MEdievil
    #14
    ez kamu duma ... próbálnak terelni mert perpill semmit sem tudnak mondani az r600ról
  • MEdievil
    #13
    ez kamu duma ... próbálnak terelni mert perpill semmit sem tudnak mondani az r600ról
  • asysoft
    #12
    Na igen, de ez egy ördögi kör. Addig a fejlesztők nem fognak tömegesen DX10re fejleszteni, amíg nincs elegendő DX10-es hardware, viszont -AMD logikája szerint (hm, mennyire furcsa ezt írni Ati helyett:) -addig nem jönnek az ezt támogató kártyák, amíg nincs elég játék, ami kihasználja...
  • torjoz
    #11
    Azt az egyet áruld már el, hogy mi köze a dx10-hez a ps3-nak(azon kívül, hoyg a ps3 is olyan, mint a dx10-es játékok, majd talán 1-2 év múlva lehet is kapni :) )
  • PíszLávJuniti
    #10
    csak szimplán azért mert van rá lé :)