23
-
Stormreaver #23 A közhiedelemmel ellentétben Mozart nem volt élete vége felé sem olyan szegény vagy ágról szakadt, mint ahogyan az később, a halálát nem sokkal követő romantika időszakában elterjedt róla.
Élete utolsó éveiben is rendszeres jövedelemmel rendelkezett, ami a korabli viszonyokhoz képest egész tisztességes összegnek számított. Az viszont igaz, hogy igazi művészlélekként soha sem tudott bánni a pénzel, így a -viszonylag tekintélyes- jövedelme ellenére is állandó anyagi problémákkal küzködött és jelentős kölcsönöket kellett felvennie. De nem azért, mert egyébként nincstelen koldus lett volna, hanem viszonylag jól szituált életkörülményei fenntartása érdekében, ill. mert a róla fennmaradt levelek tanúlsága szerint pl. még önzetlenül osztogatta is különféle értékeit ismerőseinek-barátainak. -
Neerpelt #22 Amcsik és a kultúra? Na ne... Ez valami tévedés :D -
obe #21 35 évesen halt meg, szegényen, tömegsírba temetve..na de amit hátrahagyott! -
Indigo #20 Nem baj, barátnőmnek jól jön az is. Legfeljebb majd eljátssza nekem -
"hol lesz a hófehér jaguár 250 év múlva"
Bocs, de 250 éve nem volt jaguár, mint ahogy 250 év múlva sem lesz. Ami jaguár meg most van az nem hófehér, hanem inkább zebra-csíkos. Viszont Zebra-Csíkos összes művét nem fogja a Nemzetközi Zebra-Csíkos Alapítvány 250 év múlva kiadni.
( Ja ,...Mozart meg meglehetősen nagy nyomorban halt meg, ha jól emlékszem aránylag fiatalon.) -
dez #18 LOL, csak most vált elérhetővé a cikkben linkelt site (sokan rákattantak, vagy nem tudom), és mi van ott...? Kották!
Jpeg-ben! -
aDannyBoy #17 félreértés ne essék az ogg (vorbis) az a perszonál kollekcióra vonatkozott és nem a hírben szereplőre, bár gyanús, hogy egy tőről fakad a dolog :) -
#16 Mér kiaz? :) -
Csukii #15 Mi csak úgy hívjuk: Péló Barna :)
-
#14 "hol lesz a hófehér jaguár 250 év múlva" - 250 év? Mér most holvan? 5 év múlva már azt se fogjuk tudni ki az a péj barna csak annyira fogunk emlékezni hogy "volt az a rettenetesen szar műsor a tévében" -
#13 Flacban 45 giga. Zsir. -
dez #12 Ogg? Mármint Ogg Vorbis? (A Vorbis a kodek, az Ogg a csomagolás, mint pl. az AVI). Ez egy fokkal jobb, mint az mp3, de nem értem, hogy ha már múzeum, miért nem lossless (legalább CDDA-ból, de inkább DVD-A-ból). Vagy válaszhatónak kellene lennie. Más múzeumokban sem a festmények fényképei vannak kitéve. Egyébként úgy tudtam, a klasszikusok védettsége már rég elévült. (Csak egyes koncertfelvételeknek lehet.) -
#11 Nem éppen, nekem 192 kbitben van meg az összes, az 15 giga. -
obe #10 a legjobban fekete korongon lehet mozarot(is) élvezni, jó kis csöves erősítővel:) -
aDannyBoy #9 flacben valóban lenne az dual layer bluray is :)
egyébként oggban van -
#8 Igen? Milyen formátumban? 192kB/s-ben? "Némi" adatvesztéssel jár a dolog, a szép felharmonikusok torzulnak vagy eltűnnek. Komolyzenét komoly minősében is ajánlott halgatni, nem trágya mp3-ban. Legalábbis a vájtfülűeknek. -
Zro #7 Aki a jövő reménye miatt él az nem él, élni csak a jelenben lehet :) -
aDannyBoy #6 mozart egész életműve felfér egy duplarétegű dvd-re :)
igaz a jókai összes meg egy floppyra is :P -
#5 Ha nem a jövő reménye miatt élünk, akkor mi értelme lenn az egésznek. -
obe #4 valóban igaz, mármint nekünk tök mindegy:) -
Zro #3 Nem tök mindegy mi hol lesz 250 év múlva ? :)
Foglalkozzunk inkább a jelen problémáival, van belőlük bőven :) -
endiboy #2 lol...de igy igaz! -
obe #1 na pélybarnák, mestertamások, holigenszek, noxok, stb..itt a mérce...ezt lehet követni, másolni, aztán meglássuk hol lesz a hófehérjaguár 250 év múlva:)