14
  • Dodo55
    #14
    Az, hogy hány Hz-re van állítva egy monitor vagy tv gyakorlatilag azt jelenti, hogy maximum hány FPS-el tud megjeleníteni egy mozgó képet.
    Tehát hiába megy 200 FPS-el egy játék, ha a monitor 60 Hz-es, akkor valójában csak 60 FPS-nek látjuk a játékot. Ha nagyon nagy a nyers FPS, tehát ami az előző példa esetében 200 volt, és a monitor frissítése meg elég kicsi(mondjuk 60Hz), akkor akadozni fog a kép, mert sok frame kiesik. Ilyenkor kell bekapcsolni a VSync-et, ami a monitor frissítési frekvenciájára limitálja az FPS-t.

    Nekem egy Philips 19"-os LCD monitorom van.
    70Hz-en járatom, mert ez esik a legjobban a szememnek.
    A 60Hz túl kevés, kicsit olyan akadozik a kép érzésem van, a 72 és 75 Hz, amiket még tud a monitorom meg túl soknak tűnik, valahogy olyan, mintha túl gyors lenne a szememnek. Ez érdekes, mert amikor CRT-m volt, akkor azt 85Hz-en járattam, és nem volt ilyen gond.

    "A plazmakészülékekkel képminőség szempontjából semmilyen probléma nincs, hiszen válaszidejük is megfelelő, valamint a kontrasztot sem befolyásolja az, hogy milyen szögből nézik."
    Ez érdekes, mert KB 5 éve amikor vettünk egy TV-t, volt a boltban egy plazma TV, és nagyon szemből kellett nézni, hogy egyátalán lássak belőle valamit. És biztos plazma volt, mert LCD-k akkor még nem nagyon voltak, főleg nem akkora méretben, amekkora ez a TV volt.
  • Beyond silence
    #13
    A hozzáértők véleménye érdekelne!

    Az LCD és a plazma tartóságga tényleg ugyanolyan hosszú? A cikkben más is le van rontva azt mondtátok - és én azt olvastam hogy nagy külömbség van a kettő között.
    Köszönet!
  • GulaSoft
    #12
    Na akkor elmesélem azokat a fránya hertzeket a katódsugárcsöves készülékeknél.
    A kulcsszó a katódsugáron van.
    Egy ilyen képernyőn az 50 Hz-azt jelenti, hogy a egy elektronsugár másodpercenként 50* rajzolja újra a képet, azaz ennyiszer bombázza meg a képernyő összes pixeljét.

    Egy 100 Hz-es tv-én ugyen ez 100* történik. Az hogy az adás hogy jön ettől erősen független, ugyanis az analóg tv adásban nem pixelek jönnek, hanem valahogy a kép van kódolva (tanultuk a suliban 20 éve, de már nem emlékszem), az hogy ezt most 50* vagy 100* rakja ki egy készülék másodpercenként, az mindegy.
    A szemet kevésbé fárasztja a 100 Hz, bár ezt a részét orvosilag kell bizonyítani, de talán az lehet a magyarázat, hogy a kis villózést is érzékeljük tudat alatt, de ebben nem vagyok biztos.
    A fénypisztolyok azért tudnak csak 50 Hz-es tv-vel működni, mert a számítógép pontosan tudja, hogy adott időben hol jár az elektronsugár, és az alatt az idő alatt frissíti a képernyőmemóriát, amíg az elekronsugár a a jobb alsó sarokból visszajut a bal felsőbe. (visszafutási idő) A pisztoly ez elektronsugarat érzékeli, mert az a szemmel ellentétben némiképpen érzényekenyebb.
    Az LCD TV-n nincs visszafutási idő, nincs elektronsugár, az egész egyszerre frissül, nem bántja a szemet. Mi karácsonra lcd monitort veszünk a gyereknek, mert azt többet nézi mint a tv-t.
    Az egész nagyon kasán letesztelhető, egy digitális fényképezővel. Állíts alacson záridőt (bár a monitor felé fordítva azt automatika is megteszi), és a katódsugárcsövesen meglátod a villózást (sávokban fekete lesz a kép, a záridőtől függően (mint amikor a moziban a szekér kereke visszafele látszik forogni (ha pont 24-et forog egy másodperc alatt akkor állni látszik, miközben a kocsi előre halad)))
    Ha ezt a kamerát ugyan ezzel a záridővel egy lcd felé fordítod, akkor meglepődve látod, hogy ott nincs villózás, meg sávozás meg semmi, hanem ugyan olyan kasa képet kapsz mint amit látsz.
    Na ez a különbség a kettő között szemileg.
  • Brankley
    #11
    na és honnan tudom meg azt az "ms" adatot? :)
  • fonak
    #10
    Tudtommal jól gondolod. Vagy kétszer írja ki ugyanazt a frame-t a képernyőre, vagy interpolálja a 2 képet. Mindkét esetet '100 Hz-es' TV-nek nevezik, bár az utóbbi fejlettebb és bonyolultabb nyilván. És igen, előfordulhat elmosódás vagy vibrálás gyors mozgásoknál.
  • viizo
    #9
    vavalentin, remélem most tisztában leszel vele, mekkora hülyeséget mondtál:

    egy másik topikban már volt erről szó, de a kedvedért és a hasonló "szakértők" kedvéért ide is bekerakom, 42-es plazmák: a Pana PA60 gyári adat szerinti fogyasztása 238 Watt, ami elméleti MAXIMÁLIS érték, átlagban 200W ALATT eszik bőven. A nagyfelbontású PV60-as gyári adata 261 W, ráadásul a felhasználók mérési itt is 200 Watt körüli átlagfogyasztást mérnek.

    és ahogy írtad: ennyit a valóságról.
  • Szuli
    #8
    egyiket sem
  • szombi
    #7
    Bár eléggé vágom a témát, de egy dologban nem tudok dűlőre jutni:
    Hogy lehet egy TV 100 Hz-es, amikor az adások 50Hz-en jönnek?

    Sőt, úgy is vehetjük, hogy 25Hz-el, mert a félképek jönnek 50-el, egy teljes kép a másodperc 25-öd része alatt megy át.

    Bár van egy olyan elméletem, hogy puffereli a vett jelet, majd időegység alatt 2-szer is
    végigfuttatja a képernyőn, de ez már akkora késleltetést jelent a képnek, mint a régebbi LCD-tévéknél!
    Valaki homályosítson fel!
  • vavalentin
    #6
    Kiegészítheted azt a 270-300W-ot még +100-150W-tal.És akkor már nem járunk messze a valóságtól:)
  • FLD
    #5
    Amugy a crt-knél ajánlott a 100Hz-es változat, kevésbé fárasztja a szemet. Nekem is 100Hz-es crt TV-m van(72cm képátmérő).
  • FLD
    #4
    "Meg miért nincs itt már MHz?"
    Tudtommal a Hz azt jelöli a crt-knél, hogy mennyire fárasztja a szemet(mennyi a képfrissítési gyakoriság - ha rosszul tudom javítsatok ki). Nos az LCD-nél van Hz, de nem tüntetik ált. fel, mert itt 'lényegtelen', az LCD-nél az a lényeg hogy mennyi ms-os(tudtommal a ms jelzés azt jelenti, hogy milisecundum) minél kissebb szám áll a ms előtt annál jobb a válaszideje a TV-nek pl.: melyik jobb?: a 9ms-os TV vagy a 8ms-os TV? Válasz: a 8ms-os TV a jobb, mert jobb a válaszideje(gyorsabban rendeződnek át a folyadékkristályok).
  • Brankley
    #3
    Hát, mi LCD-t vettünk, egy 32"-es, Samsungot, és teljesen megvagyok vele elégedve. De én annyira nem nézem, hogy LCD, vagy Plazma, most ez jött... Meg igazából annyira nem is értek a TV-khez... :) Mondjuk pl mi az, hogy 2000:1? Meg miért nincs itt már MHz?...
  • kanylac
    #2
    Abban egyetértek veled, hogy valóban nem ugyanakkora a fogyasztásuk, viszont ez az 5-ös szorzó kicsit eltúlzott.
    Ha pontos számokat nézünk, akkor egy 42"-os LCD bevág 230W-ot, míg egy 42"-os Plazma 270-300W körül eszik.
    Lehet 5x-ös többletfogyasztás, ha a plazma 50"-os az LCD meg 20-26" közötti
  • Tinman #1
    LCD vs. plazma: "Energiafogyasztásuk is nagyjából megegyezik,"

    Na tessék ennek utánnanézni, mert súlyos tévedésben leledzik valaki.

    Hint: Egy LCD tv akár 5x kevesebbet fogyaszthat